Delicatese Literare
Recenzii

Întâlniri în vacanță de Emily Henry, Editura Litera – recenzie

Întâlniri în vacanță

(People We Meet on Vacation – 2021)

Emily Henry

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducător: Gabriela Ghircoiaș

Nr. de pagini: 368

Data apariției: mai 2022

Emily Henry este scriitoare cu normă întreagă, corector și o adevărată cunoscătoare când vine vorba de gogoși. A studiat scriere creativă la Hope College și la The New York Center for Art & Media Studies.

De aceeași autoare, la Editura Litera a mai apărut cartea Două cărți și o vacanță.

Sunt cei mai buni prieteni. Merg împreună în zece excursii de vară. Au o ultimă șansă de a se îndrăgosti.

 Poppy și Alex. Alex și Poppy. Nu au nimic în comun. Ea este un copil rebel. Are o poftă de călătorie nesățioasă; el preferă să stea acasă să citească. Dar încă din facultate sunt cei mai buni prieteni. În cea mai mare parte a anului, ei locuiesc departe unul de celălalt – ea este în New York City, iar el în micul lor oraș natal – dar în fiecare vară, timp de un deceniu, au avut împreună o săptămână glorioasă de vacanță.

 Până când au stricat totul. De doi ani nu au mai vorbit.

 Poppy are tot ce ar trebui să-și dorească, dar este blocată într-o rutină care o obosește. Când cineva întreabă când a fost cu adevărat fericită ultima dată, ea știe, fără îndoială, că a fost în acea călătorie nefastă, finală, cu Alex. Și așa, decide să-și convingă cel mai bun prieten să mai meargă într-o vacanță împreună. Acolo își pune sufletul pe masă. Și iubirea pentru el.

 Are o săptămână să rezolve totul. Dacă ea poate ocoli singurul mare adevăr care a stat întotdeauna în liniște în mijlocul relației lor aparent perfecte, ce ar putea merge prost?

Întâlniri în vacanță de Emily Henry este o carte caldă și relaxantă, numai bună de citit într-o zi caniculară de vară.

Tema cărții nu este una nouă, ”cei mai buni prieteni care devin într-un final iubiți” am mai întâlnit-o în mai multe cărți sau filme. Însă, chiar dacă finalul este unul previzibil, nu te plictisești până ajungi acolo. Replicile spumoase dintre cei doi protagoniști, vacanțele trăsnite de care aceștia au parte timp de 10 ani, incertitudinile și speranțele din prezent reușesc să-ți mențină interesul pe tot parcursul lecturii.

Poppy și Alex sunt tot atât de diferiți unul de celălalt precum soarele și luna, dar poate tocmai de aceea se completează atât de bine. Poppy este plină de viață, expansivă, impetuoasă, aventuroasă, mereu gata de fugă, în timp ce Alex este așezat, prudent, studios și responsabil. Ea își urăște orașul natal Lienfeld și culoarea kaki, pe care Alex le adoră. Ea a abandonat studiile și a plecat la New York, unde a ajuns să obțină o slujbă ce i se potrivește mănușă, lucrând la o revistă ce recomandă diverse destinații de vacanță, oferindu-i posibilitatea să fie mereu pe drumuri și să ajungă în locuri exotice. El a terminat cu brio facultatea, făcând ulterior mai multe studii aprofundate, dar, cu toate acestea, a ales să predea literatura la liceul din Linfeld, orașul lui natal.

Vacanțele de vară petrecute împreună au fost minunate, însă ar fi rezistat oare o relație pe termen lung, atâta timp cât planurile lor de viitor păreau complet incompatibile?

Cartea fiind scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Poppy, îi înțelegem destul de bine gândurile, trăirile și incertitudinile, sentimentele lui Alex fiind învăluite în mister până aproape de final. Pentru Poppy, care se aruncase adesea cu capul înainte, bazându-se doar pe instinct, exista un risc pe care nu era dispusă să și-l asume, ținând seama de miză. Prietenia lui Alex era neprețuită,astfel că, de mai multe ori de-a lungul anilor, și-a înăbușit atracția față de el și gândul ”ce-ar fi dacă?, încercând să se implice în alte relații și chiar să se autoconvingă de vreo două ori că s-a îndrăgostit de altcineva.

Totuși, în ciuda precauțiilor, în urmă cu doi ani s-a întâmplat ceva, iar prietenia dintre Poppy și Alex a fost pusă pe pauză, cei doi nemaicomunicând unul cu celălalt de atunci. Realizând, într-un moment de introspecție, că singurele momente fericite din viața ei au fost cele petrecute în compania lui Alex, Poppy a decis că trebuie să reînvie cu orice preț prietenia lor. Dacă și cum a reușit acest lucru, vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte.

Pe de o parte, la sfârșitul cărții, mi-a părut rău că cei doi au petrecut 12 ani departe unul de celălalt doar dintr-o proastă comunicare dar, pe de altă parte, poate a fost necesar acest răstimp pentru a-i ajuta să acumuleze mai multe experiențe care i-au maturizat, i-au făcut să privească altfel viața și să-și înțeleagă prioritățile, făcând astfel posibil un viitor fericit împreună.

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Blue Moon ordonate după autor si serii

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *