Delicatese Literare
Prezentari carti

Inferno de Dan Brown, Editura RAO

Inferno (Inferno) – 2013 inferno_1_fullsize

Dan Brown

Grupul Editorial RAO

Dan Brown a schimbat concepția asupra a tot ce înseamnă bestseller, devenind un fenomen mondial; a reușit să spargă tipare și să transforme tulburătoarele enigme ale omenirii în literatura de mare succes, înregistrand și în România un record uimitor: peste 100000 de exemplare vândute într-un an.
Dan Brown este pasionat de criptografie, chei și coduri, teme pe care le-a transpus și în romanele sale.

1. Îngeri și demoni – Editura Rao (Angels & Demons) – 2000 prezentare

2. Codul lui Da Vinci – Editura Rao (The Da Vinci Code) – 2003prezentare
3. Simbolul pierdut – Editura Rao (The Lost Symbol) – 2009 prezentare
4. Inferno – Editura Rao (Inferno) – 2013
5. Origini – Editura Rao (Origin) – 2017 – recenzie
Inferno, ultimul roman al lui Dan Brown şi al patrulea din seria care îl are că protagonist pe Robert Langdon, este o combinaţie abilă de mister, thriller, istorie şi cultură, care îl poartă pe cititor de la Florenţa la Veneţia şi apoi la Istanbul. Dinamic şi ingenios construit, romanul prezintă toate elementele cu care Brown şi-a obişnuit deja cititorii – un om de ştiinţă nebun, cu un ţel bine conturat, un mister greu de dezlegat, simboluri extrase din Divină Comedie de Dante, mesaje secrete, o serie de indicii pe care numai un specialist în simbolistica le poate descifra, elemente de artă şi de istorie şi o iminentă catastrofă de proporţii planetare.
Robert Langdon, profesorul de simbolistică de la Harvard, se trezeşte la miezul nopţii într-un spital. Dezorientat şi suferind din pricina unei răni la cap, el nu-şi aminteşte nimic din ce i s-a întâmplat în ultimele treizeci şi şase de ore, nici cum a ajuns acolo, nici de unde are acel obiect bizar pe care medicii i l-au găsit în captuşeala hainei.
Lumea lui Langdon se transformă în haos şi se vede nevoit să fugă prin Florenţa împreună cu Sienna Brooks, o tânară a carei prezenţă de spirit îi salvează viaţa.
Profesorul îşi dă repede seama că se află în posesia unei serii de coduri îngrijorătoare create de un om de ştiinţă sclipitor – un geniu a cărui obsesie legată de sfârşitul lumii e egalată doar de pasiunea pentru una dintre cele mai influente capodopere care s-au scris vreodata – poemul epic „Infernul” al lui Dante Alighieri.
Palazzo Vecchio, Gradinile Boboli şi Il Duomo sunt locuri istorice care le oferă lui Langdon şi Siennei şansa de a descoperi o reţea de pasaje ascunse şi de secrete vechi, dar și o paradigmă ştiinţifică terifiantă care va fi folosită fie pentru a îmbunataţi substanţial viaţa de pe pamânt, fie pentru a o distruge.
Atent, ingenios, bine documentat… Dan Brown este maestrul suspansului inteligent.” – The Wall Street Journal
Ceea ce face Dan Brown, într-o manieră care atrage milioane de oameni din toate colţurile planetei, este să spună poveşti care ne amintesc că lumea este mai mult decât pare.” – The Independent
”Dar ce legătură există între un poem de rit latin, cu puternice simboluri creștine, Marea ciumă și biotehnologia secolului XXI? Robert Langdon revine pentru a găsi răspunsul, a descifra misterul si a salva, încă o dată, într-o formă sau alta, lumea. Bineînțeles, de lângă el nu lipsesc nici societăți clandestine (Consorțiul), femei enigmatice (Sienna Brooks si dr. Elizabeth Sinskey) sau bărbati impozanți (Prefectul și Bertrand Zobrist), geniali sau impunători prin putere si prestigiu, ceea ce sporește adrenalina, pagină după pagină.
Într-un amestec de peisaje aproape fanteziste din Italia ori Turcia zilelor noastre (Florenta si Venetia cu precădere) – prin atmosfera pe care Brown reuseste să o creeze cu fiecare roman al „seriei” Langdon – si coduri culturale cu o istorie fascinantă, „Inferno” se prezintă ca o narațiune atrenantă, în care Dan Brown dă dovadă de același spirit ingenios în a crea conexiuni între opere de artă (de la Dante la Boticelli sau Vasari), semne si simboluri obscure, organizații conspiraționiste și mișcări „filosofice” postmoderne (ideologia transumanistă), demonstrând ramificațiile unei imaginații debordante și ale unei documentări bine făcute. Dacă vreti să aflați mai multe despre Dante si influentele sale de-a lungul vremii, totul prin ochii unui profesor specializat în simbolistică, alergat de diverse grupuri cu interese variate, atunci acest roman este „piesa” ideală de „popular culture” pentru voi.” – Alice Teodorescu, Cerca trova – Infernul dantesc în lumea lui Dan Brown
Coperta originală:

17212231

Citate:
Cele mai întunecate cotloane ale iadului sunt rezervate pentru cei care își păstrează neutralitatea în vremuri de criză morală.
– Este un mnemonic în latină pentru a le reaminti creștinilor de cele șapte păcate capitale. Saligia este acronimul pentru superbia, avaritia, luxuria, invidia, gula, ira și acedia.
Sienna se încruntă.
– Mândria, avariția, desfrânarea, invidia, lăcomia, mânia și lenea. (…)
– Saligia, spuse el, este totodată o reprezentare ale păcatelor colective ale omenirii… care, în conformitate cu doctrina medievală…
– …Constituiau motivul pentru care Dumnezeu pedepsise lumea dezlănțuind epidemia de ciumă.
Când e disperat omul devine animal.
– Există o zicală veche… atribuită deseori lui Dante… ”Să-ți amintești de seara asta… fiindcă este începutul veșniciei.
La un moment dat, ajunse în fața unui chip familiar, cel al lui Dante Alighieri. Înfățișat de Michelino în fresca devenită legendară, poetul stătea în fața Muntelui Purgatoriului și ținea în mâinile întinse, ca pe o ofrandă, capodopera sa, Divina Comedie.
Văzându-l, Langdon se întrebă cum ar fi reacționat Dante dacă ar fi știut ce efecte urma să aibă poemul său asupra lumii întregi secole mai târziu, într-un viitor pe care nici măcar el nu și l-ar fi putut imagina.
”El a găsit viața eternă”, își spuse profesorul, amintindu-și comentariile filozofilor greci din Antichitate cu privire la faimă. ”Atâta timp cât numele îți va mai fi rostit, nu vei muri niciodată.

Trailer film Inferno (Inferno)

 

Cărțile autorului Dan Brown pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, emag.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro

 

 

 

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *