Delicatese Literare
Recenzii

Harry Potter: Un an magic de J.K. Rowling, ilustrații Jim Kay, Editura Arthur – recenzie

Harry Potter: Un an magic

(Harry Potter: A Magical Year – 2021)

J. K. Rowling

Ilusrații: Jim Kay

Editura Arthur

Colecția Arthur Gold

Traducere:  Radu Paraschivescu, Florin Bican, Alex Moldovan, Tatiana Dragomir

Nr. de pagini: 240

An apariție: 2022

J. K. Rowling este autoarea romanelor din seria Harry Potter, care au câștigat numeroase premii și au stabilit noi recorduri. Îndrăgite de fani din întreaga lume, romanele din serie s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, au fost traduse în peste 80 de limbi și au fost ecranizate în 8 filme de mare succes. Rowling a scris trei volume asociate, în scopuri caritabile: “Quidditch, o perspectivă istorică”, “Animale fantastice și unde le poți găsi” (ambele pentru Comic Relief) și “Povestirile Bardului Beedle” (pentru Lumos), al doilea dintre ele devenind sursa de inspirație pentru o serie de cinci filme produse de Warner Bros. A colaborat și la scrierea unei piese de teatru, “Harry Potter și copilul blestemat”, cu premiera la un teatru din West End în vara lui 2016. În 2012 a fost lansată compania digitală a lui J. K. Rowling, Pottermore, unde fanii se pot bucura de texte inedite și se pot cufunda în lumea vrăjitorilor. J. K. Rowling a scris un roman pentru cititori adulți, “Moarte subită”, și mai scrie romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith. A primit multe premii și distincții, inclusiv OBE (Ordinul Imperiului Britanic) pentru servicii aduse literaturii dedicate copiilor, Legiunea de Onoare și Premiul Hans Christian Andersen.

Jim Kay a câștigat Medalia Kate Greenaway în 2012 pentru ilustrațiile din “Chemarea monstrului” de Patrick Ness. A studiat arta ilustrației la University of Westminster și a lucrat la Library & Archives of Tate Britain, apoi s-a numărat printre ilustratorii botanici de la Royal Botanic Gardens din Kew, înainte de a se întoarce la a fi artist cu normă întreagă. După o expoziție personală la Richmond Gallery, a fost abordat de un editor: astfel a început cariera sa de ilustrator independent. Jim a creat și concepte pentru film și televiziune, și a contribuit la expoziția de grup “Memory Palace” de la Victoria & Albert Museum din Londra. La publicare, ediția ilustrată a volumului “Harry Potter și piatra filosofală” a cunoscut un succes internațional, iar Jim Kay va ilustra pentru Bloomsbury toate cele șapte cărți din seria clasică a lui J. K. Rowling. Jim trăiește și lucrează în Northamptonshire cu soția sa.

“Îmi place să văd interpretarea pe care o dă Jim Kay lumii lui Harry Potter. Mă simt onorată și recunoscătoare că Jim continuă să-și pună talentul la lucru pentru asta.” — J. K. Rowling

    0.5. Harry Potter: The Prequel – 2008

1. Harry Potter și piatra filosofală – Editura Arthur – Harry Potter and the Sorcerer’s Stone – 1997 – recenzie

2. Harry Potter și Camera Secretelor – Editura Arthur – Harry Potter and the Chamber of Secrets – 1998 – recenzie1, recenzie2

3. Harry Potter și prizonierul din Azkaban – Editura Arthur – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 1999 – recenzie1, recenzie2

4. Harry Potter și Pocalul de Foc – Editura Arthur – Harry Potter and the Goblet of Fire – 2000 – recenzie

5. Harry Potter și Ordinul Phoenix – Editura Arthur – Harry Potter and the Order of the Phoenix – 2003 – recenzie

6. Harry Potter și Prințul Semisânge – Editura Arthur – Harry Potter and the Half-Blood Prince – 2005 – recenzie

7. Harry Potter și Talismanele morții – Editura Arthur – Harry Potter and the Deathly Hallows – 2007 – recenzie

Un strop de farmec pentru fiecare zi a anului, din romanele Harry Potter scrise de J.K. Rowling

Lasă arta lui Jim Kay să te poarte într-o călătorie magică...

Edițiile ilustrate ale îndrăgitelor romane din seria Harry Potter, de J.K. Rowling, au fermecat o nouă generație. Încărcat de magie, acest volum splendid prezintă o selecție din ilustrațiile emblematice ale lui Jim Kay, inclusiv schițe și desene nepublicate până acum, alături de 366 de citate de neuitat.

Anotimp după anotimp, te bucuri de aniversări și te reîntâlnești cu personajele tale preferate, în timp ce formidabilul talent al lui Jim Kay te transportă într-un an magic la Hogwarts, prin culori, creion și pixeli.

Fiind o fană a seriei Harry Potter, nu puteam să ratez minunatul volum Harry Potter: Un an magic de J. K. Rowling, îmbogățit cu superbele ilustrații ale lui Jim Kay, pe care l-am găsit pe stoc pe cartepedia.ro.
Odată cu lectura cărții pornim într-o călătorie de neuitat prin anotimpurile de la Hogwarts. Ilustrațiile fascinante ale lui Jim Kay, combinate cu citate mult îndrăgite din seria Harry Potter a lui J.K. Rowling – marcând un moment, o aniversare sau o amintire pentru fiecare zi a anului – aduc la viață toată magia, frumusețea și minunea lumii vrăjitorilor.
Jim Kay a încântat cititorii încă de la publicarea ediției ilustrate a lui Harry Potter și piatra filosofală în 2015. Acum, în Harry Potter: Un an magic, unei selecții dintre cele mai emblematice ilustrații ale lui Kay li se alătură schițe în creion și piese pregătitoare nevăzute anterior, oferind o perspectivă unică și fascinantă asupra caietului de schițe al artistului. De la turnurile înzăpezite de la Hogwarts, la ochii jucăuși ai profesorului Albus Dumbledore, până la agitația de pe Aleea Diagon, această sărbătoare vizuală este însoțitorul perfect pentru cititorii de toate vârstele, în orice moment al călătoriei lor Harry Potter și un cadou. pentru a prețui anii următori.

Citatele alese se potrivesc perfect cu lunile în care sunt prezentate, iar acum avem posibilitatea să aflăm și zilele de naștere ale personajelor. Unele dintre ilustrații sunt desene în creion simple, dar totodată complicate, în timp ce altele sunt pline de culoare. De asemenea, unele sunt mici, în timp ce altele umplu o pagină întreagă.

Cu extraordinarul lui talent, Jim Kay a surprins detalii reprezentative pentru diferiții oameni din lumea vrăjitorilor, dar și pentru diversele creaturi și locuri legendare devenite foarte îndrăgite și populare.

Cartea nu ne oferă practic ceva nou, în schimb avem ocazia de a întreprinde o fermecătoare călătorie pe calea memoriei în lumea magică pe care J.K. Rowling a imaginat-o, iar Jim Kay a transpus-o grafic.

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *