Delicatese Literare
Recenzii

Imperiul furtunilor – vol.5 din seria Tronul de cleștar de Sarah J. Maas, Editura RAO – recenzie

Imperiul furtunilor

(Empire of Storms – 2016)

Sarah J. Maas

Editura Rao

Traducerea: Andra – Elena Agafiței

(prin Lingua Tradom)

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 732

Sarah J. Maas este o tânără scriitoare a cărei serie de debut și-a câștigat imediat locul în literatura fantasy dar și-n sufletul milioanelor de fani din întreaga lume.

0.1. The Assassin and the Pirate Lord – 2012

0.2. The Assassin and the Healer – 2012

0.3. The Assassin and the Desert – 2012

0.4. The Assassin and the Underworld – 2012

0.5. The Assassin and the Empire – 2012

1. Tronul de cleștar – Editura Rao – Throne of Glass – 2012 – recenzie

2. Diamantul de la miezul nopții – Editura Rao – Crown of Midnight – 2013 – recenzie

3. Moștenitoarea focului – Editura Rao – Heir of Fire – 2014 – recenzie

4. Regina umbrelor – Editura Rao – Quenn of Shadows – 2015 – recenzie

5. Imperiul furtunilor – Editura Rao – Empire of Storms – 2016

6. Turnul zorilor – Editura Rao – Tower of Dawn – 2017 – recenzie

7. Tărâmul de cenușă – Editura Rao – Kingdom of Ash – 2018 – recenzie

“Va curge sânge.

Visurile se vor nărui.

Este nevoie ca o armată să se ridice la luptă.”

“În timp ce regatele din Erilea se prăbușesc unul câte unul în jurul ei, Aelin este nevoită să accepte alianțe cu dușmani declarați, pentru a evita ca ființele cele mai dragi ei să cadă în ghearele forțelor malefice, hotărâte să pună stăpânire pe lumea acesteia. În mijlocul unui război ce pare s-o împresoare din toate zările, în ciuda loialităților cumpărate și a prietenilor pierduți, viitoarea regină este mai hotărâtă ca niciodată să-i salveze pe cei pe care-i iubește: prințul războinic, pe de o parte, și, de cealaltă parte, poporul ei.”

“Aelin fixă cu privirea bucata de hârtie, numele care fuseseră semnate cu mult timp înainte de seara aceasta, bărbații care hotărâseră împotriva ei fără să o întâlnească, bărbații care schimbaseră viitorul ei și al regatului său doar cu semnăturile lor.

Poate că ar fi trebuit să aștepte să ceară întâlnirea asta până ar fi ajuns în Orynth — până când oamenii ei ar fi văzut-o întorcându-se și ar fi fost mai greu să o alunge de la palat.

— Osânda noastră se adună la sud de Adarlan — și totuși asta-i preocuparea ta? șopti Aelin.

Darrow spuse zeflemitor:

— Când o să avem nevoie de ... abilitățile tale, o să-ți dăm de știre.”

Autoarea Sarah J. Maas a reușit să-mi atragă atenția încă de acum câțiva ani, când am citit primele două volume ale seriei “Tronul de Cleștar”.

O lume aparte, complexă, plină de tot felul de lupte pentru putere, șantaje și crime. Toate acestea, într-un ținut special, cu ființe fantastice de care am mai auzit sau nu până acum.

De-a lungul seriei am avut parte de acțiuni aparte, de călătorii în tărâmuri magice, de pericole depășite, dar și de sabotări, dejucări de planuri și multe alte aventuri. Totul, scris cu atât de multă emoție încât nu poți rămâne impasibil.

Am fost impresionată de galeria de personaje deosebite și curajoase, mai bune sau mai rele, dar care impresionează prin curajul cu care luptă pentru crezurile lor.

Personajul central al seriei este nimeni alta decât Aelin Galathynius Ashryver/ Celaena Sardothien, o fată unică, cu puteri nebănuite; care la viața ei a pierdut totul de mult prea multe ori. Acum luptă pentru a îndepărta răul de poporul său.

De la volum la volum, autoarea a reușit să vină cu noi și noi aventuri care au ținut cititorul cu sufletul la gură până la apariția unui nou volum. Nici de data aceasta nu se lasă mai prejos. De câte ori crezi că totul se va termina, mai apare câte ceva care să dea totul peste cap.

Eterna luptă dintre bine și rău este redată atât de credibil, de real, încât ai impresia că te afli în plină acțiune, văzând totul pe viu.

“Deoarece, pentru Terrasen, pentru Erilea, Elena ar fi pătruns în întunericul etern ce se furișa peste vale ca să obțină o șansă pentru toți.

Pe un fuior de fum care se ridica din vale, Elena trimise o ultimă rugă, pentru ca urmașii nenăscuți ai nopții, moștenitorii poverii care aveau să condamne sau să salveze Erilea, să o ierte pentru ce urma să facă.”

O nouă luptă se întrevede la orizont. Lupta finală — după cum a prevăzut Elena. O luptă care înseamnă viață sau moarte, lumină ori întuneric, magie sau lipsa acesteia.

Povestea de dragoste dintre Aelin — prințesa Terrasenului și Rowan — prințul Fae, continuă și în “Imperiul furtunilor”. O poveste absolut superbă! Se simt efectiv sentimentele dintre cei doi în fiecare acțiune a lor.

“Și dorința era doar începutul.

Rowan îi făcea magia să cânte. Și poate că asta era legătura carranam dintre ei, dar… magia ei voia să danseze cu a lui. Și, judecând după gheața ce licărea în ochii lui, își dădu seama că și a lui cerea același lucru.”

O poveste complexă, cu ramificații până dincolo de timp, cu personaje care luptă până la moarte! O lume fantastică pe care autoarea reușește să ți-o înfățișeze într-un mod aparte. O luptă constantă, pe viață și pe moarte, contra lui Erawan — răul suprem, putem spune.

Erawan a fost unul din cei trei regi Valg ce au invadat lumea la începutul veacurilor. A fugit după ce Maeve și Brannon i-au distrus armata și și-a reconstruit alta. Când a fost pregătit, când a observat că flacăra regelui Brannon scade, Erawan a lansat atacul ca să revendice continentul. Legenda spune că a fost înfrânt de fiica lui Brannon și de partenerul ei uman, Gavin.

Mă întreb dacă va mai fi cineva capabil să-l învingă, de data aceasta, definitiv.

“Imperiul furtunilor” ne vorbește despre micile furtuni reprezentate de luptele din fiecare regat și despre tornada reprezentată de Erawan, care stă să sfărâme totul în cale dacă nu este oprită la timp. O carte unde suspansul, acțiunea alertă și răsturnările de situație sunt ridicate la rang de artă! Unde groaza și elementele de thriller sunt atât de bine împletite cu elementul fantasy încât nu ai cum să nu apreciezi tabloul final!

Autoarea Sarah J. Maas a dat dovadă că a știut să împletească tot ce are lumea mai bun sau mai rău de oferit, într-o operă deosebită!

Lupta continuă dintre clanurile de vrăjitoare dure și neiertătoare, lupta nobililor din interiorul unui regat; toate acestea întârzie rezultatul final… ca să nu mai spunem nimic despre regina Maeve!

Aelin împreună cu prietenii săi de încredere sunt singura șansă a acestui colț de lume.

Va reuși oare magia să alunge întunericul? Rămâne de văzut…

O altă componentă importantă a acestei cărți o reprezintă latura emoțională: sentimentele. Avem parte de povești de dragoste ce înflăcărează imaginația, de dureri și suferințe în numele dragostei, dar și de încrederea și hotărârea care izvorăsc din acest sentiment.

Volumul de față mi s-a părut cea mai intensă carte a acestei serii, din toate punctele de vedere.

“— Unul din ei trebuie să fie pregătit — să facă ce trebuie făcut, spuse Elena, pentru că era singura cale să-i explice, să-și ceară scuze.

Nehemia înghiți.

— Atunci, am să te ajut cum am să pot. Pentru Erilea și pentru poporul meu.”

Îmi este dificil să redau întreaga acțiune din acest volum, multe le descoperiți citind cartea… o carte despre curaj, sacrificiu și iubire.

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *