Insomnia de Sarah Pinborough, Editura Litera – recenzie
Insomnia
(Insomnia -2022)
Sarah Pinborough
Editura Litera
Colecția Buzz Books
An aparitie: 2023
Nr. pagini: 420
Traducere din limba engleză de Mihaela-Magdalena Dumitru
Autoarea bestseller-ului ”Prin ochii ei”, ecranizat pe Netflix
Sarah Pinborough a publicat peste 25 de romane și nuvele și a scris pentru BBC. Thrillerul psihologic Prin ochii ei (Behind Her Eyes, 2017) a urcat pe locul 1 în topurile de bestselleruri Sunday Times și New York Times, fiind publicat în peste 20 de țări. Printre romanele sale recente se numără The Death House, o poveste de dragoste distopică, Cross Her Heart/ Prietena mea de suflet și 13 Minutes, un thriller pentru adolescenți, care va fi adaptat de Netflix.
Emma Averell se bucură de tot ce i-a dăruit viața - o fulminantă carieră de avocată, doi copii frumoși și un soț minunat care se ocupă de gospodărie - dar existența ei n-a fost întotdeauna perfectă. Când Emma avea doar cinci ani, ea și sora ei mai mare au fost date în plasament ca urmare a unui incident grav, petrecut între ele și mama lor. Sora Emmei își amintește că a existat o perioadă în care aceasta fusese iubitoare și "normală", dar Emma nu poate să și-o amintească decât ca pe un monstru. Iar mama lor a suferit o astfel de transformare cu puțin înainte să împlinească patruzeci de ani, o piatră de hotar de care acum se apropie și Emma.
Emma își dorește cu disperare să lase în urmă traumele copilăriei, dar din momentul în care nu mai poate să doarmă, începe să se gândească la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu toți acei ani. Oare are nebunia în sânge? Oare, pierdută în acea stare mentală nebuloasă, asemănătoare cu somnambulismul, ar putea sfârși prin a-și vătăma propria familie? Sau există, totuși, altă explicație pentru lucrurile ciudate care încep să se petreacă în jurul ei?
Tulburător și palpitant, Insomnia e un thriller captivant, care, cu siguranță, vă va ține treji întreaga noapte.
Cred că, dintre cărțile lui Sarah Pinborough, Insomnia e favorită mea. E ca un roller-coaster: cursa abundă în răsturnări de situație, mânuite cu mare artă. Plin de atmosfera și sexy… Un adevărat succes! – Lucy Foley
Pinborough ne face descrierea de vis a unui adevărat coșmar. Mi-a plăcut la nebunie această carte! – Richard Osman
Pregătiți-vă să fiți cu totul bulversați de romanul Insomnia. Sarah Pinborough e un geniu plin de ciudățenii. – Lisa Jewell
Insomnia de Sarah Pinborough – un roman incitant și plin de tensiune, cu un suspans dens, susținut, de la primul până la ultimul rând, fără momente de respiro!
Acțiunea cărții e destul de alertă până la un punct, dar la un moment dat a început să bată pasul pe loc și a devenit prea repetitivă. Nu este niciodată un semn bun când ești prea nerăbdător ca o carte să se termine și exact așa am simțit eu despre Insomnie, nu voiam să o întrerup, dar voiam să ajung mai repede la final. Nu am rezonat nici cu personajele – soțul nesigur pe el, fiica enervantă, sora frustrantă -, care mi s-au părut lipsite de substanță. De altfel, nu am rezonat nici cu Emma, cu insomnia și paranoia ei legată de apropierea vârstei de patruzeci de ani (vârsta la care înnebunise mama ei) și cu insistența ei de-a se împrieteni cu o tipă pe care o cunoscuse de curând.
Pe dinafară, avocata de succes Emma Averell duce o viață de invidiat, realizată material și profesional, cu soțul iubitor și înțelegător acasă și cu doi copii reușiți, dar, de-a lungul vieții ei, nu a reușit să depășească pe deplin trauma care i-a marcat copilăria, legată de faptul că mama ei înnebunise pe când ea și sora ei aveau doar cinci, respectiv opt ani, fiind internată de atunci într-un azil, iar ea și sora ei, foarte apropiate pe când erau copii, crescuseră în case adoptive, iar acum erau înstrăinate.
Acțiunea cărții începe cu douăsprezece zile înainte ca Emma să împlinească patruzeci de ani, când mai multe evenimente par să conlucreze pentru a-i da viața și echilibrul mintal, sufletesc și familial peste cap. Sora ei rătăcitoare se întoarce să locuiască în apropiere; soțul ei pare a avea o criză a vârstei mijlocii; fosta soție a unuia dintre clienții ei o hărțuiește; fiul ei are deodată probleme de comportament; fiica ei are niște secrete ascunse; și, mai ales, Emma a început să aibă probleme de memorie și să sufere de insomnie, cu 11 zile înainte de ziua ei.
Ca aspecte pozitive, cartea este bine scrisă și mi-a plăcut premisa poveștii: drama unei femei care crede că înnebunește din cauza unei mame nebune care a luat-o razna la patruzeci de ani, o vârstă de care protagonista se apropie rapid. În cea mai mare parte, cartea e scrisă din punctul de vedere al Emmei la persoana întâi, astfel încât urmărim gândurile și sentimentele sale în timp ce, conștientă că viziunea ei asupra realității se denaturează, încearcă să-și dea seama dacă înnebunește sau dacă cineva încearcă să-i dacă rău. Fără niciun sprijin emoțional, viața Emmei se prăbușește treptat și, pe măsură ce ziua ei de naștere se apropie, devine din ce în ce mai irațională, incapabilă de a face față stresului vieții de familie și a slujbei sale de avocat într-o firmă de prestigiu.
Insomnia e un thriller psihologic plin de răsturnări de situație, o poveste presărată cu secrete și minciuni, cu o atmosferă ușor suprarealistă și o tușă neașteptată de paranormal la final. Totuși, deși în general îmi place ”adaosul” de paranormal într-o poveste, de data asta parcă nu m-a convins…
O carte de 3.5 steluțe, interesantă și destul de captivantă, care mi-a oferit o lectură tulburătoare și intensă și a reușit să-mi mențină până la final curiozitatea în privința deznodământului și a dezlegării misterului cărții. O recomand iubitorilor genului.
4 Comments
Tyna
O recenzie interesantă și bine punctată! Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Multumesc! Cu drag!
Ana Sylvi
Mulțumesc frumos pentru impresii! Unele chestiuni pot fi factori declanșatori de anxietăți, mai ales când omul nu se află într-o stare de echilibru cu sine și cu mediul, asta e omenește. Altminteri, pentru a construi un thriller psihologic reușit, e nevoie de un stil foarte bun și de ceva experiență în ale condeiului. Citesc rar thrillere de acest fel, pentru că multe nu sunt foarte reușite, să zic așa. Autoarea pare să aibă ceva experiență în spate, dar e necesar să te prindă, ca să zic așa, la thriller e foarte important, fiindcă dacă simți că stagnează acțiunea, ce thriller mai e acela?
Oli
Cu drag! Cartea e chiar captivanta si bine scrisa. Insa problema e ca mi s-a parut cam repetitiva la un moment dat, iar intorsatura de situatie de la final bazata pe paranormal nu m-a convins… Insa suspansul e bine construit si sustinut pe parcursul cartii.