Delicatese Literare
Recenzii

Infidelii de Daniela Faur, Editura Quantum Publishers – recenzie

Infidelii

Daniela Faur

Editura: Quantum Publishers

An apariție: 2021

Nr. pagini: 312

* Seria Infidelii:

  – Infidela – recenzie

  – Infidelii

,,Eu sunt Daniela, jurnalist de profesie care și-a abandonat cariera din simplul fapt că nu s-a putut identifica cu presa românească de astăzi. Am cochetat cu scrisul încă de mică. Îmi aduc aminte cu nostalgie că în vacanțele de vară, petrecute la sat, la bunica, am umplut caiete întregi cu povestiri în care eu, fratele și verișorii mei am fost personajele principale. Regretul meu de astăzi este că tot ce am scris s-a pierdut pe undeva, prin podul bătrân al casei în care nu mai locuiește nimeni de ani de zile. Cred că dragostea pentru scris a rămas întipărită în mintea și sufletul meu, dar a așteptat ceva timp, tăcută, până a răzbit la suprafață. În 2013 m-am apucat de scris o serie fantasy și de atunci nu m-am oprit. De la povești supranaturale am ajuns să scriu o carte erotică – Infidela. Așa am intrat în familia Quantum, de a căror cărți și autori mă lipisem de când am început să citesc literatură românească contemporană. Sper ca imaginația mea să vă bucure de acum înainte cu romane de tot soiul, căci nu vreau să-mi pun o etichetă. Voi scrie din suflet, pentru sufletele voastre!” – Daniela Faur

Continuarea bestsellerului Infidela 

Te-ai întrebat vreodată câte poți face în numele dragostei?
Câte principii poți călca în picioare, câte mincuni poți țese și ce secrete poți tăinui doar pentru a-ți reclama dreptul la fericire?
Ela și Sebastian sunt dovada vie că iubirea nu vine ușor. Ai crede că, odată ce și-au învățat lecțiile, nu ar mai repeta aceleași greșeli. Dar destinul are propriile legi ale atracției și INFIDELII se trezesc consumându-și pasiunea în vechea ecuație complicată.
El este într-o relație, dar nu poate sta deoparte de ea. Ea și-a dăruit inima altcuiva, dar numai el o poate face să se simtă vie.
Se doresc și se resping cu aceeași fervoare.
Și totuși, putem vorbi despre infidelitate cu sinceritate?
Emoție pură, umor spumos, răsturnări de situație, erotism delicios – iată rețeta perfectă pentru un final… de poveste!

Daniela nu a avut deloc milă de personaje. Le-a trecut prin toate stările posibile, de la suferință la extaz. Le-a oferit lovitură după lovitură, până le-a readus pe linia de plutire, ca apoi să le înalțe pe cele mai înalte culmi ale fericirii. – randurilevei.ro

Infidelii e cartea de care aveam nevoie, și nu exagerez deloc! E finalul unei călătorii epice, pline de emoție, suspans și scene fierbinți care îți taie respirația. E de neratat! – Roxana Păcurar

Fiecare carte, și autor, are cititorul său, motiv pentru care gusturile literare nu se discută 😉, ci se acceptă. Sau așa ar trebui! Indiferent de alegerea lecturii, aceasta este corectă doar pentru acel cititor, și nu pentru altcineva. Desigur, sunt și cărți promovate excesiv și apreciate peste măsură deși calitatea literară lasă de dorit. Însă, oricât de supărător ar fi, marketingul are rolul său, așa cum îl are și cititorul care, doar citind poate departaja, sub o formă sau alta, ceea ce e bun, literar vorbind, de ceea ce nu este bun. Cum ar fi să spui despre Paulo Coelho că nu e scriitor bun pentru că tu ai citit doar una dintre cărțile sale și nu ți-a plăcut? Sau despre Octavian Paler? Poate o carte nu este pe placul nostru sau nu rezonăm cu stilul de scriere al autorului, dar perseverånd în a citi vom ști a diferenția calitatea de non-calitate, vom putea desluși esența dincolo de cuvinte. Și, nu în ultimul rând, ce bine ar fi dacă ne-am elibera de prejudecăți !

Unul dintre genurile literare foarte blamate este cel erotic. Nici literatura română contemporană nu scapă, cititorii punând o ,,etichetă” mai puțin plăcută asupra autorilor și poveștilor creionate de aceștia, mulți – din păcate! – chiar înainte de a citi cartea. Dacă e bine sau nu, rămâne însă la latitudinea fiecăruia.

Personal, nu mă sfiesc să recunosc că îmi place să citesc literatură erotică și să descopăr cât mai multe povești și stiluri de scriere. Dacă povestea îmbină eroticul cu afectivitatea, iar dincolo de cuvinte există un mesaj, dacă personajele ce prind viață sub penelul condeierului reușesc să mă destindă sau impulsioneze să le observ vizual, literar vorbind, atunci lectura este și mai îmbucurătoare pentru mine indiferent de părerile altora.

Într-o prezentare scurtă pe site-ul editurii quantumpublishers.ro autoarea spune că ,,voi scrie din suflet pentru sufletele voastre” sperând că poveștile țesute de imaginația sa vor aduce încântare și savoare cititorilor. În ceea ce mă privește, a reușit!

Recent m-am delectat cu una dintre poveștile acestei autoare, Infidela, care a reușit să mă prindă în tăvălugul emoțiilor și trăirilor unor personaje imperfecte, frumos și realist conturate, Ela și Sebastian, ce au provocat durere și au stârnit haos în viețile lor și ale celor din jur, dar și polemici printre cititori din cauza iubirii lor interzise, imorale.

Încântată de poveste și dornică să aflu ce surprize le-a rezervat viata – mai bine zis, autoarea 😉 – celor doi, nu este de mirare că am citit pe nerăsuflate volumul doi sperând la un final fericit. Desigur, acesta poate avea mai multe fațete!

Acțiunea din Infidelii se desfășoară la aproximativ doi ani distanță de împrejurările triste și dureroase care au dus la despărțirea celor doi eroi. Ce s-a întâmplat cu Ela și Sebastian în tot acest timp? Au reușit să își recapete suflul emoțional și să se vindece de o iubire pătimașă și dureroasă?

În volumul doi, cunoaștem o Ela și un Sebastian complet diferiți. Cei doi își trăiesc prezentul unul departe de celălalt, fiecare implicat într-o relație și, totuși, amândoi conștienți de greutatea trecutului ce atârnă, în continuare, ca un ștreang deasupra capului lor. Dacă în urmă cu doi ani, cei doi au fost actorii principali ai propriului scenariu de dragoste, destinul jucându-se cu trăirile lor și punându-le curajul și tăria sufletească la grea încercare, de data aceasta, ei nu mai sunt personajele principale ale propriilor vieți, altcineva ținându-le sufletele îmbrățișate. Pentru Ela este EL, iubirea care i-a schimbat viata, care i-a oferit infinitul, pentru Sebastian este EA, cea care i-a oferit, cu răbdare și în tăcere, alinare și iubire.

,,Când viața îți dă lămâi, fă o limonadă” este o vorbă din popor, dar Ela preferă doar zeama de la lămâi sau ginul tonic  – nici eu nu refuz o astfel de bautură 😉 – ; uneori le dă chiar la schimb pe-o ciocolată și nu are deloc regrete. Dar ce face când destinul îi oferă prea multe lămâi ? Își poate îndulci existența folosindu-se de tot ce are în jur? Pentru Ela prezentul este dulce și amar deopotrivă și, pentru a merge mai departe, preferă să se hrănească cu amintirea clipelor frumoase, dar și mai puțin plăcute, pe care le-a trăit alături de Sebastian, bărbatul datorită căruia a cunoscut iubirea adevărată, chiar dacă una interzisă. Doar așa însă poate spera la eliberare și vindecare. Este conștientă că pentru cei din jur a fost INFIDELA, femeia care s-a încurcat cu bărbatul altei femei, preferând statutul de amantă în locul celui de soție, fiind astfel aspru judecată și criticată, chiar și de către cei dragi. Cu toate acestea nu are regrete. Astăzi este un om mai bun, mai curajos, pentru că a făcut greșeli, a pierdut o părticică din propriul suflet pentru ca apoi să se ridice din propriul intuneric.

,M-am dat peste cap să-mi justific alegerea de a deveni amantă. Cu bune și rele. M-am trezit apoi, în nopțile ce au urmat despărțirii noastre, încercând să-mi justific decizia de a-l părăsi. Subconștientul meu mă ataca în vis. Știa, trădătorul știa bine, că mă mint singură când îmi spun, pe timp de zi, că-mi sunt de ajuns. Așa că nopțile mi-au devenit un chin.”

La sute de km distanță, Sebastian își duce existența liniștit, aparent fără griji. Pe plan profesional lucrurile stau foarte bine, dar pe plan personal încă mai luptă cu fantasmele trecutului. Acesta își face o radiografie a propriului suflet, se dezvăluie cu bune și rele, sinceritatea debordantă atingând, uneori, un prag al ironicului, umilului și amărăciunii deopotrivă. Nu-i pasă de gura lumii, știe că este judecat și criticat, dar nimeni nu știe ce este dincolo de plasa minciunilor și fațada indiferenței afișate. În prezent, este un alt bărbat datorită Elei, cea care i s-a oferit cu totul, care a cunoscut tăișul cinismului și ipocriziei unor persoane ignorante, care a  dispărut fără explicații lăsând în urmă doar durere și regrete. Sebastian poartă cu el vina unei iubiri pierdute, dar speră la împăcare și iertare sufletească. Însă, le poate obține departe de Ela și aproape de EA, cea din prezent?

 ,,Sunt femei care spun despre noi, bărbații, că suntem pur pragmatici. Superficiali. Că nu gândim în profunzime, nu analizăm, că am face taman pe dos în comparație cu o femeie. Că ne gândim doar la sex! Paranteză : ce e rău în asta? Ție, ca femeie, nu îți place să fii dorită? Nu îți place ca un bărbat să se oprească din orice ar face, că așa procedează, crede-mă pe cuvânt, dacă tu-l îmbii în dormitor (sau în orice altă locație, chiar nu contează)? Atunci? Închid paranteza.”

Ce faci însă atunci când trecutul și prezentul se contopesc pe neașteptate fiecare cerându-și dreptul la posesiune? Te poți opune sau te lași în voia sorții?

Drumurile celor doi se intersectează la o conferință, luați complet prin surprindere, atât de momentul reîntâlnirii, cât și de vacarmul propriilor emoții. Încă o dată, Ela fuge de Sebastian, pentru a ajunge tot în bratele acestuia. Ironic? Șaradă a destinului? Pasiunea iese la suprafață năvalnic lăsându-i fără vlagă. Dar, intre cei doi este o prăpastie, plină de secrete, minciuni, tăceri, doi ani de despărțire fiind prea puțini pentru liniștea lor interioară și, totodată, prea mulți pentru sufletele lor pasionale. Amândoi însă sunt conștienți că regretele, dorința și pasiunea le pot umple hăul sufletesc și îi pot distruge deopotrivă. Ce decizie vor lua cei doi ? Se vor trăda pe ei înșiși pentru liniștea celor din jur? Sau vor alege iertarea și iubirea?  Cel mai important însă, există alegere corectă?

Romanul Infidelii ascunde printre paginile sale o poveste ,,despre infidelitate, despre trădare, despre sex și dragoste, durere, vindecare și regăsire”, condimentată din plin cu ironii fine, picanterii, replici haioase, dar și pline de tristețe și profunzime; o poveste cu accent pe emoții și stări, pe suflet și rațiune, pe oameni și prietenie, cu personaje bine conturate, care dau piept cu durerea pentru a deveni mai puternici, care simt gustul trădării pentru a se regăsi pe sine. Narațiunea este la persoana I din perspectiva Elei, dar și din perspectiva lui Sebastian, fapt ce ajută cititorul să-l cunoască mai bine – chiar și cu riscul de a-l judeca și critica -, iar acțiunea are loc după aproape doi ani de la despărțire cu feedback, pe alocuri, din trecut, cei doi completând secvențele lipsă din viețile lor pentru a întregi întregul context narativ. Și de data aceasta, stilul de scriere este senzual și simplu deopotrivă, ceea ce oferă lecturii un ritm lejer și, totodată, cald.

Într-un interviu, Daniela Faur mărturisește că s-a simțit trasă la răspundere de anumiți cititori pentru decizia de a scrie o carte cu un astfel de subiect. Este trist pentru că în secolul XXI nu putem sau nu vrem să facem diferența dintre ficțiune și realitate, oricât de subțire ar fi granița dintre cele două. Oricât am închide ochii, chiar dacă nu suntem de acord cu înșelatul, acesta există.

,,Putem închide ochii, putem visa la o viață roz, dar lucrurile nu stau mereu așa. Poate că nu ți s-a întâmplat ție, dar cu siguranță i s-a întâmplat unei prietene, unei cunoștințe. Infidelitatea e un fapt real și nu m-am temut să scriu despre asta. Am învățat în cursul celor 34 de ani că nu e OK să judeci, să arăți cu degetul pentru că nu știi niciodată ce se ascunde în spatele ușilor închise.”

 Infidelii de Daniela Faur este o evadare dulce, intensă și inteligentă din cotidian, care ne reamintește că durerea, tristețea pe de o parte și fericirea, armonia pe de altă parte, fac parte din viața de zi cu zi și ne pot da putere și înțelepciune oricăruia dintre noi.

,,Hai să fim eterni! 

Tu să-mi fii Soare, 

Eu să-ți fiu Lună

Să-mi fii lumină, 

Eu să-ți fiu umbră! 

Să ne-ntregim unul pe altul 

Unindu-ne jumătățile 

Într-un întreg perfect, 

Fără defect! 

Hai să fim Yin și Yang 

La fel de clar ca negru pe alb

Să ne fim când haos, când armonie 

Dar să ne-alegem mereu dintr-o mie!”

Cartea Infidelii de Daniela Faur poate fi comandata de pe quantumpublishers.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii Editura Quantum

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *