În lipsa președintelui de Bill Clinton și James Patterson, Editura RAO

1

În lipsa președintelui 

(The President is Missing – 2018)

Bill Clinton, James Patterson

Editura RAO

An apariție: 2018

Editura RAO prezintă:
Un thriller politic pe care numai un fost președinte îl putea scrie.
În lipsa președintelui, cel mai important thriller politic al anuluiare ca subiect lipsa președintelui SUA.  Jonathan Lincoln Duncan, un președinte integru, este acuzat că ar avea o relație strânsă cu o rețea teroristă. Nici presa și nici publicul nu știu însă faptul că acesta încearcă de fapt să evite o criză. Președintele află de amenințarea cu un virus cibernetic. Ar putea să lipsească un președinte în exercițiul funcțiunii, așa cum se întâmplă în carte?
Iată un scenariu perfect posibil. Prima carte de ficțiune semnată de fostul președinte al Statelor Unite și de cunoscutul autor James Patterson va fi publicată în România pe 10 octombrie. A 11-a oră, Grădina zoologică, Invizibil, A 2-a șansă sunt doar câteva dintre cărțile  semnate de James Patterson și publicate la Editura RAO. Volumul de memorii Viața mea, scris de fostul lider de la Casa Albă, a fost lansat în 2005 la București în prezența autorului.
Da, În lipsa președintelui este un roman de ficțiune, un thriller politic, însă eu și James Patterson ne-am închipuit cum ar arăta trei dintre cele mai terifiante zile ale unei președinții. Un scenariu deloc imposibil,” afirma fostul președinte american la lansarea cărții în Statele Unite. 
Aprecieri critice: „„Această carte imprimă o dinamică precum a aeronavei prezidențiale a SUA, Air Force One: mare și rapidă. Clinton și Patterson sunt într-un tandem excepțional,  fiind doi mari povestitori: unul din interior, cunoscător al funcționării sistemelor și mecanismelor puterii în stat, și unul din exterior, ambii situați în final în clasa superioară a jocului. Ei au construit o poveste a unei călătorii care frizează cu realitatea prin ițele ascunse ale puterii și ale politicii. Această carte oferă scenarii foarte posibile, ce pot instrui cititorii tot atât de mult pe cât îi și distrează.”  – Michael Connelly
Fragment din carte:
JOI, 10 MAI
CAPITOLUL 1
– Comitetul Select al Camerei Reprezentanților se va aduna…
Rechinii mă înconjoară, le tremură nările când simt mirosul sângelui. Sunt treisprezece, ca să fiu exact, opt de la partidul de opoziție și cinci de la partidul meu. Sunt rechini împotriva cărora mi-am pregătit apărarea împreună cu avocații și consilierii mei. Am învățat pe pielea mea că, oricât de pregătit ai fi, există puține moduri de apărare care să funcționeze împotriva prădătorilor. La un moment dat, nu mai poți face nimic altceva decât să sari la luptă și să ripostezi.
Nu o faceți!”, m-a rugat din nou, azi-noapte, Carolyn Brock, șefa cancelariei, așa cum a făcut-o de multe ori. ”Domnule, nu puteți merge la audierea comitetului. Puteți pierde totul și nu aveți nimic de câștigat.
Domnule, nu puteți răspunde la întrebările lor.
Va fi sfârșitul președinției dumneavoastră.“
Scrutez cele treisprezece fețe ale celor care stau vizavi de mine, așezați într-un rând lung, ca o adunare modernă a Inchiziției spaniole. Bărbatul cu părul argintiu din centru, care stă în spatele plăcuței cu numele DL RHODES, își drege glasul.
De obicei, Lester Rhodes, președintele Camerei Reprezentanților, nu participă la audierile comitetului, dar a făcut o excepție pentru acest comitet select pe care l-a compus din membri ai Congresului care sunt de partea lui și al căror scop principal în viață pare a fi să-mi oprească agenda și să mă distrugă din punct de vedere politic și personal. Cruzimea în lupta pentru putere e mai veche decât Biblia, dar unii dintre adversarii mei mă urăsc de moarte. Nu vor doar să fiu înlăturat din funcție. Nu vor fi mulțumiți decât dacă voi fi trimis la închisoare, târât de cai, ciopârțit și șters din cărțile de istorie. La naiba, dacă ar fi după voia lor, probabil că mi-ar arde casa din Carolina de Nord și ar scuipa pe mormântul soției mele.
Îndrept tija curbată a microfonului, ca să fie întinsă la maxim, cât mai aproape de mine. Nu vreau să mă aplec în față ca să vorbesc în timp ce membrii comitetului stau drepți în scaunele lor de piele cu spătare înalte, ca niște regi și regine pe tronuri. Dacă m-aș apleca în fața lor aș arăta slab, supus – ar fi un mesaj subliminal că sunt la mila lor.
Sunt singur, pe scaunul meu. Fără asistenți, fără avocați, fără notițe. Poporul american nu mă va vedea vorbind în șoaptă, discret, cu un avocat, cu mâna pe microfon, pe care să o îndepărtez doar ca să mărturisesc: „Nu-mi amintesc asta, domnule membru al congresului“. Nu mă ascund, nu ar trebui să fiu aici și sunt sigur că nu vreau să fiu aici, dar iată-mă. Sunt doar eu. Președintele Statelor Unite, față în față cu o gloată de acuzatori.
În colțul camerei, triumviratul celor mai buni asistenți ai mei stă și supraveghează: șefa Cancelariei, Carolyn Brock; Danny Akers, cel mai vechi prieten al meu și consilier la Casa Albă; și Jenny Brickman, asistenta șefei cancelariei și consilier politic de rang înalt. Toți sunt stoici, cu fețele împietrite și îngrijorați. Niciunul dintre ei nu a vrut să fac asta. Concluzia lor unanimă a fost că fac cea mai mare greșeală din mandatul meu de președinte.
Dar sunt aici. A venit vremea pentru asta. Vom vedea dacă au avut dreptate.
– Domnule președinte.
– Domnule președinte al Camerei Reprezentanților.
Practic, în acest context, probabil că ar trebui să-i spun doar „domnule președinte“, dar aș putea să-l numesc în multe feluri și, totuși, nu o fac.
Ar putea începe în mai multe feluri. Cu un discurs în care președintele Camerei Reprezentanților se felicită singur, dar sub forma unei întrebări. Sau cu niște întrebări introductive ușoare care sunt, de fapt, o capcană. Dar am văzut destule videoclipuri cu Lester Rhodes interogând martorii înainte să fie președinte al Camerei Reprezentanților, pe când era un membru mediocru al congresului în Comitetul de Supraveghere al Camerei Reprezentanților, ca să știu că are tendința de a începe în forță, de a ataca direct la jugulară, de a doborî martorul. Știe – de fapt, după 1988, când Michael Dukakis a greșit la prima întrebare a dezbaterii despre pedeapsa cu moartea, toată lumea știe că, dacă greșești la început, nimeni nu-și mai amintește altceva.
Oare președintele Camerei Reprezentanților va urma același plan de atac cu un președinte în funcție?
Bineînțeles că asta va face.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii Editura RAO

 

About Author

Un comentariu

Spune-ți părerea!