Delicatese Literare
Prezentari carti

Îngeri și Demoni de Dan Brown, Editura RAO

Îngeri și demoni (Angels & Demons) – 2000  

Dan Brown

Grupul Editorial RAO

Dan Brown a schimbat concepția asupra a tot ce înseamnă bestseller, devenind un fenomen mondial; a reușit să spargă tipare și să transforme tulburătoarele enigme ale omenirii în literatura de mare succes, înregistrand și în România un record uimitor: peste 100000 de exemplare vândute într-un an.
Dan Brown este pasionat de criptografie, chei și coduri, teme pe care le-a transpus și în romanele sale.

1. Îngeri și demoni – Editura Rao (Angels & Demons) – 2000

2. Codul lui Da Vinci – Editura Rao (The Da Vinci Code) – 2003prezentare
3. Simbolul pierdut – Editura Rao (The Lost Symbol) – 2009 prezentare
4. Inferno – Editura Rao (Inferno) – 2013prezentare
5. Origini – Editura Rao (Origin) – 2017 – recenzie
O străveche societate secretă
O armă mortală
O ţintă neobişnuită – Cetatea Vaticanului
Robert Langdon, specialist celebru de la Harvard, este chemat de urgenţă în Elveţia pentru a examina cadavrul lui Leonardo Vetra, pe al cărui piept a fost ars cu fierul un simbol ciudat. Ceea ce descoperă este uluitor, o străveche organizaţie – Illuminati – a declanşat o diabolică vendetta împotriva Bisericii Catolice.
Cele mai sumbre temeri ale lui Langdon se confirmă în seară în care are loc Conclavul de la Vatican, când află că Illuminati a plasat o bombă chiar în inima Cetăţii Vaticanului.
Cu ajutorul Vittoriei Vetra, o misterioasă cercetătoare, porneşte într-o cursa frenetică pentru a descoperi amplasamentul bombei şi salvarea Vaticanului.
Căutările îi vor purta pe cei doi oameni de ştiinţă prin cripte pecetluite de secole, prin catacombe pline de primejdii şi prin catedrale părăsite, până în cel mai periculos loc de pe Pământ: ascunzătoarea de mult uitată a ordinului Illuminati.
Înainte de a descifra „Codul lui da Vinci“, lumea era în puterea lor: Îngeri şi Demoni.
Coperta originală:

960

Citate:
Dumnezeu nu este o fiinţă omnipotentă şi autoritară care ne priveşte de sus, ameninţând să ne zvârle în căldarea cu smoală dacă nu ne supunem. Dumnezeu este energia care curge prin sinapsele sistemului nostru nervos şi prin cămăruţele inimii noastre.
– Illuminati erau, în esenţă, nişte supravieţuitori. Când au fugit din Roma, au străbătut Europa în căutarea unui loc sigur, în care să se poată regrupa. Treptat, au fost integraţi într-o altă organizaţie secretă… o confrerie a unor maeştrii cioplitori din Bavaria: francmasonii.
– Masonii? se miră Kohler.
Langdon încuviinţă, câtuşi de puţin surprins de faptul că directorul auzise de acest nume:
– Confreria masonilor are în prezent peste cinci milioane de membri în lumea întreagă, jumătate dintre aceştia locuind în Statele Unite ale Americii, iar mai mult de un milion în Europa.
– În mod cert masonii nu sunt satanişti! reluă Kohler, afişând dintr-o dată un aer sceptic.
– Sigur că nu! Masonii au căzut în plasa propriei bunăvoinţe. După ce i-au adăpostit pe savanţii fugari în secolul al XVII-lea, aproape fără ştirea lor au devenit un front de luptă al confreriei Illuminati. Membrii acesteia au crescut ca număr, ocupând treptat poziţii tot mai înalte în ierarhia lojilor. Pe ascuns, şi-au refăcut confreria ştiinţifică în centrul organizaţiei masonice – un fel de societate secretă într-o altă societate secretă. Apoi Illuminati s-au folosit de sistemul mondial de interconexiuni al lojilor masonice pentru a-şi extinde influenţa.
Ştiinţa îmi spune că Dumnezeu trebuie să existe. Mintea îmi spune că niciodată n-am să-L pot înţelege. Dar inima îmi spune că nici nu trebuie s-o fac.
– Domnule Langdon, toate întrebările au fost inițial spirituale. Încă de la începutul lumii, spiritualitatea și religia au fost chemate să completeze ceea ce știința nu putea înțelege. Răsăritul și apusul Soarelui erau odinioară puse pe seama lui Helios și a carului său înflăcărat. Cutremurele și inundațiile erau considerate furii ale lui Poseidon. Știința a dovedit între timp că acei zei erau doar niște falși idoli.

Romanul a fost ecranizat în 2009 de Columbia Pictures.
În carte, cei patru cardinali răpiți sunt aduși în Castelul Sant’Angelo, despre care se spune că era legat printr-un pasaj secret de Vatican. Îngeri si demoni, cu Tom Hanks în rolul principal, s-a filmat în Piazza del Popolo, Piazza Navona, Castelul Sant’Angelo, în exteriorul bisericii baroce Santa Susanna și pe străzile Romei. Podul care conduce la Castelul Sant’Angelo este străjuit de o armată de statui de îngeri. În noaptea în care s-au făcut filmările pentru Îngeri si demoni, fiecare înger a fost luminat aparte.

Trailer film Îngeri și Demoni (Angels & Demons)

Am menționat cartea în Top 10 cărți din genul thriller

Cărțile autorului Dan Brown pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, emag.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro

 

 

 

32 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *