Delicatese Literare
Recenzii

În flăcări de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

În flăcări 

(Burn – 2009)

Linda Howard

Editura Miron

Traducere: Dagmar Popescu

399 pagini

Când Jenner Redwine a câștigat la loterie nu și-a imaginat că își va găsi vreodată locul în lumea celor bogați. Șapte ani mai tîrziu, ea își găsește o prietenă – și un ghid prin lumea celor privilegiați – pe fermecătoarea Sydney Hazlett, care o invită într-o croazieră caritabilă la bordul unui vas de lux.
Totul se transformă într-un adevărat film de Hitchcock. Jenner este luată ostatică de un străin amenințător și este atrasă într-un joc al intrigilor și pericolelor.
Dar teama de răpitorul ei se transformă în fascinație iar ea redescoperă sentimente pe care nu le-a mai avut de ani. Își dă seama că a găsit în sfârșit motivul pentru care merită să trăiască – dacă va supraviețui.
Linda Howard a ridicat stilul romantic suspans la nivel de artă. Cărțile sale din acest gen s-au instalat imediat pe pozițiile fruntașe ale clasamentului întocmit de Goodreads “Best Romantic Suspense”, în care în primele 10 poziții se află trei cărți ale Lindei Howard: pe prima poziție Jocul Morții, pe poziția a doua După o noapte, iar pe poziția a șaptea Bărbatul visat.
Linda Howard scrie niște povești de dragoste superbe. Personajele ei sunt atat de complexe… Nu dezamăgesc niciodată…“ –  Publishers Week
O autoare cu un talent de-a dreptul incredibil… Linda Howard ne trezește parcă la viață… știe precis ce anume își doresc cititorii și îndrăznește să fie mai altfel.“  – Affair de Coeur
Mulțumim Libris pentru cartea oferită pentru recenzie!
În flăcări de Linda Howard este o frumoasă carte romantic-suspans, cu o intrigă interesantă și personaje bine conturate. Autoarea a gradat bine suspansul, chimia dintre cele două personaje principale se simte încă de la prima lor interacțiune, iar replicile dintre ei sunt delicios de amuzante!
Se spune că banii schimbă totul, dar și că nu aduc fericirea, iar Jenner Redwine se va convinge pe pielea ei de aceste adevăruri.
La vârsta de douăzeci și trei de ani, Jenner se străduia din răsputeri să-și croiască un drum în viață pe propriile puteri. Provenind dintr-o familie dezorganizată, crescând fără mamă și cu un tată egoist și iresponsabil, Jenner învățase încă de mică să se bazeze doar pe sine însăși. Fără o educație strălucită și lipsită de posibilitatea de a urma studii superioare, Jenner fusese forțată să se mulțumească cu o slujbă anostă, de lucrător într-o firmă de ambalare a cărnii.  Soarta avea să-i servească încă o pilulă amară, Jenner realizând că Dylan, iubitul ei, era lipsit de orice sentimente profunde față de ea, folosindu-se de ea și de puținii ei bani fără niciun scrupul. Revoltată și scârbită, Jenner l-a dat afară fără nici un regret din apartamentul ei, unde acesta se instalase comod, folosindu-l după placul inimii, fără să aducă vreo contribuție la cheltuielile comune.
Perseverentă, harnică, veselă și optimistă, Jenner a refuzat să se lase deprimată, găsindu-și mici bucurii în serile pe care le petrecea într-un bar alături de buna ei prietenă, Michelle.
Un noroc chior avea însă să-i zgâlțâie întreaga ei viață din temelii. Un bilet la loterie, luat dintr-o toană, avea să se dovedească marele câștigător al uriașului pot de două sute nouăzeci și cinci de milioane de dolari!
Autoarea reușește să surprindă foarte bine impactul psihologic nefast pe care îl aduce după sine o îmbogățire peste noapte.
Imensul câștig avea să-i aducă lui Jenner un șir întreg de surprize neplăcute, invidia și lăcomia scoțând la iveală adevărata fire a mai multor persoane din jurul ei. Întrucât câștigul avea să-i intre în posesia ei abia după două luni, Jenner continuase să meargă la serviciu. În ciuda faptului că își îndeplinea sarcinile cu aceeași conștiinciozitate, colegii o priveau cu suspiciune și răceală, iar conducerea firmei a început să facă presiuni asupra ei pentru a o face să-și dea demisia. Fostul ei iubit, Dylan, a dat-o în judecată cerând jumătate din câștig.
După ce a intrat, în sfârșit, în posesia banilor, a constatat că mai mult de jumătate din sumă a fost reținută de stat pentru diverse impozite.
Totuși, îi rămăseseră suficienți bani cât să-și poată satisface orice capriciu. Însă, după efervescența de la început, când ea și Michelle dăduseră iama în toate magazinele de firmă și își cumpăraseră toate produsele de lux la care doar visaseră cândva, plictiseala începuse să se instaleze.
”Era grozav să poți cheltui bani. Totuși, după bucuria și încântarea de la început, nu mai vedea nimic ce și-ar fi dorit și plictiseala începu să se instaleze. O simțea ca pe un fel de trădare din partea universului.”
Apoi, tatăl ei i-a intrat fraudulos în casă și i-a subtilizat un întreg carnet de cecuri, ușurând-o de mai bine de douăzeci și cinci de mii de dolari.
Însă cea mai mare lovitură a primit-o din partea lui Michelle. Cu multă durere, a constatat că aceasta nu mai avea nicio urmă de prietenie sau afecțiune față de ea, considerând-o doar ca pe o sursă nelimitată de bani și urând-o cu mult venin pentru norocul care dăduse peste ea.
”Degetele lui Michelle se strânseră în jurul banilor, dar rânjetul nu-i părăsi chipul.
– Cățea! spuse ea.
Cuvântul o împietri pe Jenner. Deși se revoltase, tot mai sperase ca mâine ea și Michelle să se împace. Dar acum, văzând veninul de pe chipul lui Michelle, auzindu-l în vocea ei, ceva în ea înțelese că a doua zi nu vor exista scuze. (…)
Asta a fost. Durerea îi îngheța pieptul, făcând-o să respire cu greu. Michelle fusese acolo ani la rând, întotdeauna gata să râdă și să petreacă. Se consolaseră una pe alta când o rupeau cu un prieten, când erau răcite, când nu aveau bani să-și plătească facturile. Trăiseră în aceeași lume, dar acum nu mai era așa.”
Cu o fire de luptătoare și un caracter puternic, Jenner a refuzat să se victimizeze sau să-și plângă de milă. A rezolvat rapid acțiunea lui Dylan, angajându-și un rechin de avocat care a introdus o contra-acțiune, solicitând prejudicii și în urma căreia Dylan ar fi pierdut tot ce avea, astfel că acesta a renunțat la toate pretențiile lui stupide.
Cunoscând datele statistice conform cărora majoritatea celor care câștigaseră la loterie deveneau faliți în mai puțin de cinci ani, Jenner și-a angajat un consultant financiar care să o învețe să-și gestioneze finanțele.
Rănită sufletește de trădarea celor apropiați și nemaisimțindu-se legată de nimeni din Chicago, Jenner s-a mutat în însorita Florida. Șapte ani mai târziu, Jenner încă nu își găsise locul în elita societății în care se învârtea acum. Marii bogătași nu o priviseră cu ochi buni pe îmbogățita peste noapte, neconsiderând-o egala lor, în ciuda imensei averi de care aceasta dispunea și pe care reușise să și-o mărească între timp, prin investiții prudente și inspirate.
Singura prietenă pe care și-o făcuse, încă de la primul dineu de caritate la care participase, fusese Sydney Hazlett, o fire blândă și retrasă, cu totul contrară firii vulcanice a lui Jenner. În ciuda diferențelor dintre ele, sau poate tocmai datorită acestora, prietenia dintre cele două se sudase de-a lungul timpului, fiecare ajungând să o considere pe cealălaltă o adevărată soră.
Tocmai de aceea, în momentul în care Sydney a rugat-o să o însoțească într-o croazieră de caritate pe un vapor de lux – Ceața Argintie, Jenner nu a ezitat nicio clipă în a accepta.
A fost momentul în care a intrat în scenă Cael Traylor, iar viața lui Jenner va cunoaște o nouă întorsătură spectaculoasă!
Cael Traylor se născuse în Israel, din doi părinți americani – o evreică nepracticantă și un băiat comod din Delta Mississippi. Trăise în Israel până la zece ani și învățase trei limbi – ebraica, engleza și dialectul sudist, la care adăugase ulterior spaniola, germana și japoneza. Deși mutarea în State reprezentase un imens șoc cultural, simțise instinctiv că aici era locul lui. Având dublă cetățenie, servise un timp în armata israeliană și făcuse câteva acțiuni pentru Mossad, dar revenise apoi firesc în America, unde își luase o licență în administrația financiară, dezvoltându-și un lanț de spălătorii auto, spălătorii de rufe și alte afaceri fructuoase care-i seveau de minune ca paravan pentru misiunile sub acoperire pe care le făcea și care-i dădeau un sens existenței sale. Îi plăcea extraordinar să descopere lucruri pe care alții le doreau ascunse și să demaște băieții răi ce se ascundeau sub o mască cumsecade.
Noua lui misiune îi crescuse brusc nivelul de adrenalină. Se părea că Frank Larkin, un multimilionar ce făcuse tot felul de afaceri murdare sub acoperirea unor afaceri de caritate, tocmai se pregătea să livreze patentul unei arme extrem de letale nord-coreenilor, iar schimbul urma să se facă în Hawaii, unde urma să ajungă vaporul de lux pe care acesta îl deținea, Ceața Argintie.
Pentru a afla mai multe informații și a-l ține sub supraveghere, Cael și-a alertat echipa pe care o conducea, infiltrând doi dintre membri în personalul vasului și plasând alți doi în cabina vecină cu cea a lui Frank Larkin.
Însă Frank Larkin, un rechin nemilos în afaceri, nemilos și corupt până în măduva oaselor, era mult prea suspicios pentru a lăsa lucrurile la voia întâmplării. Astfel, în ultima clipă a rearanjat ordinea camerelor, iar cei din vecinătatea lui au fost redistribuiți în altă parte, locul acestora urmând să fie luat de Jenner și Sydney.
Cael trebuia să-și regândească planul rapid. Răpind-o și sechestrând-o pe Sydney în drum spre vapor, Cael s-a asigurat de cooperarea lui Jenner, care, temându-se pentru siguranța prietenei sale, a fost de acord să joace rolul de iubită a acestuia, asigurându-i astfel accesul în cabina ei, unde el putea asculta ce se discuta în cabina lui Larkin.
Încă de la prima interacțiune, între cei doi au sărit scântei. Cael a descoperit că, în ciuda faptului că era minionă și foarte slabă, focoasa roșcată era o mare belea, cu o limbă foarte ascuțită, înfruntându-l cu mult curaj. Jenner, la rândul ei, a constatat cu stupoare că, la mai puțin de o zi după ce a fost luată ostatică și obligată să intre în joc, a încetat să se teamă de răpitorul ei, simțind instinctiv că acesta face parte dintre ”băieții buni”.
Replicile dintre ei sunt foarte spumoase, stârnindu-ți adesea râsul.
”- Bridget mi-a spus că ești o belea, dar a uitat să menționeze că ești și turbată.”
”- Trebuie să fac pipi.
Capul îi căzu în față și Cael închise ochii.
– Nu mă mai pot ține. Toată lumea trebuie să facă pipi. Chiar și Darth Vader trebuia să facă pipi, deși nu știu cum reușea, fără să-și scoată armura aia cibernetică. Dacă nu m-ai fi obligat să beau teeter-totterul acela, nu ar fi trebuit să fac pipi acum, așa că este vina ta.”
”- Trebuie să ai un motiv foarte bun.
– Din punctul meu de vedere nimic nu-i bun. Mi-e frig, ai aruncat pătura, cearșaful este bine fixat sub tine și mi-ai răsucit brațul în așa fel încât umărul stă să se disloce iar tu respiri pe mine!
– Dumnezeu să mă ierte că respir, mormăi el.
– Dumnezeu e de acord cu mine, spuse ea, ridicându-și brusc mâna dreaptă.”
”- Cum mi-ai scos cătușele fără să mă trezești?
– Dormeai ca Dracula în miezul zilei. M-am gândit să torn apă rece pe tine, dar am apreciat prea mult liniștea și tăcerea.”
”- Mai e și altă lume pe plajă. Poate ar trebui să-ți înfășori prosopul în jurul taliei, băiețaș.”
”- Și, scumpule, cu mine nu scapi prea ușor cum îți închipui. Când vom coborî de pe vasul acesta nenorocit, vreau să știu unde o să mă duci, la prima noastră întâlnire?”
Pe măsură ce evenimentele se precipită și tensiunea crește din ce în ce, cei doi constată că atracția ce existase între ei încă de la început se transformă în ceva mult mai profund, amândoi încetând să lupte la un moment dat cu sentimentele intense pe care le simțeau pentru celălalt, momentele lor de pasiune fiind foarte fierbinți.
Însă pericolul era mult mai mare decât îl estimaseră ei. Larkin tocmai aflase că boala necruțătoare de care suferea era în faza terminală și că nu mai avea decât o lună de trăit. Cu o minte malefică, plasase strategic mai multe bombe pe vas pe care intenționa să le detoneze succesiv, astfel încât să își facă o ieșire din scenă spectaculoasă, luând împreună cu el mai multe mii de suflete – toți pasagerii de pe vas.
Ultima parte a cărții este de-a dreptul dramatică, pericolele venind în val și deznodământul fiind incert, nu toate personajele reușind să se salveze.
Finalul este foarte romantic, punctat cu note de umor. După ani întregi în care își căutase locul fără a și-l putea găsi, Jenner și-a descoperit menirea și iubirea vieții sale în același timp.
”Cael părea prudent. Poate că ar trebui să-l asigure că Syd nu mușcă. Nuu. Lasă-l să-și facă griji.
– O să-ți rambursez toate cheltuielile pe perioada cât ai fost cu noi, spuse el pe un ton pragmatic.
Syd se uită la Jenner, cu ochii tot mai mari.
– Omul acesta face să pară ca și cum aș fi avut o vacanță nereușită și acum cer daune.
– Știu. Și pe mine mă enervează al naibii, spuse Jenner. Se aplecă apoi spre ea și-i spuse șoptit:
– Dar nu-ți face griji, face parte din băieții buni. Este băiatul meu bun.”
O carte frumoasă, romantică, amuzantă, cu suspans și un ritm alert, pe care o recomand!

Am menționat cartea în Top 10 cărți contemporane care m-au făcut să râd

Cartea În flăcări de Linda Howard poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii Linda Howard

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *