Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Întâlniri în America. Portalul Magic nr. 23 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Întâlniri în America. Portalul Magic nr. 23

(Thanksgiving on Thursday – 2002)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrații: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2020

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume. Aș dori să remarc și ilustrațiile foarte sugestive care însoțesc textul.

Întâlniri în America este a 23-a carte din seria Portalul magic și reprezintă un mijloc foarte plăcut și amuzant de a le explica celor mici originea și semnificația sărbătorii ”Ziua Recunoștinței”.

Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Sărbătoarea a devenit treptat o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.

Ziua Recunoștinței a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.

Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcanul umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb și plăcinta cu dovleac.

În Întâlniri în America avem ocazia să asistăm, alături de Jack și Annie, cei doi eroi ai cărții, la prima sărbătorire a Zilei Recunoștinței în anul 1621.

În ciuda faptului că Jack și Annie beneficiază, prin intermediul portalului, de o adevărată magie, întorcându-se în timp costumați corespunzător, ei nu primesc în mod miraculos și abilitățile persoanelor care trăiau în acele vremuri.

În scurt timp, cei doi vor fi capturați de pelerini.

Cunoscând evenimentele istorice din vremea respectivă de la lecțiile predate la școală, cei doi vor reuși să-și încropească un alibi, care va fi confirmat, spre surprinderea lor, chiar de indianul Squanto, cel ce-i ajutase pe pelerini, încă de când ajunseseră în America, să învețe să vâneze și să obțină recolte bogate. Explicația ajutorului neașteptat le va fi furnizată, ceva mai târziu, chiar de către Squanto, iar cei doi frați își vor însuși o morală prețioasă:

”Ajută-i pe cei care se simt diferiți și le e frică.”

Pelerinii le-au cerut celor doi frați să ajute la pregătirea sărbătorii. Dar, indiferent dacă este vorba de cules, de vânat, de pescuit sau de gătit, Jack și Annie nu știau cum trebuie să procedeze, fie că rămâneau cu mult în urma celorlalți, fie că țiparii le alunecau printre degete, fie că au ars chiar curcanul umplut festiv!

Vor reuși ei, prin amestecul lor, să strice sărbătoarea pentru totdeauna? Din fericire, totul se făcea în echipă, astfel că totul va fi salvat în final!

Astfel, după mai multe peripeții, Jack și Annie vor reuși să finalizeze cu succes încă o misiune specială, găsind răspunsul la ghicitoarea adresată de Zâna Morgan și descoperind astfel o nouă magie.

”- Magia fraternității, spuse Jack. Atunci când ți-e bine împreună cu ceilalți, deși ești diferit de ei.”

O carte plină de învățăminte, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari!

Cartea Întâlniri în America. Portalul Magic nr. 23 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

10 Comments

Spune-ți părerea!