Delicatese Literare
Recenzii

În noua noastră viață de Raluca Ignat, Editura Paralela 45 – recenzie

În noua noastră viață

Raluca Ignat

Editura: Paralela 45

Colecție: Bestseller
Anul apariției: 2017
Număr de pagini: 172
Raluca Ignat s-a născut la data de 16 mai 1985 în București. A absolvit Facultatea de Sociologie-Psihologie. În prezent este psiholog practicant, psihoterapeut în formare şi redactor. În ultimii ani a publicat peste 400 articole în presa scrisă şi online. Debutul editorial a avut loc în anul 2016 cu volumul de proză scurtă „Dezvoltare personală, vindecare emoțională și maturizare – 12 povestiri terapeutice”. În anul 2017 a publicat romanul „În noua noastră viață” la editura Paralela 45 și volumul de poezii „Iubire vrac”. Textele sale au apărut în mai multe antologii de proză scurtă, a câștigat premii la secțiunile de proză ale unor concursuri literare.
Laura este o tânără care visează să iubească și să-și trăiască viața. Totul pare destul de simplu, însă nu e deloc așa. Pentru că Laura este… agent secret. Are voie să se îndrăgostească? Până unde poate să meargă? Și prin ce trebuie să treacă pentru a-și împlini visele?
O descriere ce stârnește interesul și care mă face să mă gândesc la mai multe variante, toate având la bază o acțiune pe muchie de cuțit, mult suspans și arme de toate felurile…
La această carte m-a atras mai întâi coperta. Ușor abstractă, încețoșată, aceasta seamănă cu un tablou. Un tablou realizat pe fugă, cu tușe groase, întunecate, parcă oferind privitorului imaginea unui oraș în continuă mișcare. În prim plan avem un el și o ea, îmbrăcați în roșu — culoare care atrage vizual atenția și ne face să ne întrebăm cine sunt cei doi și care este povestea lor.
Ce-o să fac azi nu e deloc legal. Poate nici moral.
O primă frază prin care autoarea se asigură că cititorii ei vor fi interesați și complet absorbiți de ceea ce urmează. Sunt atenți de acum înainte.
O carte frumoasă, care se citește foarte ușor, o poveste destul de alertă și cu ceva situații pe muchie de cuțit. Cartea este scrisă din perspectiva Laurei, o tânără care efectiv spune tot ce gândește, într-o manieră atât de sinceră și directă încât nu ai cum să nu o placi.
Da, chiar mă ține de mână, iar cu degetul mare începe să-mi mângâie palma. Mă gândesc cât de senzuale ar fi mângâierile pe gât.
Dar nu apuc să mă bucur de asta că Rafael mă trage după un stâlp de pe peron, lipindu-mă de el. Mă fixează cu privirea. Înlemnesc. Și-a dat seama că am venit pentru el! Ce fac?! O parte din mine nu ar vrea să fugă, conștiința se ferește de orice complicare a existenței, dar nu mă poate pune în mișcare. Inima începe să-mi bată cu putere. Stomacul mi-a ajuns în gât, iar respirația mă trădează și ea.
Laura este atât de energizantă și tonică că nu are cum să nu atingă sufletul cititorului. Este ca un suflu de tinerețe pe care i-l infuzează unui suflet bătrân, copleșit de griji și probleme fără rezolvare.
Laura și Rafael sunt două personaje care se potrivesc perfect, dar care s-au întâlnit în momentul cel mai prost… Atracția dintre ei este vizibilă, din păcate nu sunt liberi. Cel puțin, ea nu este. Chiar dacă este prinsă într-o căsnicie ratată, faptul că este căsătorită este un impediment. Cum vor decurge lucrurile între ei, mai ales la redacție, unde toată lumea îi observă?
“Amintește-ți că ești aici doar pentru o scurtă perioadă. Cu cât îți faci treaba mai bine, cu atât o să se încheie mai repede misiunea! Nu te implica emoțional, o să regreți!”
Aceasta este mantra pe care și-o tot repetă zi de zi, deși nu-i este de prea mare folos.
Viața ei reală și cea de agent secret sunt diametral opuse, menținute la distanță una de alta, încercând să se intersecteze cât mai rar.
Laura are un băiețel adorabil, Matei, un copil delicios. Cu vorbele lui stâlcite și cu inteligență, Matei aduce cititorilor un zâmbet pe buze de fiecare dată când apare în peisaj.
Pe de altă parte este Radu, soțul absent, doar cu numele sau colegul de apartament, cum vreți să-i spuneți… Radu care are o amantă căreia trebuie să îi poarte de grijă, nu soției și copilului…
Laura are momentan viața foarte încurcată și trebuie să-și facă ordine în ea înainte de a face orice altceva.
“Ne sărutăm, mai întâi ușor, ca doi iubiți încă neîmpăcați de-a binelea, apoi cu mai mult foc, tot mai mult foc.”
O carte care poate fi considerată drept povestea unei vieți încurcate, putând învăța din greșelile altora. Este povestea unei femei care încearcă să ia viața așa cum este, încercând să vadă partea bună…
Mi-a plăcut foarte mult să o văd pe Laura crescând, învățând despre iubirea adevărată, sperând la mai mult de la viața ei.
O poveste de actualitate, care se poate întâmpla oricui în ziua de astăzi… mai puțin partea cu agentul sub acoperire… Pur și simplu o savurezi cu speranța că la final Rafael și Laura vor avea parte de o fericire până la adânci bătrâneți.
Laura fluctuează între implicarea în relația cu Rafael și mai mult decât până acum. De a fi sinceră cu el, deși este conștientă de piedica pe care o reprezintă serviciul și faptul că îl urmărește chiar pe acesta…
Este meseria pe care și-a ales-o și care, nu întotdeauna, este pe aceeași lungime de undă cu sentimentele ei.
Când totul se complică, când viața ta este complet dată peste cap și chiar nu se mai întrevede o rezolvare, când efectiv ești pe cale să clachezi, ceva schimbă cu totul situația. Te trezești absorbit într-o poveste pe viață și pe moarte, unde nu ești decât un pion pe tabla de șah a altora, nefiind sigură dacă mai scapă cineva… Unde doar te rogi și speri într-un miracol care este posibil să aibă sau nu loc…
În dreptul unei mașini de culoarea nisipului matahala mă apucă de cot și mă împinge înăuntru, în timp ce un bărbat din mașină deschide portiera din spate, mă trage înăuntru, o închide la loc și o blochează. Nici nu apuc să ripostez. Într-o secundă am rămas fără rucsac. Țeava unei arme îmi împunge gâtul.”
De aici începe coșmarul! Un final cu totul și cu totul previzibil și în același timp, neașteptat. Despre ce este vorba, vă las să descoperiți citind cartea.
Am avut parte de o lectură ușoară și frumoasă, care mi-a oferit câteva surprize plăcute.
“Lacrimile îmi șiroiesc pe obraji și inima îmi bate cu putere. Rafael oftează din adâncul sufletului.”

Mulțumim Editurii Paralela 45 pentru exemplarul oferit

Cartea În noua noastră viață de Raluca Ignat poate fi comandată site-ul Editurii Paralela 45, ca și de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii și prezentări cărți autori români

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *