„Ikigai… Acest concept japonez, care s-ar traduce prin «fericirea de a fi mereu ocupat», pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numărul persoanelor centenare depășește cu mult media mondială. Cultivarea prieteniilor, alimentația moderată, odihnă adecvată și mișcarea ușoară par să facă parte din ecuația sănătățîi, însă în centru este acea joie de vivre, bucuria de a trăi, care ii ajută să însumeze ani și să sărbătorească în continuare fiecare răsărit de soare, ikigai-ul personal al fiecăruia.“ – HECTOR GARCIA (KIRAI) și FRANCESC MIRALLES
Mulțumim Libris pentru cartea oferită pentru recenzie!
Pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine conceptul de ikigai – ”fericirea de a fi mereu ocupat”, descoperit pentru prima dată de japonezi, autorii au structurat informațiile în capitole, fiecare dintre ele având un titlu foarte sugestiv în privința conținutului:
I. Filozofia ikigai – Arta de a fi tânăr și la bătrânețe
II. Secrete antiaging – Factori cotidieni care favorizează o viață lungă și plăcută
III. Maeștri ai vieții îndelungate – Mărturii ale celor mai longevive persoane
IV. De la logoterapie la ikigai – De ce e important să dai un sens vieții pentru a trăi mult și bine
V. Să intri în flux cu fiecare activitate – Cum să transformi munca și timpul liber într-un spațiu de evoluție
VI. Sfaturi ale persoanelor de peste o sută de ani – Tradiții și învățături din Ogimi pentru o existență lungă și fericită
VII. Regimul alimentar ikigai – Ce mănâncă și ce beau cele mai longevive persoane din lume
VIII. Mișcarea ușoară înseamnă o viață mai lungă – Exerciții din Orient utile pentru sănătate și longevitate
IX. Reziliența și wahi-sabi – Cum să facem față problemelor și schimbărilor vieții fără să îmbătrânim din cauza stresului și anxietății
Fiecare capitol mi s-a părut deosebit de interesant, în toate am găsit mici ”perle” de înțelepciune, care m-au pus pe gânduri și m-au provocat să fac mici schimbări în viața mea, pentru un echilibru sufletesc cât mai bun.
Nu toți vom rezona la fel cu sfaturile oferite, dar sunt convinsă că fiecare va găsi ceva care să-l îndemne la reflecție și să-l ajute să găsească modalități practice de obținere a stării de fericire.
De exemplu, în capitolul Secrete antiaging, autorii fac o adevărată radiografie a stresului – acest presupus asasin al longevității.
Făcând o paralelă deosebit de interesantă între oamenii cavernelor și cei din epoca modernă, autorii au realizat un tabel surprinzător, din care reiese că, în prezent, oamenii sunt supuși unui stres permanent.
La un nivel rezonabil, aceste procese sunt folositoare, ajutându-ne să depășim provocările de zi cu zi, întrucât cortizolul crește eliberarea glucozei în sânge și a dopaminei, cea care ajută să ”ne încărcăm bateriile”.
Stresul moderat, în doze mici, este benefic pentru sănătate, un studiu relevând faptul că persoanele care aveau un nivel rezonabil de stres și care se angajau în provocări și lucrau cu mai multă perseverență pentru a obține succese trăiau mai mult decât cele care optau pentru un stil de viață mai tihnit și se retrăgeau la pensie mai devreme.
Stresul prelungit poate degenera însă, întrucât o stare de alertă prelungită afectează în timp memoria și conduce la depresie, având ca efecte secundare iritabilitatea, insomnia, anxietatea și creșterea tensiunii arteriale.
Astfel, stresul continuu și excesiv trebuie evitat, pentru a nu determina îmbătrânirea prematură a corpului, autorii oferindu-ne câteva sfaturi pentru atenuarea acestuia:
Să faci o baie îndelungată și să asculți muzică în timp ce te relaxezi
Să ai masa de lucru, casa, dormitorul și tot ce te înconjoară curat și ordonat
Să faci mișcare și exerciții de respirație profundă
Să ai o dietă echilibrată
Să-ți faci un masaj capilar presând cu degetele
Meditația, de orice natură ar fi.
Vă las să descoperiți singuri celelalte sfaturi prețioase oferite în carte, sunt foarte interesante și oferite într-o formă atractivă, cu multe exemple.
Cartea se încheie cu enumerarea celor zece legi extrase din înțelepciunea bătrânilor din Ogimi, foarte profunde, pe care vi le recomand să le citiți cu multă atenție:
„10 legi ale ikigai-ului Vom încheia această călătorie cu zece legi extrase din înțelepciunea bătrânilor din Ogimi:
1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată. Cine abandonează lucrurile pe care le iubește și pe care știe să le facă pierde sensul vieții. De aceea, chiar și după încheierea vieții profesionale „oficiale”, este important să continuăm să facem lucruri valoroase, progresând, aducând frumusețe sau utilitate celorlalți, ajutând și dând o formă micului nostru univers.
2. Privește lucrurile cu calm. Grabă este invers proporțională cu calitatea vieții. Cum spune un vechi proverb: „Mergând încet se ajunge departe”. Când lăsăm urgențele în urmă, timpul și viață noastră capătă o nouă semnificație.
3. Nu mânca pe săturate. Și în alimentația pentru o viață îndelungată „mai puțin înseamnă mai mult”. Conform legii celor 80%, pentru a ne păstra sănătatea mult timp, în loc să ne îmbuibăm trebuie să mâncăm ceva mai puțîn decât simțim nevoia.
4. Înconjoară-te de prieteni buni. Sunt cel mai bun elixir pentru a risipi grijile printr-o conversație plăcută, pentru a povesti sau asculta întâmplări care fac mai ușoară existența, pentru a le cere un sfat, a ne distra împreună, pentru a împărtăși, visa… în definitiv, pentru a trăi.
5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare. Apa este în mișcare, curge proaspătă și nu stagnează. În același fel, vehiculul vieții tale are nevoie de întreținere zilnică ca să te țină mulți ani. În plus, mișcarea declanșează secreția de hormoni ai fericirii.
6. Zâmbește. O atitudine plăcută atrage prieteni și ne relaxează.. Este bine să ne dăm seama de lucrurile care merg prost, dar nu trebuie să uităm de privilegiul de a ne află aici și acum în această lume plină de posibilități.
7. Reconectează-te la natură. Chiar dacă majoritatea oamenilor trăiesc în orașe, suntem creați că să ne contopim cu natură. Avem nevoie să ne întoarcem periodic la ea că să ne încărcăm bateriile.
8. Fii recunoscător. Strămoșilor tăi, naturii care îți oferă aer și hrană, partenerilor de viață, tuturor lucrurilor care îți luminează viață cotidiană și te fac să te simți fericit pentru că trăieșți. Dedică-ți un moment pe zi ca să mulțumești și îți vei amplifică tezaurul fericirii.”
9. Trăiește clipa. Nu te mai plânge de trecut și nu te mai teme de viitor. Tot ce ai este ziua de astăzi. Folosește-o cât de bine poți ca să te merite să ți-o amintești.
10. Urmează-ți ikigai-ul. În tine este o pasiune, un talent unic care dă sens zilelor tale și te impulsionează să oferi tot ce este mai bun din tine până la sfârșit. Dacă nu l-ai descoperit încă, așa cum spunea Victor Frankl, următoarea ta misiune va fi să-l găsești.
Cartea „Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” de Hector Garcia, Francesc Miralles poate fi comandată pe libris.ro
14 Comments
anasylvi
De mult asteptam prezentarea pe larg a acestei carti, multumesc Tyna! Acum vreau sa aprofundez si eu notiunea de „ikigai”.
Tyna
Cu mult drag! Să o descoperi cu plăcere!
Oli
Ce sfaturi frumoase si interesante! Super recenzie si recomandare! Felicitari Tyna, vreau si eu sa citesc cartea!
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand!
Oli
Multumesc!
Tyna
Cu mult drag! Sunt multe sfaturi deosebit de interesante de descoperit în carte!
Barbălată Mirela
Multumesc de recomandare! Interesanta cartea! Imi plac sfaturile
Recunosc ca imi este straina notiunea "Ikigai"
Tyna
Cu mult drag! Și eu am descoperit abia acum acest concept!
Geo
Waw! Îmi place foarte mult recenzia! Iar lungesc lista… Cu siguranta pare genul meu de carte, Tyna. Mulțumesc pentru recomandare.
Tyna
Cu multă plăcere! Sunt convinsă că o să îți placă!
Mirela Nenciu
Felicitări, Tyna! Îmi doresc și eu să citesc cartea!
Tyna
Mulțumesc! ❤ Să o citesti cu plăcere!
Balan Daniela
Sfaturi demne de urmat,interesant acest concept!Felicitări Tyna pentru frumoasa recenzie ❤️
Tyna
Mulțumesc!