Delicatese Literare
Recenzii

Încurcătura de Mary Balogh, Editura Litera, Colecția Cărți Romantice – recenzie

Încurcătura

(Tangled – 1994)

Mary Balogh 

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

Nr de pagini: 448

An apariție: 2018

Frumoasa Rebecca Cardwell trăiește iubirea perfectă alături de soțul ei, Julian, convinsă că a avut norocul să-și găsească sufletul pereche. Însă Julian este bărbatul perfect doar în ochii Rebeccăi.
David, cel care îi este aproape ca un frate, l-a protejat mereu, ascunzând adevărul despre nenumăratele aventuri și scandaluri în care intra Julian.
Dornic să demonstreze că nu este mai prejos decât David, Julian se înrolează în armată și pleacă să lupte amândoi în Războiul Crimeii. Curând, Rebecca primește vestea morții soțului ei. Devastată de durere și convinsă că nu va mai putea iubi niciodată, ea acceptă o căsătorie de conveniență cu David, chiar dacă îl consideră vinovat de moartea lui Julian.
Crescută într-o familie cu reguli stricte și principii ferme, Rebecca îi promite lui David că îi va oferi supunerea, respectul și devotamentul, mai puțin iubirea.
Cu timpul însă, dragostea și răbdarea lui David îi trezesc pasiuni nebănuite, iar Rebecca descoperă trăiri pe care nu le cunoscuse niciodată alături de Julian.
Însă o încurcătură teribilă va sfâșia viața Rebeccăi, punând-o într-o situație imposibilă. Un bărbat îi bântuie trecutul și nu o lasă să iubească din nou, alt bărbat îi promite viitorul și îi oferă tot ce a visat vreodată. Oare dragostea lui David va reuși să dărâme piedestalul iubirii perfecte dintre Julian și Rebecca?

O frumoasă poveste de dragoste ce a reușit să mă captiveze de la prima filă până la ultima. Este o carte frumos scrisă, cu multă căldură, sensibilitate și pasiune. Atât povestea, cât și personajele sunt bine conturate. Un amestec de romantism, pasiune, amărăciune, bucurie și tristețe.
Rebecca este căsătorită cu Julian, convinsă fiind că și-a găsit sufletul pereche. Ce nu știe este ca scumpul ei soț este un afemeiat, un imatur, veșnic copil, aflat mereu în căutarea aventurii. Cum de Rebecca nu are habar? Pentru că Julian a fost mereu protejat de fratele său David.
Profund îndrăgostit de cumnata sa, David încearcă să o protejeze pe aceasta de rușinea umilinței, dar și de durere chiar dacă asta înseamnă să ia asupra sa toate prostiile fratelui său. A făcut-o când erau copii, fiind mereu aspru pedepsit de tatăl său, chiar dacă era nevinovat, o face și acum, adult fiind. Din păcate, toate acestea vor provoca în timp ura Rebeccăi. Pentru ea Julian este un sfânt, iar David un desfrânat, un exemplu prost pentru iubitul ei soț. Dar cum totul în viață se plătește, Rebecca va simți pe propria piele, într-un mod dureros, ce înseamnă umilința și va învăța lecția modestiei exact de la cel pe care îl ura.
Lucrurile iau o întorsătură urâtă atunci când Julian se înrolează în armată și pleacă să lupte în Războiul Crimeei unde își pierde viața. Rămasă singură, fără altă familie, Rebecca este nevoită să accepte cererea în căsătorie a lui…. David.
Iar din acest moment, povestea ia amploare. Rebecca se luptă cu propria conștiință, este prinsă între iubirea „perfectă” a soțului decedat și pasiunea „ascunsă” pentru soțul în viață. O luptă duce și David: iubirea pentru soția sa, pe de o parte, și sentimentul vinovăției, pe de altă parte.
O luptă aprigă între trecut și prezent, între adevăr și minciună, aparență și realitate.
Citate:
„Se mută mai aproape de ea, îşi strecură braţul sub ceafa ei şi o întoarse pe o parte, spre el. Întreg trupul ei era o căldură moale şi relaxată. Părul ei mirosea a săpun, însă avea şi alt parfum mult mai îmbătător – parfumul de femeie.”
„Totul se frânsese în mii de bucăţi şi trupul şi sufletul ei se aflau într-o cădere liberă, dincolo de orice stăpânire de sine. Dar nu-i mai păsa. Se lăsă să cadă, fără să-i pese câtuşi de puţin de cădere. Nu mai conta altceva decât libertatea pe care o simţea, aşa că i se abandonă complet. Nu-i mai păsa când sau unde cădea sau dacă şocul căderii avea să o ucidă cu totul ori doar să o învineţească. Căderea aceea liberă şi necontrolată era totul.”

Cărțile autoarei Mary Balogh pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Mary Balogh

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *