Delicatese Literare
Recenzii

Insula cameliilor de Tabea Bach, Editura RAO – recenzie

Insula cameliilor

(Die Kamelien Insel – 2018)

Tabea Bach

Editura RAO

Traducere: Elena Bănică prin Lingua Connection

Nr. pagini: 256

An apariție: 2022

Tabea Bach a fost dramaturg înainte de a se dedica scrisului. S-a născut în orașul Hölderlin Tübingen și a crescut în sudul Germaniei și Franței. Studiile ei au dus-o la München și Florența. Astăzi locuiește cu soțul ei într-un sat idilic din Pădurea Neagră, punct de plecare pentru numeroase călătorii în jurul lumii. Peisajele minunate pe care ajunge să le cunoască în acest proces pot fi găsite ca fundal atmosferic în romanele ei.

  1. 1. Insula cameliilor – Die Kamelien Insel – 2018
  2. 2. Die Frauen der Kamelien-Insel – 2018
  3. 2.5. Winterliebe auf der Kamelien-Insel: Eine Novelle zur Kamelien-Insel-Saga – 2018
  4. 3. Heimkehr auf die Kamelien-Insel – 2019

Petreceri exclusiviste, un apartament luxos în München și, mai ales, un soț bogat și fermecător. La treizeci și cinci de ani, Sylvia are o viață pe care toată lumea o invidiază și pe care ea însăși a crezut întotdeauna că și-o dorește. Așa că atunci când Sylvia descoperă că sora mamei sale, repudiată de familia ei cu mulți ani în urmă din motive misterioase, i-a lăsat o proprietate în Bretania, Sylvia nu are nicio îndoială: va pune totul în mâinile soțului ei.

Cunoscut dezvoltator imobiliar, Holger o asigură că proprietatea este în stare de neglijare și că există deja un cumpărător interesat. Dar cadoul neașteptat trezește emoții uitate în Sylvia. De ce Lucie a dispărut brusc și a-i spune numele a devenit un tabu? Și de ce Holger face tot posibilul să o descurajeze să viziteze moșia?

Mânată de un impuls irezistibil, Sylvia renunță la tot și pleacă în Bretania. Spectacolul care o întâmpină este de o frumusețe uluitoare: o insuliță acoperită cu camelii înflorite, în nuanță de roz, roșu și alb...

Decizia pe care o va lua Sylvia îi va schimba viața.

O poveste de dragoste cu adevărat frumoasă, plină de suflet. Făcută parcă pentru seri de lectură relaxată! (…) Tabea Bach a scris o carte minunată care face din lectura plăcută o distracție desăvârșită. – Christiane Beel, Brigitte Wo

O poveste de dragoste minunată, plină de culoare locală. – Taschenbuch

Un roman minunat despre lucrurile importante din viață: dragoste, curaj și încredere. – Sudthuringer Zeitung

Insula cameliilor de Tabea Bach ne oferă o minunată și sensibilă poveste de dragoste, pe fundalul unui peisaj de o frumusețe aproape ireală.

Ajunsă la vârsta de 35 de ani, Sylvia părea să fi atins idealul de viață perfectă: un soț bogat și fermecător, o afacere proprie de mare succes, un apartament luxos, petreceri exclusiviste în locații de vis.

În momentul în care sosește o scrisoare de la un avocat francez, care o informează pe această cale că este beneficiara unei moșteniri lăsate de sora mamei ei, Sylvia este intrigată, mai ales că nu ținuse niciodată legătura cu această mătușă misterioasă, repudiată de familie din niște motive obscure. Totuși, fiind mereu pe drumuri și contracronometru, afacerea ei de consultant de afaceri solicitându-i întreaga atenție, Sylvia a fost extrem de recunoscătoare când Holger, soțul ei, s-a oferit să meargă să inspecteze el proprietatea din Bretania ce-i fusese lăsată prin testament.

Din păcate, la întoarcerea din călătorie, Holger a adus numai vești proaste. Sylvia moștenise o pepinieră, aflată însă în stare avansată de degradare, iar a o aduce la o stare cât de cât acceptabilă însemna foarte multe eforturi și bani. Cea mai bună soluție, pentru a scăpa de toate aceste bătăi inutile de cap, era să vândă proprietatea. Din fericire, exista un cumpărător interesat. Sylvia nu avea niciun motiv să pună la îndoială spusele soțului ei, mai ales că acesta era un investitor imobiliar de mare succes și se pricepea să evalueze proprietățile, astfel că a semnat o procură prin care îi ceda lui toate drepturile pentru a tranzacționa respectiva pepinieră.

Totuși, un impuls irezistibil, venit din subconștient, a făcut-o pe Sylvia să-și ia câteva zile de concediu și să întreprindă o călătorie pentru a vedea cu ochii ei ceea ce moștenise.

Ajunsă la destinație, Sylvia are parte de șoc după șoc. Insula moștenită de ea era de o frumusețe ireală, mătușa ei punând bazele unei plantații de camelii împreună cu Solenn, ce-i fusese parteneră de viață, acesta fiind motivul respingerii de către familia ei cu concepții rigide, ultra religioase.  În plus, reședința ce-i aparținuse mătușii ei era o casă superbă și impunătoare, datând din secolul al XVIII-lea, dar complet renovată.

Era evident că Holger o mințise cu nerușinare, în scopuri necurate. Și asta nu era singura lui trădare…

În timp ce privea cum valurile furioase ale mării izbesc insula, toate concepțiile și principiile de viață ale Sylviei sunt zgâlțâite din temelii. Traversarea pasarelei care leagă continentul de insulă va fi pentru Sylvia ca și cum ar fi trecut un pod de la vechea ei viață către una nouă, complet diferită.

Ea va descoperi adevărata dragoste alături de Mael, bărbatul enigmatic și sensibil, un veritabil magician al creării noilor specii de camelii.

Va putea însă Sylvia să îndrepte răul pe care ea însăși îl provocase semnând cu atâta ușurință procura în favoarea soțului ei?

În ultima parte a cărții avem parte de mult suspans și mister, precum și de o spectaculoasă răsturnare de situație.

Finalul este unul cald și foarte romantic, lăsându-ne cu o stare de bine. Sper să se traducă și celelelate volume din serie!

Fragment:

”S-a gândit la lungii ani goi petrecuți fără Mael, mereu în căutare de moduri de a face bani și a unei siguranțe iluzorii, care se spulberase la cea mai mică atingere. S-a gândit la felul complet diferit de fericire descoperit în acel colț de univers, pe atât de neașteptat, pe atât de neînțeles. Și nu avea nicio intenție să-l lase să-I scape. Voia să nu dea drumul fericirii. Și voia să nu dea drumul acelui bărbat extraordinar.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.comlibris.ro, bookzone.ro, elefant.ro, librariadelfin.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *