Delicatese Literare
Recenzii

Îndoiala de Ashley Audrain, Editura Litera – recenzie

Îndoiala

(The Push – 2021)

Ashley Audrain

Editura Litera

Colecția Buzz Books

An apariție: 2021

Nr. pagini: 347

Traducere din limba engleză și note: Ana – Maria Scarlat

ASHLEY AUDRAIN și-a scris romanul de debut, Îndoiala (The Push, 2020), după ce a renunțat la jobul de director de publicitate la Penguin Books Canada, pentru a se ocupa de cei doi copii ai ei. Înainte de a lucra la Penguin, a trăit o vreme în Los Angeles, apoi s-a stabilit la Toronto, unde locuiește și acum, împreună cu familia

Blythe Connor este determinata să fie o mamă bună și iubitoare pentru fiica ei, Violet, o mamă așa cum ea nu a avut niciodată. Dar încă din primele luni, haotice și istovitoare, după ce o aduce pe lume, Blythe nu reușește să găsească acea legătură specială pe care visase să o aibă cu fiica ei. Cu timpul, ajunge să fie tot mai convinsă că e ceva în neregulă cu Violet. Sau să fie totul doar în mintea lui Blythe? Soțul ei, Fox, îi spune că exagerează. Și cu cât Fox îi respinge mai mult temerile, cu atât Blythe are îndoieli mai mari cu privire la luciditatea ei.

Ani mai târziu, când devine mamă pentru a doua oară, Blythe cunoaște în sfârșit, alături de băiețelul ei, Sam, legătura profundă, unică dintre o mamă și copilul ei. Până și Violet pare să-l iubească pe frățiorul ei. Dar când viața, așa cum au știut-o până atunci, se schimbă iremediabil de la o clipă la alta, criza devastatoare o silește pe Blythe să înfrunte adevărul...

Îndoiala este o dramă psihologică intensă, captivantă, despre întemeierea și destrămarea unei familii, văzută prin ochii unei femei pentru care maternitatea nu este deloc ceea ce a nădăjduit că va fi, ci doar adeverirea celor mai sumbre temeri ale sale. 

Indoiala este o carte poetică, dinamică, ce m-a făcut să tresar atât de groază, cât și pentru că m-am regăsit în paginile ei. Am citit romanul acesta dintr-o suflare și nu mi l-am putut scoate din minte zile întregi după aceea. O apariție de neratat.“ Lisa Jewell, autoarea bestsellerului O viață regăsită

Îndoiala de Ashley Audrain nu este doar un roman captivant, care se citește pe nerăsuflate, ci prezintă, de asemenea, o perspectivă profund provocatoare și curajoasă asupra maternității, iar, ca stil, este una dintre cele mai frumoase proze ale anului.“ Aimee Molloy, autoarea bestsellerului O mamă perfectă

„Ashley Audrain, autoarea romanului Îndoiala, este o scriitoare sofisticată, convingătoare, iar cartea ei îi va satisface cu siguranță pe fanii thrillerelor, precum și pe cei ai dramelor intime de familie.“ BookPage

Romanul ,,Îndoiala” este un thriller psihologic fascinant și captivant, o explorare a celor mai sumbre fațete ale maternității, prezentând una dintre cele mai dificile provocări ale vieții de familie, aceea de fi  părinte, o poveste despre mame și fiice și despre relațiile complicate care pot exista între ele, cât și despre întemeierea și destrămarea unei familii! 
 
În prologul cărții o cunoaștem pe Blythe Connor, care se află în fața casei fostului ei soț, privind pe fereastră o scenă care îi aparținuse cândva: soțul iubitor, fiica și fiul, doar că o altă femeie îi luase locul. Cartea este scrisă ca o mărturisire, fiind versiunea lui Blythe despre lucrurile care au dus la nefericirea ei! 
 
Blythe l-a cunoscut pe Fox Connor pe vremea când erau studenți la universitate, se îndrăgostesc unul de celălalt, iubirea dintre ei fiind foarte puternică, Fox înseamnă totul pentru Blythe, fiind un tip iubitor, amabil și grijuliu, un real sprijin după o copilărie tristă și zbuciumată. Odată cu terminarea studiilor, Fox ajungând arhitect iar Blythe scriitoare, hotărăsc să se căsătorească și să își întemeieze o familie, bărbatul dorindu-și foarte mult copii, însă Blythe își face griji cu privire la capacitățile ei de mamă datorită propriei sale educații, provenind dintr-o linie de femei care nu s-au preocupat de maternitate, mama ei Cecilia părăsind-o la o vârstă fragedă, iar bunica Etta își abuzându-și fiica fizic de mai multe ori, ca în final să se sinucidă. Însă Fox provine dintr-o familie caldă, iubitoare și primitoare, fiind un real sprijin pentru ei, iar Blythe speră că alături de soț poate fi diferită de mama Cecilia și bunica Etta. Sunt încântați când află că vor avea un copil, însă odată ce Violet se naște, Blythe se simte epuizată și se luptă cu greu să facă față cerințelor maternității, fiind  respinsă de fiica ei care plânge tot timpul, refuzând toate eforturile ei  de a o mângâia sau a o calma, însă fiind foarte atașată și total diferită în prezența tatălui.
 
Fox o îndeamnă să-i arate fetei mai multă dragoste, însă, pe măsură ce trece timpul, ea devine convinsă că ceva nu este în regulă cu comportamentul fetei, fiind violentă cu alți copii fără a da semne de remușcare sau empatie, însă soțul ei îi respinge temerile, iar Blythe începe să-și pună la îndoiala propria judecată.
 
Disperată să repare lucrurile, hotărăște să mai facă un copil, sosirea lui Sam, fiul lor, fiind exact ceea ce avea nevoie familia, un copil fericit adorat de toată lumea, chiar și de temperamentala soră mai mare, copil care o face pe Blythe să descopere legătura profundă dintre mamă și copilul ei. Cu toate acestea, fericirea este de scurtă durată, tragedia izbucnește din senin, provocând o lovitură finală ireparabilă în căsnicia  lui Blythe, iar cel mai grav lucru este acela că nu este  sigură dacă propria fiică a avut un rol în această tragedie. 
 
Modul în care decurge povestea, dar și finalul acestui thriller intens  vă las să le descoperiți singuri citind această carte devastatoare care pe mine pur și simplu m-a bulversat! 
 
Cartea este foarte bine scrisă, capitolele scurte incită cititorul la lectură, povestea este plină de tensiune, scrierea este inteligent executată pentru a oferi cititorilor îndoieli până la capăt, personajele, chiar dacă nu au fost pe gustul meu, au fost foarte bine construite, coperta este foarte frumoasă iar titlul potrivit! 
,,Deseori se spune că primul sunet pe care îl auzim din pântec este cel al bătăilor inimii mamei. De fapt, primul sunet care vibrează în aparatul nostru auditiv, recent dezvoltat, este pulsația sângelui mamei prin venele și arterele ei. Vibrăm la acel ritm primordial chiar și înainte să avem urechi pentru a auzi. Înainte de a fi concepuți, am existat, în parte, ca un ovul în ovarul mamei. Toate ovulele pe care o femeie le va avea se formează în ovarele ei încă de când este doar un fetus de patru luni, în pântecul mamei sale. Asta înseamnă că viața noastră celulară începe, ca ovul, în pântecul bunicii noastre. Fiecare dintre noi a petrecut cinci luni în pântecul bunicii sale și ea, la rândul său, s-a format în pântecul bunicii ei. Vibrăm la ritmurile sângelui matern de dinainte ca ea însăși să se fi născut… ” 
,,Mângâierea pe care am găsit-o în tine mă mistuia – cum nu aveam nimic când te-am cunoscut, ai devenit, fără nici cel mai mic efort, totul pentru mine. Nu înseamnă că nu ai fost demn de asta – pentru că ai fost. Ai fost prima persoană căreia i-am spus că vreau să devin scriitoare, și tu mi-ai răspuns: «Nu îmi pot imagina că ai putea fi altceva». Mă delectam cu felul în care fetele se uitau la noi, ca și cum ar fi avut un motiv să fie geloase. Îți miroseam părul întunecat, lucios, în timp ce dormeai noaptea, și îmi treceam degetele peste maxilarul aspru, ca să te trezesc dimineața. Erai o dependență.” 
,,Te-am crezut. Viața era mai ușoară când te credeam. După aceea ne-am cuibărit pe canapea și ți-ai ținut mâinile pe pântecul meu de parcă ai fi cuprins între el lumea întreagă. Ne plăcea la nebunie să așteptăm ca ea să se miște, privind țintă la pielea mea întinsă, la nuanța de albastru – verzui a venelor de dedesubt, asemănătoare culorilor pământului. Unii tați vorbesc cu pântecul soțiilor lor – se spune că bebelușul aude. Dar, în timp ce o așteptam să își facă simțită prezența, tu erai tăcut și uimit, ca și cum ea ar fi fost un vis despre care nu credeai că poate fi aievea.”
,,Noi. Nici un cuplu nu își imaginează cum va fi relația lor după ce vor avea copii. Dar e de așteptat că veți fi împreună în toată treaba asta. Că veți fi o pereche unde munca de echipă este posibilă. Operațiunea noastră a funcționat. Copilul nostru era hrănit, îmbăiat, plimbat, legănat, îmbrăcat și schimbat, și tu făceai tot ce puteai. Eu stăteam cu ea toată ziua, dar de cum intrai pe ușă, era a ta. Răbdare. Dragoste. Afecțiune. Eram recunoscătoare pentru tot ce îi ofereai tu și nu își dorea de la mine. Vă priveam și eram invidioasă. Voiam și eu ce aveați voi. Dar acest echilibru a venit cu un preț. Am lăsat în urmă decada noastră confortabilă, simplă și prețuită. În schimb, prezența mea te făcea să te retragi. Judecata ta mă neliniștea. Cu cât Violet primea mai mult de la tine, cu atât mai puțin îmi ofereai mie.” 
Recomand această carte tuturor cititorilor, iubitorilor de drame și de thrillere psihologice, veți avea parte de o lectură de impact,  dură și devastatoare, cu  un subiect provocator, uneori șocant, și cel mai adesea, pur și simplu trist!

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *