Delicatese Literare
Recenzii

În cel mai întunecat colț de Elizabeth Haynes, Editura Herg Benet – recenzie

În cel mai întunecat colț

Elizabeth Haynes

Editura Herg Benet

Colecția Passport
An apariție: 2018
Pagini: 448
Traducere: Ana Săndulescu
Titlul original: Into the darkest corner

 

Elizabeth Haynes a crescut în Sussex. Lucrează ca polițist analist de informații și trăiește în Kent alături de soțul și fiul ei.
În cel mai întunecat colț este cartea sa de debut.
„În cel mai întunecat colț a fost scris inițial în 2008, pentru concursul Național Novel Writing Month, inițiat de Chris Baty și o echipă minunată, și dacă nu ar fi fost încurajările site-ului Nanowrimo, mă îndoiesc că aș fi trecut de primul capitol. Mulțumesc, oameni buni!” (autoarea)
„Intensă, captivantă. Un debut strălucit.”  –  S J Watson
„După 10 minute nu mai puteam să pun cartea jos și, când am ajuns la final, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă întorc la început.”  – The Bookbag
„Tulburătoare.”  – Thge Guardian
„Verifică-ți încuietorile ușilor și geamurilor casei și lasă-te pe mâna acestui thriller obsedant.”  – Karin Slaughter
Atunci când tânăra și adorabila Catherine Bailey îl întâlnește pe Lee Brightman, parcă nu-i vine să creadă ce noroc a lovit-o. Splendid, carismatic și un pic misterios, Lee pare mult prea perfect pentru a fi adevărat.
Dar ceea ce începe ca un șir de atenții copleșitoare și cu partide de sex spontane și pasionale se transformă în gelozie și furie, iar Catherine descoperă în curând că ochii albaștri fermecători ai lui Lee și trăsăturile lui angelice ascund o natură violentă. Tulburată de comportamentul lui din ce în ce mai haotic și obsesiv, ea încearcă să rupă relația. Apelând la prieteni pentru ajutor, e șocată să afle că aceștia nu o cred. Aproape complet izolată și împinsă în cel mai întunecat colț al propriului univers, Catherine planifică disperată o cale de ieșire.
Patru ani mai târziu, Lee a ajuns în spatele gratiilor, iar Catherine – care acum își spune Cathy – încearcă să-și reconstruiască viața într-un nou oraș. Deși trupul i s-a vindecat, trauma din trecut încă o mai bântuie. Până ce Stuart Richardson, noul și atractivul ei vecin, se mută alături. Încurajând-o să își înfrunte temerile, el aprinde scânteia speranței pentru a iubi din nou și a avea o viață normală.
Până în ziua în care sună telefonul…
În cel mai întunecat colț este un thriller psihologic foarte intens, pe alocuri înfricoșător și foarte bine scris. Cartea este scrisă din perspectiva lui Catherine și alternează trecutul cu prezentul, oferindu-ne astfel elemente importante și ajutându-ne să înțelegem mult mai bine povestea.
Chiar dacă este o carte de debut, autoarea a știut să facă o operă literară. A creat atât de mult suspans încât la un moment dat am simțit cum se zbârlește părul pe mine. Cu siguranță rămâne o autoare preferată de mine și fără niciun dubiu, pot spune că este cel mai bun thriller pe care l-am descoperit anul acesta.
Catherine Bailey îl cunoaște pe Lee Brightman la intrarea într-un club. Este atrasă de el din primul moment și chiar îl vede bărbatul potrivit pentru ea. Atunci când îl reîntâlnește, puțin mai târziu, atrași fiind unul de altul, decid să formeze un cuplu. Totul a fost frumos la început, era copleșită de atenții frumoase și partide de dragoste pasionale, dar nu pentru foarte mult timp. Catherine începe să-i descopere adevăratul comportament, obsesiv și violent. Era un obsedat de control, iar asta începuse să o sperie într-o oarecare măsură.
La scurt timp, Lee îi cere să renunțe la serviciu sub pretexul că dorește să petreacă mai mult timp împreună și chiar trece la nivelul următor al relației cerând-o de soție.
Mult timp Catherine nu a știut cu se ocupă Lee pentru că el îi ascundea asta. A aflat mai apoi că este polițist sub acoperire.
Timpul trecea și viața lui Catherine se schimbase total. Nu mai ieșea atât de des cu prietenii ei, comportamentul lui Lee era tot mai exagerat, iar presiunea ce o punea pe ea era din ce în ce mai mare.
La scurt timp a venit și prima lovitură. Chiar dacă nu i-a lăsat urme vizibile, lovitura a fost atât de puternică încât multe zile a simțit o durere îngrozitoare. Apelând la prieteni pentru ajutor, a fost uimită să afle că aceștia nu o credeau și nu doreau să-i fie alături. Nici la părinți nu putea apela pentru că aceștia muriseră cu ani în urmă. Se gândea totuși că dacă părinții ei ar fi trăit, ar fi fost alături de ea și ar fi ajutat-o să scape de acest monstru ce intrase în viața ei.
A urmat o nouă rundă de bătaie, mult mai gravă și mult mai dureroasă. Cu lacrimile și sângele șiroindu-i pe față și amenințată cu un cuțit, a fost obligată să facă lucruri ce-i provocau scârbă. Era violată și considerată o târfă iar mai apoi era rugată cu lacrimi în ochi să treacă totul cu vederea și să-l ierte.
Aceasta a fost picătura care a umplut paharul și care a făcut-o să ia decizia de a fugi. Și-a plănuit totul până la cel mai mic detaliu, iar telefonul prietenului ei a venit la fix. Avea nevoie de un om să lucreze cu el în New York și îi făcuse această propunere lui Catherine.
Planul ei nu a ieșit așa cum a sperat, iar când a ajuns la aeroport, Lee se afla deja acolo. Știuse care fusese planul ei și a lăsat-o să spere că poate să-l părăsească atât de ușor. Catherine se panichează și roagă agentul de securitate să o ajute, dar tot Lee a fost cel care a câștigat. Folosindu-se de legitimație a reușit să convingă agentul să-i țină partea. Și astfel s-a trezit Catherine aruncată la podea și încătușată de Lee.
– Mersi pentru asta, amice, a zis Lee.
– Nicio problemă. Mai ai nevoie de ajutor?
– Nu amice, am întăriri în dubă. Mersi din nou.
Lee îi întinsese o cursă iar Catherine picase în ea. Nu existase niciun job în New York. Exista doar mintea diabolică a lui Lee și dorința lui de a-i face rău. Catherine presimțea ce urma să se întâmple cu ea și nu și-ar mai fi dorit să trăiască nici măcar o secundă. Era conștientă că nu va mai scăpa vie din mâinile lui.
A fost bătută, umilită și violată. I-a smuls șuvițe de păr din cap, iar mai apoi i-a făcut numeroase crestături cu cuțitul pe corp. Toate aceste lucruri le-a făcut cu zâmbetul pe buze iar la final i-a pus cuțitul în mână lăsând de înțeles că a fost auto-vătămare.
Când a ajuns la spital cântărea 41 de kilograme. Medicii estimaseră că pierduse aproape 2 litri de sânge prin cele 120 de tăieturi de pe corp și prin avort.
Lee ajunge în spatele gratiilor și este condamnat la 3 ani de închisoare. Chiar dacă este departe de ea, în tot acest timp el rămâne prezent în mintea lui Catherine.
La trei ani de la tragicul eveniment, Catherine își urmează cursul firesc al vieții. S-a mutat în alt oraș și conduce departamentul de resurse umane ale unei fabrici de articole de plastic. Își urmează propriul ritual zi de zi. Înainte să plece la serviciu verifică dacă apartamentul este securizat, așează perdelele deschise la aceeași distanță și verifică ușa și ferestrele întotdeauna de șase ori. La metrou așteaptă până în ultimul moment pentru a fi sigură cu cine călătorește și zilnic alege rute diferite. La întoarcerea acasă procedează după același ritual, pierzând astfel ore întregi atât dimineața cât și seara.
Chiar dacă știa că Lee este închis la sute de kilometri distanță tot îl vedea și îl simțea peste tot. Leșinurile și atacurile de panică erau la fel de dese și dure chiar și acum, după trecerea timpului.
În momentul în care îl cunoaște pe noul ei vecin, Stuart Richardson, nici nu se gândește cât ajutor urmează să primească din partea lui.
De profesie medic psiholog, lui Stuart i-a fost destul de ușor să-și dea seama de problemele cu care se confruntă Catherine. Cu riscul de a o deranja, nu ezită să-i ofere ajutorul și îi recomandă un coleg de-al lui cu care să stea de vorbă.
– E ultima dată când menționez asta, promit. E numele unui coleg de-al meu. Dacă te răzgândești și vrei să primești niște sfaturi și ajutor, roagă-i pe cei din echipa Comunitatea de Sănătate Mintală să îți facă legătura cu el. E un tip super și e specializat în TOC ( tulburare obsesiv- compulsivă).
Cu cât petrecea mai mult timp cu Stuart, începea să capete încredere în el, să se deschidă în fața lui și să aibă sentimente pentru el. Îl roagă să fie el medicul care să o trateze, dar acesta refuză. Faptul că între ei există anumite sentimente îl ajută să ia decizia corectă și să procedeze ca un profesionist. La insistențele lui începe terapia cu un alt medic.
Într-una din seri, un telefon neașteptat o ia prin surprindere și îi spulberă și acele puține momente de liniște de care începuse să se bucure de puțin timp.
– Sergent detectiv Sam Hollands la telefon.
– Bună. Aici Cathy Bailey.
– Muncesc la Biroul Violenței Domestice în Secția de Poliție Camden. Am sunat în legătură cu Lee Brightman.
– Da?
– E un telefon de curtoazie, de fapt. Vroiam să vă anunț că domnul Lee Brightman va fi eliberat din custodie vineri pe 28.
Femeia o asigură că Lee nu știe unde locuiește ea , că-i oferă protecție și că nu are motive de îngrijorare.
În urma celor aflate, Catherine are parte de cel mai groaznic atac de panică. Simțea că avea să-și piardă vocea așa cum se întâmplase în trecut când țipase trei zile fără oprire. Avea senzația că indiferent cât va trece și cât va încerca, nu va putea scăpa niciodată de el.
În dimineața zilei de 28 a început adevărata nebunie. O mare parte din zi Catherine a pierdut-o cu verificatul încuietorilor. Odată terminat ritualul o lua de la capăt. Îl simțea pe Lee tot mai aproape și știa că avea să vină după ea. Se gândea că odată ce va deschide ușa, el se va afla de partea cealaltă. Anii petrecuți în închisoare nu-l schimbaseră cu nimic. Se va întoarce același om violent care a adus-o în pragul nebuniei.
– A fost o relație periculoasă. A devenit din ce în ce mai rău. La sfârșitul ei, aproape că m-a omorât.
– Te-a găsit cineva?
– Wendy. Locuia lângă. Cred că am traumatizat-o.
– Îmi pare rău, a zis el încet. Îmi pare rău că ai trecut prin asta.
– Eram însărcinată când m-a atacat. Nici nu am știut până nu mi-au spus cei de la spital că am pierdut copilul. Nu știu dacă mai pot avea copii acum. Au spus că e improbabil.
Ședințele de terapie o ajutau pe Cathy din ce în ce mai mult, iar relația cu Stuart mergea foarte bine. Aveau o relație frumoasă de iubire, petreceau foarte mult timp împreună iar atunci când se aștepta mai puțin a fost cerută și de soție. Nu i-a putut da un răspuns afirmativ. Simțea că încă nu este pregătită pentru acest pas dar era convinsă de sentimentele lor și de faptul că în viitorul apropiat va spune un „Da” din toată inima.
Și dacă au fost zile în care poate doar a avut impresia că Lee o urmărește și îi pătrunde în apartament, să fie pusă în fața faptului împlinit era peste puterile ei de a suporta.
Pe când se întorcea acasă într-una din seri, în locuința ei o așteptau doi bărbați: Stuart zăcând pe pernă cu sânge în jurul capului iar Lee așteptând să-l ierte și să-i ofere o nouă șansă.
Dar ceea ce Lee nu știa era faptul că toți acești ani de suferință și teroare au făcut din Catherine o femeie puternică și stăpână pe situație. Venise vremea să descopere și el asta.
O lectură superbă, un subiect ce îți dă fiori cu fiecare pagină citită și o carte pe care o încadrez la cărți extrem de reușite!
O recomand cu tot dragul celor pasionați de acest gen și vă asigur că nu veți regreta!

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *