Delicatese Literare
Recenzii

Îngerul Negru de Juan Gomez Jurado, Editura Bookzone – recenzie

Îngerul Negru

(Loba negra – 2019)

Juan Gomez Jurado

Editura Bookzone

An apariție: 2022

Nr. pagini: 512

Seria Regina Roșie/ Antonia Scott Series:

  1. Regina Roșie – Reina Roja – 2018 – recenzie 

  2. Îngerul negru – Loba negra – 2019

  3. Rey blanco – 2020

Seria Reina Roja a fost vândută în peste 2 milioane de exemplare și este cotată drept una dintre cele mai reușite construcții psihologice și criminale din toate timpurile!

Juan Gómez-Jurado (Madrid, 1977) este jurnalist și autor al mai multor romane de mare succes. Seria Regina Roșie a devenit un fenomen în materie de vânzări, cu peste două milioane de exemplare vândute, și au consacrat autorul drept unul dintre cei mai mari exponenți ai genului la nivel internațional. În prezent, colaborează cu mai multe instituții media și este coautor de podcasturi.

Antonia Scott și Jon Gutierrez nu scapă de probleme, iar misiunea lor nu se încheie odată cu Proiectul Regina Roșie. Mafia Rusească este pe urmele lor și le întinde o cursă într-una dintre cele mai frumoase, dar și periculoase zone ale Spaniei, Costa del Sol, acolo unde nu doar soarele arde... ci și poliția, care are de-a face 24/24 cu traficul de droguri și crimele organizate.

În această provocare, cei doi protagoniști au de luat o decizie grea, în urma căreia unii oameni vor muri, iar alții vor fi lăsați să trăiască. Îngerul negru este pus pe răzbunare și nimic nu pare să-i stea în cale, de aceea, pentru prima dată, Antoniei începe să-i fie teamă și realizează că pericolul este iminent. Va reuși oare să ia decizia corectă?

„Îngerul Negru”, al doilea  volum al seriei Regina Roșie, scrisă de Juan Gomez Jurado, este exact așa cum îmi imaginam că o să fie: palpitant, plin de adrenalină și mister, un thriler pe care l-am citit cu încântare până la ultima pagină. Stilul de scriere deosebit, unul care îmbină umorul și ironia cu profunzimea și tensiunea situațiilor, rezultând o combinație extrem de atrăgătoare pentru orice cititor, dar și cei doi protagoniști, Jon și Antonia, parteneri în rezolvarea cazurilor deosebite, sunt punctele forte ale acestui roman pe care îl recomand tuturor celor care iubesc suspansul și aventura.

Vreau să vă reamintesc câteva idei din primul volum, „Regina Roșie” și câte ceva despre cele două personaje principale, mărinimosul polițist Jon Gutierrez și ciudata Antonia Scott, posesoarea unei minți sclipitoare. Destinul i-a pus  în situația de a colabora în două anchete legate de răpiri și omoruri ce vizau moștenitori ai unor familii bogate, o aventură care le-a pus viețile în pericol și care a constituit momentul de la care a început să se construiască prietenia dintre ei. Și pentru că, în acel caz, unul dintre psihopați a scăpat, Antonia devine obsedată să îl găsească, intuiția șoptindu-i că totul are legătură cu rănirea aproape mortală a soțului ei, în prezent ținut în viață de către aparate, în spital.

În acest volum, autorul creionează excelent dinamica relațiilor interumane dintre cei doi protagoniști, care clădesc ceva ce Antonia și Jon nu au avut niciodată până acum: prietenia. Astfel, Jon învață s-o „citească” pe misterioasa sa parteneră de investigații, să înțeleagă modurile sucite în care-i funcționează mintea, încearcă să o învețe să aibă încredere în el, omul cu care împarte primejdia în fiecare caz anchetat, pe când Antonia învață să zâmbească mai mult, se străduiește să comunice mai bine cu partenerul ei, însușindu-și micile lecții de viață pe care Jon i le împărtășește. Iar următoarea investigație constituie ocazia perfectă de a le testa nu doar abilitățile de anchetatori „speciali” ci și spiritul de echipă.

Așadar, mafia rusească din Marbella îl are ca trezorier pe Iuri  Voronin, un tip însurat cu o femeie superbă, care aparent dă senzația că este superficială, cam prostuță și cheltuitoare, Lola Moreno. Se pare că asasinii clanului Orlov, pentru care soțul ei lucra, încearcă să o ucidă, în aceeași zi în care Voronin este măcelărit. Și doar printr-un noroc  divin, Lola reușește să scape de haita de ucigași de pe urmele ei. Adevărul este că atunci când speli banii murdari ai  mafiei, nu te poți aștepta la nimic bun și nu ai cum să îți faci planuri pe termen lung. Firme paravan, paradisuri fiscale, un hățiș de ascunzători menit să scoată bani curați numai buni să fie trimiși acasă, în patria mama, Rusia. Bineînțeles că poliția locală știe de existența și manevrele mizerabile ale mafiei rusești, dar vor să înhațe potul cel mare, să obțină dovezi și mărturii care să-l  înfunde pe cel care este capul tuturor nelegiuirilor, Aslan Orlov, zis și Fiară.

Implicarea în anchetă a celor doi  investigatori speciali Jon și  Antonia, este o bătaie de cap pentru toată lumea, o problema care încurcă toate calculele mafiei rusești, ale poliției locale și chiar pe ale asasinilor trimiși s-o vâneze pe soția lui Voronin. Cei doi vor zgândări „cuibul de viespi” al mafiei, vor scormoni în „treburile ascunse” ale poliției și vor avea parte de o aventură explozivă în încercarea  de a o găsi pe fugara Lola, cea care deține secrete periculoase, mortale. Lola este o țintă care incomodează poliția și zgârie orgoliul umflat al mafioților și trebuie să moară, și doar flerul lui Jon și genialitatea Antoniei se pot pune în calea acestui plan diabolic!

Excelentă serie, minunate personaje, palpitantă intrigă! Aștept cu nerăbdare volumul al treilea!

Fragment:

„Lui Jon Gutierrez nu-i place Antonia Scott. Nu e vorba de iubire. Jon ține la ea, fără îndoială. Antonia are multe calități ascunse în spatele ciudățeniilor ei. E incapabilă să facă rău, e stângace într-un fel adorabil. E de o încăpățânare enervantă – e normal pentru cineva din Bilbao. E atât de generoasă și de curajoasă, încât pare inconștientă. Și aparține unei specii pe cale de dispariție: cei care cred că dreptatea se apară, nu se așteaptă. E complicată, are obiceiuri neplăcute. Tace când nu trebuie, vorbește când nu trebuie și, de obicei, da cu bâta-n baltă. În puținele ocazii în care etalează ceva asemănător cu afecțiunea, nu durează nici jumătate de minut până te jignește. Îți dă și îți ia imediat înapoi. Nimic din toate astea nu-l deranjează pe Jon la Antonia. Și-ar da viața pentru ea. Ce-l calcă pe nervi pe Jon Gutierrez la Antonia Scott e că n-o poate consola. (…) Dacă ar fi vorba despre oricine altcineva te-ai duce și i-ai da o îmbrățișare. (…) Dar ce te faci cu o persoană care nu suportă să fie atinsă, care fuge de orice contact sau de orice dovadă de afecțiune? Ce te faci cu Antonia Scott?”

Cartea Îngerul Negru de Juan Gomez Jurado poate fi comandată pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

8 Comments

Spune-ți părerea!