Delicatese Literare
Recenzii

Înainte de noi – seria After de Anna Todd, Editura Trei – recenzie

Înainte de noi (Before)

Anna Todd

Editura Trei

Traducere: Oana Dușmănescu

Număr pagini: 336

  1. După ce ne-am întâlnit (After) – 2014
  2. După ce ne-am certat (After We Collided) – 2014
  3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell) – 2014
  4. După ce am găsit fericirea (After Ever Happy) – 2015
  5. Înainte de noi (Before) – 2015

“Todd e cel mai important fenomen literar al generației sale.” – Cosmopolitan

1,3 miliarde de lecturi pe Whatpad

Înainte să o cunoască pe Tessa, Hardin era impulsiv și sălbatic.

În timpul acelor prime momente în care s-au întâlnit, și-a dat seama că trebuie să o țină lângă el – viața lui depindea de ea.

După ce au rămas împreună, lumea n-a mai fost niciodată la fel.

Dramatica poveste de dragoste dintre Hardin și Tessa s-a transformat într-un vârtej în care au fost atrași toți cei din jur. Acum aceștia capătă o voce proprie și povestesc ce s-a întâmplat înainte, pe parcursul și după evenimentele din primele patru volume ale seriei AFTER. Aflăm și cum vede Hardin prima întâlnire cu Tessa – iar confesiunea lui va schimba complet ceea ce credeai că știi despre băiatul deprimat și îngerul care îl iubea.

Domnul Darcy și Lizzy Bennett din vremurile noastre…

AFTER a adunat peste 1 miliard de fani online și a fascinat cititorii din întreaga lume. Citește și tu cea mai virală poveste de pe internet!

O lectură foarte relaxantă, dar care are și mult dramatism… Te va captiva de la prima pagină.” – A Bookish Escape

Am luat-o peste tot cu mine ca să pot citi despre Hessa în fiecare clipă liberă pe care am avut-o. M-a vrăjit de la prima pagină!” – Grown Up Fan girl

Anna Todd reușește să te facă să țipi, să plângi, să râzi, să te îndrăgostești și să te cuibărești în pat… pregătește-te să simți emoții pe care nu credeai că ți le poate aduce vreo carte.” – Fangirlish

Înainte de noi este o carte romantică, intensă emoțional, care, deși nu are dramatismul primelor patru volume din serie, întrucât cele mai multe dintre evenimente le cunoaștem deja, ne ajută să înțelegem punctul de vedere al lui Hardin dinainte și imediat după ce a cunoscut-o pe Tessa, modul în care interacțiunea cu aceasta l-a marcat profund și l-a transformat, readucând speranța, râsetele și bucuria de a trăi în viața lui.

Cele mai multe capitole ale cărții sunt scrise la persoana întâi din perspectiva lui Hardin, intercalate din loc în loc cu capitole scrise la persoana a treia și câteva capitole scrise la persoana întâi din perspectiva unor personaje secundare. Astfel, la începutul cărții descoperim punctul de vedere al lui Natalie, Steph și Molly, înțelegând mai bine de ce au acționat într-un anume fel la un moment dat, iar la sfârșitul cărții aflăm gândurile lui Zed, Christian și Smith după ce evenimentele esențiale din primele patru volume se produseseră deja, aducând și câteva elemente de noutate privind destinul acestora.

Punctul central al cărții îl reprezintă însă gândurile și frământările lui Hardin din perioada de început a relației lui cu Tessa, având ocazia să descoperim cum sentimentele lui față de ea au evoluat treptat, de la o primă interacțiune în care a tratat-o cu răceală și condescendență, până la punctul în care elementul central al vieții lui a devenit Tessa, față de care a făcut o adevărată obsesie, toate gândurile și speranțele lui de viitor învârtindu-se în jurul ei.

La prima vedere, Tessa i s-a părut o fată ștearsă și cam afectată, purtând haine cu două măsuri mai mari și interpretând politețea ei ca falsitate. Curând, Tessa începe să-l intrige și să-l facă să se întrebe dacă inocența ei e doar o mască. Provocat de anturaj, a făcut acel pariu absurd cu Zed, miza fiind care va fi primul care îi va răpi virginitatea. Totuși, în momentul în care ea acceptă invitația să joace ”Adevăr sau provocare” și să bea alături de ei, Hardin nu poate să nu reflecteze la ce anume a făcut-o să se răzgândească.

”Mai e și posibilitatea ca mulți dintre noi să ne pricepem să-i tragem în jos pe oameni.”

Odată pariul lansat, Hardin s-a trezit surprins că, din ce în ce, dorința de a fi alături de ea era cel mai important lucru și nu ideea de a câștiga miza pusă în joc.

”Ea l-a trezit la viață, i-a adus lumină, râsete și dorința de a trăi. A știut că, din clipa în care gurile lor s-au întâlnit, el nu va fi niciodată la fel.”

”Crezuse întotdeauna despre el însuși că e puternic. Fusese stăpânul absolut, până când a apărut ea și i-a furat coroana.”

Până să o cunoască pe Tessa, se izolase de multe ori de ceilalți și erau multe momente în care toată lumea îl ignora complet, iar singurătatea îi era tovarășă fidelă.

”Asta se întâmplă când ești invizibil: nimănui nu-i pasă de tine și nici ție nu-ți pasă de nimeni.”

De mulți ani de zile, Hardin era chinuit de coșmaruri în somn, traumele din trecut revenindu-i obsesiv și secătuindu-l emoțional. După ce Tessa a intrat ca un fulger luminos în viața lui, nopțile i-au devenit mai liniștite, ea infiltrându-se în somn în visele lui ca un adevărat înger, alungând demonii ce îl posedau.

”Se așează lângă mine înăuntru. Are trupul atât de cald, atât de îndrăzneț. Are o floare după ureche și mă prinde de mâini. Unghiile-i mici îi sunt murdare de pământ și miroase ca o florărie sau ca o seră.

Țipătele mamei au încetat, iar ritmul inimii mele panicate a încetinit când ea m-a luat de mână.”

Descoperim punctul de vedere al lui Hardin din timpul primei întâlniri de la pârâu când, deși i-ar fi fost ușor să câștige pariul, a realizat cu surprindere că ceea ce își dorea el era mult mai complex, deși nu era încă prea clar și bine definit.

”Vreau să simt calmul copleșitor pe care mi-l induce când pune mâna pe mine.”

”Vreau să fiu bun, vreau să creadă că sunt un om bun.”

Deși a fost de mai multe ori pe punctul de a-i dezvălui adevărul despre el și pariu, frica de a nu o pierde și dorința de a mai câștiga câteva clipe magice alături de ea l-au oprit de fiecare dată.

”Trebuie să fiu atent cu asta, pentru că, dacă-mi dispare aura de mister, va dispărea și ea.”

Hardin este frământat de sentimente amestecate în legătură cu Tessa. Pe de o parte, tot chinul lui interior îl face să creadă că ea a apărut în viața lui să-l pedepsească pentru păcatele din trecut, pe de altă parte, o voce mică și firavă îi insuflă speranța că ea, de fapt, este chiar salvarea lui.

”Sunt convins că a fost trimisă aici doar ca să mă tortureze, să-mi testeze autocontrolul. O voce mică și discretă din capul meu îmi amintește că poate-poate a fost trimisă aici din motivul total opus. Poate că sunt menit să fiu cu ea, să-i arăt o nouă perspectivă asupra vieții? Probabil că e o prostie, dar poate nu e aici ca să mă pedepsească – poate că e aici să mă salveze.”

După ce pariul a fost câștigat, asistăm la zbuciumul interior al lui Hardin, care realizează, abia acum, că avusese o șansă reală la fericire cu Tessa dar pe care, prin acțiunile lui iresponsabile, era posibil să o fi pierdut definitiv.

”Pot deveni un om mai bun de dragul ei și pot s-o fac fericită. Știu că pot.”

”Uraganul adevărului plutește deasupra noastră, învârtejindu-se, gata să se dezlănțuie în orice clipă. Mă prefac că sunt într-un roman și că mă va ierta, așa cum Elizabeth l-a iertat pe Darcy.”

Cei doi eroi au parcurs o călătorie lungă, s-au despărțit și împăcat de multe ori, incapabili să stea prea mult departe unul de celălalt, au suferit și s-au alinat, s-au provocat și potențat reciproc, ca în final să ne convingă de trăinicia sentimentelor lor și că fiecare a devenit un om mai bun și mai complet datorită influenței și dragostei necondiționate a celuilalt.

”Ea a fost liniștea mea, focul meu, răsuflarea mea, durerea mea și, indiferent de lucrurile prin care am trecut, a meritat fiecare secundă ca să ajungem la viața pe care o avem acum.

Am târât-o pe Tess și m-am târât pe mine însumi până-n iad și înapoi, dar acum iată-ne aici. După toate acestea, am ajuns în raiul nostru propriu.”

Trailerul filmului După ce ne-am întâlnit (lansat în aprilie 2019):

Trailerul filmului După ce ne-am certat (lansat în septembrie 2020) subtitrat în română:

https://www.youtube.com/watch?v=0LgiRMtC-yU

Cuplul Tessa-Hardin l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Cărțile autoarei Anna Todd pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Anna Todd

Recenzii Editura Trei

 

 

 

 

35 Comments

Spune-ți părerea!