Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Întâlniri în America. Portalul Magic nr. 23 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Întâlniri în America. Portalul Magic nr. 23

(Thanksgiving on Thursday – 2002)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrații: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2020

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#23. Întâlniri în America

Zâna Morgan i-a trimis pe Jack și Annie în căutarea unei magii diferite de a vrăjitoarelor și magicienilor. Cei doi frați ajung în America secolului al XVII-lea, unde iau parte la prima sărbătoare de Ziua Recunoștinței, alături de coloniști și indieni. Nici nu ajung bine că Jack cade într-o capcană și se trezește în aer, atârnat de un picior! Cine o să-l salveze din capcană?

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume. Aș dori să remarc și ilustrațiile foarte sugestive care însoțesc textul.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.

În a patra serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.

În a cincia serie de patru aventuri – Ultimele ore de pe Titanic, Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor – misiunea celor doi frați este să-l ajute pe Teddy, un cățeluș aflat sub puterea unei vrăji. Dacă Jack și Annie reușesc să primească patru daruri, din patru locuri diferite din lume, vraja se va destrăma și câinele va fi salvat.

În noua serie de patru aventuri – Emoții pe scenă, Bună dimineața, gorilelor!, Întâlniri în America, Valuri mari în Hawaii – misiunea celor doi frați este să descopere o magie diferită de a vrăjitoarelor și magicienilor.

Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremuri de mult apuse.

Întâlniri în America este a 23-a carte din seria Portalul magic și reprezintă un mijloc foarte plăcut și amuzant de a le explica celor mici originea și semnificația sărbătorii ”Ziua Recunoștinței”.

Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Sărbătoarea a devenit treptat o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.

Ziua Recunoștinței a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.

Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcanul umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb și plăcinta cu dovleac.

În Întâlniri în America avem ocazia să asistăm, alături de Jack și Annie, cei doi eroi ai cărții, la prima sărbătorire a Zilei Recunoștinței în anul 1621.

În ciuda faptului că Jack și Annie beneficiază, prin intermediul portalului, de o adevărată magie, întorcându-se în timp costumați corespunzător, ei nu primesc în mod miraculos și abilitățile persoanelor care trăiau în acele vremuri.

În scurt timp, cei doi vor fi capturați de pelerini.

Cunoscând evenimentele istorice din vremea respectivă de la lecțiile predate la școală, cei doi vor reuși să-și încropească un alibi, care va fi confirmat, spre surprinderea lor, chiar de indianul Squanto, cel ce-i ajutase pe pelerini, încă de când ajunseseră în America, să învețe să vâneze și să obțină recolte bogate. Explicația ajutorului neașteptat le va fi furnizată, ceva mai târziu, chiar de către Squanto, iar cei doi frați își vor însuși o morală prețioasă:

”Ajută-i pe cei care se simt diferiți și le e frică.”

Pelerinii le-au cerut celor doi frați să ajute la pregătirea sărbătorii. Dar, indiferent dacă este vorba de cules, de vânat, de pescuit sau de gătit, Jack și Annie nu știau cum trebuie să procedeze, fie că rămâneau cu mult în urma celorlalți, fie că țiparii le alunecau printre degete, fie că au ars chiar curcanul umplut festiv!

Vor reuși ei, prin amestecul lor, să strice sărbătoarea pentru totdeauna? Din fericire, totul se făcea în echipă, astfel că totul va fi salvat în final!

Astfel, după mai multe peripeții, Jack și Annie vor reuși să finalizeze cu succes încă o misiune specială, găsind răspunsul la ghicitoarea adresată de Zâna Morgan și descoperind astfel o nouă magie.

”- Magia fraternității, spuse Jack. Atunci când ți-e bine împreună cu ceilalți, deși ești diferit de ei.”

O carte plină de învățăminte, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari!

Cartea Întâlniri în America. Portalul Magic nr. 23 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *