Delicatese Literare
Recenzii

În grațiile ei de Tamera Alexander, Seria Plantația Belle Meade, Editura Casa Cărții – recenzie

În grațiile ei

(To Win Her Favor – 2015)

Tamera Alexander

Editura Casa Cărții

An apariție: 2017

Nr. pagini: 423

Traducător: Narcisa Tiulete

Genul: ficțiune istorică, literatură creștină, historical-romance

Seria Plantația Belle Meade/ Belle Meade Plantation Series:

  1. Năzuințe spuse în șoaptă – To Whisper Her Name – 2012 – recenzie
  2. În grațiile ei – To Win Her Favor – 2015
  3. Totul pentru inima ei – To Wager Her Heart – 2017
Tamera Alexander este o romancieră de succes. Printre romanele ei se numără Flacăra reaprinsă, Păcate răscumpărate, Dragoste regăsită, Seria Plantația Belle Meade și Crăciunul la Carnton. Lucrările ei au fost premiate sau nominalizate la numeroase distincții literare, precum Premiul Christy, Premiul Rita și Premiul Carol. Cartea de față, În grațiile ei/ To Win Her Favor, a fost finalistă la Premiul Christy. Tamera și soțul ei locuiesc în Tenessee.
Ea e un jocheu înnăscut într-o lume în care femeilor le este interzis să participe la cursele de cai, dar Maggie Linden e convinsă că își va face calul campion. Însă singurul om care ar putea să o ajute a jurat să nu se mai apropie vreodată de hipodrom.
Cullen McGrath, un irlandez pribeag aflat departe de casă, a fost nevoit să lase în urmă avantajele unei vieți prospere în Anglia din pricina unui scandal legat de un cal pursânge, care aproape i-a distrus viața. Ajuns în Nashville, unde vrea să o ia de la capăt, speră să poată cumpăra pământ și să devină fermier, dar e hotărât să nu se mai apropie nicicând de cursele de cai. Însă noul început la care râvnește se dovedește un vis greu de împlinit, mai ales atunci când tatăl lui Maggie Linden îi face o ofertă pe care știe că nu ar trebui să o accepte și totuși îi este imposibil să o refuze.
Maggie este convinsă că iapa ei, Bourbon Belle, poate să câștige cursa inaugurală Peyton, cea mai importantă întrecere de cai ce s-a ținut vreodată în America și cu cel mai mare premiu. Dar Maggie are nevoie să i se ofere șansă să demonstreze acest lucru. Ca s-o ajute – dar și pentru a evita să le fie scos conacul, Linden Downs, la licitație – tatăl lui Maggie, bătrân, dar foarte prevăzător, pune la cale un târg mai aparte. Propunerea lui conține un detaliu oarecum problematic – Maggie trebuie să ia de soț un om pe care abia dacă-l văzuse la față. Un bărbat pe care ea nu l-ar fi ales niciodată.
Mă bucur foarte mult că am descoperit această autoare, am fost cucerită de stilul de scriere al Tamerei Alexander odată cu prima carte semnată de ea pe care am citit-o, Mirajul celebrității, din seria Conacul Belmont, a cărei acțiune se petrece în aceeași perioadă și în aceeași loc – Nashville – ca și povestea de față, În grațiile ei, pe care am găsit-o, ca și pe celelalte cărți ale autoarei pe care le-am citit, pe Libris.
Cărțile seriei Plantația Belle Meade pot fi citite și de sine stătător, având fiecare o poveste cu propriile personaje și finalitate, însă recomand citirea lor în ordine, întrucât întâlnim unele personaje dintr-un volum în altul, iar evenimentele ce au loc sunt surprinse în ordine cronologică, și astfel putem intra mai bine în atmosfera și decorul poveștilor seriei.
În cartea de față – În grațiile ei – găsim, ca și în celelalte cărți ale autoarei, o poveste cu un mesaj pozitiv și optimist, cu îndemnuri la bunătate, speranță, îngăduință, credință și iubire sub toate formele ei – iubirea romantică, iubirea plină de responsabilitate și grijă a părintelui față de copilul său, iubirea față de semeni, iubirea față de animale. E o carte despre puterea toxică a prejudecăților și a intoleranței, despre prăpastia rasială, despre cât rău pot face acestea unor oameni nevinovați. E în același timp o carte de atmosferă, cunoaștem locuri și oameni cu emoționantele povești ale acestora. Cartea, atent documentată, oferă detalii istorice, îmbină ficțiunea cu realitatea, personaje, locuri, date și fapte reale cu cele imaginare, iar rezultatul este remarcabil.
Mi-au plăcut toate cărțile pe care le-am citit ale Tamerei, dar recunosc că aceasta este preferata mea de până acum, din cauza subiectului extrem de ofertant – o căsătorie aranjată, din interes, ”pe nevăzute” -, a felului extrem de sensibil în care e abordat și, nu în ultimul rând, datorită personajelor ușor de îndrăgit și admirat, încercate de soartă, dar foarte puternice, luptătoare și profund onorabile. Are un amestec perfect de detalii istorice, personaje bine conturate, acțiune captivantă, suspans și dramatism, și o fascinantă poveste de dragoste care mi-a mers la suflet cu tandrețea, pasiunea și onestitatea ei, în ciuda începutului nepromițător. Povestea de dragoste părea imposibilă la prima vedere, având în vedere protagoniștii ei: o doamnă manierată din Sud, cu o voință de oțel, și un irlandez pribeag arătos și căpos, cu un trecut marcat de suferință și secrete.
Să-i cunoaștem așadar pe Maggie și Cullen, pe Gilbert Linden, tatăl lui Maggie – un domn adevărat -, pe magnifica iapă pursânge a lui Maggie, Burbon Belle, ca și pe micuța Kizzy, o fetiță de culoare de nouă anișori cu un talent rar la călărie, talent care va fi descoperit și fructificat de către Maggie, un jocheu înnăscut într-o lume în care femeilor le este interzis să participe la cursele de cai. De altfel, ”pionieratul” femeilor în vremea respectivă în diferite domenii e una din temele întâlnite în fiecare din cărțile autoarei.
Cullen plecase din Irlanda în Anglia din cauza foametei care decimase o bună parte a populației, iar din Anglia fugise în America, pentru a scăpa de o condamnare pentru o faptă pe care nu el o comisese. Pe vas, traversând oceanul, își pierduse, din cauza tifosului, atât soția, cât și micuța fiică, pe care le adora. Ajuns în America, la Nashville, în Tenessee, pentru a-și urma visul de a cumpăra pământ și a se stabili într-un loc al lui, se izbește de refuzul și prejudecățile localnicilor. Peste tot era ”interzis negrilor și irlandezilor”. Dar soarta a făcut să ajungă la ferma lui Gilbert Linden, un văduv care își pierduse toți fiii în război, iar acum era pe cale să-și piardă și conacul, Linden Downs, care urma să fie scos la licitație.
Majoritatea familiilor de vază ale vechiului Sud sărăciseră din cauza crizei economice de după război, iar Gilbert Linden și fiica lui, Maggie, nu făceau excepție. Așa încât, atunci când Gilbert află despre dorința lui Cullen de a cumpăra pământ în zonă, plăcându-i de tânăr, îi propune o soluție de compromis: îi vinde ferma, doar cu prețul necesar pentru acoperirea datoriilor acesteia, cu condiția să se căsătorească cu fiica lui, Maggie. Maggie însă habar nu avea de această înțelegere. Ea sperase să salveze ferma cu premiul obținut de către iapa ei pursânge, Burbon Belle, la cea mai mare cursă de cai ce urma să aibă loc în curând – cursa inaugurală Peyton, cea mai importantă întrecere de cai ce s-a ținut vreodată în America și cu cel mai mare premiu -, cursă pe care nu se îndoia că ar fi câștigat-o. Dar, din păcate, printr-o conjunctură nefericită, rămăsese fără jocheu.
Aceasta este conjunctura în care se află cei doi protagoniști când vor consimți să se căsătorească, constrânși de împrejurări. Însă pe când Cullen e hotarât să facă să meargă acest mariaj, să o cucerească pe Maggie și să intre ”în grațiile ei”, conform cuvântului dat lui Gilbert Linden, Maggie e hotărâtă să nu-l considere mai mult decât ”un aranjament de afaceri”. E însă conștientă de norocul ei: nu și-a pierdut căminul, și, în plus, are un soț tânăr și arătos. Păcat că e irlandez, deci de disprețuit. Oare o va putea face Cullen să-și învingă prejudecățile? Iar el, va putea trece peste recenta și imensa durere a pierderii soției și fiicei pentru a-și putea întemeia o nouă familie?
Ferma Linden Downs e vecină cu plantația Belle Meade, despre care știm din primul volum și care dă de altfel și numele seriei, și ne reîntâlnim cu personaje din primul volum – generalul Harding și fiicele sale, Selena și Mary, prietene cu Maggie, ca și cu Unchiul Bob, îmblânzitorul de cai. De altfel, Maggie preda lecții de călărie pe plantația Belle Meade. Îmi place foarte mult că ne reîntâlnim în cărțile autoarei nu doar cu personaje din alte volume, dar chiar și din alte serii, ca o vizită surpriză a unor prieteni dragi. Vorbind de prietenele lui Maggie, mi-a plăcut foarte mult de o dragă prietenă a ei, Savana Darby, care, spre deosebire de ea, își pierduse casa, care-i fusese scoasă la licitație, iar acum locuia în oraș, într-o cămăruță amărâtă, cusând pentru a se întreține pe ea și pe micul și infirmul ei frate. Sunt curioasă să aflu povestea acesteia, ce va fi într-o altă carte a autoarei, ”To Mend a Dream”, care sper să se traducă și la noi.
Revenind la povestea de față, vom urmări interacțiunea dintre Cullen și Maggie, două pietre tari, fiecare având propriile secrete pe care le țin ascunse de celălalt. Totodată, fragila lor relație încearcă să facă față ”judecății” celor din jur, iar oamenii ”cumsecade” din Nashville – nu toți, bineînțeles – îi vor face să plătească pentru mezalianța lor.
Datorită implicării lui Cullen, ferma e pe cale să fie salvată de la ruină. Dacă va reuși să recolteze ceea ce a cultivat. Ca și în alte cărți care tratează această problemă, m-a impresionat situația negrilor, felul în care erau priviți și tratați. Îi vom cunoaște pe cei care lucrează la Linden Downs și familiile lor și, mai ales, pe micuța Kizzy, care ar putea fi jocheul pe care și-l dorește Maggie cu disperare, dacă ar fi Cullen de acord (era o lume a bărbaților, acordul acestora era obligatoriu pentru orice doreau să întreprindă femeile și care ieșea din sfera gospodăriei și a creșterii copiilor) și dacă… ar fi fost băiat!
Cum va evolua acțiunea cărții, ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte – nu v-am făcut, bineînțeles, cunoștință cu toate personajele cărții, ci v-am lăsat plăcerea să le cunoașteți pe parcurs – și dacă va rezista și se va cimenta căsătoria dintre Cullen și Maggie, vă invit să aflați citind cartea! O poveste minunată care m-a fermecat, o recomand cu drag romanticilor, celor care le plac cărțile de ficțiune istorică, dar și iubitorilor de cai!
Fragment:
„Cu un zâmbet fad, domnul Linden apucă o foaie de hârtie un creion și notă ceva pe ea, apoi o îndreptă în direcția lui Cullen.
— Acesta este prețul pe care îl cer pentru Linden Downs.
Cullen citi cifra. Apoi din nou. O mie cinci sute de dolari? De ce? El avea aproape dublu în săculeț și era pregătit să îi dea pe toți aproape. Dar prețul cerut de Linden nu avea sens. Ziarul indicase că proprietatea valora cu mult peste trei mii.
— Domnule, nu înțeleg. Am văzut toate fermele, fie pe hârtie, fie în persoană, care sunt de vânzare în zona aceasta. Pământul dumitale valorează…
— Mai mult de atât. Da, și eu cred la fel.
— Atunci de ce prețul pe care îl cereți e atât de mic? Cu siguranță puteți obține mai mult de-atât la licitație, dacă se ajunge acolo.
Linden îl privi îngândurat.
— Dacă îmi dai voie, domnule McGrath, am o… clauză la vânzare.
Clauză? Acum curiozitatea lui Cullen era însoțită de mâhnire.
— Și care ar fi aceea?
Linden se aplecă înainte.
— Ești un om bun, Cullen McGrath. Am crescut patru fii. Frumoși, bărbați adevărați, puternici, fiecare în parte. Știu să citesc un om. Și, cum spune fiica mea…
— Aveți o fiică?
Veselia se citea în ochii omului.
— Într-adevăr, am. Margaret este cel mai mic copil al meu, dar și singura familie care mi-a mai rămas.
— Văzându-va azi la cimitir, domnule, și ceea ce ați spus despre fiii dumneavoastră mai devreme, am… Cullen încerca să îndulcească vorbele. Am crezut că v-ați îngropat toți copiii.
— Pe toți, mai puțin unul. Iar ea e tot ce am mai scump. Sunt convins că înțelegi.
— Da, zise Cullen încet.
— Cum spuneam… fiica mea, Margaret, spune despre cai că văd în oameni lucruri pe care noi nu le vedem. La fel și câinii.
Linden se apleca și îl mângâie pe cap pe ciobănescul de la picioarele sale. Oare, din experiența dumitale, n-ai zice la fel?
Spusele bătrânului îl năucira, dar fiindcă era de acord cu concluzia fiicei, Cullen încuviință.
— O ultimă întrebare pentru tine, domnule McGrath, apoi îți voi spune clauza. Există ceva ce n-ai fi făcut ca să îți salvezi fiica?
Fiindcă își pusese și își răspunsese la această întrebare de mii ori, Cullen răspunse fără să ezite.
— Nu, domnule. Mi-aș fi dat viața în schimbul vieții ei. Și a soției.
Sentimentul de înțelegere umbri privirea bătrânului.
— Aceasta este și dorința inimii mele, domnule McGrath. Și auzind că este și a dumitale, sunt și mai sigur de intenția mea. Afișând un zâmbet fad, se aplecă din nou înainte. Suma pe care am notat-o reprezintă datoria pentru taxele curente ale fermei mele, inclusiv dobânda, plus un împrumut pe care l-am luat ca să ne ajute să facem față în ultimii doi ani. Plătește această sumă și Linden Downs va reveni la linia de plutire, iar pământul cu tot ce este pe el, casa, acareturile, animalele, totul este al dumitale… Cu condiția să te căsătorești cu fiica mea.”

Cartea În grațiile ei de Tamera Alexander poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Tamera Alexander

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

10 Comments

Spune-ți părerea!