Delicatese Literare
Recenzii

Insula de la răsărit de Jenny Ashcroft, Editura Litera – recenzie

Insula de la răsărit

(Island in the East – 2017)

Jenny Ashcroft

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Simona Săsărman

Nr. de pagini: 416

An apariție: 2021

Jenny Ashcroft – autoarea romanului Întâlnire la Bombay – este o autoare britanică de ficțiune istorică. Și-a petrecut mulți ani din viață lucrând și explorând Australia și Asia, iar acum locuiește la Brighton, pe malul mării, împreună cu familia. Este absolventă de Istorie la Universitatea Oxford și a fost întotdeauna fascinată de trecut, mai ales de evenimentele majore care au transformat viețile oamenilor obișnuiți.

Singapore, 1897

Harriet și Mae Grafton sunt gemene identice, de douăzeci de ani, născute în urma unei aventuri scandaloase. Ele au crescut în India, fiind afectate de bârfe și ostracizate de înalta societate. Se aveau una pe cealaltă și asta era suficient. Dar când bogatul lor binefăcător le trimite în Singapore, îl întâlnesc pe misteriosul Alex Blake, iar relația lor se destramă cu consecințe devastatoare.

1941

Ivy Harcourt este detașată în Singapore, în timp de război, pe fondul amenințării iminente a invaziei japoneze. Ivy știe că insula este destul de departe de Londra devastată de război, dar este total nepregătită pentru ceea ce o așteaptă: străini din trecutul bunicii sale Mae, o poveste de dragoste de neoprit și un secret cutremurător care așteaptă să fie descoperit...

”Minunat scrisă… O poveste de dragoste emoționantă.” (Tracy Rees, autoarea romanului Misterul fetei de zăpadă)

”Evocatoare, luxuriantă și frumos scrisă, Insula de la răsărit este o lectură captivantă.” (Nikola Scott)

”Te absoarbe și te poartă în timp… O lectură bogată și satisfăcătoare.” (Gill Paul, autoarea romanului Jackie și Maria, Soția secretă și Fiica pierdută)

Insula de la răsărit de Jenny Ashcroft este o carte sensibilă și emoționantă despre dragoste, război, traume sufletești, trădare, suferință, speranță și regăsire.

Acțiunea cărții merge pe două fire împletite, evenimentele din trecut potențându-le pe cele din prezent.

Acțiunea din prezent începe în anul 1941.

Ivy Harcourt, o tânără în vârstă de 23 de ani, angajată a serviciului de informații din armata britanică, își revine cu greu după o puternică traumă sufletească. În timp ce intercepta convorbirile armatei germane, Ivy a suferit un adevărat șoc auzind cum este ucis Felix, fostul ei iubit din facultate, pilot pe un avion Messerschmitt. Vina o sufocă. Felix o implorase într-o scrisoare să se căsătorească cu el, sperând ca astfel să poată rămâne în Anglia, însă Ivy, copleșită de propriile temeri, nu-i dăduse niciun răspuns. Când, în cadrul aceleiași zile, Ivy a fost prinsă captivă sub dărâmături în urma unui bombardament, fiind salvată după multe ore în care a suferit de claustrofobie, a considerat că a fost o pedeapsă binemeritată.

După multe ședințe de consiliere psihologică, medicul a considerat oportun ca Ivy să plece departe de locurile în care activase până atunci, pentru a scăpa de coșmarurile care o chinuiau noaptea.

Astfel, Ivy, care stăpânea la perfecție limba japoneză, a primit o nouă misiune în Singapore. Deși Ivy era entuziasmată la gândul plecării, bunica ei, Mae, care o crescuse încă de la naștere, întrucât ambii ei părinți muriseră în timpul Primului Război Mondial, a fost complet bulversată. Motivele tulburării lui Mae le vom afla cu greu, adunând indiciile din trecut, bucată cu bucată…

Pe firul din trecut ne întoarcem în anul 1897, în Singapore.

Harriet și Mae, două gemene identice, născute în India, sunt ostracizate social în urma statutului lor de bastarde. Deși tatăl lor s-a implicat financiar în educația lor, nu a dorit niciodată să le cunoască, iar când ele au ajuns la majorat, în loc să le ofere fiecăreia o sumă de bani care să le asigure independența, le-a trimis în Singapore la domnul David Keeley, urmând ca acesta să o aleagă pe una dintre ele să-i fie soție, în schimbul unei substanțiale bonificații financiare.

Deși Mae era încântată să accepte acest aranjament, sperând să obțină un statul social respectabil și, totodată, să-i ofere șansa surorii ei la un viitor decent, David s-a îndrăgostit de Harriet, deși aceasta îi arăta fățiș disprețul ei cu orice prilej.

Ițele acțiunii se încurcă tot mai tare pe măsură ce mai multe personaje intră în scenă – Laurie, un tânăr foarte cumsecade, Sally, sora acestuia, Roger, soțul lui Sally și mai ales Alex Blake, un tânăr fermecător, care reușește să le fure inima ambelor surori.

Însă, încă o dată, inima lui Mae este frântă, Alex îndrăgostindu-se nebunește de Harriet.

Mi-a părut rău de ambele surori, în ciuda comportamentului reprobabil al uneia dintre ele. Cumva, amândouă au fost victimele unor circumstanțe asupra cărora nu au avut niciun control. Totuși, trădarea nu a avut nicio justificare, iar prețul plătit a fost unul uriaș…

Trebuie să recunosc că am bănuit o parte din adevărul dezvăluit abia la final, dar tot am citit cu sufletul la gură, întrucât nu-mi dădeam seama cum de s-a ajuns la acea situație și nici ce s-a întâmplat cu cealaltă soră.

Pe firul din prezent, o frumoasă poveste de dragoste ia naștere între Ivy și Kit, un tânăr ofițer carismatic.  Pe de altă parte, persoanele din trecutul bunicii ei intră în forță în viața lui Ivy, care are revelație după revelație, descoperind că bunica ei o mințise toată viața, ascunzându-i informații esențiale.

Pe măsură ce războiul înaintează, ororile acestuia o afectează atât pe Ivy, cât și pe toți cei din jurul ei.

Am citit multe cărți despre Al Doilea Război Mondial, însă în majoritatea acțiunea se petrecea în Europa. A fost foarte interesant să descopăr evenimentele petrecute pe frontul japonez, cât și viața dură din lagărele de prizonieri japoneze.

Finalul este unul fericit, risipind atmosfera apăsătoare de până atunci.

Vă recomand cu drag această carte!

Cartea  Insula de la răsărit de Jenny Ashcroft poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

 

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *