
Înfruntarea umbrelor – seria Duelul vrăjilor de Sebastien de Castell, Editura RAO – recenzie
Înfruntarea umbrelor
(Shadowblack – 2017)
Sebastien de Castell
Editura RAO
Traducerea: Cristina – Mihaela Tripon prin Lingua connection
Număr de pagini: 345
Anul apariției: 2019
Seria Duelul vrăjilor (Spellslinger Series)
1. Duelul vrăjilor – Spellslinger – 2017
1.5. The Dowager Magus – 2018
2. Înfruntarea umbrelor – Shadowblack – 2017
2.5. Firewood – 2018
3. Charmcaster – 2018
3.5. The Red Lily – 2018
4. Soulbinder – 2018
5. Queenslayer – 2019
6. Crownbreaker – 2019
“MAGIA ESTE ÎNȘELĂTOARE”
“Bun venit în lumea unui vrăjitor proscris!
La patru luni după ce și-a lăsat oamenii în urmă, Kellen a descoperit că își joacă rolul de proscris chiar mai prost decât pe cel de vrăjitor.
Nu îl ajută în acest sens nici faptul că singurii lui aliați sunt un jucător de cărți infatuat și o veveriță hoață.
O întâlnește mai apoi pe Seneira, o fată legată la ochi, care nu este totuși oarbă, și ale cărei secrete îi aduc deopotrivă într-o conspirație de magie, șantaj și crimă. Kellen trebuie să îl găsească pe vrăjitorul responsabil de toate acestea, înainte ca întreaga frontieră să cadă victimă unei boli mistice, cunoscută sub numele de Umbra.”
În 2014, Sebastien De Castell a fost nominalizat în cadrul Goodreads Choice Award cu romanul său de debut, “Traitor’s Blade”, la categoria Best Fantasy, obținând, totodată, Premiul John W. Campbell pentru cel mai bun scriitor debutant, Premiul Gemmell Morningstar pentru cel mai bun debut și The French Prix Imaginales pentru cea mai bună scriere din literatura străină.
“Duelul vrăjilor” este prima sa scriere de ficțiune pentru tinerii cititori.
În primul volum al seriei, Duelul vrăjilor, surprinzător de atractiv și plin de acțiune și suspans, Kellen era un tânăr de 16 ani a cărui magie aproape dispăruse. Trece prin diverse aventuri care ne țin imaginația mereu activă.
După acel prim volum plin de pericole, m-aș fi așteptat oarecum, la o perioadă de calm și liniște… dar, în Înfruntarea umbrelor, pericolele par a se ține lanț pe urmele sale.
“Calea Argosi este precum apa.
Apa nu aține calea nimănui, nici nu îngăduie obstacole în calea ei. Ea curge nestingherită, furișându-se pe lângă cei care vor să o capteze, și nu ia nimic din ce nu îi aparține. A uita acest lucru înseamnă a te abate din cale, căci, în ciuda zvonurilor pe care le-ai putea auzi, un Argosi nu fură niciodată.”
Mi-a fost tare dor de Reichis — teribila pisică – veveriță a lui Kellen. Este atât de bătăioasă că nu ai cum să nu o adori.
Se pare că tânărul nostru nu este bun de proscris, nu știe să vâneze, se rătăcește mereu, iar cei care-i apar în cale sunt porniți să-l prade sau să-l omoare…
“Uneori chiar ambele.”
De la lupta lui Kellen cu un puști mai mic ca el, Faerius ajunge să se bată cu una dintre rudele Pistruiatului — puștiul care l-a bătut pe tânărul nostru lipsit de magie. Dar, Kellen mai are multe de învățat…
“— Ținuturile de hotar sunt cel mai sigur loc unde ne-am putea afla, puștiule, acum că ești întunecat și toate alea. Există mai puțini magi decât în arcanocrația Jan’Tep, mai puțini asasini decât în imperiul Daroman, ca să nu mai pomenesc de vizirii Barabesqi. Indivizii ăia ți-ar da foc de îndată ce-ar da cu ochii de tine.
— În vreme ce sălbaticii ăștia nu vor decât să-mi taie degetele.”
“Înfruntarea umbrelor” este un volum în care pericolul este și mai mare față de volumul precedent, și vine din direcții necunoscute. Se pare că Kellen este urmărit și toți vor să-l omoare, în ciuda faptului că tânărul nu face nimic care să merite un asemenea sfârșit. Doar întunericul din el este cel care atrage tot acest pericol.
Sebastien De Castell reușește și de data aceasta să ne ofere o călătorie plină de adrenalină și suspans, cu comploturi și multă magie de care Kellen nu se poate folosi.
Cum toți magii sunt pe urma acestuia, inevitabil, apar multe bătălii de purtat. Unele mai ușoare, altele mai dificile…
“Magul a clătinat din cap, părând dezamăgit de mine. Era limpede că nu a apreciat umorul meu, deoarece, în clipa următoare, m-am îndoit de durere. Simțeam cum îmi erau strivite organele interne.”
Și pericolele continuă să apară din direcții neașteptate, dar și persoane ce-l pot ajuta: cum este Seneira, fata legată la ochi, și însoțitoarea ei.
“— Stai așa… Tu cine ești? am întrebat-o pe femeie.
— O călătoare mereu pe drumuri. O călăuză care nu are o destinație, dar care nu se rătăcește niciodată. O însoțitoare care nu urmează decât drumul din fața ei. Eu sunt “Calea cu spini și trandafiri”.”
Realizăm că Seneira este o tânără la fel de specială precum Kellen, deși diferită:
“Cartea de joc a aterizat la picioarele mele, cu fața în sus. Aceasta înfățișa o fată care avea semne negre de jur împrejurul ochiului drept. Când mi-am ridicat capul, m-am trezit că privesc în ochii verzi ai Seneirei și că văd aceleași semne ca ale mele.”
Interesant faptul că mai există cineva cu aceleași însemne, nu? Ei bine, totuși, cei doi și semnele care-i marchează nu pot fi mai diferiți.
“Calea Argosi este precum vântul.
Sunt multe vânturi care mătură ținutul: vânturi care aduc schimbarea, vânturi care aduc întristarea, vânturi care aduc bucuria, vânturi care aduc război. Pentru a afla adevărul despre lume, un Argosi trebuie să asculte aceste vânturi care îi mângâie pielea și să urmărească fiecare discordanță, căci oricare dintre ele se poate transforma într-un uragan care ar putea schimba cursul istoriei. Tocmai de aceea sosirea unui Argosi este, uneori, considerată ca fiind… tulburătoare.”
Călătoria lui Kellen împreună cu Faerius și Rosie — din neamul Argosi, cu Reichis — teribila pisică- veveriță hoață și mereu dispusă să omoare pe cineva, cu Seneira — tânăra care nu e mag Jan ‘Tep dar are aceleași semne ca și el; este stranie… mai ales că nu prea se petrece nimic ieșit din comun.
“Nu mă deranjau doar pământul tare și aerul rece al nopții, ci și un bâzâit continuu în ceafă care mă făcea să fiu mereu în alertă. De când magul de mătase mi-a arătat acel mandat magic, nu mai puteam Închide ochii fără să nu mă întreb cine mă va mai urmări de-acum încolo.”
Acțiunea devine din ce în ce mai complexă, cu multe răsturnări de situație.
Sora lui, Shalla, folosind o vrajă de suflare care să îi poarte imaginea și vocea până la el, dar și o vrajă de nisip pentru a putea vorbi cu el în timp real, este cea care aduce vești nu dintre cele mai bune, dar este și șocată când află de la Kellen despre mandatul magic…
Nu știu ce să cred despre Shalla, dar cu siguranță îi pasă de fratele ei.
Povestea Seneirei, fiica celui care a fondat academia, este și ea destul de complicată. Fata fugise de acasă în încercarea de a căuta un leac pentru întunericul care o chinuie. Tocmai în teritoriile magilor Jan ‘Tep.
“— Secretele nu sunt calea Argosi.
“Te cred și eu”, mi-am zis, întrebându-mă din nou de ce Rosie fusese atât de hotărâtă să călătorească în orașul Seneirei. “Dar sunt convins că secretele năpădesc calea cu spini și trandafiri”.”
Ajunși acasă la Seneira, descoperă privind indiciile, că fratele ei — Tyne, este și el bolnav… Acum sunt hotărâți cu toții să îi găsească pe tatăl și fratele fetei.
“Înfruntarea umbrelor” este o continuare de serie magistrală! Volumul de față ne permite să vedem mai clar fondul acțiunii, dar și noile direcții spre care se întinde. O poveste cu magie, și bună și rea, cu oameni care au calități și defecte; cartea aceasta te poartă într-un univers aparte.
Odată cu apariția lui Dexan Videris — un vrăjitor care a fost posedat de întunecime ca și Kellen, speranțele băiatului că se poate vindeca cresc… Oare este posibil să îi salveze de întunecime?
Dar până atunci, Kellen este dispus să încerce să-l găsească pe magul care i-a legat pe Seneira și Tyne cu un blestem.
“Înfruntarea umbrelor” este o luptă ce întărește spiritul. Este lupta cu răul care vrea să acapareze sufletul celor buni.
Dacă va reuși Dexan să devină salvarea sau căderea celor trei tineri rămâne să descoperiți citind volumul de față.
“Calea Argosi este calea tunetului.
Tunetul bubuie arareori, însă când o face, lovește fără șovăire sau remușcare. Argosi nu caută să se impună în fața celorlalți, însă nici nu îngăduie vătămarea sau înrobirea celor nevinovați. Atunci când apele sunt tulburate de cei care vor să-i asuprească pe ceilalți, un Argosi restabilește echilibrul. Asemenea tunetului, acesta se mișcă rapid, cu îndrăzneală și, uneori, fără milă.”
Aventuri neașteptate îl așteaptă în continuare pe Kellen. Întrebarea este ce va alege el să facă de acum înainte?
Va deveni un vrăjitor? Va salva academia și îi va ajuta pe Seneira și Tyne?
Doar citind “Înfruntarea umbrelor” puteți descoperi dacă Kellen iese victorios din această înfruntare și cum anume sare el în ajutor.
Mulțumim Editura RAO pentru cartea Înfruntarea umbrelor de Sebastien de Castell, oferită pentru recenzie
Cartea Înfruntarea umbrelor poate pot fi comandată de pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librarie.net, dol.ro.
Recenzii și prezentări cărți Editura RAO
Recenzii și prezentări cărți pentru adolescenți


12 Comments
anasylvi
Sigur mi-ar placea aceasta serie! Aventuri, personaje interesante, intreg tabloul este foarte atractiv. Am senzatia ca aceste serii pentru tinerii cititori sunt putin subestimate pe piata noastra si sper ca lumea sa auda de ele si sa le cumpere. Felicitari pentru recenzie!
Geo
Mulțumesc! Chiar este o serie complexa si alerta, cu multe răsturnări de situație. Pe parcursul cărții uiți ca Kellen are doar 16 ani.
Daniela Balan
Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia!felicitări ❤️
Geo
❤️ Mulțumesc mult, Daniela!
Carolina Bianca
Foarte frumoasa recenzia! Felicitări!
Geo
Mulțumesc!
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzia! Felicitări! ❤ Cred că mi-ar plăcea și mie această serie!
Geo
Si eu cred la fel, Tyna!
Oli
Minunata recenzie, Geo, felicitari si multumesc de recomandare, m-ai tentat cu seria asta
Geo
Mă bucur să aud asta, Oli!
Mirela Barbalata
Faina recenzia!
Se vede ca ti-a placut .
Geo
Mulțumesc, mi-a plăcut foarte mult!