Împărăteasa Lunii de Weina Dai Randel, Editura Nemira, colecția Damen Tango – recenzie
Împărăteasa Lunii
(The Empress of Bright Moon – 2016)
Weina Dai Randel
Editura Nemira
Colecția Damen Tango
An apariție: 2021
Nr. pagini: 440
Traducător: Dorina Tătăran
Povestea concubinei care a ajuns pe tronul Chinei. Continuarea bestsellerului Luna din palat
Seria Împărăteasa lunii/ Empress of Bright Moon Series:
- Luna din palat – The Moon in the Palace – 2016 – recenzie
- Împărăteasa lunii – The Empress of Bright Moon – 2016
WEINA DAI RANDEL s-a născut și a crescut în China, dar s-a mutat în SUA la douăzeci și patru de ani. A studiat literatura engleză la Texas Woman’s University din Denton, orașul unde locuiește și în prezent, împreună cu soțul și cei doi copii. Prima sa carte, The Moon in the Palace (2016; Luna din palat, Nemira, 2019), a câștigat, în 2017, RITA AWARD acordat de organizația Romance Writers of America (RWA), a fost finalistă a Goodreads Choice Awards „Best Historical Fiction“ și a fost declarată una dintre cele mai bune cărți ale anului de Washington Independent Reviews. Povestea singurei femei care a domnit în China, împărăteasa Wu Zeitan, a continuat în The Empress of the Bright Moon (2016; Împărăteasa Lunii, Nemira, 2021). În prezent, autoarea definitivează romanul The Last Rose of Shanghai.
Odată cu moartea împăratului, totul se schimbă la palat. Mei, concubina imperială e în sfârșit liberă, iar Pheasant, iubitul ei, a devenit noul monarh. Deși crede că toate visurile i se vor împlini, tânăra este silită să o înfrunte pe dușmana ei de moarte, Doamna Wang, puternica și imprevizibila soție a lui Pheasant. Lupta dintre cele două femei va decide nu doar viitorul lor, ci și pe al imperiului.
Numai trecând peste toate obstacolele, Mei va reuși să-și împlinească destinul și să devină cea mai puternică femeie din istoria Chinei.
„O lectură obligatorie pentru cititorii pasionați de romane istorice!“ – Library Journal
„O carte poetică și fascinantă…“ – Kirkus Reviews
Această poveste este inspirată din viața unei puternice personalități istorice, Wu Zetian, singura femeie din China care a ajuns împărăteasă – Împărăteasa Wu. China, ca mai toate civilizațiile, a fost condusă de bărbați de-a lungul istoriei, ideea ca o femeie să atingă rangul de împărat, cel mai puternic om al imperiului, fiind de neimaginat, mai ales că femeile nu aveau o prea mare importanță în ochii bărbaților. Erau cel mult una din soții sau curtezane, ”obiecte” de decor, care nu se bucurau de un respect sau influență reală, decât cu totul izolat. Cu atât mai remarcabilă este performanța unică realizată de Wu Zetian, pornită de la statutul de curtezană și ajunsă unul dintre cei mai remarcabili lideri din istorie, mulți istorici comparând-o cu regina Elisabeta I sau cu țarul Ecaterina a II-a, conducători puternici, de referință.
Cartea e foarte captivantă, m-a fascinat povestea spectaculoasă din paginile ei. Totul e extrem de interesant: personajele, obiceiurile, modul de gândire al oamenilor, atât cei simpli până la cei din palat de pe diferite locuri pe scara ierarhică, prejudecățile lor, modul de alcătuire al societății chineze din acele vremuri străvechi.
Galeria de personaje este vastă și variată, dar, în afara remarcabilei protagoniste, sunt destul de puține cele pe care le-am admirat sau simpatizat. Lupte de culise, alianțe neașteptate, bătălii, revolte, masacre, acte de o cruzime extremă, despre toate acestea vom citi în această poveste impresionantă și documentată. Există pericol, trădare, dragoste și o mulțime de intrigi și circumstanțe neobișnuite pretutindeni, pe tot parcursul poveștii.
Recomand ca cele două cărți ale seriei să fie citite în ordine întrucât spun aceeași poveste, acțiunea din volumul al doilea continuând-o pe cea din primul volum.
În ”Luna din palat” o cunoaștem pe Mei, o tânără tânără inteligentă, fiică de Guvernator, care este dusă în curtea Împăratului Taizong ca și concubină. Acolo, ea trebuie să-și croiască drum printr-un labirint de trădări ale altor concubine care se luptă la fel de mult să-și găsească drumul spre vârf. Mei a luptat pentru a-și câștiga un loc alături de Împărat, în timp ce era îndrăgostită de fiul său. Pentru restul concubinelor, Mei este indezirabilă din pricina inteligenței și a curiozității ei, precum și a felului ei dezinvolt de a fi, dar tocmai acestea îl impresionează pe monarh. Așa cum ne dezvăluie autoarea în nota de la sfârșitul cărții, toate personajele masculine din roman și mare parte din personajele feminine sunt personaje istorice reale. Avem așadar de-a face cu un roman istoric, apreciat ca fiind unul cele mai reușite romane istorice apărute pe piața literară din ultimii ani. Cartea m-a prins în mrejele sale de la primele pagini și m-a ținut absorbită până la finalul uimitor care mi-a pus pe jar imaginația și curiozitatea. Cea mai bună parte este că povestea a continuat în ”Împărăteasa lunii”.
Pe lângă povestea în sine, împrejurimile frumos descrise, surprinderea atmosferei acelor locuri și timpuri, modul de viață și mentalitatea oamenilor și întâmplările de zi cu zi adaugă farmec, aducând la viață vibranta curte chineză a dinastiei Tang. Sunt încântată să spun că acest al doilea volum mi-a depășit așteptările! Am citit multe serii în care prima carte a fost grozavă, iar cele ulterioare nici pe departe la înălțimea acesteia, dar nu este cazul aici, căci ”Împărăteasa lunii” e spectaculoasă!
În China secolului al VII-lea bărbații dețineau toate posturile importante (ca în cele mai multe perioade din istorie, și nu doar în China, de altfel). Femeile nu contau decât la obiecte de decor și pentru a produce moștenitori de sex bărbătesc. Trebuia să fie supuse și, dacă erau norocoase, erau alese drept una din concubinele Împăratului, luptându-se între ele pentru poziția în cadrul Curții Interioare. Cartea surprinde foarte fin povestea relațiilor complicate dintre femeile de la palat. Mei a trebuit să se bazeze pe inteligența și forța ei interioară pentru a supraviețui bătăliei din Curțile Interioare, care era crâncenă.
Povestea este minunat redată, plină de viață și culoare. Este în același timp o poveste care m-a marcat emoțional, de multe ori m-am îngrozit de nedreptățile și chiar atrocitățile la care sunt supuse femeile, fără ca acestea să aibă nici un fel de putere sau influență reală, nici un fel de control al propriilor vieți.
Mei a văzut ridicarea și căderea multora, atât din rândul celor bogați și puternici, cât și al celor modești și umili, în timp ce se ridica și cădea ea însăși, iar și iar.
”Împărăteasa lunii” debutează cu moartea Împăratului Taizong și ascensiunea fiului său, Pheasant – adevărata dragoste a lui Mei -, în fosta poziție a tatălui său, fiind încoronat ca Împăratul Gaozong. Mei ar putea fi în sfârșit fericită, dar atât ea cât și Pheasant se trezesc într-o luptă disperată pentru a-și păstra pozițiile de putere rămânând împreună, în timp ce cei din jurul lor – în special unchiul lui Pheasant, dar și Doamna Wang, prima soție a noului monarh -, încearcă să le distrugă orice șansă de reuși. În plus, doar tăria de caracter a lui Mei, voința și determinarea sa au făcut-o să revină la palat, căci toate concubinele Împăratului au fost surghiunite odată cu moartea acestuia. Cele care i-au născut moștenitori au fost închise în izolate Curți Interioare, iar celelalte, cele mai multe, printre care și Mei, au fost trimise la mănăstiri extrem de sărace din cele mai îndepărtate colțuri ale țării. Este uluitoare această parte a cărții. Dragostea, ambiția și loialitatea pot însemna viață sau moarte pentru femeia care va ajunge stăpâna tuturor.
Caracterizările personajelor sunt uimitor de bune, evoluția acestora este cu adevărat incredibilă, mai ales a lui Mei și a lui Pheasant, care merg amândoi într-o călătorie emoțională și spirituală extraordinară, atât împreună, cât și separat. Construirea universului cărții este impecabilă, realistă și evocatoare, fascinând cititorul cu detaliile oferite. Ritmul este perfect structurat pentru a menține fluxul povestirii în crescendo și pentru a menține cititorul absorbit de poveste.
”Împărăteasa Lunii” este o carte cu adevărat excepțională și ne oferă o încheiere fabuloasă a poveștii lui Mei – Doamna Strălucitoare, Împărăteasa Wu -, singura femeie din China care a ajuns împărăteasă. O femeie care a schimbat istoria. Realizările din timpul domniei sale sunt impresionante, aflăm despre ele la finalul cărții: în împărăție au înflorit comerțul, arhitectura, religia, arta, literatura și a sporit influența militară, China intrând într-o epocă de aur neegalată timp de mai multe secole.
După ce a domnit mai bine de treizeci de ani, neînfrântă, ca Regent, a hotărât să renunțe la dinastia Tang și a fondat propria dinastie, dinastia Zhou, declarându-se Împărăteasă. A fost prima și singura femeie care a cârmuit legitim în nume propriu, iar domnia ei a durat până în anul 705 d.H.
O carte superbă, o poveste intensă, un personaj absolut remarcabil și o felie de istorie excepțional redată. O duologie pe care o recomand călduros tuturor cititorilor cărora le plac cărțile istorice, a celor pasionați de cultura asiatică, cât și a celor care apreciază pur și simplu poveștile inedite, despre oameni, locuri și timpuri mai puțin cunoscute.
„Aș fi vrut ca tata să fie acolo, să vadă Cartea de aur a stirpei imperiale. Ar fi fost atât de mândru! În tomul acela fuseseră trecute nu doar numele meu de familie, ci și numele lui, precum și numele strămoșilor lui, cel al mamei și numele străbunilor acesteia. Astfel, el va fi recunoscut pentru totdeauna drept tată al unei împărătese. Acesta fusese visul lui, iar acum se împlinea.
Când Tripitaka îmi prezisese viitorul, cu douăzeci și patru de ani în urmă, nu crezusem cu adevărat că această zi o să vină. Acum, la șaptesprezece ani de la moartea tatei, îi îndeplineam dorința. Dacă îl voi visa vreodată, voi fi nespus de fericită să îi spun că nu am dat greș și că mi-am ținut făgăduiala de a avea grijă de familia mea.“
10 Comments
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Oli
Multumesc, Daniela! Cu mare drag!
anasylvi
Minunata recenzie, cu siguranta aceasta duologie ar fi pe placul meu – de fapt, am si remarcat-o de ceva timp. Aceste povesti inspirate din fapte istorice sunt remarcabile si ne ajuta sa avem un tablou mult mai larg si mai bine definit al lumii in care traim. Multumesc pentru recomandarea deosebita!
Oli
Cu siguranta va fi pe placul tau! Multumesc pentru apreciere, ma bucur ca te-am tentat!
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzie! Sunt convinsă că îmi va plăcea această serie. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc, Tyna, ti-o recomand cu drag, iti va placea cu siguranta!
Mirela Barbălată
Wow! Minunată recenzie!
Se simte cât de mult ți-a plăcut!
Primul volum mă așteaptă în bibliotecă și cu siguranță îl voi avea și pe al doilea .
Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Multumesc, Mirela! Ma bucur ca am transmis ce mult mi-a placut, chiar e o poveste extraordinara, ti-o recomand cu mare drag!
Carmen Simionescu
O tentație irezistibila aceasta poveste și o recenzie pe măsură! Felicitări, mulțumesc pentru recomandarea deosebita! ❤️
Oli
Multumesc si eu, Carmen! Ti-o recomand cu mare drag!