Delicatese Literare
Recenzii

Houdini: Marea evadare de Kerri Manisalco, Editura Leda Edge – recenzie

Houdini: Marea evadare

(Escaping from Houdini – 2018)

Kerri Manisalco

Editura Corint / Leda Edge

Traducere: Oana Chițu

An apariție: 2020

Nr. pagini: 496

1. Jack Spintecătorul: Crimele din Whitechapel – Stalking Jack the Ripper– 2016 – recenzie
2. Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor – Hunting Prince Dracula – 2017 – recenzie
3. Houdini: Marea evadare – Escaping from Houdini – 2018
3.5. Becoming the Dark Prince – 2019
4. Diavolul. Capcana amintirilor – Capturing the Devil – 2019 – recenzie

Kerri Maniscalco a crescut într-o casă bântuită de la periferia New Yorkului, unde a început fascinația ei pentru decorurile gotice. În timpul liber, citește tot ce îi pică în mână, gătește alături de familie și de prieteni și bea mult prea mult ceai, în vreme ce discută despre delicatele probleme ale vieții cu pisicile ei. Primul roman din această serie, JACK SPINTECĂTORUL: CRIMELE DIN WHITECHAPEL, a debutat pe primul loc pe lista de bestselleruri a celebrei publicații New York Times. Este întotdeauna dispusă să discute despre relații amoroase ficționale pe Twitter (@KerriManiscalco) și pe Instagram. Pentru mai multe informații despre autoare, vizitați kerrimaniscalco.com.

Audrey Rose Wadsworth și Thomas Cresswell se îndreaptă spre America la bordul unui vapor care se transformă, chiar din prima seară a voiajului, într-o închisoare plutitoare, căci un criminal sângeros pare că le-a pus gând rău pasagerilor de la clasa întâi. Astfel, ceea ce promitea să fie o călătorie de vis se transformă pe negândite într-un veritabil coșmar. Cine să fie ucigașul? Un membru al echipajului, unul dintre pasageri sau poate unul dintre circarii angajați să îi distreze, seară de seară, pe cei aflați la bord? Nimeni nu e mai presus de bănuială. Nici măcar tânărul Harry Houdini, poreclit „Regele Cătușelor” sau „Maestrul Evadărilor”, singurul care pare capabil să dea lovitura și să se facă nevăzut pe dată. Temerari ca întotdeauna, Audrey Rose și Thomas iau asupra lor sarcina de a-l descoperi pe criminal înainte ca acesta să lovească din nou. Când însă totul indică faptul că următoarea victimă va fi o persoană pe care Audrey Rose o iubește, ancheta ajunge într-un punct mort. Vor reuși cei doi tineri detectivi de ocazie să îl descopere la timp pe criminal? Și, mai important de atât, va reuși dragostea să învingă și de data aceasta?

„Audrey Rose este o feministă isteață și ingenioasă, care nu acceptă să se plece în fața normelor societății victoriene. Povestea întunecată, cu accente gotice, este plină de personaje nuanțate și captivante. O aventură fascinantă, cu o eroină irezistibilă și romantism exact cât trebuie!” – Kirkus Reviews

„Fiecare propoziție din acest roman mustește de decadență. Decorurile imaginate pentru «Carnavalul Clarului de Lună» sunt extravagante, dar periculoase, frumoase, dar înspăimântătoare. Astfel, e ușor de înțeles de ce Audrey Rose e atât de încântată de spectacolul de la miezul nopții și de artiștii săi, căci și noi, cititorii, ne aflăm sub puterea aceleiași vrăji.” – Hypable

Seria Anchetele lui Audrey Rose este o captivantă serie young-adult, plină de suspans și mister. Intriga fiecărui volum este deosebit de spectaculoasă, autoarea îmbinând într-un mod original elementele de ficțiune cu date istorice reale.

În primul volum din serie, Jack Spintecătorul: Crimele din Whitechapel, autoarea a dat propria sa interpretare cazului ”Jack Spintecătorul” – un ucigaș în serie care a îngrozit Londra la sfârșitul secolului al XIX-lea și a cărui identitate nu a fost niciodată pe deplin elucidată.

Acțiunea celui de-al doilea volum al seriei, Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor, se petrece în România, la Castelul Bran și în împrejurimile acestuia, unde o serie de crime par să poarte semnătura chiar celebrului Dracula – Prințul Nemuritor!

În Houdini: Marea evadare, autoarea Kerri Manisalco ne introduce într-o lume plină de magie și culoare, învăluită în fum și jocuri de lumini și umbre, unde nimic nu este ceea ce pare la prima vedere – lumea hipnotizantă a circului și a spectacolelor de iluzionism.  

Audrey Rose Wadsworth și Thomas Cresswell par să atragă ghinioanele ca un magnet oriunde ajung! Cei doi, împreună cu Jonathan, unchiul lui Audrey, s-au îmbarcat la bordul unui luxos vas de croazieră pentru a ajunge în America, unde un nou caz misterios își aștepta rezolvarea. Însă, ceea ce se anunța a fi o călătorie de vis, cu spectacole fascinante oferite în fiecare seară de trupa de circ ”Carnavalul Clarului de Lună”, s-a transformat, încă din prima zi, într-un adevărat coșmar.

La sfârșitul primului spectacol, o tânără a fost ucisă în fața tuturor celor prezenți, însă nimeni nu putea oferi niciun indiciu, întrucât crima se petrecuse în cele câteva momente când luminile fuseseră stinse. Deși moartea fusese instantanee și tânăra nu suferise, ucigașul ținuse să-și lase propria amprentă, aranjând în așa fel decorul pentru a imita o carte de tarot, lăsată chiar lângă victimă – un as de treflă, ce simboliza răzbunarea.

Audrey și Thomas se temeau însă că ucigașul nu se va opri aici, și că va urma o nouă victimă, ucisă după modelul altei cărți de tarot. Din păcate, presimțirile lor au fost corecte, o nouă tânără fiind ucisă după următorul spectacol, urmând același tipar – o nouă carte de tarot, un nou mesaj. Câte alte victime vor mai urma oare până ce ucigașul avea să-și atingă scopul propus?

În plus, Audrey mai avea și un alt motiv de îngrijorare. Unchiul ei, Jonathan, i-a dezvăluit abia acum că verișoara ei, Liza, dispăruse fără urmă cu puțin timp înainte de plecarea lor din Londra, iar Audrey nu putea întreprinde nimic pentru a o căuta până când nu ajungeau în America.

Audrey va avea însă parte de o surpriză colosală la următorul spectacol de magie, recunoscând-o, în ciuda măștii pe care o purta, pe verișoara ei Liza, jucând rolul asistentei lui Houdini!

Dornică să descopere identitatea ucigașului pentru a-l putea stopa, îngrijorată de siguranța verișoarei ei, ce părea căzută total sub vraja farmecului lui Houdini, Audrey acceptă să încheie un târg periculos cu Mefistofel, carismaticul director și proprietar al circului. Astfel, Mefistofel urma să-i dezvăluie lui Audrey o informație care să o ajute să o scoată pe Liza de sub influența lui Houdini, iar în schimb Audrey urma să apară, într-un moment cheie, în spectacolul regizat de Mefistofel în ultima seară. Pentru aceasta, Audrey urma să se antreneze alături de ceilalți membri ai trupei de circ, iar pentru ca totul să fie cât mai credibil, Mefistofel și Audrey aveau să pretindă că o idilă luase naștere între ei. Evident că, pentru ca acest plan să reușească, era necesar ca Thomas să fie indus în eroare, la fel ca toți ceilalți.

Cât de curând, Audrey a realizat că pășea pe nisipuri foarte mișcătoare. În ciuda dragostei pe care o simțea față de Thomas, Audrey nu putea rămâne imună la magnetismul emanat de Mefistofel, simțindu-se fermecată de acesta, fiind totodată conștientă că atitudinea ei echivocă îl rănea pe Thomas.

Crimele continuau să se înmulțească, iar indiciile indicau tot mai mult că făptașul era un membru al trupei de circ, principalul suspect fiind chiar Mefistofel! Însă, spre deosebire de Thomas și unchiul ei Jonathan, Audrey nu putea crede că Mefistofel era capabil de crimă. Interacționând cu membrii trupei lui, Audrey descoperise că acesta îi salvase practic pe toți, oferindu-le o alternativă la o viață plină de suferință și mizerie.

De asemenea, conversațiile cu Mefistofel erau stimulative și aveau darul de a o pune pe gânduri pe Audrey, ajutând-o să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă. Capacitatea vindecătoare a râsului și forța speranței nu ar trebui subestimate niciodată…

”- De ce ai ales să fii iluzionist? am întrebat. Ai fi putut fi un chimist admirabil. Nu vrei să ajuți oamenii?

– Unii ar spune că a distra oamenii este același lucru cu a-i ajuta.

Am dat ochii peste cap.

– Dar iluziile nu sunt pe picior de egalitate cu progresul științific sau al ingineriei, care ar putea pune capăt bolilor și salva vieți.

– Trebuie să te contrazic, domnișoară Wadsworth. Există multe căi de a-i ajuta pe oameni. Râsul și distragerea sunt uneori tocmai lucrurile de care au nevoie semenii noștri, împreună cu diagnosticele medicale și cu tratamentele.

Mefistofel mă studia.

– Ai fi probabil interesată să studiezi și alte căi, din moment ce ești un ucenic atât de înzestrat al științei. Poate că nu fac decât să ofer câteva momente de relaxare, dar pentru unii este suficient să treacă peste momente grele. Speranța este o forță invizibilă, dar puternică. Nu-i nega capacitatea.”

Dacă nu era Mefistofel, cine ar fi putut fi ucigașul și care era motivația acestuia? Să fi fost Cassie, trapezista care era îndrăgostită de Mefistofel? Sebastian, contorsionistul, soțul lui Cassie? Jian, aruncătorul de săbii? Andreas, ghicitorul în cărți și într-o oglindă magică? Anisha, înghițitoarea de flăcări? Sau Marele Houdini, iluzionistul?

Suspansul îți taie răsuflarea pe tot parcursul cărții, iar dramatismul atinge cote maxime în final. Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte desfășurarea evenimentelor și deznodământul.

Recunosc că am fost puțin dezamăgită de ambiguitatea lui Audrey pe parcursul cărții, însă s-a revanșat în final, când sentimentele ei i s-au clarificat brusc în momentul în care viața lui Thomas a fost amenințată, aruncându-se în fața lui și primind în coapsă un cuțit care îi era destinat acestuia.

”Nu voiam să trăiesc într-o lume în care nu exista Thomas Cresswell. Indiferent de ce ne arunca soarta în cale, eram hotărâtă să lupt pentru el până îmi dădeam ultima suflare. Nici dincolo de mormânt nu m-aș fi oprit să îi pedepsesc pe aceia care mi-ar fi răpit familia. Căci asta devenise Thomas. Era al meu – îl alesesem, așa cum mă alesese și el, și aveam de gând să îl apăr indiferent de ce se întâmpla. Prietenia noastră se aprinsese și ardea hrănită de un sentiment puternic și neîmblânzit, o emoție de care doar un neghiob s-ar fi putut îndoi vreodată.”

Acord un plus cărții pentru spectacolele de iluzionism prezentate cu lux de amănunte, inspirate din numerele reale prezentate de Houdini. În plus, la începutul fiecărui capitol avem inserată o poză de epocă foarte sugestivă.

Mi-a plăcut epilogul, care readuce echilibrul, încrederea și pasiunea în relația dintre Audrey și Thomas.

”Thomas și-a apropiat buzele de ale mele, iar eu mi-am înclinat fața spre el. Inima mi-a fluturat pe când lui a atins-o pe a mea. Săruturile lui îmbătătoare erau vrăjitorie pură.”

Aștept cu mult interes următoarea carte din serie, Diavolul. Capcana amintirilor!

Cartea Houdini: Marea evadare, Kerri Manisalco poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *