Delicatese Literare
Recenzii

Infinitul dintre noi de Carolyn Mackler, Editura Leda Edge – recenzie

Infinitul dintre noi

(Infinite in between – 2015)

Carolyn Mackler

Editura Corint

Colecția Leda Este

Traducere din limba engleză: Carmen Ion

An apariție: 2018

Nr.pagini: 368

Carolyn Mackler (născută la 13 iulie 1973 în Manhattan) este o autoare americană de literatură pentru tineri. Ea a scris nouă romane, inclusiv Infinitul dintre noiDragoste și alte cuvinte cu patru litere ș.a. Romanele sale sunt tipărite în mai mult de 20 de țări, cum ar fi: Regatul Unit al Marii Britanii, Australia, Germania, Franța, Italia, Coreea, Olanda, Danemarca, Israel și Indonezia. 
Carolyn Mackler a colaborat, de – a lungul anilor, cu multe reviste, printre care Storyworks, Glamour, ș.a  ,
Este coautor al cărții Viitorul nostru cu  scriitorul Jay Asher.
O poveste despre prietenie, perseverență și speranță!
Cu o zi înainte de începerea primului an de liceu, Zoe, Jake, Mia, Gregor si Whitney au scris câte un mesaj către viitorul lor eu și au ascuns biletele într-un loc secret, cu promisiunea să le citească abia după absolvire.
Cine și-ar fi putut închipui atunci că acești cinci boboci cum nu se poate mai diferiți se vor confrunta cu pierderea unor oameni dragi, își vor vedea familiile destrămându-se sub propriii ochi, se vor lăsa cuprinși de fiorii primei iubiri, vor simți gustul amar al trădării, dar, mai presus de toate, își vor descoperi adevărata identitate?!
Chiar sunt anii de liceu cei mai frumoși pe care ni-i rezervă viața? Zoe, Jake, Mia, Gregor și Whitney si-au propus sa afle. Ești gata să îi însoțești în călătoria lor?
„Personajele trăiesc, cresc și se maturizează într-o lume minunat construită.” – Kirkus Reviews
„Un portret sincer și adevărat al vieții, așa cum este ea pentru mulți dintre adolescenți!” – ALA Booklist
Infinitul dintre noi este o carte cu și despre adolescenți,  despre prietenie, anii de liceu, despre temeri și frustrări, despre visuri și speranțe. Este, poate, povestea noastră.
Pentru majoritatea dintre noi – chiar dacă nu toți recunoaștem! – prima zi de liceu a fost așteptată cu bucurie dar și neliniște. Unii dintre noi am avut norocul să întâlnim foști colegi din școala generală, dar alții nu. Frica de necunoscut, profesorii diferiți, materiile noi și, nu în ultimul rând, poveștile auzite de la rude sau prietenii mai mari, toate acestea au accentuat și mai mult starea de agitație.
Prin aceleași stări trec și eroii noștri – Zoe, Jake, Mia, Gregor și Whitney – cinci tineri atât de diferiți ca personalitate și statut, dar atât de asemănători ca și cutezanță, spirit liber, temeri și naivitate,
Toți cinci sunt „boboci” iar destinul face ca ei să se regăsească în același grup de orientare – așa cum era obiceiul de ani de zile la liceul lor – , grup coordonat de un supraveghetor dintr-un an mai mare care avea misiunea de a-i îndruma și a-i ajuta să se acomodeze mai ușor. În acest sens, tinerii noștri decid să-și așterne pe hârtie gândurile de la început de an liceal, visurile, speranțele. Fiecare scrie o scrisoare adresată lui însuși, cel din viitor, scrisorile se ascund într-un loc secret și niciunul nu are voie să le deschidă până în ziua absolvirii.
Din acest moment începe marea călătorie a celor cinci adolescenți. Odată așternute pe hârtie gândurile lor, începem să- i cunoaștem , puțin câte puțin, pe fiecare în parte.
Zoe este fiica unei vedete de film – Sierra Laybourne –  care este nevoită să se mute în Hankinson, New York, la sora mamei sale, sperând din tot sufletul că totul este temporar. Pentru ea prima zi de liceu este una tristă. Celebritatea mamei o urmărește peste tot, – lucru cu care a învățat să trăiască – , dar ceea ce o tulbură cel mai mult, în acest moment, este „celebritatea”ei . Despre ce este vorba și de ce a fost nevoită să se mute la mătușa sa, veți afla dacă citiți cartea. 
„Dragă Zoe,
Nu știu ce să scriu. Dacă voi, Whitney, Jack și ceilalți, veți citi asta cândva, vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să nu mă simt prost astăzi. Mă îndoiesc că voi fi de față la absolvire, atunci când veți deschide plicul. Probabil că voi fi în LA. Dacă veți ajunge vreodată pe acolo, să dați un semn de viață!
                                                                                                    Z”
Va participa Zoe la festivitatea de absolvire? 🙂
Jake este un tânăr muncitor, sufletist, cu o familie atipică care îi este aproape în orice moment fără a-l sufoca, însă, care știe să îl îndrume, dar, cel mai important, îl sprijină în momentele delicate sau dificile, cum ar fi atunci când acesta le mărturiseste adevărul despre orientarea sa sexuală. Anii de liceu sunt tulburi, este rănit de cel pe care îl iubea din clasa a opta, se închide în el, dar niciodată nu se trădează pe el însuși. Până la sfârșitul liceului cunoaște decăderea dar și mărirea. La ambele va face față, așa cum știe el mai bine. Care îi este traiectoria în cei patru ani liceali, veți descoperi citind cartea.
„Jake,
Cu banii adunați din tunsul gazoanelor în vara asta vreau să îmi cumpăr un telefon nou. Dar ăsta nu e decât un proiect pe termen scurt. Speranțe și visuri cu privire la liceu: Consiliul elevilor? Revenirea la sport? Peste patru ani…… poate că voi merge la Facultatea de Arte Frumoase, la fel ca tata. Sincer să fiu, nu-mi pot imagina cum va fi viața peste patru ani. Oare iPad-urile vor mai exista? Mașinile se vor conduce singure? Hei, îmi dau seama că bat câmpii, dar nu știu ce altceva aș mai putea adăuga!
Ai grijă de tine!
                                                                                                          Jake”
Interesante întrebările sale! Vor mai exista iPad-urile? Mașinile se vor conduce singure? Voi ce spuneți?
Mia este tocilara grupului, foarte bună la matematică, timidă, plină de temeri, singuratică, cu o familie stranie, cu o mamă care nu are niciodată o vorbă de apreciere la adresa ei. Deși anii de liceu pentru ea vor curge lin, fără evenimente majore, reușește, într-un final, să se schimbe complet în ultimul an, renăscând din propria cenușă, uimind pe toată lumea inclusiv propria familie care s-a remarcat mai mult prin absentă din viața tinerei. Despre ce este vorba și ce a determinat-o să aibă încredere în propriile forțe veți afla după ce citiți cartea.
„Dragă Mia,
Către viitorul tu: vreau să mă descurc bine la liceu, să iau note mari și să călătoresc. Poate chiar în străinătate?! Dar mai mult decât orice, îmi doresc să plec din Hankinson și să merg la colegiu. În următorii patru ani mă voi strădui să pun la punct un plan mare evadare.
                                                                                                              Mia”
Va realiza Mia tot ce și-a propus? 🙂
Gregor este un adolescent liniștit, timid chiar, îi place să cânte la violoncel având un talent deosebit, are o familie frumoasă de care se simte foarte apropiat, mai ales de tatăl său, este ambițios din fire, cu aspirații mari. Pentru el, însă, anii de liceu vor fi dureroși, un accident teribil lasandu-i urme adânci în suflet. Dacă citiți cartea veți afla despre ce este vorba și cum va reuși să facă față acestor evenimente triste.
„Dragă Gregor,
Speranțele și visurile mele despre liceu se referă la o fată. Nu e nevoie să îi scriu numele. Peste patru ani voi ști cine e. Sper să ajung prim-violoncelist și poate că mă voi apuca  să cânt și la tobe. Sper că-mi va plăcea la liceu. Nu-mi vine să cred că , data viitoare când voi citi cele scrise aici, voi avea optsprezece ani. Atunci voi avea carnet de șofer. Sper să merg la colegiu. Așa că ai (aș) face bine să te pui ( să mă pun) pe treabă! Începând chiar de acum!
                                                                                                              Gregor”
Se va îndrăgosti? Va pleca la colegiu? 🙂
Ultima membră a acestui grup pestriț, Whitney, este o mulatră frumușică foc, sociabilă, plină de viață, cu succes nebun la băieți, motiv pentru care atrage invidia multor fete, dar care nu va fi ocolită de durere, trădare, ajungând la un moment dat într-un punct de derivă. Despre ce este vorba și cine o ajută să își revină sufletește, rămâne să descoperiți singuri.
„Dragă Whit,
Salutare, viitorul meu eu! Vreau să mă descurc bine la liceu , să joc în piese școlare, să călătoresc și să mă distrez. Dar, mai ales, să plec din Hankinson. Peste patru ani, când voi citi biletul ăsta, sper să am un plan de evadare.
Pupici.
                                                                                                                 Whitney „
I se va îndeplini dorința cea mai mare ? 🙂
Pe scurt, am încercat să vi-i prezint pe acești cinci adolescenți haioși, fiecare în felul său, frumoși, diferiți, neliniștiți dar plini de năzuințe, a căror viață de liceu va fi tumultoasă dar frumoasă . Nu vor fi ocoliți de evenimente triste sau tragice, vor suferi decepții, trădări, vor iubi, vor lega prietenii, iar la final se vor redescoperi și își vor găsi calea.
Poveștile acestora se aseamănă datorită liantului dintre ele – liceul – dar, în același timp, se diferențiază una de cealaltă. Fiecare poveste are hazul său dar și un mesaj de transmis. Depinde, însă, de cititor cum percepe lectura în sine.
Deși întâlnim povești de viață variate, cartea nu are o intrigă propriu zisă. De multe ori am avut impresia că evenimentele se succed prea repede, sărind dintr-o parte în alta, de la un personaj la altul.
Cartea este structurată în șase părți – câte una pentru fiecare an liceal și câte una pentru fiecare vară – , capitolele poartă numele lunii în care se desfășoară acțiunea iar subcapitolele poartă numele personajului principal care relatează povestea. Din acest punct de vedere lectura mi s-a părut greoaie. Deși stilul de scriere este simplu, pe înțelesul tuturor, cu accente comice pe alocuri, modul de prezentare al poveștii/ poveștilor face puțin dificilă urmărirea evenimentelor, cu atât mai mult cu cât, până la sfârșit, ne intersectăm și cu alte personaje – adolescenți, colegi de liceu ai eroilor noștri, rude, prieteni de familie.
Am simțit, pe parcurs, că s-a pierdut esența. Cartea nu este rea, doar că aș fi vrut ceva mai mult. La un moment dat am avut senzația că este prea „rece”, telegrafică. Sau poate sunt eu de vină! Poate nu mai simt nostalgia acelor ani neliniștiți dar plini de farmec din îndepărtata mea adolescență 😉🙂 .
Infinitul dintre noi de Carolyn Mackler o recomand tuturor adolescenților pentru comicul situațiilor – sunt sigură că mulți s-ar recunoaște –  și pentru mesajul subtil pe care îl transmite, pentru că poate fi o lectură relaxantă și revigorantă.
Cartea poate fi citită și de către adulții care au fost mai năbădăioși din fire 😉pentru a rememora evenimente din propria adolescență, de către părinții de adolescenți pentru a învăța cum să reacționeze în situații diferite, incomode și tulburatoare dar și de către cei care vor să se bucure de câteva ore liniștite alături de o carte tinerească dar cu povești de viață reale.

Cartea Infinitul dintre noi de Carolyn Mackler poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *