Delicatese Literare
Cărți pentru copii

În Țara împăratului Dragon. Portalul magic nr.14 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

În Țara împăratului Dragon. Portalul magic nr.14

(Day of the Dragon King – 1998)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2019

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria Portalul magic, ale celei mai populare autoare americane Mary Pope Osborne, au realizat un lucru cu adevărat magic: i-au făcut pe foarte mulți copii între șase și doisprezece ani să fie pasionați de lectură, înaripându-le imaginația. Tocmai de aceea Portalul magic a ajuns să ocupe locul întâi în topul celor mai citite cărți din lume. Vândute în zeci de milioane de exemplare, aceste cărți au devenit lecturi suplimentare obligatorii în cele peste 50 de țări în care au fost traduse.
Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă într-o altă lume, ca printr-un portal magic, oferindu-le astfel prilejul să devină ei însiși personajele unor aventuri pe parcursul cărora vor întâlni creaturi uimitoare, personaje și realități din epoci istorice diferite.
Cărțile din seria Portalul magic sunt de fapt un pretext epic de a lărgi cunoașterea și inteligența copiilor, de a le oferi informații surprinzătoare pentru ei din lumea de azi, de ieri și de mâine.

#14. În Ţara împăratului Dragon

În noua serie de aventuri începută în numărul 13, Jack şi Annie călătoresc tocmai în China antică, în vremea împăratului Dragon. Teribilul împărat se temea de puterea cărţilor şi a învăţăturii savanţilor şi poruncise să fie arse toate cărţile. Vor reuşi cei doi copii să salveze măcar o singură carte? Sau vor fi prinşi de soldaţii împăratului?

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.

În noua serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara Împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.

Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremi de mult apuse.

În Vacanță în orașul vulcanului, cei doi frați au salvat prima carte – legenda lui Hercule!

În ce-a de-a doua carte din serie, În Țara Împăratului Dragon, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, cartea ce trebuie salvată se găsește tocmai în… China antică, într-o epocă în care hărtia nu fusese încă descoperită de chinezi, iar cărțile erau impregnate pe fâșii subțiri de bambus!

Ajunși în acel ținut îndepărtat, Jack și Annie au constatat că s-au întors în timpul domniei primului împărat chinez – Împăratul Dragon.

Jack și Annie se vor întâlni, pe rând, cu un păstor și o țesătoare, ambii oferindu-le informații prețioase pentru misiunea lor. Iar ghemul de mătase oferit de țesătoare se va dovedi de-a dreptul salvator la un moment dat!

Întrucât cartea căutată se afla, mai mult ca sigur, în biblioteca Împăratului Dragon, cei doi frați au plecat către oraș.

Însoțindu-i pe cei doi frați, micii cititorii vor afla informații extrem de interesante despre construcția Marelui Zid Chinezesc, dar și despre modul de viață din acea vreme.

Ca și în precedentele cărți din serie, misiunea este una de a fi ușoară, cei doi frați ajungând în pericole extreme!

Vă las plăcerea să descoperiți singuri cum se numea cartea care trebuia salvată, cum au reușit cei doi frați să o găsească și cum i-a ajutat povestea să-și găsească drumul spre casă!

La finalul cărții, autoarea ne oferă o serie de informații deosebit de interesante depre limba chineză, China antică, arta de a face mătase, construcția Marelui Zid Cinezesc și legenda chineză a țesătoarei și păstorului.

Abia aștept să descopăr aventurile care-i așteaptă pe cei doi frați în următoarele cărți din serie: Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă.

În Țara Împăratului Dragon de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *