Ineleţ – satul din creştetul munţilor

20

Ineleț – satul din creștetul munților

A devenit un nume cu rezonanță, cunoscut deja și printre străinii care vin să vadă locurile interesante ale României. Satul în care se ajunge pe scară, Ineleț, se află după Băile Herculane, trecând încă vreo 6 km după Pensiunea Dumbrava.
Timpul ni s-a arătat favorabil, chiar dacă dimineață a fost înnorat, așa că am plecat plini de încredere la drum. Scările au fost senzaționale, sunt trei rânduri, bine proptite în peretele de stâncă, întreținute doar de cele circa 14 familii ale localității Ineleț.

i2

Am avut ceva emoții, înălțimea este foarte mare, iar dacă suferi de rău de înălțime, e bine să nu te uiți în jos!!
colaj inelet
Peisajele sunt deosebit de frumoase, ajungând să vedem de departe chiar Vârful Godeanu.

i13

colaj inelet peisaje
Pe tot parcursul traseului, până am intrat practic in sat, am găsit în pomi, îndemnuri simple pentru protejarea naturii și căutarea lui Dumnezeu dar și multe locuri de odihnă de care noi am profitat din plin!
colaj inelet sat

i20

Prima clădire care ne-a întâmpinat a fost biserica Inelețului, iar alături cimitirul. Apoi a venit rândul școlii, în care am aflat că învață doar patru copii, și cu uimire am cunoscut o localnică de 79 de ani, foarte veselă și vioaie, cu opinci și șosete de lână în picioare cu care am stat de vorbă sub răcoarea viței de vie. Am aflat verbal, apoi am și văzut că localnicii folosesc transportul cu caii pentru a se aproviziona. A fost o experiență deosebită pentru noi. Peisajele sunt minunate!
Se află în Parcul National Domogled Valea Cernei.
colaj 3
Spre cătunele izolate din Munţii Cernei accesul se face pe un drum unic în Europa, sau chiar în lume: o scară înaltă de câteva zeci de metri, sprijinită de stâncă. Este singura cale de acces către Scărişoara, Ineleţ sau Ţaţu, ai căror locuitori continuă să traiască şi în zilele noastre fără curent electric, fără şosele şi fără automobile, dar într-un peisaj de basm.

Tot în Parcul National Domogled Valea Cernei se află Cheile Tâmnei, unde de asemenea am făcut o minunată drumeție.

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

About Author

20 de comentarii

 1. Un articol foarte frumos, poze superbe si o recomandare de calatorie foarte binevenita! Nu stiam de aceste locuri minunate, ma bucur ca am aflat, ca am ajuns de multe ori la Herculane, insa habar n-aveam ca exista aceste catune la care se poate ajunge intr-un mod unic -pe scara!!!- intr-un peisaj de vis…
  Multumim Miruna!

 2. Barbalata Mirela on

  Wow!!! Ce loc frumos!!! Nu stiam. Si cand ma gandesc ca acum 3 ani am fost in concediu la Baile Herculane .
  Mersi Miruna de recomandare. Poate intr-o zi as mai ajunge in zona

 3. Clipa Narcisa Elena on

  E un loc foarte frumos! As vrea sa il vad candva. Si eu locuiesc intr-o zona inconjurata din toate partile de munti si paduri. E extrem de frumos momentul in care ma trezesc dimineata cu o asa priveliste la fereastra mea.

 4. Uaaaaaaa…. ce chestie :))) Super, tocmai i-am arătat soră-mii care abia dacă se urcă pe-a treia treaptă de la scară și deja zbiară de o aud vecinii că i-e frică și-a zis că n-ar mai pleca de acasă niciodată doar dacă și-ar cumpăra elicopter :))
  E super acolo, dar parcă n-aș vrea să locuiesc toată viața.
  Fotografiile sunt superbe

 5. Super articol! Nu auzisem de satul asta, dar in mod sigur trebuie sa fie o vizita de neuitat. Mersi ca ai impartasit cu noi experiența!

 6. Gheorghita Cosmina on

  Avem locuri superbe in tara de care nici nu stim. Frumoase poze,frumoasa prezentare.

 7. Fratiloiu Dorina Petronela on

  Frumos articol. Nici eu nu am ajuns in aceste locuri dar in viitor voi tine cont de ele. Felicitari si multumim ca exista cineva care ne arata ce tara frumoasa avem.

 8. Oprea Denisa on

  O, Doamne, scara aceea m-a cucerit, este exact pe gustul meu! Un loc minunat de care nu am auzit pana acum, multumesc pentru ca l-ati impartasit cu noi!

Spune-ți părerea!