Delicatese Literare
Recenzii

How To Reach Your Writing Goals Like A Pro – M.C. Simon, Editura Quarto

How To Reach Your Writing Goals Like A Pro

M.C. Simon

Editura Quarto

Nr. de pagini: 176

An apariție: 2021

În ultima vreme, am observat o tendință de creștere a numărului cărților de pe piață care au ca subiect scrisul în sine, privit din diverse unghiuri și perspective. În S.U.A., de exemplu, acest tip de cărți nu mai sunt de mult o noutate, având în vedere amploarea pieții de carte de acolo. România este o țară unde avem o piață de carte în dezvoltare, iar apariția acestui tip de volume poate fi privit tocmai ca un semn al acestui proces.

Inițial, am crezut că „How To Reach Your Writing Goals Like a Pro”, de M.C. Simon, este o carte care prezintă tehnici de scriere creativă. Trebuie spus că eu citesc destul de rar non-ficțiune, iar atunci mai degrabă mă îndrept către memorii și jurnale. Cartea de față este adresată celor care doresc să își publice scrierile, indiferent de natura lor, ficțiune sau non-ficțiune, dar cu accent pe cea din urmă.

Practic, volumul începe de la premisa că oricine poate să scrie și să publice, trebuie numai să se hotărască în acest sens și să își seteze acest lucru drept țel. De fapt, cea mai mare parte a cărții se axează pe țeluri și atingerea lor, un fel de programare mentală pentru reușită, adeseori întâlnită în cărțile de dezvoltare personală (cel puțin cele câteva astfel de cărți pe care le-am parcurs eu).

Primele capitole acoperă ideea de analiză, de a sta întâi și a cugeta, ca să zic așa, pe marginea dorințelor, năzuințelor de a deveni scriitor publicat, fiindcă aceasta este cheia experienței dezvăluită de autoare, care se ia chiar pe sine însăși, de multe ori, drept referință. M-a surprins puțin faptul că la bază nu se află dorința intensă de a scrie, de a crea, urmând ca ulterior să vină și cea de a face cunoscut lumii produsul acestei creații. Se pornește de la intenția de a scrie  în acest scop – de a fi publicat.

În orice caz, odată trecut momentul de încurajare și de clarificare a scopurilor, autoarea propune exerciții de relaxare, de respirație și vizualizare. Aceste exerciții chiar pot fi de folos în orice domeniu și moment mai stresant, nu este ceva adresabil numai în domeniul acesta editorial.

Urmează o nouă repriză de organizare a scopurilor, un plan de acțiune pentru a pune în echilibru toate aspectele vieții, legate de carieră și viața privată, precum și o listă de sugestii privind device-urile și resursele software necesare unei bune activități.

În continuare, se pune din nou accentul pe gândirea pozitivă, pe ideea de reușită nu numai pe partea de scris, dar în cât mai multe aspecte ale vieții. Autoarea susține ideea că nu se poate crea ceva consistent dacă persoana în cauză suferă pe diverse planuri. Aici vă las pe dumneavoastră să trageți o concluzie.

În ultima parte a cărții, M.C. Simon propune 50 de pași – un plan de acțiune detaliat pentru scrierea unei cărți de non-ficțiune. Este un plan pe care ea însăși l-a aplicat cu succes, foarte atent structurat. Fără îndoială că o bună parte din informațiile prezentate se pot dovedi foarte utile în acest proces, ea menționând cu exactitate fiecare resursă folosită și explicând modul de utilizare, motivul acelei acțiuni, timpul necesar desfășurării ei și rezultatul. O abordare interesantă, aproape științifică a acestor aspecte, explicabilă prin formația de inginer și manager de proiecte a autoarei.

Am apreciat la carte citatele din Mark Twain, abordarea optimistă, umorul și ideea de „nimic nu e imposibil, dacă îți dorești cu adevărat”. Cartea va funcționa probabil mai mult pentru oamenii predispuși la liste, bifarea pe rând a pașilor executați și așa mai departe. Nu este exact adresată artiștilor boemi.

Cartea începe cu un disclaimer care anunță posibilitatea existenței unor mici greșeli și în plus afirmă clar cum trebuie privit conținutul.

În concluzie, cartea reprezintă un ghid universal pentru cei care doresc să publice, nefiind adresat anume cititorului român, ci oricui are respectivul scop, drept dovadă alegerea de a scrie în limba engleză și folosirea mijloacelor moderne ale zilelor noastre, care fac mult mai la îndemână reușita unui astfel de demers.

Rezultatul? În ceea ce mă privește, mi-a stârnit interesul de a citi cartea la care face adeseori referire ca exemplu, semnată tot de autoare – „Feng shui for writers”.

 

„Let me tell you a secret that if correctly handled, any goal you have will sooner or later become real. Don’t choose the goal by focusing on its final outcome. Create a journey when choosing your goal. Enjoy each step that you must take. Look for the best part in each of them, the satisfaction that it gives you, the happiness, and the new knowledge obtained. No matter what obstacles you perceive and have to cross, focus on the best part of your journey, the interesting aspects, the challenging moments, the enjoyment and satisfaction that you feel when reaching the end.”

 

„And stepping on the next road, don’t forget to be original. Always follow your heart. You don’t need to copy anyone’s ideas. Being a writer means you’re a creative person. Being creative means that you are a Creator. Be your own creator and let your creations extend to touch your readers hearts. This will make you shine over the other amazing writers.”

Cartea How To Reach Your Writing Goals Like A Pro – M.C. Simon poate fi comandata de pe site-ul Editurii Quarto – edituraquarto.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *