Delicatese Literare
Recenzii

Inimi chimice de Krystal Sutherland, Editura Storia Books – recenzie

Inimi chimice 

(Our chemical hearts – 2016)

Krystal Sutherland

Editura Storia Books

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 362

Traducerea: Bogdan Voiculescu

“Henry Page nu a fost niciodată îndrăgostit. Se consideră un spirit romantic fără speranță, căruia nu i-a fost dat să întâlnească iubirea la care speră — una de tipul celor din filme, care să-i facă inima să tresară și să nu-l lase să doarmă și să mănânce. În schimb, s-a mulțumit să învețe ca să ia note mari și să intre la o facultate bună, dar și să devină în sfârșit redactor-șef al ziarului de liceu. În clasa a XII-a, într-o zi de joi, la prima oră, își face apariția Grace Town, iar Henry își dă seama că totul se va schimba.
Grace nu seamănă cu fata din visurile lui — merge în baston, poartă haine băiețești care-i sunt prea mari și pare să facă duș cam rar. E limpede că ceva e defect în ființa lui Grace, dar lui Henry i se pare cu atât mai frumoasă și își dorește mai mult ca orice s-o ajute să-și lipească bucățile pierdute din suflet.”
Krystal Sutherland dezvăluie complexitatea sentimentelor de iubire și durere și creează o poveste plină de personaje fascinante și memorabile.”— Publishers Weekly
Această carte surprinde emoțiile dezordonate, stânjenitoare și mistuitoare, inerente primei iubiri.” — Entertainment Weekly
Această minunată operă de debut urmărește iubirea improbabilă dintre Henry Page și Grace Town, doi adolescenți foarte diferiți, aleși să conducă împreună ziarul liceului… 
Probabil că veți avea de învățat din odiseea emoțională a lui Grace și a lui Henry.” — Teen Vogue
Krystal Sutherland s-a născut și a crescut în Townsville, Australia, unde iarna nu a venit niciodată. A locuit în Sidney, unde a condus revista studențească a universității la care a studiat, în Amsterdam, unde a fost corespondent străin, și în Hong Kong.
Krystal a făcut un stagiu de pregătire la Bloomsburry Publishing și a fost nominalizată pentru premiul Queensland Young Writers Award. Nu are animale de casă și nici copii, însă îi place să dea nume obiectelor neînsuflețite.
În Olanda a avut o bicicletă numită Kim Kardashian și un velociraptor mic, gonflabil, pe nume Herbert. “Inimi chimice” este romanul său de debut.”

Inimi chimice de Krystal Sutherland este o carte foarte frumoasă despre sentimentele și emoțiile adolescenței. Despre fiorii primei iubiri; despre emoțiile care-ți schimbă viața, care transformă o zi normală într-una minunată doar datorită unui zâmbet de-al persoanei iubite.
“Mereu am crezut că momentul în care îți vei cunoaște dragostea vieții va fi ca în filme. Nu chiar ca în filme, bineînțeles, cu secvențele alea cu încetinitorul, cu tipa căreia îi flutură părul în bătaia vântului și cu o coloană sonoră care clocotește pe fundal. Dar mă așteptam să se întâmple totuși ceva, știi? Să-mi stea inima-n loc măcar o clipă. Să simt că trage ceva de sufletul meu, că undeva, în sinea mea, ceva îmi spune:
“Oau! Iat-o! În sfârșit, după atâta amar de timp, uite c-a apărut.””
Cu acest început curiozitatea mi-a fost stârnită, iar autoarea a reușit să-mi mențină atenția asupra poveștii pe tot parcursul cărții. Cartea este scrisă din punctul de vedere al lui Henry, un adolescent de clasa a XII-a, într-un mod hazliu și ușor trist în același timp.
“Așadar, în mod sigur, povestea de față nu e despre o dragoste la prima vedere.
Însă este o poveste de dragoste.
Ei bine.
Oarecum.”
Sunteți și voi curioși să o descoperiți pe Grace, nu-i așa? O adolescentă cam neîngrijită, ce poartă haine bărbătești, ce miroase urât și merge în baston… Încercați să vă imaginați așa ceva!
Într-un stil original, împletind tragicul cu comicul, autoarea reușește să ne facă să-l simpatizăm pe Henry cu fiecare rând citit. În același timp ești interesat să o cunoști pe Grace, care este o adolescentă atipică, cultă, care citește versurile lui Neruda:
“Te iubesc așa cum trebuie iubite
Anumite lucruri întunecate, în secret,
Undeva între umbră și suflet.”
Grace este o adolescentă închisă în ea, ce nu vorbește decât atunci când are ceva de spus. Și are secrete!
Henry, pe de altă parte, este un tânăr normal — cu toate că nu i s-au aprins călcâiele după nici o fată până acum… Are grupul lui de prieteni cu care se înțelege bine și o soră mai mare ca el cu doisprezece ani, aflată în plin divorț și cu un copil de doi ani și jumătate. Provine dintr-o familie tipică dar cu ciudățeniile ei.
Murray și Lola sunt cei doi buni prieteni ai lui Henry. Toți trei sunt curioși să o descopere pe Grace și să afle mai multe despre ea.
“Niciuna nu era mai veche de câteva luni, însă persoana care apărea în ele era foarte diferită de cea pe care o cunoscusem eu. (…………) Nu se vedeau niciun baston, niciun cearcăn sub ochi, nimic din toate straturile de haine bărbătești.
Oare ce pățise în ultimele trei luni, ce-o distrusese, de s-a schimbat atât de mult?”
Bună întrebare!
Ușor, usor, Henry — din al cărui punct de vedere este redată povestea, ne introduce în viața lui de zi cu zi, în familia lui nonconformistă dar unită și ne permite să observăm apropierea dintre el și Grace, prietenia care se dezvoltă treptat între cei doi.
“— Mamă, ies în oraș în seara asta și nu știu sigur unde mă duc. Nu sunt sigur sută la sută, dar e posibil să fiu implicat în activități ilegale. E în regulă?
Ea a răspuns doar:
— Pleci într-o aventură deci? Foarte bine. Începusem să-mi fac griji pentru tine. Sadie fusese deja arestată de trei ori la vârsta ta și uite unde a ajuns.
— Mersi, mamă. Știam eu că pot conta pe tine.
— În orice demers, în afară de omucidere și de folosirea de droguri ilegale, care presupun injecție.”
Și tot așa continuă dialogurile spumoase și interesante dintre Henry și părinții săi. Niște părinți adorabili, cu care se poate discuta lejer și pe care, orice adolescent și-ar dori să-i aibă.
O carte care ne vorbește despre creștere, despre maturizare și înțelegere. Un young adult care se citește cu sufletul la gură. O carte cu o poveste simplă dar profundă.
M-a impresionat modul de a gândi al lui Grace:
“… atunci când murim, în ciuda suferințelor, fricilor și rușinii pe care le-am trăit, în ciuda tuturor durerilor și a frângerii inimii, ni se permite să ne dizolvăm înapoi în nimicnicie. Îmi inspiră curaj gândul că, la capăt de drum, mi se vor șterge toate greșelile. Primim cu toții câte-o scurtă scânteie de conștiință, cu care putem face ceea ce credem de cuviință, după care dăm totul înapoi universului. Nu sunt religioasă, dar până și eu îmi dau seama că e vorba despre mântuire, la cel mai înalt nivel. Nimicnicia nu e înfricoșătoare; de fapt, nu-mi pot închipui niciun alt fenomen mai apropiat de iertarea autentică a păcatelor.”
O adevărată confesiune din partea lui Grace!
Micile miracole din viața lui Henry, descoperirile legate de misterul lui Grace, dragostea lui pentru aceasta, ne sunt redate în propoziții concise și întotdeauna ne fac să ne mai punem și alte întrebări.
În timp ce amândoi lucrează la ziarul școlii, Grace și Henry se cunosc, capătă încredere unul în celălalt și se maturizează împreună. Henry realizează că dragostea lui pentru Grace a venit treptat; iar Grace află că vinovăția și autopedepsirea nu ajută la nimic, doar provoacă și mai multă suferință și durere. Cei doi tineri și etapa vieții lor la care luăm parte, sunt o lecție de viața! Ceea ce nu te distruge, te întărește!
Inimi chimice” este romanul unei lecții cutremurătoare, al unui hop de trecut în călătoria spre maturitate; dar în același timp, poate fi considerat drept maturizarea forțată, conștientizarea că nu toate în viață au un final fericit.
Mi-au plăcut mult ambele personaje pe cale le-am simpatizat de la început. Henry și Grace au demonstrat că au caractere puternice, că sunt niște luptători hotărâți să nu se lase doborâți. De la ei am învățat că durerea și suferința întăresc spiritul. Ajută la formarea adultului care se luptă cu soarta și nu se lasă învins, în ciuda faptului că destinul se încăpățânează să ne frângă aripile.
“Poate că Grace avea să fie veșnic defectă, dar eu speram ca bucățile mele împrăștiate vor fi lipite la loc și fixate cu firișoare de aur. Că fisurile din inima mea se vor vindeca și vor face cicatrici sclipitoare.”
Ce poate însemna acest fragment? Citiți cartea!

Un roman despre o iubire care s-a sfârșit înainte să înceapă. Despre o dragoste pierdută și despre suferință și vinovăție. Despre acceptarea realității, despre o lecție de viață care te maturizează.
Inimi chimice” este cartea care te face să-ți pui multe întrebări cărora, cu greu, le poți afla răspunsul.
”Pentru că nu știam că te poți îndrăgosti de oameni așa cum te îndrăgostești de muzică. La început, melodia nu îți spune nimic, e un ritm necunoscut, dar se transformă în curând într-o simfonie gravată pe piele; un imn ce-ți străbate păienjenișul venelor; o armonie cusută de căptușeala sufletului.”

Mulțumim Editurii Storia Books pentru cartea oferită pentru recenzie!

Cartea Inimi chimice de Krystal Sutherland poate fi comandată de pe storiabooks.roelefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Storia Books

 

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *