Delicatese Literare
Recenzii

Heart Bones de Colleen Hoover, Editura Epica – recenzie

Heart Bones

(Heart Bones – 2020)

Colleen Hoover

Editura Epica

Nr. de pagini: 320

An apariție: 2021

Colleen Hoover este o îndrăgită autoare de romane pentru tineri dintre care nu mai puțin de zece figurează pe listele de bestselleruri New York Times. Mai multe dintre acestea sunt traduse în limba română la Editura Epica:  Hopeless. Fără speranță, Slam, din dragoste pentru Layken, Ugly Love. Despre fața urâtă a iubirii, Confess, Speranța pierdută, Totul se termină cu noi, Verity și Dintotdeauna tu.

Despre agonia unor inimi frânte. Viața și numele de familie sunt singurele lucruri pe care Beyah Grim le-a primit de la părinții ei. Croindu-și singură un drum prin viață, Beyah trebuie să înfrunte, din nou singură, marile obstacole ale destinului. Cum numai două luni o mai despart de viitorul pe care și l-a clădit și de trecutul pe care vrea să-l lase în urmă, moartea neașteptată a mamei ei o lasă fără prea multe opțiuni. Obligată să recurgă la ultima soluție, Beyah trebuie să petreacă vara pe o peninsulă din Texas, alături de tatăl ei, pe care nici nu-l cunoaște bine. Vrea să treacă neobservată de cei din jur până la sfârșitul verii, dar noul ei vecin, Samson, îi dă planurile peste cap.

Aparent, Samson și Beyah nu au nimic în comun. Ea are un trecut dominat de sărăcie și neglijență; el provine dintr-o familie bogată și privilegiată. Singurul lucru pe care par să-l împărtășească îl reprezintă atracția amândurora față de tristețea și amărăciunea vieții. Și asta îi unește. Mistuiți de o legătură mult prea puternică pentru a o mai putea nega, Beyah și Samson acceptă să stea pe „malul” unei aventuri de-o vară. Beyah nu realizează însă că o furtună nimicitoare amenință să mature malul fragil pe care stă, purtându-i inima în largul mării.

Heart Bones de Colleen Hoover  este o carte deosebit de sensibilă, care îți atinge sufletul și te emoționează până la lacrimi, dar lăsându-te în final cu o rază de speranță. Aș dori să remarc și coperta – extrem de inspirată.

Nota dominantă a cărții este tristețea, pe care o simți plutind în aer până la sfârșitul cărții, când este înlocuită de liniște, împăcare și primii muguri ai senzației de fericire.

Poveștile celor doi eroi ai cărții sunt impresionante și îți frâng inima. Însă, în timp ce despre Beyah descoperi destul de repede dramele din viața ei, Samson rămâne un mister până aproape de final.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Beyah, o adolescentă în vârstă de nouăsprezece ani. Soarta i-a oferit numai cărți proaste la jocul vieții, pe care ea le-a jucat însă cu mult curaj, refuzând să se recunoască învinsă indiferent de câte lovituri a primit. Produsul unei aventuri de-o noapte, Beyah nu și-a cunoscut niciodată prea bine tatăl, care și-a asumat paternitatea, însă nu a petrecut niciodată timp de calitate cu fiica lui, mulțumindu-se doar să trimită sumele de bani cerute de Janean, mama lui Beyah, pentru creșterea și educația acesteia. Bani care ajungeau, aproape invariabil, pe drogurile de care Janean era dependentă…

Astfel, în toată copilăria și adolescența ei, petrecute în Kentucky, Beyah s-a zbătut în sărăcie și a suferit de foame, ajungând inclusiv să caute prin gunoaie după resturi. Iar acesta nu era cel mai mare coșmar dintre toate, trebuind să se ferească și să nu fie violată de prietenii dubioși ai lui Janean, pe care aceasta îi aducea în casă.

Ce să mai spunem de cumplita dezamăgire pe care a suferit-o Beyah din partea lui Dakota, băiatul de care s-a îndrăgostit în liceu, având impresia că și el îi împărtășea sentimentele. Dar, după ce și-a deschis sufletul în fața lui, povestindu-i drama prin care trecea și dăruindu-i primul ei sărut inocent, Dakota a șocat-o oferindu-i 40 de dolari și desfăcându-și pantalonii. Faptul că nu l-a pălmuit imediat și nu i-a aruncat banii în față îi bântuia conștiința lui Beyah și în prezent. Însă 40 de dolari era o sumă importantă, iar ei îi era atât de foame…

Strângând din dinți, Beyah a mers mai departe și a reușit să câștige, prin propriile ei puteri, o bursă de studiu la un colegiu de renume, obținând rezultate remarcabile la volei. Din păcate, nici măcar voleiul nu-l practica cu plăcere, ci doar de nevoie întrucât, indiferent de reușitele ei, nimeni nu era în tribună să o susțină sau să se bucure pentru ea.

Cu atâtea dezamăgiri, nu este de mirare că Beyah își ferecase inima, înălțând în jurul ei adevărate ziduri de apărare. Din păcate, încercând să se protejeze contra suferinței, Beyah nu realiza că nici speranța, căldura sau bucuria nu mai reușeau să pătrundă în sufletul ei…

La începutul verii, destinul i-a mai dat o lovitură. Janean a murit din cauza unei supradoze, iar proprietarul rulotei în care locuiau i-a dat lui Beyah un ordin de evacuare, spunându-i că mama ei rămăsese restanțieră cu plata chiriei de câteva luni, în ciuda faptului că Beyah știa că tatăl ei îi trimisese banii pentru aceasta.

Neavând unde să stea până la începerea studiilor la colegiu, Beyah s-a văzut nevoită să apeleze la tatăl ei, pretextând că vrea să petreacă vara cu el, dar omițând să-i spună că mama ei a murit. Fără să ezite nicio clipă, tatăl ei i-a trimis banii de avion și a venit să o aștepte la aeroport, în Texas.

Întâlnirea cu tatăl ei a fost rece, Beyah neputând trece de resentimentele pe care le avea pentru el, condamnându-l în sinea ei pentru indiferența pe care o avusese, atâția ani, față de soarta ei. Mai mult, Beyah a aflat abia acum că Alana, soția tatălui ei, avea o fiică, Sara, din prima căsătorie, de aceeași vârstă cu ea, și că deținea o casă de vacanță în peninsula Bolivar.

Pe feribotul care-i ducea pe insulă, Beyah a remarcat un tânăr fermecător, ce părea doldora de bani, ținând neglijent în mână, fără să-l asigure, un aparat de fotografiat extrem de scump. Când respectivul tânăr a urmărit-o până la toaletă și a încercat să-i strecoare o hârtie de 20 de dolari, Beyah a reacționat violent, aruncându-i bancnota în față și spărgându-i aparatul de fotografiat, lămurindu-se abia ulterior că gestul lui fusese unul de bunătate și complet dezinteresat. Leșinată de foame, Beyah culesese de jos o bucată de pâine din cele pe care oamenii de pe vas le aruncau la pescăruși, iar tânărul o observase și dorise să-i ofere un mic ajutor.

Ajunsă la casa tatălui ei, Beyah a descoperit că tânărul de pe vas se numea Samson și era vecin cu ei. În plus, mai era și cel mai bun prieten cu Marcos, iubitul Sarei.

Deși Sara a primit-o cu multă căldură, Beyah a reacționat rezervat, considerând-o din ”teapa celor din vestiar” – amabile în fața profesorilor, dar în vestiare își dădeau arama pe față.

Samson a fost cel care a făcut-o pe Beyah să-și dea seama cât de mult greșea. În ciuda neîncrederii ei cronice în bunătatea dezinteresată a oamenilor, Sara chiar era o fată sufletistă și entuziastă, cedându-i lui Beyah camera ei, cu cea mai bună vedere asupra golfului.

Drumurile lui Beyah și ale lui Samson ajung să se intersecteze tot mai des. Încetul cu încetul, Samson reușește să treacă de toate scuturile de apărare ale lui Beyah, care începe să aibă tot mai multă încredere în el, povestindu-i toate episoadele dureroase și jenante din trecutul ei. Faptul că Samson pare să aibă de fiecare dată replica potrivită acționează ca un balsam asupra sufletului lui Beyah însă, totodată, nu poate să nu remarce că el nu se deschidea la fel în fața ei.

”Îmi mușc buza. Nu-i convine să răspundă la multe întrebări. Și asta mă face și mai curioasă. Nu întâlnesc prea mulți oameni care își păstrează secretele cu aceeași înverșunare ca și mine. Majoritatea au nevoie de un ascultător. O persoană căreia să-i mărturisească totul. Samson nu are nevoie de un ascultător. Cum nici eu nu am nevoie. De aceea, discuțiile dintre noi sunt cu totul diferite față de cele pe care le port cu alți oameni.”

Paradoxal, în ciuda faptului că până atunci se părea că a beneficiat de o situație privilegiată, ochii lui Samson păreau bântuiți de aceeași tristețe obsedantă ca și cei ai lui Beyah.

Iubirea dintre Beyah și Samson capătă o muzicalitate aparte, însă simți că planează ceva nedefinit asupra lor.

”- Dacă inima nu e făcută din oase care să se frângă, de ce am impresia că se va preface în ruine când va veni timpul să plec? Nu ai aceeași senzație?

– Ba da, îmi răspunde, scrutându-mă cu ardoare. Poate că inimile noastre chiar sunt făcute din oase. (…)

Poate că are dreptate. Poate că inimile noastre sunt din oase. Dar cum o poți afla dacă nu prin agonia unei frânturi?”

Când adevărul despre Samson îi explodează în față, Beyah nu ezită nicio clipă în a-i fi alături, în ciuda tuturor, chiar și a lui Samson însuși.

Datorită lui Samson, la sfârșitul verii, Beyah privește o cu totul altă fată în oglindă, o fată cu ochi luminoși, care a reușit să scape de mânie și suspiciuni, care i-a iertat pe cei care i-au greșit, a acceptat iubirea celor din jur și a câștigat o nouă familie. O fată care e dispusă să lupte pentru dragostea ei și pentru șansa la fericire.

Vă invit să descoperiți singuri în carte care erau secretele lui Samson, prin ce încercări dramatice vor fi nevoiți să treacă cei doi eroi și care va fi deznodămândul acestei înduioșătoare povești de dragoste.

”- Te iubesc.

Rostește cuvintele ușor, ca o boare de vânt, ce-mi învăluie însă sufletul ca în faldurile tămăduitoare ale unei mantii, vindecându-mi pentru totdeauna oasele frânte ale inimii.

Îmi sprijin capul de umărul lui și îmi ațintesc ochii spre ocean.

– Și eu te iubesc, Samson.”

Cartea Heart Bones de Colleen Hoover poate fi comandată pe librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Colleen Hoover

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți young adult

16 Comments

  • familiasimionescuyahooro

    Splendida recenzie, minunata poveste! ❤️În stilul caracteristic, autoarea abordează subiecte tulburatoare iar tu ai transmis perfect emoția acestei cărți. Felicitări și mulțumesc mult pentru recomandarea deosebita. ❤️

  • Mirela Barbălată

    O recenzie plină de emoție! Felicitări!
    Imi place stilul autoarei și, cu siguranță, voi citi cartea .
    Mulțumesc pentru recomandare! Sunt sigură că povestea mă va încânta <3.

  • anasylvi

    Minunata recenzia, ma tenteaza chiar si pe mine, care nu prea agreez genul si nu am fost atrasa de cartile autoarei prea mult. Aceasta pare deosebita si, in plus, chiar are o coperta foarte frumoasa. Multumesc pentru recomandare!

  • Doina

    Abia am terminat-o. Nu pot folosi adjectivul superba. Mi se pare ca acesta aduce inimioare si floricele si artificii pe care nu le gasim in aceasta poveste. Aici gasim tristete, dezamagire, furie, lupta, razvratire, determinare, neincredere. Copii cu gandire si comportament de adult, care lupta pentru supravietuire.
    Sufletul ni se umple de emotie si de multa, multa caldura. Si simtim bucurie cand eroina noastra descopera increderea, bunatatea, generozitatea, prietenia, afectiunea reala a unei familii si iubirea adevarata.
    Felicitari pentru empatia ta, pentru felul in care ai scris aceasta recenzie!

  • Geo

    O poveste care are la bază emoțiile, care ne oferă o experiență aparte. Heart Bones este o carte pe care o recomand cu drag. Îți taie respirația și oferă o porție de curaj venită din partea unei tinere a cărei copilărie a fost mult prea scurtă. Un roman care ne ține cu inima la gură până la final.

    O poveste de dragoste învăluită în secrete și suferințe, pe care cei doi au încercat să o evite, cu toate că devin conștienți că suferința va fi inevitabilă. Misterul și suspansul din jurul lui Samson ne taie respirația, făcându-ne să ne gândim la diverse posibilități. Dar adevarul este cu totul altul. Un adevăr care rănește, maturizează și schimbă perspective, dar care nu reușește să sfărâme sentimente.

    Colleen Hoover a reușit din nou să ne încânte, asta-i clar!
    Recenzia mea completă o găsiți aici:
    https://justreadingmybooks.wordpress.com/2021/03/09/heart-bones-de-colleen-hoover/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *