Delicatese Literare
Recenzii

Infama mea doamna de Jo Beverly, Editura Litera, Colectia Iubiri de poveste – recenzie

Infama mea doamnă

Jo Beverly

Editura Litera – Alma

Colecția Iubiri de poveste

Nr. pagini 387

Titlul original: My Lady Notorious

Traducere: Raluca  Moț

An apariție în România: 2016

Disperată să-și ajute sora văduvă și pe bebelușul acesteia să scape de un urmăritor periculos, Lady Chastity Ware se deghizează în bărbat şi, îmbrăcată în haine de tâlhar la drumul mare, capturează prima trăsură care îi iese în cale. Ajunsă față în față cu ocupantul ei, arogantul aristocrat Cyn Malloren, Chastity îi poruncește s-o conducă la o căsuță izolată, unde are de gând să se ascundă.
Ceea ce Chastity nu știe este că, după luni întregi de boală și de recuperare, chipeșul Cyn este dornic de aventură și că să fie răpit de un tâlhar obraznic – evident o femeie frumoasă deghizată – este mai mult decât ar fi putut spera. Tânărul lord se implică de bunăvoie în planul ei nesăbuit și este atras nu numai de aventurile incitante prin care sunt nevoiţi să treacă, ci, inevitabil, este sedus de farmecele acestei femei periculos de seducătoare. Veți citi întreaga poveste în romanul INFAMA MEA DOAMNĂ de Jo Beverley, primul volum al seriei Familia Malloren.

 1. Infama mea doamnă(My Lady Notorious – 1993)
 2. Tempting Fortune – 1995
 3. Something Wicked – 1997
 4. Secrets Of The Night – 1999
 5. Devilish – 2000
 6. Winter Fire – 2003
 7. A Most Unsuitable Man – 2005
 8. A Lady’s Secret – 2008
 9. The Secret Wedding – 2009
 10. The Secret Duke – 2010
 11. An Unlikely Countess – 2011
 12. A Scandalous Countess – 2012
 13. Seduction In Silk – 2013

Jo Beverly a scris peste 40 de romane care s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Pentru succesul lor, au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care cinci trofee RITA din partea Asociației Scriitorilor de Romane de Dragoste din America (2001 – Best Long Historical Romance – Devilish; 1994 – Best Historical Series – My Lady Notorious; 1994 – Best Regence Romance – Deirdre and Don Juan; 1993 – Best Regency Romance – An Unwilling Bride, 1992 – Best Regency Romance – Emily and the Dark Angel), alături de două premii pentru întreaga carieră oferite de Romantic Times.

”Infama mea doamnă este cartea cu care a început saga formidabilei familii Malloren, ale cărei povești au devenit clasice ale literaturii romantice, fiind considerate ”absolut captivante” de Booklist și ”minunat de senzuale” de Library Journal”.

Jo Beverly este o foarte bună povestitoare, care reușește să te captiveze încă de la primele pagini. Acțiunea alertă, situații pline de umor, momente fierbinți, situații tensionate și personaje foarte interesante sunt ingredientele acestui roman care reușește să te țină în priză de la început până la sfârșit.

Cyn Malloren era un tânăr de douăzeci și patru de ani, care făcea parte dintr-o familie cu cinci frați. Fratele cel mare, Rothgar, își asumase răspunderea pentru frații săi după moartea părinților. Mai ales față de Cyn se arătase deosebit de protector, în parte pentru că era mezinul, iar pe de altă parte datorită înfățișării acestuia, care îl făcea să pară fragil în fața celor din jur.

”El era singurul din familie care moștenise glorioasa frumusețe a mamei lui – oasele delicate, ochii verzi-aurii, părul roșcat-cafeniu și genele foarte lungi, Iar surorile lui îl invidiau foarte mult pentru aspectul său. Dar mai ales sora sa geamănă, care îl întrebase adesea pe Dumnezeu de ce îngăduise să se întâmple un lucru atât de nedrept.

Cyn se întrebase adesea același lucru, cu aceeași disperare. Copil fiind, crezuse că înaintarea în vârstă îi va înăspri trăsăturile, dar ajunsese să aibă deja 24 de ani, să fie veteran de război de la Quebec și Louisbourg… și încă mai era dezgustător de frumușel.

Fusese nevoit să se dueleze cu aproape toți ofițerii nou-veniți în regimentul său, ca să-și demonstreze bărbăția.”

746896._SX540_

Pentru a scăpa de protecția excesivă a lui Rothgar, Cyn fugise de acasă și se înrolase în armată. După numeroase înfruntări ale voințelor, Rothgar fusese nevoit să cedeze și îi cumpărase lui Cyn un post de ofițer într-un regiment bun. Cyn făcuse față cu brio rigorilor războiului, descurcându-se în situații limită. Din păcate, o febră îl doborâse, iar Rothgar trăsese toate sforile să fie transferat acasă și îngrijit în cele mai bune condiții. Cyn era revoltat că nu fusese lăsat să fie tratat în spitalele supraaglomerate din Plymouth, la fel ca toți ceilalți soldați răniți pe front.

”La naiba cu Rothgar și cu răsfățul!”

Astfel că atunci când trăsura lui este oprită de un bandit care avea nevoie de un mijloc de transport, Cyn este mai mult decât încântat să scape de monotonia zilelor lui. Este intrigat de  tânărul care l-a oprit și îl studiază cu atenție, făcând o descoperire uluitoare.

”Își înăbuși o tresărire a buzelor și se concentră asupra cailor, în timp ce încerca să asimileze noua informație. Judecând după netezimea punctului în care se uneau coapsele ”lui”, răpitorul era o femeie.

Începu să fluiere. O situație într-adevăr promițătoare.”

746898._SY540_

Chastity Ware nu avusese o viață prea ușoară în cei nouăsprezece ani ai ei. Cu un tată tiranic, preocupat doar de propriile interese obscure decât de fericirea copiilor lui, fusese târâtă într-un scandal monstru în momentul în care refuzase să se căsătorească cu Henry Vernham, cu care fusese prinsă într-o situație compromițătoare. Chastity nu avea nici o vină pentru acea situație, ceea ce nu se putea spune despre tatăl ei, care o regizase în detaliu pentru a-i forța mâna fiicei lui. În momentul în care aceasta refuzase să se supună voinței lui, o pedepsise crunt. Ceea ce îi făcuse propriei fiice era incalificabil, dar vă las să descoperiți singuri în carte toate detaliile, care vă vor revolta cu siguranță. Tunsă scurt, compromisă în ochii întregii societăți, Chastity se îmbrăca în haine băiețești și se izolase.

Însă când tatăl ei încercase să îi ia fiul celeilalte fiice ale sale, Verity, rămasă văduvă în urma morții soțului ei, William Vernham, cu care tot el o obligase să se mărite, și să i-l încredințeze sub tutelă fratelui acestuia, Henry, Chastity nu mai putuse să stea deoparte. Îmbrăcată în tâlhar, înarmată cu un pistol, capturează prima trăsură care îi iese ăn cale, hotărâtă să facă loc de un mijloc de transport necesar pentru a o duce pe Verity la iubitul acestuia, Nathaniel, pentru a se căsători cu acesta și a reuși astfel să-și păstreze copilul.

Cyn reușește însă să le câștige încrederea și își oferă sprijinul pentru a le ajuta, în ciuda faptului că nu știa toate amănuntele, prefăcându-se însă că nu și-a dat seama că Charles, cum s-a prezentat Chastity, este femeie.

”Cine era responsabil pentru faptul că se afla acolo fără un nici ban, îmbrăcată ca un bărbat și peste măsură de speriată? Îmbrățișă cauza ei, fără să cunoască aceste răspunsuri.

Își găsise domnița la ananghie. Doar că nu era scumpa de Verity. Ci era dificila, furioasa și frumoasa… Charles.”

746901

Pentru ca planul să aibă succes, Cyn propune ca el să se deghizeze în femeie și să pretindă că este copilul lui, pentru a induce în eroare urmăritorii. Tensiunea sexuală dintre Cyn și Chastity crește clipă de clipă, cei doi fiind din ce în ce mai atrași unul de celălalt. Cyn se amuză copios pe seama lui Chastity, punând-o în tot felul de situații hilare și seducând-o cu tehnici subtile. Scena în care Cyn, deghizat în femeie, se sărută cu ”Charles” pentru a induce în eroare urmăritorii m-a amuzat copios.

”- Cum ai putut să faci așa ceva…? întrebă ea încordată, fără să-l privească. Să săruți un bărbat, mă refer.

– A fost doar un sărut, dragă băiete, zise Cyn pe un ton firesc. Față de noi, britanicii, bărbați de pe continent se sărută nestingheriți. În plus, n-ai descoperit la școala de băieți că tinerii experimentează între ei? Nu-ți face griji! Eu am descoperit demult că nu mă atrag relațiile sexuale cu persoane de același sex.”

Pentru a duce la îndeplinire planul, cei doi petrec tot mai mult timp împreună, iar Cyn constată că îi face plăcere să vorbească cu ea, povestindu-i lucruri despre el pe care nu le spusese nimănui până atunci.

”Cyn începu să vorbească din nou, doar că de data aceasta despre viața lui de militar – sau, mai bine zis, despre avantajele ei. Povestirile îi completau imaginea pe care o avea despre el, fără a o diminua în vreun fel. Nu era un om lăudăros, dar cu toate astea, reieșeau foarte clar curajul, compasiunea și inventivitatea lui. O făcu să râdă și o dată aproape că o făcu să plângă.

Trecu apoi la povești despre minunile Lumii Noi și o purtă cu el spre păduri întunecoase și râuri magnifice. Îi descrise tot felul de indieni ciudați pe care-i întâlnise în aventurile lui și minunățiile naturii sălbatice.”

Lucrurile o iau razna complet când cei Cyn și ”Charles”, prezentat ca valetul acestuia, ajung să ia parte la o petrecere dată de unul din prietenii lui Cyn, care se transformă curând în orgie. Detaliile sunt extrem de picante, dar vă las să le descoperiți singuri. Cyn o duce pe Chastity într-o cameră și îi poruncește să stea acolo până dimineața. Însă, după plecarea acestuia, Chastity se îmbracă în haine de femeie și coboară la petrecere, sperând să afle mai multe informații despre una dintre lady prezentă la petrecere care avusese un rol esențial în scena compromiterii ei. Inocentă, ignorase pericolele la care se supunea, iar Cyn este nevoit să se lupte pentru a o salva de la viol. Mi-a plăcut cum Cyn o recunoștea de fiecare dată, indiferent de deghizările ei. Furios și stârnit, Cyn se preface că o crede că este Chloe, o femeie ușoară și o duce într-o cameră, unde fac dragoste cu pasiune, Chastity fiind convinsă că asta e singura ocazie a ei de a fi împreună cu Cyn. Dimineața, Cyn continuă prefăcătoria, purtându-se cu ”Charles” la fel de nonșalant, deși în sinea lui se hotărâse deja să se însoare cu Chastity, în ciuda oricăror opreliști.

În curând însă, fratele lui Chastity, Fortitude o găsește pe aceasta singură și o răpește și o duce la tatăl lor, care o torturează pentru a o determina să-i spună unde este Verity și copilul ei.

Ce se va întâmpla în continuare? Va reuși Cyn să o salveze la timp? Cu ce îl avea la mână familia Vernham pe tatăl lui Chastity de îl determinase pe acesta să se comporte cu atâta atrocitate cu propriile fiice? Mai exista vreo șansă ca reputația lui Chastity să fie reparată?

”- Sunt Chastity Ware. Nimic n-o să fie niciodată bine cu mine.

– Eu sunt Cyn Malloren. Ai încredere în mine.

Se simți din nou exasperată.

– Nici măcar un Malloren nu poate schimba lumea.

Cyn afișă acel zâmbet leneș care o făcea să se înfioare.

– Pune-mă la încercare la un moment dat.”

Vă las să descoperiți detaliile în carte.

Mi-au plăcut mult atât eroul cât și eroina. Chastity este curajoasă, loială, dovedind o mare tărie de caracter și un spirit neînfrânt nici măcar în urma torturii. Cyn este un personaj adorabil. Soldat puternic și neînfricat, în ciuda tinereții sale, nu se dă în lături de la a îmbrăca o rochie, în numele unui scop nobil. Pentru a o salva pe persoana iubită își calcă pe mândrie și apelează la formidabilul său frate, marchizul de Rothgar, un personaj extrem de interesant, care m-a cucerit pur și simplu. Un adevărat maestru păpușar, Rothgar trage sforile și pune un întreg carusel de evenimente în mișcare, provocând o întreagă avalanșă de întâmplări, care, în final, vor duce la scopul dorit.

”- O draga mea, mai ai multe de învățat despre cei din familia Malloren. Rothgar nu cunoaște sensul cuvântului ”imposibil”, iar Cyn reușește mereu ceea ce-și propune.”

Clanul Malloren este unul cu totul remarcabil și sper să se traducă toată această serie – aștept cu nerăbdare să citesc poveștile fiecăruia, mai ales cea a lui Rothgar, Devilish, pentru care autoarea a obținut premiul RITA.

Cartea a fost mentionata in Top 10 cupluri romantice din cartile historical

Cărțile autoarei Jo Beverly pot fi comandate pe libris.ro, librarie.net

Cărțile apărute la Editura Litera / Alma în colecția Iubiri de poveste pot fi comandate pe litera.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro

44 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *