Delicatese Literare
Recenzii

Îngerul de catifea de Jude Deveraux, Seria de Catifea, Editura Miron – recenzie

Îngerul de catifea

(The Velvet Angel – 1983)

Jude Deveraux

Editura Miron

An apariție: 2010

Nr. pagini: 352

Jude Deveraux este una dintre cele mai iubite scriitoare americane de romane istorice. A început să scrie în 1976, iar până astăzi s-au publicat peste 20 de milioane de exemplare.

Printre minunatele ei romane se numără Un sărut de foc (Sweetbriar)Geamăna de foc (Twin of Fire)Geamăna de gheață (Twin of Ice) și trilogia James River: Femeia falsă (Counterfeit Lady), Femeia pierdută (Lost Lady), Doamna râului (River Lady).

În Seria de Catifea (Velvet Montgomery Annuals Quadrilogy), Jude Deveraux creează memorabila familie Montgomery care luptă pentru iubire și onoare de pe colinele sălbatice ale Scoției până la curțile regale ale Angliei medievale.

1. Promisiuni de catifea – Editura Miron (The Velvet Promise – 1981) – recenzie 

2. Iubire de catifea – Editura Miron (Highland Velvet – 1982) – recenzie 

3. Cântecul de catifea – Editura Miron (Velvet Song – 1983) – recenzie 

4. Îngerul de catifea – Editura Miron (Velvet Angel – 1983)

Seria de Catifea a autoarei Jude Deveraux m-a cucerit iremediabil! 😍 Dacă ați citit-o și v-a plăcut, atunci mă înțelegeți. 😉

Povestea familiei Montgomery este cuceritoare! Frații Montgomery sunt diferiți din multe puncte de vedere, dar uniți de aceeași forță, putere, loialitate și curaj. Oricum i-ai privi pe fiecare dintre ei – separat – sau ca un întreg – o familie – sunt adorabili, seducători, enervanți până la exasperare, posesivi, dar și pătimași, exuberanți, generoși și sufletiști. Stau și acum și mă întreb care este preferatul meu dintre cei patru frați 😉🙂?! Să fie Gavin, fratele mare, cel responsabil, drept, loial? Să fie Stephen, al doilea frate, cel pătimaș și fermecător? Sau bravul și impetuosul Raine, al treilea frate? Aaaaa, și să nu uit de cel mai mic dintre frați – Miles -, cald, sufletist și delicios 😍. Hmm, grea alegere! 😏🙂

Așa cum v-am împărtășit poveștile de viață ale lui Gavin, Stephen și Raine, acum vreau să vă fac cunoștință și cu Miles care – vă asigur!! – este la fel de delicios și cuceritor ca și ceilalți.

Printr-o conjunctură deloc întâmplătoare, Miles are parte de surpriza vieții lui 😍: îi este oferit drept cadou… un covor!!! 😛 Ce poate fi atât de deosebit la un astfel de dar? Nimic! Dar marea lui surpriză se află chiar în interiorul acestuia: „o femeie goală, cu ochii închiși, cu gene lungi care-i atingeau obrajii de o culoare delicată, cu părul lung de culoarea mierii, înfășurat în jurul ei acoperindu-i mijlocul și șoldurile.” Aparent, scena este hilară, dar toți cei prezenți sunt năuciți, chiar subjugați, mai ales Miles, de ceea ce li se relevă în fața ochilor.

Dar cine este această făptură, frumoasă și delicată în același timp?

Elizabeth este singura fiică a familiei Chatworth, cea care de ani de zile duce un război aprig cu familia Montgomery, război ce a lăsat răni adânci și multă ură în sufletele membrilor acestora. Deși nu l-a întâlnit față în față până acum, Elizabeth auzise atât de multe despre Miles, mai ales despre femeile cucerite și abandonate, dar și bastarzii săi, încât ura ei, inoculată și de către fratele Roger și cumnata Alice, este și mai mare, acum.

„Montgomery!

Numele îi răsuna în urechi. Acest nume părea să fie cauza tuturor spaimelor și ororilor din viața ei. Un Montgomery o făcuse pe cumnata ei să-și piardă frumusețea și, odată cu ea, își cam pierduse și mințile. Un Montgomery fusese cauza dizgrației în care căzuse fratele ei mai mare și cauza dispariției fratelui ei Brian. Și tot un Montgomery fusese, indirect, cauza capturării ei. „

„Dintre cei patru Montgomery, Elizabeth știa că mezinul, care avea doar douăzeci de ani, cu numai doi ani mai mare decât ea, era și cel mai rău. Chiar și în mănăstirea în care își petrecuse ultimii șapte ani auzise diverse povești despre Miles Montgomery.

Auzise că-și vânduse sufletul diavolului când avea șaisprezece ani și de aceea avea o putere drăcească asupra femeilor.”

Ceea nu știe Elizabeth este că tocmai această „putere drăcească” a lui Miles o va dezarma, o va face să se predea complet sub privirea lui încărcată de iubire și pasiune și în îmbrățișarea sa caldă.

Nu doar Miles are parte de surpriza vieții lui, ci și Elizabeth. Întâlnirea cu acesta, în împrejurări atât de umilitoare pentru ea, va fi ca o palmă dată de soartă. Ani în șir a fost dominată de ură, una alimentată cu fapte inventate sau răstălmăcite fără jenă de cel pe care îl iubea enorm, fratele Roger, iar acum, tocmai această ură i se întoarce împotrivă. Refuză să vadă dincolo de această dușmănie, orgoliul orbind-o complet.

Dar Miles vede dincolo de atitudinea trufașă a lui Elizabeth, direct în inima ei. Simte că această minunată făptură duce în suflet o mare durere și tristețe de aceea este hotărât să o ” supună” cu blândețe, răbdare, înțelegere și multă iubire. Da! Miles a fost cucerit de nărăvașa Elizabeth încă din primul moment. În ciuda urii afișate față de el, Miles simte că Elizabeth Chatworth este o femeie pasională. Iar el iubește femeile pasionale. 😍

Se spune că în dragoste și în război orice este permis. 😉 De acest lucru se folosește și Miles pentru a doborî „barierele” emoționale ale femeii iubite. Cum? Folosindu-se, cu viclenie, de slăbiciunea lui Elizabeth – dragostea pentru copii – aspect descoperit întâmplător… sau nu 🙂😉 .

” – Vreau să trimiți câțiva oameni la domeniul meu din nord. Să mi-l aduci pe Kit.

– Pe fiul tău? întrebă Sir Guy.

– Da, pe fiul meu. Și pe doica lui. Nu! Dacă mă gândesc mai bine, să-l aducă doar pe el, dar cu o gardă puternică. Lady Elizabeth îi va fi doică.

– Lady Elizabeth iubește copiii, așa că ne vom petrece împreună timpul cu unul din copiii mei. Dacă nu pot să-i cuceresc inima într-un fel, o fac în alt fel.”

Și din acest moment începe un dans al seducției ce îți ia răsuflarea. Cu răbdare, dar și încăpățânare, Miles îi arată lui Elizabeth ce înseamnă iubirea, o înconjoară cu zâmbet și căldură sufletească, îi îndrumă pașii spre vindecare. Elizabeth depune armele, primește totul fără regrete, pentru prima dată simțind că trăiește cu adevărat. Miles i-a schimbat viața, i-a însuflețit-o!

” Dragoste și râs, se gândea ea. Asta adusese Miles în viața ei.”

Doar că trecutul nu le dă pace. Îi ajunge din urmă. Acum, mai mult ca niciodată, fratele ei, Roger, vrea să se răzbune, îl vrea mort pe Miles. Iar cheia răzbunării lui este chiar sora sa, Elizabeth.

Ce se va întâmpla în continuare, care sunt împrejurările care au dus la întâlnirea, comică și umilitoare în același timp, dintre Elizabeth și Miles,cum reușește Roger să îi despartă pe aceștia, dar și urmările acestui fapt, ce surprize nebănuite le mai rezervă viitorul – pentru că vor fi destule 🤩 – rămâne să descoperiți singuri când veți citi cartea.

Pe mine m-a cucerit! Stilul autoarei este simplu, dar plin de căldură, iar narațiunea, relatată la persoana a III a din perspectiva celor doi îndrăgostiți, curge lin, transmițând foarte bine atmosfera acelor timpuri – anul 1502 – și mentalitatea oamenilor, lupta lor pentru supraviețuire, pentru onoare, zbuciumul lor sufletesc, indiferent de rangul social.

„Îngerul de catifea” de Jude Deveraux este o poveste de dragoste șugubeață, dar și profundă. Ne vorbește despre ură, orgoliu, invidie, dar mai ales despre iubire și familie. Toate trec mult mai ușor în viață dacă sufletul îți este încălzit de iubire, iar familia îți oferă împlinire.

Aceasta este lecția pe care Elizabeth o va învăța de la Miles și de la familia acestuia. Pentru că frații Montgomery și soțiile lor, curajoase și exuberante, le vor fi aproape, la bine, dar și la greu. Viața poate fi frumoasă și cu soare, dar și cu ploi și fulgere.

„Îngerul meu care mi-a fost promis, șopti el. Îngerul meu de ploaie și de fulger.”

Frumoase cuvinte! Din dragoste! Cu dragoste! Pentru dragoste!

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *