Delicatese Literare
Recenzii

Întâlnire la Bombay de Jenny Ashcroft, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Întâlnire la Bombay

(Meet Me in Bombay – 2021)

Jenny Ashcroft

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariției: ianuarie 2021

Nr pagini: 352

JENNY ASHCROFT este o autoare britanică de ficțiune istorică. Și-a petrecut mulți ani din viață lucrând și explorând Australia și Asia, iar acum locuiește la Brighton, pe malul mării, împreună cu familia. Este absolventă de Istorie la Universitatea Oxford și a fost întotdeauna fascinată de trecut, mai ales de evenimentele majore care au transformat viețile oamenilor obișnuiți.

Tot ce trebuie să facă este să o găsească. Dar mai întâi de toate, trebuie să-și amintească cine este ea.

E Ajunul Anului Nou în Bombay, în 1913, iar Madeline Bright, încă neacomodată cu căldura sufocantă a Indiei coloniale, tânjește după tot ceea ce a lăsat în urmă în Anglia. Apoi, la miezul nopții, Maddy îl întâlnește pe Luke Devereaux și, din clipa în care se schimbă anul, la fel se întâmplă și cu viețile lor.

Îndrăzneț și charismatic, Luke îi arată lui Maddy minunățiile din Bombay, iar frumusețea și vivacitatea lui Maddy îl cuceresc pe Luke. Singura care se opune legăturii lor este mama lui Maddy, care îl preferă pe devotatul Guy Bowen ca pretendent al fiicei ei.

Însă, în vreme ce Maddy și Luke se îndrăgostesc, lumea întreagă se zguduie din temelii. Primul Război Mondial e pe cale să izbucnească, iar Luke nu va avea de ales și va trebui să lupte. El și Maddy vor fi separați de continente întregi, de primejdii și de pierderi devastatoare, însă îi va uni promisiunea făcută de Luke, aceea că se vor întâlni din nou la Bombay.

„O poveste de dragoste intensă, dulce-amăruie, menită să vă captiveze și să vă facă să citiți pe nerăsuflate întreaga carte.“ Gill Paul, autoare a romanului Soția secretă

„Un tur de forță irezistibil de romantic… Autoarea scrie o proză expresivă, cu o țesătură epică densă, iar cursul ultim al evenimentelor îi va lua prin surprindere pe cei care cred că au ghicit finalul poveștii. Ashcroft își determină cititorii să întoarcă pagină după pagină.“  Publishers Weekly

„O minunată poveste de dragoste, complexă și răscolitoare.”  Tracy Rees, autoarea romanului Amy Snow

„Întâlnire la Bombay mi-a plăcut în toate privințele… o poveste uluitoare, care te bântuie multă vreme după ce ai întors ultima pagină.” Beatriz Williams

„Una dintre acele rare și minunate cărți care te transpun cu adevărat într-o altă lume și într-o altă epocă, prin perfecțiunea termenilor aleși, a tonului și a detaliilor.” Lauren Willig

„Întâlnire la Bombay e genul de carte care le va provoca cititorilor săi un adevărat sevraj literar, făcându-i să dorească o continuare multă vreme după ce vor fi întors ultima pagină.” Karen White

„O minunată poveste de dragoste, care vă va transpune într-o manieră atât de realistă în mijlocul tensiunilor și ai claustrofobiei ce domneau la Bombay în ajunul Primului Război Mondial, încât veți putea adulmeca mirosul de la tropice și vă veți simți spatele ud de sudoare. O carte nespus de mișcătoare, sublimă și tristă, o poveste intensă, dramatică și profund emoționantă, în care se împletesc dragostea, misterul, pierderea și bucuria. O carte irezistibilă”. Kate Furnivall

„Strălucit construită, dezvăluindu-și secretele încetul cu încetul și într-o manieră subtilă… ultimele pagini au fost desăvârșit de triste și de mișcătoare, astfel încât am terminat de citit cartea cu lacrimi curgându-mi pe obraji și având certitudinea că impresia pe care mi-a lăsat-o avea să fie una durabilă.” Iona Grey

Cartea ”Întâlnire la Bombay” este un roman fascinant și captivant, o ficțiune istorică, o poveste misterioasă și emoționantă despre viață, dragoste, relații familiale, pierdere, vinovăție, speranță, durere, regret, despre tragediile fizice și psihologice ale războiului, într-o perioadă tulbure a istoriei și anume Primul Război Mondial.
Prologul cărții este unul care are capacitatea de a atrage cititorii, în care ne este prezentat un tânăr soldat ce luptase în prima linie în război, care se recuperează într-un spital, suferind de amnezie și de alte răni, neștiind cine este sau cine este femeia care apare constant în visele sale!
Personajul principal al cărții este Madeline Bright, o tânără foarte frumoasă care este nevoită să se întoarcă la Bombay, la părinții ei, după o lungă perioadă de timp petrecută în Anglia, unde își făcuse studiile, visele ei de a rămâne acolo și de a deveni profesoară fiind spulberate.
Suntem în anul 1913 și, în timp ce se afla la o petrecere în Ajunul Anului Nou, Maddy îl zărește pe Luke Devereaux, pe care dorește să îl cunoască dar nu reușește, însă acesta o aude când vorbește despre dorul de casă și, hotărât să o încurajeze să se bucure de timpul petrecut în India, îi trimite o scrisoare și îi dăruiește un ghid turistic și astfel își încep marea aventură. Nu au prima întâlnire decât după o perioadă de timp, atracția dintre ei fiind foarte puternică și astfel încep să exploreze împreună toate locurile superbe și minunățiile din Bombay, iar dragostea lor începe să înflorească. Tatăl fetei este foarte încântat de relația lor, dorind ca ea să fie fericită, însă mama ei se opune legăturii lor, dorind că ea să se căsătorească cu Guy Bowen, chirurg și prieten devotat cu douăzeci de ani mai mare decât Maddy.
Fiind tot mai îndrăgostiți unul de celălalt, cei doi hotărăsc să se căsătorească, însă fericirea lor nu durează mult, întreaga lume zguduindu-se din temelii atunci când războiul izbucnește și Luke este trimis la luptă. Ambii sunt separați de război, durere și singurătate, dar își scriu reciproc în mod constant și, ca toate familiile cu bărbați în război, Maddy așteaptă cu nerăbdare întoarcerea lui în siguranță, dar viața nu e simplă și se va schimba pentru totdeauna!
Modul în care decurge povestea, ce le va oferi viitorul, dar și dacă Luke își va ține promisiunea, vă las să descoperiți singuri citind această carte superbă! Mi-a plăcut foarte mult, mi-a transmis foarte multă emoție, povestea de dragoste este copleșitoare și răvășitoare!
Cartea este foarte bine scrisă, autoarea surprinde cu acuratețe atmosfera locală și modul de viață al englezilor în India colonială: descrierea orașului Bombay, căldura, zgomotul din piețe, mirosul de mirodenii, multitudinea de culori, mâncarea stradală, condimentele, fructele, legumele și florile, dar și partea întunecată și ororile războiului! Personajele sunt atent conturate, titlul este foarte potrivit, iar coperta superbă!
,,Mi-am ținut respirația. Nici măcar când dormeam în scaun nu respiram. Când m-am trezit, pentru că mereu mă trezeam înainte să-ți văd fața, aveam lacrimi pe obraji. Nu-mi amintesc cum arăți, dar cu toate astea știu că dacă te-aș vedea te-aș recunoaște imediat. Sunt convins că ești frumoasă. Îmi place să cred că am fost fericiți odată. Încerc să cred că povestea noastră a fost una minunată. Dar sunt aici, bătrân și singur, și tu nu ești lângă mine, deci nu știu cum ar putea fi. Nu am nevoie decât să mă întorc la tine, însă acest lucru pare imposibil, cu fiecare zi care trece. Pentru că oricât de des visez, oricât de multă răbdare am ca mintea mea distrusă să îmi ofere măcar un indiciu care m-ar putea aduce înapoi la tine – o inițială, numele unui loc, cel mai mic detaliu – astea nu se întâmplă niciodată. Nu știu de unde ești, cine ești sau dacă trăiești măcar. Încerc așa tare să-mi amintesc, în fiecare oră a fiecărei zile, dar uneori nici măcar nu mi amintesc că ar trebui să-mi amintesc numele tău. După atâția ani, încă nu știu unde am fost, ce evenimente m-au dus departe de tine, cum am ajuns să fiu în acel spital în 1915. 
Sau cine Dumnezeului sunt.” 
,,Artificiile continuau. Era propriul ei spectacol. Oare îl observase deja? Asta o făcuse să stea? Se întrebă deseori acest lucru în săptămânile care urmară. Nu știa. Nu era sigură dacă mai întâi observase silueta lui, la câțiva metri pe faleză, cu fața spre ea, mâinile în buzunare, jacheta de bumbac fluturând în briză. În timp ce artificiile continuau să lumineze cerul, simți cum atenția i se îndreaptă spre el. Încet, își coborî privirea și își întoarse capul peste umărul gol. Privirea ei o întâlni pe a lui. Deși era întuneric, de data asta știu că el zâmbi. Străinul îi făcu cu mâna. Fără să se gândească, ea îi răspunse la fel. Simți intensitatea momentului. După asta, nimic nu a mai fost la fel.” 
,,Se uita la fața lui Luke când acesta vorbea, fiecare expresie a lui. Simți energia din el și o reacție ca răspuns din ea. Dorința de a se conecta, de a-l atinge, devenea din ce în ce mai puternică. Luke se aplecă spre ea, se apropie. Simțea același lucru. Numai o adiere îi mai despărțea acum. O singură mișcare și totul ar fi dispărut. Tăcură amândoi. Maddy nu știa de cât timp vorbeau. Luke o privi ca și când o vedea pentru prima oară. ,,Îmi place de el”, se gândi ea. ,,Îmi place atât de mult”. O rafală de vânt se strecură printre copaci și iarbă. Tânăra deveni conștientă de bătăile inimii. Avu senzația că urma să se întâmple ceva.” 
Recomand această carte tuturor iubitorilor de ficțiune istorică, dar și iubitorilor de povești de dragoste, e o carte care vă va transmite o furtună de emoții, veți descoperi pasiunea și romantismul, fericirea și disperarea, dragostea, dar și pierderea!

LISTĂ CĂRŢI APĂRUTE ÎN COLECŢIA BLUE MOON ORDONATE DUPĂ AUTOR ŞI SERII

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *