Delicatese Literare
Prezentari carti

Îmblânzitorul de lei, de Camilla Lackberg, Editura Trei

Îmblânzitorul de lei

(The Ice Child – 2014)

Camilla Läckberg

Editura Trei

Nr. de pagini: 456

Titlul original: Lejontämjaren

Limba originală: suedeză

Traducere de: Raluca Lungu

Al nouălea roman din seria FjällbackaFjällbacka Series:

Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

 1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004 – recenzie

 2. Predicatorul – The Preacher – 2004 – recenzie

 3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

 4. Piază rea – Olycksfågeln – 2006 – recenzie

 5. Copilul german – The Hidden Child – 2007 – recenzie

 6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008 – recenzie

 7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009 – recenzie

 8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011 – recenzie

 9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014

 10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

 11. Gökungen – 2022

Camilla Läckberg este cea mai cunoscută autoare suedeză. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare.

A publicat nouă romane polițiste, două cărți de bucate și două cărți pen­tru copii, iar acum scrie o carte de fitness împreună cu partenerul ei.
Seria Fjällbacka este celebră peste tot în lume: cele nouă romane au apărut în peste 50 de țări și au fost traduse în 37 de limbi. De aseme­nea, pe baza lor s-au realizat până acum șase filme de televiziune.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Prinţesa gheţurilor, Predicatorul, Piază rea, Cioplitorul în piatră, Copilul german, Sirena, Paznicul faruluiFăuritoarea de îngeri.

E ianuarie și în Fjällbacka este cumplit de frig. O fată se târăște prin zăpadă. O mașină apare din senin și n-o poate evita.
Când Patrik Hedström și echipa lui sunt anunțați în legătură cu accidentul, fata fusese deja identificată. O cheamă Victoria. Dispăruse de acasă în urmă cu patru luni, iar corpul ei poartă urmele unor torturi groaznice: orbitele-i sunt goale, limba este tăiată, iar timpanele îi sunt sparte. Și se pare că nu e sin­gura victimă a unui criminal diabolic.
Erica Falck investighează pe cont propriu o veche tragedie de familie, care a dus la moartea unui om. Soția acestuia a fost condamnată, dar Erica e con­vinsă că femeia ascunde ceva.
Există oare o legătură între dispariția fetei și această poveste sumbră din trecutul a cărui umbră sufocă prezentul?

Cu a noua carte din seria Fjällbacka, Läckberg semnează un roman crepuscular și vio­lent. Regina genului noir s-a întors, mai puternică și de-a dreptul necruțătoare.” – Marc Page

Cu personaje nebănuite și pasaje cu adevărat claustrofobice, unde răul este o frontieră ușor de trecut, Îmblânzitorul de lei este un ade­vărat tur de forță. Cititorii trăiesc din plin suspansul, emoțiile, nesiguranța eroilor. Nu pierdeți cea mai recentă carte semnată Camilla Läckberg.” – Ruadebaixo.com

Fragmente din cartea Îmblânzitorul de lei:

”Calul adulmecă frica încă de dinainte ca fata să iasă din pădure. Călăreața trase de hățuri și îl împunse cu călcâiele, dar nu era nevoie. Legătura dintre ei era atât de strânsă, încât calul îi ghicise deja intenția.
Tropăitul înăbușit sparse tăcerea. Un strat subțire de zăpadă, se așternuse pe timpul nopții și calul ridică pudra albă cu copitele. Fata nu alerga. Mergea clătinându-se, împleticit, cu brațele strânse în jurul corpului.
Călăreața strigă ceva. Un zgomot ascuțit, care-l făcu pe cal să simtă că era ceva în neregulă.
Fata nu răspunse, ci continuă să meargă împleticit.
Se apropiară de ea, iar calul iuți pasul. Mirosul puternic și acru al fricii se amesteca acum cu altceva, ceva nedefinit și atât de îingrozitor, încât calul își culcă urechile pe spate. Voia să se oprească, să se întoarcă și să galopeze înapoi la adăpostul grajdului. Acela nu era un loc sigur.
Îi despărțea un drum. Era pustiu, iar zăpada proaspătă se așternea ca o ceață tăcută de-a lungul asfaltului.
Fata continua să meargă spre ei. Era desculță si pielea înroșită de pe brațele și picioarele ei goale contrasta cu albul dimprejur. Brazii acoperiți cu zăpadă alcătuiau un fundal alb în spatele ei. Erau aproape acum, fiecare pe o parte a drumului, și calul o auzi pe călăreață strigând din nou. Vocea îi părea familiară și totuși străină.

Deodată, fata se opri. Rămase în mijlocul drumului, cu zăpada învolburându-i-se în jurul gleznelor. Ochii ei aveau ceva straniu. Erau ca niște găuri negre pe chipul alb.”

 

“Străzile se întindeau pustii în timp ce Helga se plimba prin Fjallbacka în acea dimineață friguroasă. Vara, micuI oraș vibra, plin de viață. Magazinele erau deschise, restaurantele pline, în port acostau bărcile una lângă altă și mulțimi de oameni se plimbau prin jur. Iarna, locul era tăcut. Totul era închis și era ca și cum Fjallbacka hiberna în așteptarea unei noi veri. Însă Helga preferase dintotdeauna anotimpurile mai calme. Până și propria casă era mai liniștită în acele perioade. Verile, Erinar venea mai des beat acasă și într-o dispoziție extrem de proastă.
După ce se îmbolnăvise, fusese, desigur, altfel. Cuvintele erau singura lui armă, dar n-o mai puteau răni. Nimeni n-o mai putea răni, în afară de Jonas. Acesta îi cunoștea punctele slabe și știa când era mai fragilă. Absurd era însă că voia totuși să-l protejeze. Nu conta că era un om în toată firea, înalt și puternic. Avea în continuare nevoie de ea, iar ea avea să-l apere de toate relele.
Trecu pe lângă piața Ingrid Bergman, unde se opri și privi apa înghețată. Îi plăcea la nebunie arhipelagul. Tatăl ei fusese pescar și ieșiseră adesea împreună, cu barca. Dar toate acelea încetaseră când se căsătorise cu Einar. El venea din centrul țării și nu se obișnuise niciodată cu capriciile mării. Dacă oamenii ar fi fost meniți să-și petreacă zilele pe mare, s-ar fi născut cu branhii, mormăise el. Nici Jonas nu fusese atras de traiul pe barcă, așa că Helga nu mai ieșise pe mare de când avea șaptesprezece ani, deși locuia în cea mai frumoasă zonă a arhipelagului.
Pentru prima dată în mulți ani, simți dorul ieșirilor cu barca. Dar și dacă ar fi avut una, n-ar fi putut. Gheața era groasă, iar puținele bărci care nu fuseseră trase pe mal stăteau înghețate în port. Îi semănau. Așa se simțise în toți acei ani: atât de aproape de mediul ei, dar nefiind în stare să scape din captivitate.”

 

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe edituratrei.ro, libris.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *