Delicatese Literare
Recenzii

În Calabria de Peter S. Beagle, Editura Polirom – recenzie

În Calabria

(In Calabria – 2017)

Peter S. Beagle

Editura Polirom

Colecția Biblioteca Polirom – Actual

An apariție: 2018

Traducere din limba engleză de Ariadna Ponta

Nr. de pagini: 176

An apariție: 2018

Prozator, eseist, scenarist și cântăreț, Peter Beagle s a născut în 1939 în Manhattan și a crescut în Bronx. Ca adolescent citea imens și scria poeme și povestiri. În 1955 a fost remarcat de editorul lui Seventeen Magazine și a cîștigat, în urmă unui concurs literar, o bursă de patru ani la Universitatea din Pittsburgh. În anii ‘70, după ce a urmat cursurile unui atelier de creative writing la prestigioasa Stanford University, a hoinărit de a lungul și de a latul Statelor Unite pe un scuter. Tot în această perioada începe să scrie scenarii, fără să-și abandoneze vocația de cântăreț de muzică folk (”Cântatul și spălatul vaselor sunt singurele lucruri pe care le am făcut pentru bani”, avea el să declare). Și-a cîștigat existența ca scriitor liber profesionist, cunoscînd succesul în 1968, o dată cu apariția cărții ”Ultima licornă”, roman fantastic devenit clasic și tradus în peste douăzeci de limbi. A mai publicat volumele de povestiri ”Rinocerii care citau din Nietzsche… și alte cunoștințe ciudate”, ”Lumile fantastice ale lui Peter S. Beagle”, ”Ultima licornă”, ”Sonata licornei” și ”Oase de uriaș” (ultimele trei distinse cu Locus Award), romanele ”Un loc plăcut și numai al lor” (1960), ”Cîntecul hangiului” (cîștigător, în 1994, al Locus Award și al Mythopoetic Fantasy Award for Adult Literature), ”Tamsin” (pentru care i se decernează, în anul 2000, Mythopoetic Fantasy Award for Adult Literature), eseuri și articole. Este autorul mai multor scenarii pentru filme de desene animate, printre care ”Stăpînul inelelor”, ”Camelot” și ”Ultima licornă”. În colecția Biblioteca Polirom au apărut romanele ”Ultima licornă” (2004) și ”Un loc plăcut și numai al lor” (2004).

Claudio Bianchi trăieşte singur la ferma lui din sudul idilic al Italiei. Un bătrîn tipicar şi încăpăţînat care nu renunţă la tabieturile lui, Claudio se împotriveşte vieţii moderne, strîmbă din nas la apropierea cunoscuţilor şi preferă o viaţă simplă, în care îşi vede de treburile de la fermă şi le citeşte poezii bătrînului ţap Cherubino, cîinelui Garibaldi şi celor trei vaci. Într-o dimineaţă, un vizitator nebănuit îşi face apariţia în grădina sa – o licornă de o frumuseţe stranie, al cărei secret îi va schimba cu totul viaţa retrasă. Cu ajutorul neaşteptat al poştaşului şi al năvalnicei lui surori, Claudio trebuie să-i ţină departe de oaspetele său pe toţi vînătorii de unicorni, pe turiştii atît de curioşi, pe reporterii amatori de senzaţional şi pe monstrul care se prezintă drept om de afaceri. Unul dintre cei mai iubiţi povestitori contemporani americani, Peter S. Beagle alcătuieşte prin romanul În Calabria o istorie a unor vremuri complicate, o înşiruire de aventuri care apropie fantezia de cotidianul cel mai banal.

Mulți cred că poveștile sunt pentru copii, dar nu este așa deloc. Povestitorii au fost dintotdeauna primiți cu brațele deschise în orice comunitate, iar înainte de apariția distracțiilor moderne erau una dintre formele de divertisment cele mai îndrăgite de oameni, indiferent de vârstă, rang și avere. De la simplele focuri aprinse seara în comunitățile sărace și până la palatele regilor, povestitorii încântau oameni fără număr, îi ghidau pe calea înțelepciunii sau le arătau aspecte ale lumii cu care nu avuseseră cum să intre în contact.

Peter S. Beagle este un povestitor modern, cu decenii de carieră în spate, care în acest roman fantastic modern – „În Calabria” – nu se dezminte nicio clipă. Autorul reușește să aducă fantasticul în tumultuosul secol XXI, cu aceeași naturalețe cu care ar fi făcut-o, poate, în urmă cu sute de ani.

În Calabria trăiește, la o fermă izolată, Claudio Bianchi, un fermier care se apropie de 50 de ani și se simte destul de obosit de viață. El duce acolo un trai izolat, alături de animalele sale: câinele Garibaldi, țapul Cherubino, trei pisici, trei vaci. Coboară rar în localitatea cea mai apropiată, unde, după spusele lui, trăiesc mai mulți negustori necinstiți, doar pentru a vinde produsele și a cumpăra cele necesare, iar o dată pe săptămână Romano Muscari, tânărul poștaș, urcă până la fermă cu mașina pentru a-i livra corespondența, de cele mai multe ori broșuri care nu prezintă interes. Aceasta este însă una dintre puținele ocazii pe care le are (sau le dorește) Claudio de a socializa.

Amintirile trecutului și vinovăția l-au izolat pe Bianchi, acesta alegând să trăiască mai departe la fermă, după ce soția sa a plecat cu mulți ani în urmă, ducând un trai simplu și continuând cu treburile lui zilnice și cu pasiunea sa de a scrie versuri.

Într-o zi, ceva miraculos se întâmplă: de undeva poposește la fermă nici mai mult, nici mai puțin decât un unicorn. Întâlnirea cu această ființă magică este un punct de cotitură în viața lui Claudio. Ceea ce simte și gândește privind în ochii unicornului este greu de descris în cuvinte. Acesta este cu adevărat o creatură nemuritoare, o ființă care pare a aparține unei alte lumi, iar Claudio nu înțelege cu niciun chip ce poate să caute o astfel de făptură tocmai la el la fermă. Până și țapul Cherubino, cu figura lui drăcească, este subjugat de magia pe care o emană splendidul unicorn. După o vreme, Claudio Bianchi înțelege: unicornul este de fapt o licornă venită să dea naștere pe pământurile lui.

Vinerea, în locul lui Romano sosește Giovanna, sora acestuia, o tânără de 23 de ani pe care Claudio o cunoaște de când era copil. Aceasta e pusă în fața minunatei apariții, care pare a nu se teme de ea. Cei doi reprezentanți ai omenirii încep să se simtă legați atât de licornă, cât și unul de celălalt și tot ce își doresc este să o ajute să aducă pe lume, cu bine, puiul de unicorn. Acest lucru se întâmplă, într-o noapte furtunoasă, când Bianchi reușește să ajute licorna să își nască puiul, un mânz negru, la fel de fantastic ca alba-auria sa mamă. Amintiri dureroase îl chinuie pe Claudio, dar această reușită îi aduce un strop de pace în suflet. Giovanna, sosită a două zi cu mașina poștei, e încântată de cele două creaturi magice, iar amândoi se întreabă unde este tatăl unicorn. Se poate însă ține vreun secret în acest secol, chiar și la o fermă izolată din Calabria? Evident că nu. Zona intră în atenția presei, a curioșilor, a activiștilor și a așa-zișilor vânători de unicorni, dar și a periculoșilor membri ai ‘Ndrangheta, rețeaua locală de crimă organizată, una dintre cele mai notorii în Italia.

În mijlocul haosului, Claudio descoperă o nouă șansă la iubire, dar totul stă pe o muchie de cuțit, atunci când el refuză să vândă ferma interlopilor. Unicornii, oamenii și animalele de la fermă sunt în pericol. Mai este lumea această secată de miez capabilă să producă miracole?

 sursa imaginii: Pixabay

Aceasta este una dintre întrebările ridicate de Peter Beagle, o întrebare care rezonează uneori în inimile noastre, ale tuturor. Mai suntem capabili să luptăm și pentru altceva în afara sferei concretului, materialului? Claudio Bianchi este.

Autorul își folosește talentul pentru a contura o atmosferă calabreză autentică, restrânsă însă la spațiul fermei lui Bianchi. Creaturile magice aleg să se arate unui om simplu, cu suflet de poet, rănit, dar luptător. La Signora, numele dat de el licornei, îi aduce scânteia de care avea nevoie pentru a avea o revelație, pentru a găsi un nou sens în viață.

El accentuează ideea că aparițiile miraculoase se petrec, de obicei, în preajma unor oameni mai puțin complicați, mai puțin atinși de sofisticarea adeseori greșit înțeleasă, oameni care au multe de dăruit, în ciuda aparențelor. Unicornii din carte reprezintă accesul către o altă dimensiune, una spirituală, care se află la îndemână dar nu poate fi atinsă cu ușurință. Descrierile lor sunt absolut uimitoare, iar cititorul simte o părticică din măreția unei întâlniri, a unei apropieri de o astfel de făptură.

Oare oamenii secolului XXI mai sunt pregătiți pentru miracole? Să le accepte, să nu le judece, să nu le disece pe toate părțile? Se pot mulțumi să le contemple, să lase atingerea lor să le schimbe viața?

Vă invit să citiți acest roman, să vă bucurati de prezența magică a unicornilor și să extrageți propriile concluzii!

„Unicornul nici nu se ferea de el, nici nu se apropia mai mult decât o făcuse vreodată, chiar și atunci când stătea perfect nemișcat, golindu-și mintea pe cât putea de orice gânduri, fie ele despre poezie, agricultură, ploaie, gătit sau o frumusețe care îi rănea inima dincolo de durere. Din când în când, pe neașteptate și fără vreo intenție conștientă, părea să se concentreze cu toată ființa lui exclusiv pe cornul strălucitor, ca și cum unicornul însuși și tot ce se găsea în jurul lui – nu numai cele câteva hectare ale lui Bianchi, ci și munții îndepărtați și marea plină de turiști – se reduseseră la acel punct precis și luminos pe harta universului. Îl privea până îl dureau și îi lăcrimau ochii și îi bubuia capul, astfel că era nevoit să se întoarcă în casă și să se întindă. A trecut vremea pentru vedenii. Ce dorești de la mine?”

Cartea În Calabria de Peter S. Beagle poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *