Delicatese Literare
Prezentari carti

Impostorul de Javier Cercas, Editura RAO

Impostorul

(El impostor – 2014)

Javier Cercas

Editura RAO

An apariție: 2020

Nr. pagini: 432

JAVIER CERCAS MENA este scriitor și profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Girona, Spania.
Este colaborator frecvent la ediția catalană El País și lasuplimentul de duminică. A publicat romanele El móvil(1987), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997),Soldados de la Salamina (2001), La velocidad de la luz (2005), Anatomía de un instante (2009), Las leyes de la frontera, (2012), El impostor (2014).
De-a lungul carierei scriitoricești, Javier Cercas a fostrecompensat cu numeroase premii: Premiul Llibreter, Premiul Ciudat de Barcelona, Premiul Salammbo, PremiulQue Leeer, Premiul Extramadura, Premiul Criticii dinChile, Premiul Arzobispo Juan de Sanclemente, PremioNacional de Narrativa, Premiul Grinzane Cavour.
Impostorul a fost nominalizat pentru Premiul Médicispentru literatură străină.
Impostorul este un roman fascinant, bazat pe fapte reale, dar plin de ficțiune; ficțiunea nu este creată de autor, ci de Enric Marco.
Cine este Enric Marco?
Un bărbat de 90 de ani din Barcelona, care a pretins că este un supraviețuitor al taberelor de concentrare naziste, care a fost demascat în mai 2005 după ce a condus timp de trei ani asociația supraviețuitorilor din Spania, a participat la sute de conferințe, a dat zeci de interviuri, a primit importante distincții și chiar i-a mișcat pe parlamentarii spanioli până la lacrimi pentru prima adunare menită să aducă un omagiu republicanilor deportați de către al Treilea Reich.
Cazul a surprins întreaga lume și Marco a fost etichetat ca fiind un impostor. Acum, un deceniu mai târziu, Javier Cercas asediază enigma omului, minciunile și adevărurile sale și, prin investigațiile care traversează aproape un secol din istoria Spaniei, cercetează, cu pasiunea unui kamikaze și cu o sinceritate sfâșietoare, cea mai profundă parte a noastră; abilitatea infinită de a ne minți singuri, nevoia de conformitate și minciuni, nevoia nepotolită de afecțiune, nevoile opuse de ficțiune și realitate, precum și cele mai dureroase zone ale trecutului recent.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *