Delicatese Literare
Recenzii

Îngerul de la Marchmont Hall de Lucinda Riley, Editura Litera – recenzie

Îngerul de la Marchmont Hall

(The Angel Tree – 2015)

Lucinda Riley

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Nr. pagini: 496

Traducător: Gabriela Cojocaru

An apariție: 2020

LUCINDA RILEY s-a născut în Irlanda și, după o carieră timpurie ca actriță de film, teatru și televiziune, a scris prima carte la vârsta de 24 de ani. Cărțile ei au fost traduse în peste 30 de limbi și s-au vândut în peste 15 milioane de exemplare. Printre bestsellerurile Lucindei Riley se numără Secretul orhideei, Grădina cu lavandă, Trandafirul nopții, Secretul Helenei. Lucinda lucrează în prezent la seria Cele șapte surori, care urmărește povestea unor surori adoptate și se bazează alegoric pe mitologia vestitei constelații. O companie de producție de la Hollywood s-a arătat interesată de achiziționarea drepturilor pentru un serial TV de mai multe sezoane.

Misterioase secrete de familie, istorii uitate și iubiri frânte alcătuiesc țesătura acestui minunat roman de la autoarea seriei Cele șapte surori.

Au trecut treizeci de ani de când Greta a părăsit Marchmont Hall, un conac grandios ascuns printre dealurile din Monmouthshire. Întorcându-se la frumoasa reședință pentru a sărbători Crăciunul, la invitația vechiului ei prieten David Marchmont, ea constată că nu-și mai amintește ce legătură are cu casa, din cauza unui tragic accident în urma căruia şi-a pierdut memoria. Într-o zi, Greta pleacă la plimbare prin grădina conacului și descoperă din întâmplare un mormânt. Inscripția de pe piatra de căpătâi, aproape ștearsă de trecerea timpului, arată că acolo este îngropat un băiețel…
Descoperirea atinge o coardă în mintea Gretei, care încearcă din răsputeri să-și recupereze amintirile pierdute. Cu ajutorul lui David, ea pune cărămidă peste cărămidă și reface atât povestea proprie, cât și pe cea a fiicei sale, Cheska, victimă a unor circumstanțe pe care nu le putea controla. Și care nu este, cu siguranță, un înger, așa cum pare.

„Riley a scris un nou roman cu acțiune complicată, o saga de familie care te cucerește și care prezintă atitudinile și relațiile sociale din perioada în care trăiesc personajele. Povestea este scrisă elegant și plină de detalii istorice (…) spre bucuria celor care apreciază atât romanele de dragoste, cât și ficțiunea istorică.“ – Library Journal

Este genul acela de roman care prezintă istoria mai multor generații, o carte pe care n-o poți lăsa din mână. Povestea scrisă de Riley (autoarea seriei Cele șapte surori) va fi pe placul fanilor Barbarei Taylor Bradford.“ – Booklist

Îmi este drag stilul autoarei Lucinda Riley, simplu și lejer, dar plin de căldură și delicatețe, de aceea mă așteptam ca și povestea de față să mă încânte. Și nu mi-a înșelat așteptările. În aproape cinci sute de pagini, autoarea reușește să surprindă într-un mod dureros fragilitatea ființei umane, iubirea, care poate avea mai multe fațete, esența vieții.

Povestea, o saga de familie, este frumos construită, pe durata mai multor ani, din 1945 până în 1985, și urmărește destinul a trei generații de femei – o bunică, o mamă și o fiică  –  ale căror destine sunt unite nu doar prin legătura de sânge, cât și prin deciziile și alegerile luate în momentele importante și hotărâtoare pentru viitorul lor. Surprinzător, viața acestora este strâns legată de cel al unui bărbat, singurul care le oferă stabilitate, compasiune, înțelegere, dar mai ales iubire, una diferită pentru fiecare în parte.

Îngerul de la Marchmont Hall este despre Greta, o femeie de aproape șaizeci de ani, care revine, după ani de absență, acasă la reședința Marchmont Hall, în Țara Galilor, un domeniu plin de frumusețe, dar încărcat de amintiri dureroase. În urma unui accident teribil petrecut cu douăzeci de ani în urmă, Greta își pierde memoria, iar de atunci viața sa a fost una searbădă, trăind ca o umbră. Revenirea la Marchmont Hall declanșează o serie de evenimente tulburătoare și o avalanșă de emoții care vor răscoli viețile celor dragi, greu încercați de soartă. 

Pentru a-și găsi liniștea, Greta trebuie să recompună, cu ajutorul familiei, dar mai ales a lui David, amintirile, cu riscul de a aduce la suprafață un trecut dureros și de a deschide răni sufletești nevindecate. Dar este necesar! Trecutul încă se suprapune cu prezentul nelăsând loc pentru vindecare. Tot ce știe Greta este că a avut o fiică, Cheska și are o nepoată, Ava. Cu stupoare, însă, descoperă că a avut și un fiu care a murit la o vârstă fragedă.

„Marchmont Hall… casa despre care auzise atâtea lucruri de la David. (…) Încercă să își readucă în memorie sclipirea pe care o avusese afară când ajunseseră, dar mintea ei refuza cu încăpățânare să-i dezvăluie secretul.”
„Greta citi inscripția iar și iar. Inima începu să-i bată cu putere și căzu în genunchi. Jonny… Cuvintele de pe piatră spuneau că băiatul acela fusese fiul ei. Știa că Francesca, Cheska, fusese fiica ei, dar nimeni nu pomenise de vreun băiat. Inscripția spunea că murise la vârsta de trei ani… „
„”Jonny… fiul meu, ajută-mă să-mi amintesc. Pentru Dumnezeu, ajută-mă să-mi amintesc ce s-a întâmplat!” strigă, aproape, înecându-se de plâns.”

Iar din acest moment, călătorim alături de Greta în trecut, pentru a descoperi o poveste de viață încărcată de tristețe, amărăciune, alegeri, pierderi, speranțe deșarte.

Îngerul de la Marchmont Hall este despre Cheska, fiica Gretei, o ființă fragilă emoțional, al cărei drum în viață seamănă, în anumite privințe, cu cel al mamei sale. Din păcate, destinul ei este, însă, mult mai crunt. Datorită unui chip angelic, a unei prezențe diafane și naturale și a unui talent deosebit, Cheska devine celebră de la o vârstă timpurie, devenind o a doua Shirley Temple. Celebritatea, însă, avea să îi aducă fericirea și distrugerea, deopotrivă.

 „Îngerul”, așa cum era supranumită copil fiind, se va transforma, mai târziu, într-o femeie instabilă emoțional, plină de angoase și frustrări. Deciziile luate în diferite momente ale vieții o vor arunca, treptat, într-un abis al durerii, neputinței, nelăsând loc de vindecare, renaștere.
” – Cred că amândurora v-a fost foarte greu să înțelegeți de ce am venit aici și am lăsat-o pe Ava. Vezi că nu am avut de ales? Știam că nu m-ai fi lăsat să plec dacă îți spuneam. Am avut nevoie să o rup cu trecutul și să o iau de la capăt.”
” – Am dat-o rău în bară în viața asta, nu-i așa, unchiule? Cariera mea s-a prăbușit, nu pot avea o relație și mi-am abandonat propriul copil.”
„Din cauza unui moment de nebunie, Cheska pierduse foarte mulți bani, iar stilul ei de viață era foarte extravagant. Își lua doar haine de firmă și de câte ori avea chef, dădea petreceri foarte mari pentru care cumpăra de la cele mai scumpe companii de catering. Înainte de divorț, putuse să facă față acestor cheltuieli, după aceea însă, creditul său bancar devenise fabulos, după cum îi spusese contabilul.”

Îngerul de la Marchmont Hall este despre Ava, un copil abandonat la puțin timp după naștere de către mama sa, Cheska și crescută de Laura-Jane, mama lui David. Departe de viețile marcate de tristețe, frustrare și slăbiciune ale mamei și bunicii, Ava crește frumos fiind înconjurată de iubire și căldură sufletească. Din păcate, trecutul se răsfrânge și asupra ei, provocând haos, durere, pierdere. 

Pentru Ava, bunica Greta este o străină, de aici și răceala dintre ele. Cheska, propria mamă, este femeia care a abandonat-o după naștere fără a se mai interesa de soarta sa în anii ce au urmat. Singura constantă din viața Avei o reprezintă Laura-Jane, care a crescut-o și a iubit-o ca pe propria fiică. De altfel, legatura dintre cele două este una puternică, caldă și deosebită, sedimentată de alungul timpului prin iubirea deschisă dintre ele. Deși departe de casă în cea mai mare parte a timpului, David reușește să mențină o relație foarte apropiată de Ava, fiindu-i tatăl pe care nu l-a avut niciodată. Laura-Jane și David reprezintă adevarata sa familie. 

Uneori, suntem nevoiti să trecem prin întuneric pentru a ști să iertăm și să ne împăcăm cu trecutul, fapt pe care îl vor învăța, împreună, Ava, Cheska si Greta. Dar cu multă suferință, din păcate!

Narată la persoana a III a din perspectiva celor trei eroine, dar și din perspectiva lui David Marchmont, și construită pe două planuri – prezent și trecut -, povestea reușește să mențină atenția cititorului până la final. Îngerul de la Marchmont Hall este un roman răscolitor ce stârnește un iureș de emoții. Fiecare filă vibrează de sensibilitate. Ne vorbește despre decizii și alegeri, despre sacrificii și speranțe, despre familie, dar mai ales despre iubire, cea care ne doboară, dar care, totodată, ne poate salva din abisul durerii.

Cine este îngerul de la Marchmont Hall? Ce secrete ascunde acest domeniu minunat din Tara Galilor? Ce le rezervă destinul celor trei femei – bunica, mama și fiica? Cine este David Marchmont, bărbatul care a știut să ofere dragoste necondiționată, mereu în umbră și așteptând. Ce? Sau pe cine? Cum ajunge propriul său destin să fie strâns legat de cel al Gretei, Cheskai și Avei? Care este povestea de viață a acestora? Sunt ele vinovate pentru cursul vieții lor, sau sunt doar victime ale destinului?

Daca v-am făcut curioși, vă invit să citiți acest roman apăsător și sensibil. Veți călători cu gândul, dar mai ales cu sufletul. Dacă vă place stilul autoarei, cu siguranță vă va încânta povestea. 

Cărțile autoarei Lucinda Riley pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Lucinda Riley

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *