Delicatese Literare
Recenzii

Inima nu face riduri – Life happens, Editura Siono – recenzie

Inima nu face riduri. Life happens

Editura Siono

Nr. pagini: 222

An apariție: 2020

Redactor: Em Sava

Corectură: Nouria Nouri

Ilustrație copertă: Mirela Pete

Fotografii: Em Sava

Cu siguranță Inima nu face riduri și la fel de sigur e că Life happens. Un volum care cuprinde textele a douăzeci și cinci de autori români din țară și diaspora.
Dacă pentru unii dintre ei această apariție editorială înseamnă debutul, alții au un palmares literar bogat, constând în cărți și articole publicate, participări în proiecte colective și premii la diferite concursuri și festivaluri.
Ce aduce acest volum? Perspective și nuanțe, voci care, deși par înscrise în corul aceluiași subiect, vechi de când lumea și pământul, se disting, rând pe rând, atrăgând cititorul în mrejele povestirii, făcându-l părtaș întâmplărilor, emoțiilor, aventurilor, introspecțiilor, căutărilor și chiar suspansului. Întoarceri din condei care surprind. Povestiri care se întorc cu 180 de grade la final, zâmbete ce se transformă în lacrimă, declarații cu suspans. Idei și perspective, puneri în scenă, locuri care ți se lipesc de retina sufletului și multe altele.
Prin această antologie, concretizată în volumele Nuanțe de piper și ciocolată și Inima nu face riduri, precum și prin alte proiecte, SIONO Editura dorește să sprijine și să promoveze literatura română contemporană.
De ce acest subiect? O idee ghidușă în redacție a dat roadele pe care le veți gusta. Până la urmă, inima iubește la orice vârstă fără să îmbătrânească, fără să facă riduri.

Inima nu face riduri m-a tentat datorită titlului, metaforic, ușor ironic, dar sugestiv și cu un puternic simț realist. Desigur, titlul nu se referă la organul reprezentativ al aparatului cardiovascular, ci pur și simplu la suflet, acea cămăruță care ascunde toate trăirile și sentimentele ființei umane de la naștere și până la moarte. Inima „pompează” emoții indiferent de vârstă sau persoană pentru că „inima iubește la orice vârstă fără să îmbătrânească, fără să facă riduri”.
Inima nu face riduri – Life happens este o antologie de douăzeci și cinci de texte literare aparținând unor autori români, din țară, dar și din afară, unii cunoscuți pe piața literară, alții mai puțin. Însă, fiecare autor reușește să împărtășească cu noi o părticică din sufletul său, iar de acest lucru îți dai seama din micile descrieri de la începutul fiecărei povestiri, o mică introducere despre ei înșiși în care alternează aspecte profesionale cu cele personale. Mi-a plăcut foarte mult acest tip de prezentare deoarece, cunoscând o mică fațetă a autorilor, am reușit să mă conectez sufletește cu povestirile lor.
Îmi plac poveștile cu acțiune detaliată, complexă, care să-mi provoace un iureș de emoții, dar am constatat că și textele literare scurte pot încânta, deopotrivă, și pot provoca senzații aparte💝 Astfel, pot spune că „Inima nu face riduri” a fost o surpriză plăcută! Ceea ce dă un plus de savoare cărții este coperta deosebită, frumos realizată, ce denotă simplitate și eleganță, purtând semnătura Mirelei Pete, dar și fotografiile de la finele fiecărei povestiri, în care sunt surprinse splendorile naturii, fotografii ce transmit un puternic sentiment de liniște sufletească, libertate, viață pur și simplu, toate din arhiva personală a autoarei Em Sava.
Fiecare povestire are specificul său, transmite un mesaj, te transpune când într-o lume reală, când într-o lume ireală, pentru ca la final să te aducă cu picioarele pe pământ. Este surprinsă iubirea sub toate formele ei, cu părțile sale frumoase, dar și cele urâte; iubirea ne arată că cele două laturi existențiale – viața și moartea – se întrepătrund, inevitabil, pentru că așa ne este dat, că a greși în viață este firesc, dar întotdeauna va exista și reversul, că asumarea faptelor este necesară, că bunătatea, respectul, generozitatea nu sunt depășite. Toate există din și prin iubire. Viața este o poveste, a mea, a ta, a oricăruia dintre noi. Nu contează anii și nici decorul, ci intensitatea sentimentelor. Pentru că inima este căminul acestui sentiment măreț numit iubire, pentru că „inima nu face riduri” .
Se simte amprenta personală a autorilor prin stilul de scriere. Ceea ce iese de sub penelul lor este liniștitor, cald, dar și dureros, tumultos. Aș putea veni cu argumente pentru a-mi susține părerea, dar îmi doresc – și sper! – să descoperiți singuri ce am vrut să spun 😉 . Vă asigur că lectura este facilă, dar profundă.
Cei douăzeci și cinci de autori care se regăsesc în această antologie sunt, în ordinea textelor expuse: Irina Alexe, care ne arată că iubirea poate fi un joc, dar întotdeauna vor fi și consecințe, Ionel Anghel, care ne vorbește despre iubirea supremă, cea care dăinuie dincolo de moarte, Alina Elena Bratu, care ne arată că îți poți găsi împlinirea în lucruri simple, dar pline de valoare, Margareta Cloșcă, care ne spune că îți trebuie tărie și curaj chiar și atunci când ai găsit iubirea, Cristina Dumitru (Ina), care ne dezvăluie iubirea curată, profundă, dar sub alte forme, Irina Georgiana Filip, care ne arată că iubirea nu este un substitut, Corina Finta în a cărei povestire sentimentul pierderii este copleșitor, dar întotdeauna există speranță, Livia Furia cu a sa povestire care aduce zâmbetul pe buze datorită simplității și măreției, deopotrivă, date de gesturile mărunte, din și pentru iubire, Simona Gânj care ne descrie iubirea și marea sub o formă somptuoasă, Leila Sandra M. care te surprinde, te intrigă și îți arată că, uneori, este suficient să întinzi mâna ca să atingi iubirea, pentru că „în doi e mereu mai ușor” chiar dacă nu știi unde vei fi mâine, Larisa S. Maria care ne vorbește despre alegeri, din iubire și pentru iubire, N Marianne care ne arată cum iubirea poate fi și pericol, incertitudine, fugă, Cristi Nedelcu care ne dezvăluie o altă fațetă a iubirii, una mai puțin plăcută, pentru că „iubirea, ura și indiferența pot coexista”, dar întotdeauna este loc pentru mai bine și poți în continuu învăța ceva, Vera Oren în a cărei povestire iubirea și pasiunea, împlinirea și eliberarea se contopesc, Petruța Petre care ne vorbește despre consecințe, tăcere, sacrificiu, putere interioară, luptă, toate din iubire, Cătălina Popa care îmbracă iubirea în haina simplității și a eleganței, Paulina Popescu care ne vorbește despre o iubire ca în basme și bătrânețe cu farmecul său dacă știi să rămâi un veșnic visător îndrăgostit, Costin Preda care aduce laolaltă două inimi timide, care s-au căutat ani în șir fără a uita vreodată prima întâlnire, acea emoție de la început, Petru Racolța care ne arată cum iubirea, frumusețea, timpul, universul, eternitatea, fac o echipă minunată, Monica Stan care ne vorbește despre sacrificiu, durere, alegeri dificile, moarte și, dincolo de toate, iubire, Oana Olga Stroe în a cărei povestire, viața și moartea se întrepătrund pentru a da formă, esență iubirii, Bianca Timșa Stoicescu care ne vorbește despre adevăr și minciună, trecut și prezent, pentru și din iubire, Daniela Toader a cărei povestire te doare, dar știi că așa este viața, Florina Turugă care ne vorbește despre un nou început dincolo de dezamăgire, despre familie și puterea ei de vindecare, Irina Cristina Țenu care ne spune o poveste… fără final.
Vă invit să descoperiți iubirea în nemărginirea ei exprimată de cei douăzeci și cinci de autori într-o manieră caldă, antrenantă, tristă, dureroasă, dar suavă. 💝

11 Comments

Spune-ți părerea!