Delicatese Literare
Recenzii

În ritmul inimii de Mark Burnell, Seria Stephanie Patrick, Editura Leda Edge – recenzie

În ritmul inimii

(The rhythm section – 1999)

Mark Burnell

Editura Leda Edge

Traducerea: Carmen Ion
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 528

Seria Stephanie Patrick/ Stephanie Patrick Series

Mark Burnell s-a născut în Northumberland, Marea Britanie, și a crescut în Brazilia. Este romancier și scenarist. În prezent autorul locuiește la Londra alături de soție și de cei doi copii ai lor.
NIKITA. LISBETH. Iar acum Stephanie.
O femeie obișnuită încearcă să dea de urma celor responsabili de moartea rudelor ei într-un cumplit accident aviatic – iată premisa unui scenariu tulburător!
Un Jason Bourne feminin de care nici nu știai că ai nevoie!” – Entertainment Weekly
Stephanie este o eroină dură, perseverentă, captivantă!” – Booklist
Mark Burnell a creat un personaj complex, o eroină memorabilă. Dar cine este ea cu adevărat? Un debut excelent!” – The Economist
Stephanie Patrick este răvășită de moartea familiei ei într-un accident aviatic. Atunci când descoperă că prăbușirea aeronavei a fost provocată nu de o defecțiune tehnică, așa cum se specula, ci de un atentat terorist, tânăra devine stăpânită de un singur gând, acela al răzbunării.
Recrutată pe neașteptate de Magenta House, o misterioasă organizație secretă, Stephanie crede că a găsit mijlocul perfect de a-și atinge scopul. Conștientă că nu mai are ce pierde, tânăra se pregătește temeinic pentru a se transforma în “Petra”, o teroristă care activează în Germania, și în “Marina”, o femeie de afaceri din Londra. Contactul cu lumea spionajului internațional o face să își dea seama cât de amorțit îi este sufletul și să se bazeze doar pe intuiție.
Pe măsură ce misiunile ei devin tot mai sângeroase, iar riscurile, tot mai mari, Stephanie începe să pună la îndoială informațiile aflate despre accidentul în care i-au pierit cei dragi. Oare organizația din care face parte chiar îi spune adevărul? Oare merită să-și pună în pericol viața pentru a-și răzbuna rudele?

În ritmul inimii” este un thriller absolut captivant. Te face să trăiești la capacitate maximă fiecare pagină, să te lupți cu teama și conștientizarea faptului că finalul va fi același indiferent de speranțele tale.
“Groaza îi strângea ca un clește gâtul, stomacul, pieptul. În timp ce avionul începea să coboare, bărbatul se împinse instinctiv în rezemătoarele de brațe și se săltă de pe scaun, întinzându-se ca pentru a contracara, oricât de anemic, inevitabila deplasare în jos. Aparatul de zbor vibra acum incontrolabil.”
Avionul Boeing 747 de la New York cu destinația Londra se prăbușește în Atlantic având la bord 388 de persoane.
O tragedie care o marchează profund pe Stephanie Patrick, care își pierde familia în acel accident și care este hotărâtă să afle ce s-a întâmplat.
Stephanie Perkins este o eroină pe care la început am crezut că o înțeleg, dar pe măsură ce a avansat această acțiune destul de încâlcită, am realizat că nu o mai înțeleg deloc. Dacă, în primă fază durerea pierderii celor dragi te poate împinge la acțiuni necugetate, pe termen lung mi s-a părut că necazurile în care a intrat au fost consecința propriilor acțiuni.
Acțiunea romanului se reia la doi ani după accidentul aviatic, când ziaristul Keith Proctor o descoperă pe Stephanie lucrând ca prostituată sub numele de Lisa. Ceea ce îi spune este șocant:
“O defecțiune la sistemul electric din pântecele avionului, care a produs o scânteie ce a aprins gazul combustibil, cauzând prima dintre cele două explozii catastrofale? Am citit și eu concluziile Administrației Federale de Aviație și ale Autorității de Aviație Civilă. Și până de curând le-am dat crezare. Ca toată lumea. Ca urmare a acestui incident, o parte dintre sistemele electrice de pe unele aeronave 747 mai vechi au fost schimbate. Problema a fost rezolvată. Dar numai aparent. Fiindcă problema există și acum, umblă, are puls, creier și poartă un nume.
Privirea ei spunea totul. Ești nebun de legat! Sau tâmpit!
Proctor se aplecă în față și coborî vocea.
– O bombă a distrus avionul. Nu a fost un accident.”
Ce se întâmplă mai departe?
O lectură în care apar o mulțime de personaje secundare care dau dureri de cap cititorului deoarece se chinuie să le rețină, iar acestea nu au importanță pe parcurs. Un thriller care stârnește interesul pe măsură ce acțiunea avansează, dar cu un început destul de greoi care obosește cititorul. Autorul Mark Burnell a oferit o acțiune  destul de previzibilă, plină de clișee, cu un final la fel de previzibil.
Stephanie, după toate problemele în care intră, ajunge să locuiască cu Proctor. Iar investigația acestuia în legătură cu atacul terorist cu bombă de la bordul avionului în care și-au pierdut viața părinții, fratele și sora lui Stephanie, pare să-i ocupe tot timpul.
Când ziaristul este torturat și ucis Stephanie începe să facă cu adevărat cercetări. Și își dă seama că acesta prinsese un fir bun dacă a fost ucis de cei care nu-și doreau ca adevărul să iasă la iveală.
“Mă aflu la o răspântie de drumuri. Din nou.
Am mai trecut prin asta. Dintre toate opțiunile pe care le am la dispoziție, pe una o cunosc cel mai bine și simt cum mă trage acum spre ea. Este cărarea care îmi promite amorțirea durerii. Și binecuvântata ignoranță drept soluție. Cărarea pe care am ales-o ultima dată.”
Răzbunarea stă la baza acestui roman. Iar răzbunarea costă…
“- Cât timp va trebui să lucrez pentru voi?
– Atât timp cât vom decide. Ne aparții. Acesta este prețul pe care va trebui să-l plătești dacă vrei să pui mâna pe Reza Mohammed.”
Cum a ajuns să accepte acest compromis vă las pe voi să aflați.
Iain Boyd este cel desemnat să se ocupe de Stephanie și antrenamentele ei. O misiune dură, grea, care necesită multe antrenamente și sudoare. Dar, la final, tânăra este un adevărat spion de elită. Capabilă să facă față tuturor încercărilor posibile. Odată încheiate antrenamentele fizice, aceasta are de învățat la perfecție să își asume două personalități: Petra Reuter și Marina.
De aici, totul este într-o continuă mișcare. Se află la dispoziția agenției pentru executarea diferitor misiuni în care e trimisă, își asumă diverse riscuri, toate cu speranța ca la final să-și ducă răzbunarea la bun sfârșit.
“În afară de asta, un detonator din sticlă era aproape perfect, probele fiind total distruse de explozia pe care o provoca, așa încât, dacă resturile aeronavei erau împrăștiate pe pământ, până și cel mai abil investigator era nevoit să se recunoască învins.
Petrei îi venea ba să zdrobească pe loc capsula, ba să o strângă pentru totdeauna la piept. Își ridică ochii spre Ferreira.
– Pare să fie detonatorul ideal pentru un zbor comercial.
– Așa a și fost, o asigură bărbatul.”
Cu timpul însă, constată că nu mai vrea să se ocupe cu așa ceva deoarece nu mai are încredere în șefii ei. Totuși, nu este atât de ușor ca înaintarea unei demisii la un loc de muncă normal. Aici este amenințată că singurul ei frate rămas în viață, împreună cu soția și cei trei copii ar putea fi victimele unui accident…
“În ritmul inimii” este o carte care abia în a doua jumătate se dovedește a fi un thriller cu adevărat interesant. O lectură intensă, un război al emoțiilor și durerii. O luptă a răzbunării. Comploturi și minciuni, roluri jucate la perfecție. Totul pentru a rezolva diverse misiuni.
“Sunt încă în picioare, deci trăiesc.”
O recomand iubitorilor genului.

Acum într-o ecranizare de excepție

Cartea În ritmul inimii de Mark Burnell poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți thriller

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *