Delicatese Literare
Recenzii

Insula luminii de Kristin Hannah, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Insula luminii

(Summer Island – 2004)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariție: iunie 2021

Nr. pagini: 336

Traducere din limba engleză de Andreea Florescu

KRISTIN HANNAH a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake, 1999), Aleea cu licurici (Firefly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, și Un nou început (The Great Alone, 2018). Proaspăt ecranizată într-un serial de succes, Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauză comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library Journal, The Wall Street Journal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People’s Choice Award. Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

În urmă cu mulți ani, Nora Bridge și-a părăsit soțul și fiicele, ajungând, între timp, gazda faimoasă a unei emisiuni radiofonice și realizatoarea unei rubrici de sfaturi dintr-un ziar. Cea mai mică dintre fiice, Ruby, încearcă să se remarce pe scenă și se folosește de ura față de mama ei pentru scheciurile cinice și pline de umor negru. Dar, în urma unor dezvăluiri din presa de scandal și a faptului că Nora a fost rănită într-un accident, lui Ruby i se oferă ocazia de a se răzbuna: se preface că vrea să aibă grijă de mama ei, când, de fapt, primește un contract bănos pentru un expozeu într-o revistă cu pretenții.

Nora insistă să se retragă pe Insula Verii, la casa cea veche unde a copilărit Ruby și unde aceasta își regăsește primul iubit și pe fratele acestuia. Cei trei au fost nedespărțiți când erau mici, cei mai buni prieteni. Până în vara când Nora a plecat, iar cei rămași nu și-au mai revenit...

Scriind articolul pentru revistă, Ruby constată că mama ei nu este deloc femeia pe care și-a imaginat-o și pe care a urât-o în toți acești ani. Nora este inteligentă, înțeleaptă și vulnerabilă și încearcă orice ca să se împace cu fiica ei. Iar Ruby este forțată să se maturizeze brusc și să privească relația dintre ea și mama ei prin ochii unei femei în toată firea și, de ce nu, să accepte să iubească și să fie iubită.

Hannah are o abilitate excelentă de a atinge profunzimea vieții personajelor sale principale… Nora Bridge și fiicele ei sunt persoane complexe. Seattle Post-Intelligencer

O poveste caldă și emoționantă despre personaje foarte umane ale căror situații personale prind viață cu realism și sensibilitate. Library Journal

Insula luminii” este o poveste scrisă cu multă sensibilitate, căldură și empatie despre maturizare, despre puterea iubirii și despre vindecarea prin iertare. Și despre importanța cumunicării și despre sinceritate. Căci, uneori, păstrarea secretelor pentru a nu-i afecta pe cei dragi e o alegere greșită.

Nora Bridge este cunoscuta moderatoare a unui unui  talk-show de succes. E o femeie de carieră, realizată profesional, dar cu viața personală la pământ. Cu ani în urmă, ea și-a părăsit soțul și și-a lăsat fiicele în urmă, iar această rană, facută ei însăși și fetelor ei, nu s-a vindecat niciodată.

Fiica cea mare, Caro, este căsătorită și este mamă la rândul ei. Dacă în ceea ce o privește pe aceasta, Nora și ea au păstrat o oarecare legătură (nu am înțeles de ce nu era mai strânsă această legătură, din partea Norei), în ceea ce o privește pe fiica ei cea mică, Ruby, lucrurile stau complet diferit. Fiica ei Ruby este o comediantă care se luptă să se afirme, iar cele două – mamă și fiică – nu au mai vorbit de mai mult de un deceniu. Nici surorile între ele nu au o relație prea apropiată, iar în ceea ce-l privește pe tatăl lor, acesta s-a recăsătorit și are un copil mic, nemaifiind nici acesta implicat prea mult în viața fiicelor sale.

Apoi este dezvăluit un scandal din trecutul Norei, care îi pune cariera pe butuci (reacția publicului său m-a dezamăgit și mi s-a părut chiar superficială), iar lui Ruby i se oferă o avere pentru a scrie o poveste despre mama ei. O poveste cu cât mai multe secrete scoase de sub preș, spre deliciul publicului avid de a dezgoli viețile idolilor săi. Când Nora are un accident de mașină, Ruby se oferă să o ajute câteva săptămâni pe perioada recuperării, gândindu-se că astfel va putea să-și scrie articolul. Fără tragere de inimă, ea se întoarce împreună cu Nora la casa familiei de pe Insula Verii, de care le leagă o mulțime de amintiri. Cartea are în prim plan reconstruirea relației dintre Nora și Ruby. Cât despre Caro, e lăsată un pic în umbră. Ne dăm seama că nu are o căsătorie perfectă, iar ca mamă pare a fi copleșită și depășită de situație… Mi-ar fi plăcut să se dezolte mai mult și povestea acesteia în carte.

Mi-a plăcut personajul lui Ruby, o tânără debusolată, sensibilă, dar impulsivă. Când a aflat încet-încet ceea ce a dus la acțiunile mamei sale, a fost dispusă să înțeleagă și, mai ales, să ierte și, într-un fel, să se ierte și pe sine, căci, rănită fiind, și ea rănise la rândul său pe cineva drag. Confruntându-se cu un trecut care include o iubire niciodată uitată, un bun prieten din copilărie grav bolnav și o mamă care ascunde secrete dureroase de familie, Ruby începe în sfârșit să înțeleagă legăturile complexe care leagă o mamă și o fiică, realizează că fiecare poveste are mai multe fațete și că uneori trebuie să ne uităm dincolo de propria suferință și furie pentru a reînnoi o veche relație și pentru a accepta o nouă șansă.

Cartea mi-a prilejuit o lectură extrem de plăcută și o recomand cu drag tuturor cititorilor cărora le plac poveștile emoționante, pe alocuri sfâșietor de triste, dar pline de iubire și speranță.

O alegere perfectă ca lectură de vară!

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Blue Moon ordonate după autor si serii

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

Cărțile autoarei Kristin Hannah pot fi comandate pe litera.ro, elefant.ro, libris.ro, litera.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Kristin Hannah

8 Comments

  • anasylvi

    Foarte frumoasa recenzia! Analizand propriile greseli, ii putem intelege mai bine si pe altii. Pana la urma, nimeni nu e perfect, nu suntem roboti si chair si aceia mai dau eroare. Multumesc pentru recomandarea frumoasa! Potrivita pentru sezon.

  • Mirela Barbălată

    O recenzie caldă! Felicitări!
    Cartea are o tematica sensibilă, relatia mamă – fiică având un substrat profund și aparte deopotrivă. Este ușor, și nu prea, să citești carti ce prezintă un astfel de subiect, mai ales dacă povestea și personajele sunt foarte bine construite. Simți, trăiești emoțiile tuturor.
    Mulțumesc pentru recomandarea frumoasă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *