Delicatese Literare
Calatorii

Ineleţ – satul din creştetul munţilor

Ineleț – satul din creștetul munților

A devenit un nume cu rezonanță, cunoscut deja și printre străinii care vin să vadă locurile interesante ale României. Satul în care se ajunge pe scară, Ineleț, se află după Băile Herculane, trecând încă vreo 6 km după Pensiunea Dumbrava.
Timpul ni s-a arătat favorabil, chiar dacă dimineață a fost înnorat, așa că am plecat plini de încredere la drum. Scările au fost senzaționale, sunt trei rânduri, bine proptite în peretele de stâncă, întreținute doar de cele circa 14 familii ale localității Ineleț.

i2

Am avut ceva emoții, înălțimea este foarte mare, iar dacă suferi de rău de înălțime, e bine să nu te uiți în jos!!
colaj inelet
Peisajele sunt deosebit de frumoase, ajungând să vedem de departe chiar Vârful Godeanu.

i13

colaj inelet peisaje
Pe tot parcursul traseului, până am intrat practic in sat, am găsit în pomi, îndemnuri simple pentru protejarea naturii și căutarea lui Dumnezeu dar și multe locuri de odihnă de care noi am profitat din plin!
colaj inelet sat

i20

Prima clădire care ne-a întâmpinat a fost biserica Inelețului, iar alături cimitirul. Apoi a venit rândul școlii, în care am aflat că învață doar patru copii, și cu uimire am cunoscut o localnică de 79 de ani, foarte veselă și vioaie, cu opinci și șosete de lână în picioare cu care am stat de vorbă sub răcoarea viței de vie. Am aflat verbal, apoi am și văzut că localnicii folosesc transportul cu caii pentru a se aproviziona. A fost o experiență deosebită pentru noi. Peisajele sunt minunate!
Se află în Parcul National Domogled Valea Cernei.
colaj 3
Spre cătunele izolate din Munţii Cernei accesul se face pe un drum unic în Europa, sau chiar în lume: o scară înaltă de câteva zeci de metri, sprijinită de stâncă. Este singura cale de acces către Scărişoara, Ineleţ sau Ţaţu, ai căror locuitori continuă să traiască şi în zilele noastre fără curent electric, fără şosele şi fără automobile, dar într-un peisaj de basm.

Tot în Parcul National Domogled Valea Cernei se află Cheile Tâmnei, unde de asemenea am făcut o minunată drumeție.

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *