În pat cu regina. 900 de ani de regi ticăloși, amanți virili și politică de alcov, de Eleanor Herman, Editura Litera – recenzie
În pat cu regina. 900 de ani de regi ticăloși, amanți virili și politică de alcov
(Sex with the Queen: 900 Years of Vile Kings, Virile Lovers, and Passionate Politics – 2006)
Eleanor Herman
Editura Litera
An apariție: 2021
Titlu original: Leidenschaft im Dienste Ihrer Majestät Königinnen und ihre Liebhaber
Traducere din limba germană: Valentina Georgescu
Nr.pagini: 384
ELEANOR HERMAN este istoric, autoare a volumului În pat cu regele, bestseller New York Times. Printre alte cărți ale sale se numără: Mistress of the Vatican, King Peggy, Legacy of Kings, Blood of Gods and Royals. A avut numeroase apariții la National Geographic Channel, The History Channel și American Heroes Channel, pentru a oferi comentarii de specialitate pe diverse teme.
La curțile regale pline de testosteron – generali îndrăzneți, curteni cizelați și cardinali virili – v-aţi întrebat vreodată cum și-au găsit fericirea doamnele?
Anne Boleyn a flirtat cu bărbații de la curte; Catherine Howard s-a culcat cu unul. Henry al VIII-lea le-a decapitat pe amândouă.
Ecaterina cea Mare și-a omorât soțul idiot și a condus Imperiul Rus alături de o listă lungă de favoriți tineri și virili.
Maria Antoaneta s-a îndrăgostit de frumosul conte suedez Axel Fersen, care a încercat cu dârzenie să o salveze de la ghilotină.
Prințesa Diana a renunțat la garda de corp regală pentru a se bucura de nenumăratele aventuri amoroase, care, în mod tragic, au dus la moartea ei timpurie.
În această continuare a bestsellerului În pat cu regele, Eleanor Herman dezvăluie adevărul despre ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise ale budoarului unei regine. Documentată ireproșabil, plină de povești captivante despre romantism, pasiune și scandal, În pat cu regina explorează viețile sexuale tumultuoase ale unora dintre cele mai iubite și celebre conducătoare.
Regina, care trăia într-un palat opulent, purta rochii elegante și bijuterii strălucitoare, era invidiată, admirată și respectată. Dar de cele mai multe ori era, de fapt, o femeie nefericită, forțată să se căsătorească cu un prinț străin pe care nu-l văzuse înainte, cu un căpcăun regal care era sadic, cu spume la gură, respingător fizic, incompetent mental sau impotent sexual – iar în cazurile mai triste, toate cele de mai sus.
Sătulă până peste cap de soțul ei, când o regină își lua un amant, totul era posibil – defăimare și moarte, dar și triumf politic. Unii regi își închideau pe viață nevestele infidele; alți monarhi, mai binevoitori, îi numeau pe amanții reginei prim-miniștri.
Factorul crucial care decidea soarta unei regine infidele se referea întotdeauna la implicațiile politice ale relației amoroase. La curțile regale europene, tragedia reginelor și a soțiilor de prinți nu s-a născut din aventurile lor sexuale, ci din uneltirile politice.
„Herman prezintă toate detaliile fierbinți și intense ale vieţilor scandaloase ale amanților regali… o carte extrem de captivantă.“ Entertainment Weekly
„… detaliile picante despre personaje uneori uitate… fac această carte să strălucească mai puternic decât bijuteriile coroanei.“ Emily McCombs
„Stilul lui Eleanor Herman este spumos.“ Boston Globe
Lectura cărţii În pat cu regina. 900 de ani de regi ticăloși, amanți virili și politică de alcov, de Eleanor Herman, este asemenea unui zbor plin de peripeții din care ți-ai dori să scapi, dar nu ai cum, pentru că nu tu deții controlul. În cele aproape patru sute de pagini, cititorul călătorește, cu sufletul, în trecut, prin nouă sute de ani tumultoși de monarhie europeană, direct în alcovul reginelor și prințeselor 😉. O lectură incitantă, pe alocuri spumoasă, un amestec dur de pasiune, cutezanță, iubire, viață și moarte!
Câți dintre noi nu și-au imaginat traiul femeilor de viță regală măreţ, înconjurate fiind de slujitori loiali gata oricând să le îndeplinească orice dorință, având alături soți și copii iubitori, trăind împreună o viață frumoasă și liniștită în palatele lor scăldate în lux? Istoria a dovedit că realitatea era cu totul alta, imaginea din ,spate” fiind mult mai sumbră, ba chiar dramatică.
De cele mai multe ori, reginele erau căsătorite cu bărbați dizgrațioși, violenți, impotenți, incapabili mintal, copiii lor erau crescuți de lachei de la curte și considerați proprietatea poporului, slugile erau adesea spioni ai adversarilor politici, nu aveau acces la bani, nevoite fiind să accepte ceea ce primeau de la regi, de cele mai multe ori, nimic. Iar la toate acestea se adăuga și traiul de zi cu zi în condiții precare, fără căldură, alături de șobolani și gândaci. Greu de crezut şi, totuși, adevărat, numeroasele manuscrise și mărturii ale oamenilor, de-a lungul timpului, dovedind-o cu prisosință. Este oare de mirare că aceste femei își doreau evadarea, sub o formă sau alta?
Secole la rând, regii Europei au dus o viață după bunul plac, de cele mai multe ori una destrăbălată, bucurându-se de nurii unor femei bine întreținute, amante ce deţineau la curte o poziție privilegiată, adesea în detrimentul reginelor. Comportamentul lor nu era condamnat, ba chiar încurajat, pentru că doar așa capetele încoronate reuşeau să își promoveze imaginea potenței regești. Ce făceau reginele în acest timp? Erau obligate să accepte acest stil de viață, să îndure capriciile regilor, închizând ochii la tot ce se întâmpla în jurul lor, castitatea, milostenia, răbdarea și supunerea fiind trăsăturile de caracter așteptate de la ele. Iar pricipala lor îndatorire, față de popor și față de rege, era de a asigura succesiunea prin producerea unui număr cât mai mare de moștenitori regali. Dar ce se întâmpla atunci când acest lucru nu era posibil tocmai din cauza regelui lor, soţul ales pentru ele din considerente politice şi fără consimţamântul lor?
Dacă multe dintre ele nu se gândeau să le plătească soților cu aceeași monedă, altele însă au reușit să-și îndulcească viața, primind în brațele lor trupurile vânjoase ale unor bărbați, cunoscuți sau nu, frumoși sau nu, inteligenți sau nu, dar cu siguranță pricepuți în arta amorului fizic.
,,…. prințese frumoase și inteligente au fost forțate să se mărite cu niște monștri regali – sadici, violenți, cu înfățișări dezgustătoare, impotenți, reduși mintal, uneori toate la un loc. Iar când dinaintea ochilor li se înfățișa o viață la curte care mustea de testosteron, în forme dintre cele mai încântătoare, unele regine plecau privirea rușinate către broderia din mâini, rostind degrabă o Slăvită fii, Fecioara Maria, ca să alunge ispita. Însă multe dintre ele priveau încă o dată și mai atente, lăsau deoparte lucrul de mână cu inima bătându-le nebunește, aruncau cât colo mătăniile și își luau un amant”
Una dintre femeile care a știut să triumfe pe tărâmul bărbaților, mai ales pentru vremurile în care a trăit, folosindu-se de inteligență, dar și frumusețe, a fost Marea Ducesă Ecaterina, cunoscută sub denumirea ,,Ecaterina cea Mare „, care nu a șovăit în a-și ucide soțul, țarul Petru al III-lea ,,un bărbat slab de minte cu nas roșu, tumefiat, ochi lăcrimând și piele crăpată, plină de cicatrici „, pentru a domni singură peste Imperiul Rus. În cei 34 ani de domnie, Ecaterina s-a remarcat atât prin modul de a domni, având viziuni mărețe, liberale, ducând astfel imperiul pe culmile gloriei, dar și prin numeroșii iubiți, de diferite vârste, inteligenți sau nu, dar atrăgători și potenți sexuali. Pentru ea, puterea a fost importantă, dar, totodată, Rusia a fost marea sa iubire. Și-a dorit ca poporul să o privească ca rusoaică, una de-a lor și nu doar o prințesă germană modestă. Despre domnia, dar mai ales viața amoroasă a Ecaterinei, s-au scris multe și se vor mai scrie, dar nimeni nu poate contesta calitățile ei de administrare și guvernare prin tenacitate, inteligență, simț practic remarcabil, energie debordantă, curaj și ambiție, calități de care s-a folosit și pe plan personal, ca femeie.
Asemeni Ecaterinei cea Mare au fost multe prințese și regine care au avut curajul să își ia destinul în mâini, să riște, să își trăiască viața personală cu intensitate, la vedere sau nu, reușind, totodată, să joace un rol important și pe scena politică. A fost greșit, imoral, în condițiile în care destinele lor erau strâns legate de interesele politice ale vremurilor trăite? Le putem condamna comportamentul sau le admirăm curajul? Nu ezitați să citiți cartea și, cu siguranță, veți găsi răspunsul la întrebare.
,,Doamnele mele, eu știu ce spun. Nu invidiați pe nimeni pentru o strălucire care nu este însoțită de fericire.”
Cuvinte pline de sens, dar și tristețe, rostite de Joséphine Bonaparte, soția nefericită a lui Napoleon Bonaparte.
Cartea este structurată în zece capitole, fiecare abordând o anumită perioadă de timp, din Evul Mediu până în zilele noastre, poveștile fiind scurte, dar abundente în detalii, pe cât de cutremurătoare, pe atât de picante. Lectura este destul de facilă în ciuda multitudinii de informaţii, captivantă şi, cu certitudine, plină de savoare, iar limbajul abordat de autoare este simplu şi direct, simţindu-se însă, pe alocuri, latura subiectivă a acesteia.
Cu fiecare filă citită pătrundem în viețile secrete ale unor femei celebre, atât prin curajul de a-și înfrunta destinul, unul tragic, cât și prin numărul de bărbaţi care le-au încăzit aşternuturile şi trupurile 😉. De la Eleanor de Aquitania, una dintre cele mai longevive și puternice femei din Europa, în timpul evului mediu, prințesa ducatului de Aquitania, regina consort a Franței, dar și a Angliei, până la ,,prințesa inimilor noastre”, lady Di, cititorul îşi îmbogățește mintea și sufletul cu informaţii variate, unele dintre ele neştiute, altele ştiute prea puțin, reuşind să îşi contureze o imagine de ansamblu a vieţii prinţeselor şi reginelor de la curţile regale de-a lungul timpului. Cartea ne vorbește atât despre relațiile amoroase ale reginelor, cât și despre viața lor de zi cu zi, sacriificiile pe care le făceau, lupta veșnică cu cei din jur, singurătate, suferință, durerea pierderii celor dragi, chinul de a fi doar o monedă de schimb între două puteri sau unicul mijloc de menținere a păcii, chiar și una fragilă, cu sacrificiul propriului suflet.
Recomand În pat cu regina. 900 de ani de regi ticăloși, amanți virili și politică de alcov, de Eleanor Herman, tuturor cititorilor pasionaţi de istorie, care vor să își reînprospăteze memoria cu informaţii ştiute, mai mult sau mai puţin, dar şi acelora care doresc să descopere amănunte picante din viețile unora dintre cele mai faimoase regine şi prinţese din Evul Mediu şi până în prezent.
10 Comments
Oli
Foarte frumoasă recenzie, felicitări Mirela și mulțumesc pentru recomandare!
Mihai si Mirela Barbălată
Multumesc!
Cu drag!
Tyna
Foarte frumoasă și captivantă recenzia! O carte deosebit de interesantă, pe care mi-ar plăcea să o citesc. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Tyna!
anasylvi
O recomandare care este clar pe placul meu, nu numai pentru frumusetea cu care ai redat experienta lecturii, dar si pentru ca are subiect istoric. Multumesc mult pentru propunerea de lectura!
Mirela Barbălată
Cu drag! Cred că o să-ți placă .
familiasimionescuyahooro
Felicitări pentru excelenta recenzie, mulțumesc pentru recomandarea deosebita❤️Interesanta si foarte tentanta❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Carmen!
Geo
O recenzie frumoasă și incitantă! Felicitări!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Geo!