Delicatese Literare
Recenzii

Iarna la Madrid de C.J. Sansom, Editura Nemira – recenzie

Iarna la Madrid (2 vol.)

(Winter in Madrid – 2006)

C.J. Sansom

Editura Nemira

Traducere: Ines Hristea

Nr. de pagini: 1028

An apariție: 2009

Bestseller internațional publicat în 12 țări
Dragoste și spionaj într-o țară răscolită de război, de ideologii ucigașe și de false autorități
1940, SPANIA…
În timp ce trupele germane mărșăluiesc prin Europa, Franco dorește să se alieze cu Hitler. La sfârsitul Războiului Civil, din Madrid mai rămas o ruină. Străzile sale, pâna nu demult maiestuoase, sunt devastate, iar locuitorii săi înfometati și dezbinați de intrigi politice.
CÂND FRIGUL IERNII…
pune stapânire pe capitală, spionul Harry Brett aterizează în Madrid, trimis de serviciile secrete britanice pentru a câstiga încrederea fostului sau coleg de școală Sandy Forsyth, om de afaceri implicat în investiții cel puțîn dubioase. Traumatizat de experiențele războiului, captiv al amintirilor, Brett este atras într-un joc foarte periculos.
UN ALT PRIETEN COMUN…
Bernie Piper, mânat în lupta împotriva fascistilor lui Franco de credință fierbinte în idealurile comuniste, a căzut rănit trei ani mai devreme în bătălia de la Jarama. Apoi a dispărut apoi fără urmă. Barbara Clare, fosta asistență la Crucea Roșie și iubita a lui Bernie, are propria ei mișune secretă: să-l găsească și să pună la cale un plan prin care să-l salveze.
„Unele pagini amintesc de Graham Greene, altele de Hemingway […]. Dar Sansom își transfigurează sursele de inspirație, creând un univers moral în întregime unic.” – The Independent
„C.J. Sansom și-a câstigat deja un loc de frunte printre maeștrii contemporani ai romanului istoric.” –
P. D. JAMES
„Un spectacol al imaginației […], un roman istoric cu o atmosfera deosebită, cum nu s-a mai scris de multă vreme.” – Daily Mail
„O creație strălucită!” – Sunday Times

„Iarnă la Madrid”, vol. 1 de C. J. Sansom a fost o carte interesanta 😉! O poveste surprinzătoare! Deși acțiunea în acest prim volum este lentă și abundă în informații /date istorice – acțiunea se desfășoară între anii 1937-1940, având ca fundal atât Războiul Civil din Spania, cât și Al Doilea Război Mondial – povestea a reușit să mă captiveze fără să-mi dau seama.

Harry Brett, Bernie Pipper și Sandy Forsyth se cunosc la colegiu devenind buni amici. Dacă Bernie și Sandy se aseamănă din multe puncte de vedere, deși nu se suportă unul pe celălalt, Harry este un tânăr liniștit și puntea de legătură între ceilalți doi. Drumurile lor se vor despărți brusc atunci când Sandy este dat afară de la colegiu datorită firii sale rebele, iar Bernie va renunța la studii. Doar Harry își termină studiile urmând o cale complet diferită de amicii săi. La câțiva ani distanță drumurile lor se vor intersecta, din nou, dar în circumstanțe complet diferite și….tragice.

Harry, acum profesor la Cambridge este cooptat de către Serviciul Secret Britanic pentru o misiune secretă și periculoasă : va trebui să plece în Spania și să devină spionul lor. Dar pe cine trebuia să spioneze? Ironic, chiar pe Sandy Forsyth, care datorită atitudinii sale rebele a reușit să atragă atenția Guvernului Britanic. Afacerile sale suspecte în Spania dau de gândit nu doar britanicilor, ci și altor organizații secrete.

Dar ce legătură are Bernie în toată această poveste? După ce a părăsit colegiul, acesta a aderat la Partidul Comunist Britanic, iar mai târziu avea să lupte în Războiul Civil din Spania. Lupta de la Jarama, Spania, din februarie 1937, avea să însemne sfârșitul lui Bernie. Pentru toți el era mort deși nu i se găsise cadavrul. Singura persoană care mai speră într-o minune este Barbara, iubita lui.

La trei ani distanță, Harry, Sandy și Barbara aveau să se reîntâlnească, fiecare urmărind ceva, fiecare cu secretele sale.

Într-un Madrid plin de trupe germane, cu o societate răpusă de ideologii ucigașe, un război macabru, autorități false și terifiante, Harry luptă pentru supraviețuire. Aflat în mijlocul unui popor devastat de război, înfometat și dezbinat de intrigi politice, Harry trebuie să recâștige prietenia, dar și încrederea lui Sandy, pentru a duce la bun sfârșit misiunea sa. Doar că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par ; nu te poți încrede în nimeni, nici chiar în tine însuți.

Un prim volum interesant, cu un final ce incită, o acțiune ce se precipită, măști ce încep să cadă, adevăruri ascunse ce ies la iveală, personaje puternic creionate ce reflectă realitatea acelor vremuri.

„Iarna la Madrid” vol. 2 continuă povestea lui Harry, Sandy și Bernie, doar că dramatismul este mult mai accentuat iar acțiunea se precipită tot mai mult.
Autorul s-a documentat foarte bine, de aici și reușita acestei povești. Autorul surprinde foarte bine societatea spaniolă și atmosfera anilor 1937-1940. Madridul dominat de influența lui Franco și sub puterea fascismului este atât de bine descris încât devine el însuși un personaj: străzi devastate, ruine peste tot, locuitori înfometați și dezbinați de intrigi politice.
O luptă continuă pentru supraviețuire! În mijlocul terorii Harry, Sandy, Bernie și Barbara luptă pentru viață, demnitate, curaj și iubire. Doar că iubirea are mai multe forme.
In primul volum autorul a pus accent pe povestea lui Harry și circumstanțele care au dus la decizia sa de a deveni spion, pe povestea lui Sandy și circumstanțele care l-au dus în atenția Serviciului Britanic de Spionaj și pe povestea Barbarei, fosta iubită a lui Bernie; în volumul doi, însă, autorul pune accent pe Bernie și lupta sa pentru supraviețuire. Ținut prizonier într-un lagăr secret, Bernie duce o luptă continuă cu el însuși, cu ororile din lagăr, cu moartea.
Scăparea sa vine exact de unde nu se aștepta. Barbara, femeia care l-a iubit necondiționat, își riscă viata, zi de zi, clipă de clipă, pentru a-l readuce la „viață”, pentru a-i reda libertatea. Doar că războiul bate la ușă, Madridul este tot mai întunecat iar, imprevizibilul este nelipsit. Nimeni nu este ceea ce pare, aliații devin dușmani, ura nimicește tot în jur.
Pe un fundal sângeros și nimicitor, autorul conturează o poveste dureros de reală și creionează personaje imperfecte, crude, dar puternice.
Un roman istoric puternic. Suspans, spionaj, dragoste, ură, putere, slăbiciune, un amalgam de stări și emoții.

Cărțile apărute la Editura Nemira pot fi comandate pe nemira.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți de război

 

12 Comments

Spune-ți părerea!