Iarna lumii – vol. 2 din Trilogia secolului de Ken Follett, Editura RAO – recenzie
Iarna lumii
(Winter of the World – 2012)
Ken Follett
Editura RAO
Traducere: Bogdan Olteanu
Nr. de pagini: 912
An apariție: 2019
Ken Follett s-a născut în 1949 la Cardiff, în Ţara Galilor. Licenţiat în filosofie la University College din Londra, a lucrat ca ziarist la Evening News, în Londra, precum şi ca director de editură la Everest Books.
Primul său bestseller, The Eye of the Needle, a obţinut premiul Edgar pentru cel mai bun roman, din partea Mystery Writers of America.
Follett este membru al mai multor organizaţii active în domeniul culturii: în Comitetul consultativ al Reading Is Fundamental (RIF) din Marea Britanie, membru al Royal Society of Arts, National Literacy Trust şi al Academiei din Ţara Galilor, precum şi membru în Comitetul director al Academiei Naţionale a Scriitorilor.
Trilogia secolului (The Century Trilogy)
- Căderea uriașilor – Editura RAO – Fall of Giants – 2010 – recenzie
- Iarna lumii – Editura RAO – Winter of the World – 2012
- Capătul veșniciei – Editura RAO – Edge of Eternity – 2014 – recenzie
Războiul i-a făcut luptători. Iubirea i-a făcut eroi. "Iarna lumii" continuă în aceeaşi manieră superlativă cu care ne-a obişnuit "Căderea uriaşilor". O puternică dramă, care înaintează zgomotos şi cu cea mai mare viteză. Este animată, captivantă şi plină de detalii fascinante. Prin ochii personajelor principale, beneficiezi de un loc în faţă la marele spectacol al celor mai memorabile evenimente ale istoriei. Al doilea roman al trilogiei continuă din punctul în care ne-a lăsat primul volum, urmărind destinele celor cinci familii - din America, Germania, Rusia, Marea Britanie şi Tara Galilor - prin vremuri de intense transformări sociale, politice şi economice, începând cu ascensiunea celui de-al Treilea Reich şi continuând cu Războiul Civil Spaniol, drama celui de-al Doilea Război Mondial, experienţele primelor bombe atomice aparţinând Statelor Unite şi Uniunii Sovietice şi începutul îndelungatului Război Rece. În această epopee fermecătoare, ciocnirea la nivel internaţional a puterii militare cu convingerile personale va copleşi lumea, de la Cable Street din partea de est a Londrei până la Pearl Harbor în Hawaii, din Spania la Stalingrad, din Dresda la Hiroshima.
Iarna lumii este o carte de mare complexitate, surprinzând o perioadă de tulburări sociale, politice și economice enorme, începând cu ascensiunea celui de-al treilea Reich, trecând prin războiul civil spaniol și marile drame ale celui de-al doilea război mondial, până la exploziile bombelor atomice americane și sovietice și începutul Războiului Rece.
Ken Follett a depus o imensă muncă de documentare pentru a prezenta cu o cât mai mare acuratețe evenimentele istorice petrecute, apelând inclusiv la istorici renumiți pentru a-i citi manuscrisul romanului înainte de publicare.
Un excelent povestitor, Ken Follett îmbină magistral ficțiunea cu realitatea, oferindu-ne, prin ochii unor personaje interesante, un loc în primul rând la evenimentele istorice memorabile care au avut loc nu cu foarte mult timp în urmă.
La fel ca în prima carte a trilogiei, Căderea uriașilor, acest roman continuă cu povestea celor cinci familii interdependente – engleză, galeză, germană, rusă și americană – în timpul perioadei zbuciumate din 1933 până în 1949.
Galeria personajelor este una impresionantă, însă reușim să-i identificăm și să-i reținem cu ușurință, ajutați și de lista de la începutul cărții.
Pe lângă personajele principale din primul volum, intră în scenă și copiii acestora, care, pe măsură ce acțiunea înaintează, încep să capete rolul principal.
Deși cunoșteam destul de bine evenimentele istorice petrecute în acea perioadă, le-am simțit altfel empatizând cu trăirile personajelor principale, care au trebuit să facă față multor calamități, orori, zbucium sufletesc, incertitudine, durere, suferință și deznădejde. Unele scene din carte au fost foarte greu de digerat, mi-au stârnit multă emoție și revoltă.
Dând dovadă de o mare atenție la detalii, Ken Follett a folosit în mod magistral toate instrumentele unui romancier de ficțiune istorică. Locațiile, educația primită, meseria, funcția politică și caracterul fiecărui personaj sunt foarte bine alese, făcând credibilă interacțiunea personajelor fictive cu personajele istorice reale în timpul unor evenimente istorice importante ce au avut loc în acea perioadă, cum ar fi demonstrații politice, vandalisme, persecuția evreilor, lupta pentru emanciparea femeilor, acțiuni de spionaj, întâlniri de planificare strategică, campanii militare, lupte, discuții de pace și așa mai departe.
Pentru ca toate acestea să fie posibile, Ken Follett s-a folosit din plin de un element preferat al povestitorilor ficționali și anume „coincidența”. Protagoniștii se întâmplă să fie, proverbial, la locul potrivit, la momentul potrivit, pentru a întâlni persoana potrivită. De exemplu, confruntarea dramatică între Boy Fitzherbert și fratele său vitreg Lloyd Williams este o scenă memorabilă ce are loc pe frontul european. Sunt multe astfel de întâlniri excepționale între personajele cărții, în momente cheie, validând o idee importantă sau un punct de plecare pentru o schimbare radicală. ”Este o lume mică… nu-i așa?”
Personajele sunt departe de a fi perfecte. Noi, care știm deja ce s-a întâmplat în istorie, putem face distincția între bine și rău. Însă, cineva care a trăit în acea perioadă marcată de incertitudini, în care propaganda mincionoasă și manipularea politică era la ordinea zilei, putea face ușor erori de judecată și lua decizii greșite. Cu toate acestea, m-au impresionat câteva personaje care au dat dovadă de claritate în gândire, curaj, tenacitate, bunătate și empatie.
Carla von Ulrich, fiica lui Maud Fitzherbert și Walter von Ulrich, a moștenit toate calitățile morale ale părinților săi, fiind un personaj de o mare noblețe sufletească. Dacă despre atrocitățile petrecute în lagărele de concentrare naziste am citit în multe cărți, știam mai puține lucruri despre așa-zisele ”spitale” Aktion T4, în care multe mii de cetățeni germani considerați a fi bolnavi incurabil, cu incapacități mintale sau cu handicap fizic, în mare parte din rase evreiești și mixte, au fost eutanasiați. Dând dovadă de mult curaj, Carla s-a implicat activ în a colecta dovezi și, prin eforturile clerului german și ale opiniei publice, Hitler a închis programul, după ce peste 70 000 de oameni își pierduseră deja viața.
O frumoasă poveste de dragoste ia naștere între Carla și Werner Franck, fiul unui industriaș bogat nazist, care se dovedește la fel de curajos precum Carla.
Lloyd Williams, fiul nelegitim al lordului Fitzherbert cu Ethel Williams, este un tânăr inteligent, impulsiv, puternic și curajos. După ce este respins de Daisy Peshkov, Lloyd se înrolează voluntar în războiul din Spania, unde face descoperirea stupefiantă că și comuniștii sunt la fel de răi ca și fasciștii.
Daisy Peshkov, fiica lui Lev, pare la prima vedere la fel de arivistă și lipsită de moralitate ca și tatăl ei, țesând tot felul de intrigi ca să urce pe scara socială. Viața o va izbi însă din plin și va suferi o transormare radicală.
Volodea, fiul lui Lev rămas în Rusia și adoptat de Grigori, reușește să obțină o poziție importantă în serviciile de informații secrete sovietice.
Frații americani Woody și Chuck Dewar parcurg căi separate către evenimente importante, unul la Washington, celălalt în luptele sângeroase din Pacific.
Destinele acestor personaje și a multor altora se împletesc, propulsând acțiunea în drame de o complexitate din ce în ce mai mare, trecând de la saloanele celor bogați la sângele și fumul luptei, precum și la jocuri politice desfășurate pe scară mondială.
A treia parte romanului pregătește scena pentru ultima carte din Trilogia secolului, Capătul veșniciei. Copiii personajelor din Căderea uriașilor au acum, la rândul lor, proprii lor copii, care vor juca, fără îndoială, un rol proeminent în poveștile Războiului Rece care vor urma și pe care abia aștept să le descopăr!
Cartea Iarna lumii de Ken Follett poate fi comandată pe cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura RAO
Recenzii și prezentări cărți Ken Follett
Recenzii și prezentări cărți istorice
6 Comments
Ana Sylvi
O recomandare splendida, ma tenteaza si pe mine, desi nu indragesc deloc istoria secolului trecut. Multumesc foarte mult!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Oli
O recenzie minunata si o recomandare irezistibila! Imi place foarte mult cum scrie Ken Follett, abia astept sa citesc si eu ”Trilogia secolului”.
E superba poza pe care ai facut-o cu cartea, foarte inspirata cu decorul de zapada!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
Mirela Barbalata
Ooo, da, autorul știe să scrie, știe să transpună în cuvinte povești de viață îmbinând realitatea cu ficțiunea, știe să povestească! Seria aceasta o voi citi, cu siguranță!
Felicitări pentru recenzia minunată!
Tyna
Mulțumesc! Sunt convinsă că o să îți placă!