Delicatese Literare
Recenzii

În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit de Gillian McAllister, Editura Bookzone – recenzie

În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit

(Wrong Place Wrong Time – 2022)

Gillian McAllister

Editura Bookzone

Traducere: Cora Radulian

Nr. de pagini: 400

An apariție: 2022

Gillian McAllister, de origine britanică, este una dintre cele mai importante autoare de thrillere și bestsellere New York Times, iar cărțile ei au fost selectate cu mândrie de Clubul de carte al lui Reese Witherspoon și Clubul de carte Richard & Judy. Mai mult, cele opt cărți publicate au fost deja traduse în 31 de limbi, bucurându-se de un succes răsunător în întreaga lume.

De aceeași autoare, la Editura Bookzone a mai apărut cartea Noaptea în care totul s-a schimbat.

În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit – o carte recomandată de REESE WITHERSPOON

Poți să împiedici o crimă după ce s-a întâmplat?

Este octombrie şi e trecut de miezul nopții. Îți aștepți fiul de 18 ani să ajungă acasă. În timp ce privești pe fereastră, el își face apariția, însă nu e singur. Se îndreaptă către un bărbat și are o armă în mână. Ceea ce vezi este greu de crezut: băiatul tău drăgălaș și mai mereu zâmbăreț omoară cu sânge rece un străin, chiar în fața casei tale. Nu știi cine e. Și nu știi de ce. Știi doar că fiul tău a fost arestat, iar viitorul său, spulberat.

Adormi, în acea noapte, lipsită de speranță. Totul este pierdut.

Până când te trezești… și este ieri, ziua de dinainte de incident. Iar apoi te trezești cu o zi și mai înainte. În fiecare dimineață te trezești cu o zi, cu o lună, cu ani mai devreme, cu o nouă șansă de a opri crima. Undeva, în trecut, se ascunde adevărul, motivul acestei crime. Singura ta șansă este să-l descoperi.

„Pur și simplu ador această carte, sunt îndrăgostită de ea. Pagină după pagină, este atât de captivantă, încât nu m-am putut opri din citit. Și ce deznodământ, de necrezut întorsătura de la final.” – REESE WITHERSPOON

„Un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână și care te provoacă să te întrebi «eu ce aș face?».” ‒ ERIN KELLY, pentru „În locul nepotrivit. La timpul nepotrivit”

Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultimul timp! Pur și simplu genială! McAllister își construiește povestea ca pe un joc bine gândit până în cele mai mici detalii. – ADELE PARKS, pentru „În locul nepotrivit. La timpul nepotrivit”

În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit de Gillian McAllister este un thriller deosebit de interesant, plin de mister și suspans, care te captivează încă de la primele pagini, te surprinde cu mai multe răsturnări spectaculoase de situație și te uluiește cu un deznodământ complet neașteptat.

Este o carte despre relații complicate de familie, alegeri și consecințele lor, secrete și sacrificii făcute în numele iubirii.

Tema călătoriilor în timp nu este una nouă, însă Gillian McAllister a tratat-o într-un mod inedit.

Cartea debutează cu o crimă șocantă. Jen, o mamă îngrijorată în vârstă de 43 de ani, asistă neputincioasă la o crimă săvârșită cu sânge rece de Todd, fiul ei ce tocmai împlinise 18 ani.

Jen este devastată. Nimic nu o pregătise pentru scena la care tocmai asistase. Todd era un băiat sclipitor de inteligent, entuziast și inimos, cu planuri mari de viitor. Era ultima persoană pe care Jen ar fi crezut-o capabilă de crimă. Totuși, deși Todd refuzase categoric să-și justifice actțiunile, era evident că le planificase. Purtase un cuțit asupra lui și îl atacase cu precizie pe bărbatul adult, în vârstă de peste 40 de ani.

Avocată de meserie, Jen realizează că nici mai bun avocat de drept penal nu ar reuși să obțină o pedeapsă prea blândă. În cel mai bun caz, Todd ar putea ieși din închisoare la vârsta de 35 de ani.

Unde greșise? Ce-i scăpase? Mai putea face ceva să-și ajute fiul?

În cele din urmă, după ce ofițerii criminaliști au plecat și poliția a făcut percheziția și a luat lucrurile lui Todd, Jen se mută pe canapea, unde se întinde și se uită la tavan. În acest moment izbucnește în lacrimi. Fierbinți, și rapide, și ude. Lacrimi pentru viitor. Și lacrimi pentru ziua de ieri și pentru ceea ce efectiv nu văzuse venind.

Ceea ce urmează este demn de zona crepusculară. În loc să se trezească a doua zi, Jen se trezește… ieri, cu o zi înainte de incident!  Iar apoi se trezește în ziua precedentă celei de ieri.

Confuză, Jen mai întâi încearcă să găsească o explicație, iar mai apoi un aliat. Și cine ar fi putut fi mai potrivit decât Kelly, soțul ei, ce-i era suflet pereche de mai bine de 20 de ani? După ce îl convinge pe Kelly de paradoxul pe care îl trăia, anticipând un eveniment pe care nu ar fi avut cum să-l prevadă, întocmesc împreună un plan de bătaie. Totul s-a risipit însă ca un fum când Jen s-a trezit din nou în ziua anterioară, când listele nu erau întocmite, iar Kelly nu avea cum să știe ceea ce stabiliseră.

Salturile în timp au început apoi să fie din ce în ce mai mari – mai întâi câteva zile, apoi săptămâni, luni, ani… Fără să știe până când se va întoarce în timp, Jen a reușit să stabilească totuși un tipar. Fiecare întoarcere avea loc într-o zi ce avea o semnificație aparte. Atunci când o trăise prima dată,  Jen fie ratase un moment important, fie nu sesizase un amănunt relevant, fie nu recepționase o informație esențială.

Printre capitolele care urmăresc călătoria în sens invers a lui Jen, precis punctate ca date de desfășurare, sunt intercalate capitole în care aflăm povestea altui personaj, Ryan, a cărui legătură cu firul principal nu o sesizăm de la bun început și pe care nu o putem încadra prea bine în timp.

Bucățile de puzzle se adună cu greu și nu ai cum să întrevezi tabloul final, întrucât piesa centrală o descoperi abia spre final.

Călătoriile în timp nu se desfășoară după regulile universului cunoscut. De aceea, nu am căutat nod în papură sau sincope de logică, ci am savurat această fascinantă călătorie alături de Jen, concentrându-mă la fiecare etapă, încercând să găsesc firul roșu călăuzitor și sperând că se va ivi în final o soluție miraculoasă. Am fost încântată că, la un moment dat, am ghicit o parte din adevăr. Însă autoarea a reușit să mă surprindă din nou, întrucât nu anticipasem rolul cheie în poveste a unui anumit personaj.

Deznodământul, neașteptat și spectaculos, a fost pe deplin satisfăcător pentru mine, lăsându-mă cu o stare de bine și multă speranță în suflet.

Recomand cu mult drag cartea atât iubitorilor de thrillere, cât și celor care cred în puterea imensă a iubirii!

Cartea În locul nepotrivit, la timpul nepotrivit de Gillian McAllister poate fi comandată pe bookzone.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *