Delicatese Literare
Recenzii

Întâlnire cu viața de Cecelia Ahern, Editura ALL – recenzie

Întâlnire cu viața

(The Time of My Life – 2011) 

Cecelia Ahern

Editura ALL

Traducere: Marinela Iovu

Nr. pagini: 432

An apariție: 2015

Bestseller internațional
Cu o mare putere de seducție, personaje fermecătoare și dialoguri încântătoare, romanul Ceceliei Ahern aduce în atenția cititorilor tema fericirii și a iubirii adevărate. 
„Stimată Lucy Silchester,
Întâlnirea a fost stabilită pentru luni, 30 mai 2011. 
Cu sinceritate,
Viața” 
Lucy primește de mai multe ori această ciudată invitație, dar de fiecare dată ascunde scrisorile sub covor. Și-a părăsit iubitul pentru că relaţia nu mai mergea şi a demisionat pentru că nu era de acord cu politica firmei. Acestea sunt numai două dintre poveştile pe care Lucy le-a spus prietenilor şi familiei ca să-și mascheze eșecurile. Există însă cineva care ştie adevărul și îi trimite scrisoare după scrisoare, insistând ca ea să vină la o întâlnire. Expeditorul este chiar Viața. Într-o zi, Viața apare la ușa ei, în persoana un bărbat nefericit, cu ochii injectaţi şi îmbrăcat într-un costum şifonat, dar hotărât să aducă schimbarea. În cele din urmă, Lucy îi acceptă ajutorul şi măștile încep să cadă…
„O poveste surprinzătoare, care îţi încălzeşte inima.“ – Booklist
„Unul dintre cele mai bune romane ale autoarei… Amuzant, emoţionant, cu un mesaj profund.“ – Daily Express
„O dulce poveste cu accente moralizatoare infuzată cu accentele magice ale stilului Ceceliei Ahern” – Daily Telegraph
„Cel mai bun mod de a evada din viața de zi cu zi este să te refugiezi în paginile unui roman de Cecelia Ahern.“ – Glamour

Toate cărțile scrise de Cecelia Ahern conțin o lecție de viață, strecurată subtil în spatele unei povești dulci-amărui. Intriga cărții ”Întâlnire cu viața” pornește de la o idee deosebit de interesantă și originală. Cum ar fi oare dacă ți-ai putea vedea propria viață întruchipată într-o persoană reală? Ai putea observa atunci – la propriu!, în timp real, ce efecte au deciziile pe care le iei asupra vieții tale și, astfel, ai putea interveni la timp pentru a putea îmbunătăți imaginea acesteia.   
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Lucy Silchester, o tânără de treizeci de ani, aflată într-un moment de cumpănă. După o perioadă înfloritoare, viața ei intrase pe o pantă descendentă în urmă cu aproape trei ani, după ce iubitul ei, Blake, o părăsise, aparent fără motiv. Cei doi avuseseră o relație perfectă timp de cinci ani, perioadă în care colindaseră împreună în cele mai exotice locuri de pe glob, locuiseră într-un apartament spațios și  confortabil, în care iubitul îi gătea feluri sofisticate de mâncare, visaseră împreună și își făcuseră planuri de viitor. 
Însă, complet pe neașteptate, Blake a anunțat-o pe Lucy că vrea să se despartă de ea. Mai mult, chipurile pentru a o ajuta să nu se simtă umilită, Blake i-a sugerat să le spună tuturor cunoștințelor că despărțirea a fost ideea ei, întrucât a simțit nevoia unei schimbări. Năucită de cursul complet neașteptat pe care o luase viața ei, Lucy a acceptat, tributară concepției impuse încă de mică de familia ei, conform căreia cel mai important lucru era păstrarea unei imagini perfecte în ochii lumii, chit că aceasta era complet falsă. O idee complet greșită întrucât, până la urmă, ce contează ce cred cei din jur, dacă în adâncul sufletului tău tot suferi? Poți minți pe oricine din jurul tău, însă tu vei ști în permanență care este, de fapt, adevărul.
Familia mea aparținea unui cult religios foarte sever, numit Biserica Etichetei Sociale. Patronul Bisericii lor era Lumea. Adică toate gesturile făcute și toate cuvintele spuse porneau de la întrebarea ‘Ce o să zică lumea ?’ 
Pentru a susține o minciună a trebuit să inventeze o altă minciună și tot așa, până când Lucy s-a trezit învăluită într-o adevărată rețea de minciuni, aproape imposibil de gestionat. Departe de a-i oferi o plasă de siguranță, cum sperase ea, toate aceIe neadevăruri de care s-a înconjurat au adus-o în situația de a se izola de multe ori de cei din jur, pentru a nu se încurca în propriile afirmații.
Toată acea tevatură emoțională a făcut-o să devină neglijentă la serviciu, astfel că a produs o greșeală gravă, în urma căreia a fost dată afară. Și de această dată, Lucy a ascuns adevărul, îngrozită de ce ar fi putut crede lumea aflând despre neglijența ei. Astfel, tuturor le-a spus că ea și-a dat demisia, inventând pe loc și un motiv convingător pentru care făcuse acest lucru. 
Minciunile nu s-au oprit aici, amplificândsu-se din ce în ce, întocmai ca un bulgăre de zăpadă care o ia la vale. Aplicând la un nou job, la care o cerință obligatorie era deținerea de cunoștințe de mai multe limbi străine, Lucy a mințit că vorbește fluent limba spaniolă, din care, de fapt, nu știa o boabă. După obținerea jobului, a trebuit să apeleze la noi tertipuri când avea de făcut traduceri din limba spaniolă, fiind nevoită să apeleze la o fostă prietenă care cunoștea limba. Din păcate, în acest fel trăda o altă bună prietenă care era certată cu aceasta… 
Întrucât nu le oferise un motiv plauzibil, prietenii o învinuiau pe Lucy pentru despărțirea de iubitul ei, Blake, fiind convinși că ea îl înșelase și o tratau cu răceală. 
În plus, Lucy se simțea copleșită și de realizările familiei ei pe toate planurile, cu toții având cariere strălucite și o viață echilibrată. Tatăl ei era judecător, fratele cel mare procuror, iar celălalt frate un chirurg strălucit. 
Tatăl ei, cu care nu avusese niciodată o relație prea caldă, o făcea să simtă din plin dezamăgirea față de eșecurile ei. 
Întrucât câștigurile de la noua ei slujbă erau insuficiente pentru a-și mai putea permite apartamentul luxos în care stătuse cu iubitul ei, îl vânduse, banii îi cheltuise nechibzuit, ajungând să stătea cu chirie într-o garsonieră minusculă, în care, de jenă, nu primea în vizită pe nimeni, niciodată…  
Viața ei intrase complet în derivă și a decis să intervină. Spre stupoarea ei, Lucy primește mai multe scrisori ciudate și insistente, în care este somată să se prezinte la o întâlnire cu Viața sa.
„Stimată Lucy Silchester,
Întâlnirea a fost stabilită pentru luni, 30 mai 2011.
Cu sinceritate,
Viața”
Cu multă surprindere, Lucy descoperă că există o agenție ai cărei angajați sunt, de fapt, viețile altor oameni.
Nemaiputându-se eschiva la nesfârșit, Lucy se prezintă la întâlnirea cu propria ei Viață. Acolo, Lucy întâlnește un bărbat nefericit, cu ochii injectaţi, îmbrăcat într-un costum şifonat, aflând că tot acest aspect deplorabil era cauzat de faptele și sentimentele ei recente.
„Eşti bolnav? Mergi la doctor şi îţi dă antibiotice. Ai depresii? Mergi la psihoterapeut şi iei antidepresive. Începi să încărunţeşti? Îţi vopseşti părul. Dar când e vorba de viaţa ta? Faci câteva alegeri greşite, ai ghinion de câteva ori… Dar trebuie  să mergi mai departe, nu? Nimeni nu poate vedea partea ascunsă, iar dacă nu o vezi nici tu – dacă un aparat cu raze X sau o cameră de luat vederi n-o poate fotografia ca să ţi-o arate – , atunci potrivit credinţei timpurilor noastre, ea nu există. Dar eu exist. Eu sunt acea parte a ta. Radiografia sufletului tău. E ca şi cum ai avea în faţă o oglindă, iar eu sunt reflecţia. Îţi arăt că te doare şi că eşti nefericită. Totul se vede pe mine. Acum înţelegi?”
Deși sceptică la început, Lucy se va convinge cu ochii ei de afirmațiile bărbatului. În continuare, este amuzant să vezi modul în care își schimbă înfățișarea bărbatul care personifică viața lui Lucy, în funcție de acțiunile ei. Dacă la prima întâlnire, acesta este caustic, iritat, obosit și plictisit, îmbrăcat neglijent și îi miroase gura, pe măsură ce Lucy începe să ia decizii bune devine elegant, vesel, amabil și mulțumit.
Când însă Lucy greșește din nou, pielea i se umple de pete de alergie și îi apare un furuncul.
Lucy începe să resimtă din plin responsabilitatea pe care o are față de Cosmo Brown, cum îl numește ea pe bărbatul ce simboliza viața ei. Cosmo părea conectat în permanență la Lucy și la trăirile acesteia, suportând pe propria lui piele toate consecințele erorilor ei, fără a se putea apăra. Doar Lucy putea îmbunătăți aspectul acestuia, luând hotărârile potrivite.
Cosmo nu era însă cu totul pasiv. Acesta îi servește lui Lucy mai multe adevăruri amare, menite să o trezească la realitate. Insistând să o însoțească peste tot, Cosmo dezvăluie câte un adevăr despre ea, la fiecare minciună pe care ea o spunea, astfel că familia, prietenii și colegii de birou află diverse informații pe care ea le ascunsese cu strășnicie până atunci. Deși, pe moment, Lucy este copleșită de faptul că ajunge să fie expusă, măștile în spatele cărora se ascunsese atâta timp fiind îndepărtate rând pe rând, Cosmo o asigură că în timp va înțelege beneficiile acestui lucru.
„- Ești fericit acum ?
– Mă simt ceva mai bine.
– Te fac să te simți mai bine, dar îi îndepărtez pe ceilalți. Mie ce bine îmi face treaba asta?
– În momentul de față nu prea mult, dar cu timpul va merita. Trebuie ca ei să ajungă să te cunoască.
– Mă cunosc deja.
– Nici tu nu te cunoști. Cum să te cunoască ei?”
Cosmo uneltește în continuare, face tot felul de planuri, care o proiectează pe Lucy pe diverse traiectorii, în care aceasta ajunge să cunoască noi oameni. Un apel format greșit o ajută pe Lucy să interacționeze cu un bărbat carismatic, Don, convingându-ne încă o dată de puterea destinului și a întâmplării în viață.
 „Uneori, numerele greșite sunt cele corecte”
Totuși, Cosmo nu îi forțează mâna lui Lucy, lăsându-i întreaga putere de decizie.
Lucy este cea care trebuie să cântărească bine toate oportunitățile și amenințările și să tragă concluziile, anume ce ar trebuie să păstreze și la ce ar trebui să renunțe pentru a merge mai departe.
Lucy reușește să realizeze că, atâta timp cât nu va înfrunta realitatea așa cum este ea, cu bune și cu rele, ci va continua să se complacă într-o rutină comodă, fără să aibă curajul schimbării, va fi mereu nefericită. Doar adevărul este cel care putea să o elibereze, să o ajute să-și găsească adevărata personalitate, să conștientizeze ce i se potrivea cel mai bine și să obțină fericirea –  ”Adevărul te va elibera”!
„Câtă vreme sunteţi pe acest pământ, Viaţa vă stă alături. Aşa cum revărsaţi iubire, afecţiune şi atenţie asupra soţilor, soţiilor, părinţilor, copiilor şi prietenilor de-o viaţă care vă înconjoară, trebuie să faceţi acelaşi lucru şi cu viaţa voastra, pentru că vă aparţine, sunteţi voi, vă sare în ajutor şi vă încurajează, chiar şi atunci când simţiţi că nu mai puteti face nimic. Renunţasem la viaţă pentru o vreme, dar ceea ce am învăţat este că, dacă se întâmplă asta și, mai ales, când se întâmplă, viaţa nu te abandonează .”
O carte cu un mesaj foarte profund, care te provoacă să-ți dai întâlnire cu propria ta viață. Oare îți va plăcea ceea ce vezi? Fiecare ar trebui să-și dea propriul răspuns și să acționeze în consecință…

10893138

Cartea Întânire cu viața de Cecelia Ahern a fost oferită pentru recenzie de Editura ALL

Cărțile autoarei Cecelia Ahern pot fi comandate pe elefant.ro, libris.rocartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librariadelfin.ro

Listă recenzii și prezentări cărți Cecelia Ahern

Recenzii și prezentări cărți Editura ALL

 

 

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *