Delicatese Literare
Recenzii

Inimă de foc de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

Inimă de foc

Linda Howard

Editura Miron

Traducerea: Andreea Radu

Nr. pagini: 367

Titlu original: Heart of Fire

Jillian Sherwod este arheolog şi găseşte printre hîrtiile rămase de la tatăl ei, date despre un oraş amazonian fabulos, plin de aur şi alte bogaţii, cel mai important obiect fiind un diamant rar, roşu. Pare un mit, dar Jillian crede în realitatea lui şi e gata să suporte orice, chiar şi pe Ben Lewis, că să-l găsească. Ben, cel mai priceput ghid din Brazilia, este un tip dur, bărbat adevărat, înalt, puternic, bronzat, cu ochi albaştri şi seducători, care o tachinează încă de la început. Jillian îl vede fierbînd de furie cînd ea refuză să îi destăinuiască destinaţia lor exactă în junglă pentru care nu există hărţi, dar decide să rămînă neînduplecată.

Nici unul dintre ei nu poate să prevadă ce va urmă: o expediţie în inima pasiunii fierbinţi şi a trădării şi un pericol care-i va obligă să-şi lege sorţile în eternul mister al iubirii.

A venit vacanţa! V-ar tenta o călătorie exotică, de-a lungul lui Rio Negro, afluent al Amazonului, până în inima junglei amazoniene, pe urmele unei misterioase inimi de rubin şi ale unui trib pierdut, urmând legendele despre oraşul de piatră şi misterioasele amazoane? Vă invit s-o însoţim în călătoria ei pe Jillian Sherwod împreună cu atrăgătorul Ben Lewis şi cu ceilalți însoţitori ai lor într-o fascinantă expediţie în care vom avea parte de aventuri, întâmplări neobişnuite, situaţii tensionate, dar și de un seducător spectacol al naturii, pe fondul cărora drumul parcurs nu va ajunge doar în inima junglei, ci şi în inimile protagoniştilor, călătoria transformându-se într-una de explorare şi descoperire a propriilor sentimente.

inima de foc rubin

Jillian Sherwod este arheolog, o profesie şi pasiune moştenită de la tatăl ei, de care fusese foarte ataşată. Din păcate, acesta îşi pierduse viaţa în urmă cu câţiva ani, într-o expediţie în junglă, încercând să demonstreze teoriile lui cu privire la tribul Anzar, la amazoanele care ar fi trăit în junglă amazoniană în legendarul oraş de piatră şi la existenţa fabuloasei inimi de rubin din legendele străvechi ale anzerilor. Nereuşind să aducă dovezi un sprijinul teoriei lui, tatăl lui Jillian fusese catalogat nu un reputat arheolog, aşa cum ar fi meritat că urmare a muncii lui pasionate, ci „arheologul nebun”, etichetă care o va urma şi pe Jillian în cariera ei, astfel încât atunci când, descifrând însemnările tatălui ei, doreşte să plece pentru a aduce dovezile care i-ar fi încununat cu succes munca şi i-ar fi reabilitat numele, este privită cu neîncredere, iar finanţarea îi este refuzată, aşa că va pleca pe cont propriu! Banii vor fi asiguraţi de un anume Kates, un vânător de comori lipsit de scrupule, pe care îl găseşte fratele ei Rick, care o va însoţi la rândul lui în călătorie. Cei doi – Kates şi Rick- erau interesaţi doar de câştigul material, sperând că vor descoperi averi în oraşul de piatră.

Rick Sherwod era fratele vitreg mai mare al lui Jillian, care nu o iubea deloc, ba chiar din contra, acuzând-o în sinea lui că acaparase toată atenţia şi dragostea tatălui lor, lucru care era întrucâtva adevărat, Jillian fiind un copil excepţional, călcându-i pe urme şi fiind fascinată de mică de munca tatălui ei, spre deosebire de Rick – un tip mediocru, invidios şi cu un caracter slab. Dar Jillian ţinea la el, chiar şi aşa.

Pe Ben Lewis, unul din cei mai apreciaţi ghizi – pe drept cuvânt, îl cunoaştem când, abia întors dintr-o expediţie, în timp ce se relaxa într-un bar flirtând cu o focoasă chelneriţa ce îi era şi amantă de ocazie, este contactat de Kates şi Rick care îi propun o nouă misiune, aceea de a-i însoţi ca ghid în „proiectul” lui Jillian. Ben este tentat să refuze iniţial, mai ales că nu era de acord ca o femeie să facă parte din echipă, dar acceptă un cele din urmă, mai ales după ce o cunoaşte personal pe Jillian şi îi vede determinarea, mai ales că era expediţia ei, fiind singura care ştia care era destinaţia călătoriei.

Impresiile iniţiale ale unuia despre celălalt nu sunt grozave, fiind exemplul clar despre cum te poate înşela uneori prima impresie.

Rick şi Kates erau de-o parte şi de alta a lui Jillian când toţi trei se apropiară de o masă aşezată la perete, unde un bărbat stătea tolănit, parcă adormit pe jumătate, cu o sticlă de whisky desfăcută în faţă. Aparenţa era însă înşelătoare. Chiar şi de sub pleoapele aproape coborâte, Jillian vedea strălucirea intensă a privirii sale. Când îi văzu apropiindu-se, el împinse un scaun cu piciorul şi îi aruncă tinerei o privire care avea în comun cu privirile celor de la bar cam tot atâtea câte avea un rechin cu păstrăvii. Poate că bărbaţii ceilalţi făcuseră speculaţii în ceea ce o privea, dar le păstraseră pentru ei. Acest bărbat însă o dezbrăcase deja în mintea lui, o întinsese pe pat şi o pătrunsese şi nu-i pasă că ea ştia deja asta.

– Ei, spuse el lent, bună seara, prăjiturică. Dacă nu eşti a altuia, ce-ai zice să te aşezi aici, lângă mine?”…

Cam aşa a decurs prima lor întâlnire…

Odată înţelegerea făcută şi detaliile stabilite au pornit la drum, conştienţi de pericolele care le stăteau în cale, şi care nu îi vor ocoli: natură dezlănţuită, animale periculoase şi insecte otrăvitoare, contrabandişti, piraţi ai fluviului, triburi de băştinaşi, şi, nu în ultimul rând, ameninţarea directă pe care o reprezentau unii din membrii echipajului – Kates şi Dutra, acesta din urmă fiind angajat de Kates pe post de însoţitor şi ghid, dar în realitate nefiind altceva decât un nenorocit de asasin plătit, care avea „misiunea” de a scăpa de „concurenţă”, odată ce comoara la care sperau va fi găsită.

Prima parte a călătoriei, care a durat două săptămâni, au făcut-o navigând cu două bărci pe Rio Negro, un afluent al Amazonului.

Un mare plus al cărţii sunt minunatele descrieri ale locurilor străbătute. Vom admira spectaculoase răsărituri pe rău, ţinuturi pitoreşti pe care le vom străbate alături de eroii noştri, bancuri de delfini roz care vor însoţi ambarcaţiunile, spectaculoasa junglă cu vegetaţia ei luxuriantă, cascade cu apă caldă, şi, în final, uluitorul oraş de piatră care era ţinta călătoriei lor.

”Ben se întinse precum un tigru somnoros, apoi o cuprinse pe după umeri cu braţul greu şi o întoarse cu faţa spre răsărit.

-Uite, îi spuse, cu vocea mai adâncă şi mai tărăgănată, uite dimineaţa.

Lui Jillian i se taie răsuflarea. Soarele era o minge uriaşă, strălucitoare, atârnând pe cerul perlat, cu siluetele copacilor profilându-se negre pe fundalul lui. Fluviul era la fel de liniştit că sticla neagră, o panglică liniştită ce desena volute prin jungla plină de viaţă. Câţiva nori subţiri păreau prinşi de vârfurile copacilor, de parcă ar fi fost ultimele rămăşiţe ale aburului ce se formase la naşterea lumii. Asta era impresia, că trăiai începutul lumii acolo, pe acel fluviu unde natura încă era regină

Pe râu, au călătorit cu două bărci, iar Ben a făcut în aşa fel încât el şi Jillian să fie în prima barcă, iar Rick, Kates şi Dutra în cea de-a doua. Nu i-au plăcut deloc privirile animalice pe care le arunca Dutra în direcţia lui Jillian.

Priviri pofticioase îi arunca şi el, în permanență, dar asta era altceva…

Treptat, relaţia dintre Ben şi Jillian evoluează de la neîncredere la una de amiciţie, respect şi încredere, dar Ben nu se mulţumea cu atât, flirtând în permanență, hotărât să o seducă. El era de felul lui un mare cuceritor, dar nu fuseseră niciodată implicate sentimentele. De această dată însă, chiar şi el era surprins de felul în care îl afecta Jillian, mai ales că nu era genul preferat de el: lui îi plăceau femeile voluptuoase, prietenoase şi dornice, iar Jillian era exact opusul, dar niciodată nu mai dorise atât de mult o femeie!

Povestea de dragoste dintre Jillian şi Ben e foarte frumoasă, el era de o masculinitate ostentativă şi era foarte pătimaş. Ea era foarte calculată, raţională şi distantă, fiind complet diferiţi şi nepotriviți la prima vedere. Dar chimia dintre ei e de netăgăduit şi, deşi Jillian îl ţine la distanţă şi îl respinge constant la început, spre supărarea şi nedumerirea lui Ben, în final insistenţele acestuia dau roade, şi toate barierele dintre ei vor cădea, recunoscând fiecare atracţia către celălalt şi îndrăgostindu-se unul de altul împotriva voinţei lor, iar scenele lor de dragoste sunt incendiare. Numai că lucrurile erau departe de a fi clare, iar o relaţie de lungă durata ieşea din discuţie…

”Îi simți atingerea pe păr. Îi dădea șuvițele la o parte de pe obraz. După aceea gura lui o acoperi pe a ei, iar ea se întoarse mai mult spre Ben. Îi accepta sărutul și dominația lentă a limbii care-i străpunse bariera buzelor. Începu să respire mai adânc și o langoare grea i se strecură în corp. După tot ce trăiseră în acea zi, îl dorea și avea nevoie de el. O traversă un fior de înțelegere: se terminase lupta, era momentul. Ben ridică buzele și ea îl simți aplecându-se deasupra sa în întuneric.

– Nu-mi vine să cred că m-ai ținut departe atâta vreme, spuse pe un ton gutural, scăzut.”

În cele din urmă, după ce au trecut prin câteva întâmplări dramatice, au ajuns la destinaţia căutată, fiind primii descoperitori ai oraşului de piatră din junglă. Era o descoperire majoră, de o importantă inestimabilă, dar Rick, Kates şi Dutra erau interesaţi doar de descoperirea unei comori, importanța istorică a descoperirii lăsându-i indiferenţi.

Comoara – constând în imensul rubin în formă de inima despre care vorbeau legendele – a fost descoperită de Ben, într-o uluitoare sală plină cu statui în mărime naturală ale amazoanelor (partea asta a cărţii m-a dus cu gândul la Indiana Jones) dar, conștient fiind că viaţa le era în pericol odată ce Kates şi Dutra vor pune ochii pe rubin, ascunde existenţa acestuia, chiar şi de Jillian, însă precauțiile lui nu sunt suficiente, iar lanţul de evenimente care vor urma se va termina cu câţiva membri ai expediţiei ucişi, şi cu Jillian şi Ben reuşind să fugă, dar cu criminalul Dutra pe urmele lor.

Vă las să descoperiţi în continuare cum a decurs fuga lor prin junglă spre locul unde lăsaseră ambarcaţiunile, întâlnirea cu triburile de băştinaşi – prietenoşi, din fericire – ca şi drumul de întoarcere pe râu, pe parcursul căruia vom asista de asemenea la câteva momente dramatice şi la un punct de cumpănă în relaţia dintre Ben şi Jillian. Ce anume l-a determinat, bănuiţi probabil – faptul că i-a ascuns descoperirea inimii de rubin. Vor reuși oare să-și depășească problemele? Ben îi va recâștiga încrederea? Jillian îi va mai acorda o șansă? Și cum vor putea fi oare împreună, când proveneau din lumi atât de diferite?

”Sexualitatea pură a actului îl liniști și pe el. Câteva ore fusese extrem de speriat că ar fi putut să o piardă definitiv. Până când ea îl acceptase în trupul ei uluită, supusă, până când brațele ei îl cuprinseseră pe după umeri, fusese cel mai speriat om de pe pământ. Nu avea de gând s-o mai piardă din ochi un an întreg cel puțin. Atât de mult trebuia să treacă pentru ca Ben să-și revină din spaimă.”

Nu vă spun mai multe, sperând că v-am trezit interesul în privinţa acestei minunate poveşti a Lindei Howard, una din autoarele mele preferate, ale cărei cărţi mă încânta de fiecare dată.

colaj inima de foc

Cărțile autoarei Linda Howard pot fi comandate pe elefant.rolibris.roemag.rocarturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Linda Howard

 

33 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *