Delicatese Literare
Recenzii

Întoarce-te la mine vol. 1 și vol.2 de Simona Lungu, Editura Bookzone – recenzie

Întoarce-te la mine

Volumul 1

Simona Lungu

Editura Bookzone

Anul apariției: 2019

Număr pagini: 350

Anul 1941. Bombardierele sovietice lovesc Constanța, schimbând destinul locuitorilor săi. Astfel, Ana, o tânără răsfățată face cunoștință cu ororile vremii prin moartea bruscă a părinților săi si totodată a tot ceea ce cunoaște si i se părea firesc.
Rămasă în grija unei mătuși, forțată să muncească împreună cu aceasta într-o clădire ocupată de trupele germane, se maturizează pe zi ce trece, devenind o femeie puternică. În aceste vremuri tulbure cunoaște dragostea in toate formele ei, iubește si învață să ia de la viată tot ce i se oferă. Iubirea o face să spere într-un viitor mai bun, desi totul se prăbușește in jurul său.
Întoarce-te la mine explorează lupta pentru supraviețuire, dezvăluindu-ne destinul trist al tinerilor care au trăit acele timpuri. Este povestea bunicilor noștri.

Simona Lungu este o tânără autoare foarte talentată, care face parte din noul val al tinerilor scriitori români contemporani, despre care nu am aflat prea multe, însă știu că a început să scrie pe platforma wattpad.
Romanul ,,Întoarce-te la mine” este o carte răvășitoare, o adevărată lecție de viață, o poveste despre vieți și destine, curaj și luptă pentru supraviețuire, prietenie și iubire într-o perioadă tulbure a istoriei!
,,Un om tare, când e lovit, își sporește puterea.” – Seneca
Acțiunea cărții se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu anul 1941 când România este ocupată de trupele germane și atacată de trupele sovietice.
Cartea este povestită la persoana întâi din perspectiva eroinei principale, Ana Maria Stanciu, o tânără de nici optsprezece ani care locuiește împreună cu părinții într-un cartier din Constanța. Mama ei făcuse parte dintr-o familie bogată, însă renunțase la tot în favoarea bărbatului de care se îndrăgostise, un simplu contabil, și alături de care și-a construit o viață frumoasă, rodul iubirii lor fiind Ana, asupra căreia își revărsaseră toată dragostea și pe care o răsfățaseră oferindu-i tot ce aceasta și-a dorit, singurele lucruri pe care ea trebuia să le facă era să învețe, să citească și să ia lecții de pian.
Însă toată fericirea Anei este spulberată atunci când locuința lor este bombardată în urma unui raid aerian, părinții ei fiind uciși pe loc. Fiind luată în grijă de o mătușă din partea tatălui, este nevoită să locuiască în casa acesteia alături de Eliza, verișoara ei, și cei doi copii ai acesteia, soțul fiind plecat pe front.
Pentru a contribui la cheltuielile casei, este obligată de mătușa ei, care lucra ca bucătăreasă într-o clădire ocupată de nemți, să lucreze alături de aceasta la bucătărie.
Reîntâlnirea cu Ștefan, un fost coleg de școală și vecin, o scoate din rutina impusă atunci când acesta îi propune să păstreze legătura, cei doi începând să-și trimită scrisori, el cerându-i chiar să-i devină iubită.
Totul se schimbă în viața Anei atunci când unul din ofițeri încearcă să o violeze și este salvată în ultimul moment de Friedrich Bruch, mâna dreaptă a comandantului, care le inspiră tuturor teamă, dar față de care Ana simte o puternică atracție.
Friedrich Bruch este un tânăr ofițer german în vârstă de 26 de ani care se născuse într-o familie de fermieri germani, căruia îi plăcuse foarte mult școala, însă, odată cu începerea războiului fusese nevoit să se înroleze în armată. La îndemnul mamei sale se căsătorise cu o văduvă mult mai în vârstă decât el cu care are un fiu, Erich. După moartea soție sale copilul rămâne în grija Anei, iar acest lucru îi face să se apropie din ce în ce mai mult, între cei doi născându-se o frumoasă poveste de dragoste. Urmează o perioadă idilică împreună în care cei doi realizează că pe zi ce trece se îndrăgostesc tot mai mult unul de celălalt fiecare simțind un dor nebun în absența celuilalt. Curând însă vor trece prin clipe cumplite, iar viețile lor vor fi puse în pericol.
,,Eram mai melancolică, visătoare, nepăsându- mi de iubire, declarații, întâlniri, timpul liber petrecându-l doar cu ai mei. Mama îmi spunea că o să am timp de așa ceva, că atunci când voi întâlni băiatul potrivit o să mă schimb, devenind de nerecunoscut. ,,Mă îndoiesc!,, îi răspundeam plină de mine. ,,Iubirea te schimbă, draga mea copilă!,, parcă îi aud și acum vocea plăcută, plină de afecțiune, pe care uneori n-am știut s-o prețuiesc.”
,,Fiecare chip este o hartă care indică trecutul, prezentul și viitorul unei persoane!” îmi spunea mama de fiecare dată când cunoșteam oameni noi și-mi cerea părerea despre ei. Frunte înaltă și largă, sprâncenele nu foarte dese, o față îngrijită, la fel și mâinile, părul tuns scurt și bineînțeles blond. E mult mai tânăr decât credeam, are până în treizeci de ani. Oare ce vrea? De ce m-a adus aici? Tremur că o frunză în vânt, inima mi s-a strâns în piept și nu-mi dau seama dacă mai bate cum trebuie. Îmi simt picioarele înghețate și nu știu dacă din cauza fricii sau a frigului .”
,,Mă ai și pe mine, Friedrich! aș vrea să -i spun, dar cuvintele rămân pe buze. Știu că ține la mine, simt asta, totuși niciodată nu mi-a declarat nimic. În afara faptului că mi repetă des că-i aparțin, de parcă aș putea să uit asta, nu mi-a spus altceva. Nici o vorbă despre viitor sau sentimentele sale, nimic. Totul cu el este prezent. Trăim ca un cuplu normal, dar fără promisiuni și planuri. În cele mai intime momente îmi șoptește lângă ureche cuvinte în germană și-mi închipui că ar fi de dragoste.”
,,Inima e mult prea rănită și însângerată. Mă simt înfrigurată și singură, deși e lângă mine. De ce a călcat în picioare toată dragostea și respectul meu ?”
Modul cum decurge povestea de dragoste, greutățile prin care vor trece, cine sunt Abner și Crina dar și cine sunt personajele negative, vă las să descoperiți singuri!
Romanul ,,Întoarce-te la mine,, este o carte deosebită, foarte bine scrisă, cu personaje bine conturate, dialogurile dintre personaje sunt uneori foarte savuroase iar coperta este bine aleasă și foarte atractivă!
Recomand această carte tuturor iubitorilor de cărți de dragoste și nu numai, care cu siguranță vor fi încântați de această poveste de iubire care depășește orice barieră! Am rămas cu inima încărcată de emoții așteptând continuarea poveștii!
Întoarce-te la mine

Volumul 2

Simona Lungu

Editura Bookzone

Anul apariției: 2019

Număr pagini: 268

În vremuri de restriște, sufletul unui om este greu încercat și lupta pentru supraviețuire devine acerba.
Cu o forță necunoscută, izvorâta din adâncul sufletului, nu-ti rămâne decât să depășești obstacolele fiecărei zile, sperând într-un viitor care să alunge norii negri abătuți asupra sa.
Poate iubirea să străpungă așchiile necruțătorului război, să umple goliciunea lăsată în urma sa si să sfideze timpul pierdut?
” – Promite-mi ca te vei întoarce la mine!
Știu ca este un om de cuvânt, iar promisiunea data cuiva îl va convinge să facă orice pentru a o îndeplini. Doar așa voi ști că va lupta să supraviețuiască si nu se va lăsa dărâmat de nimeni si nimic. Scopul nostru este de a dăinui acestor ani nenorociți, atât pentru noi, cât și pentru copii.”
În cel de-al doilea volum al cărții povestea de dragoste dintre Ana și Friedrich continuă, cei doi având parte de multe încercări, fiind nevoiți să-și păstreze relația secretă față de cei din jur, foarte puțini fiind cei ce știu de legătura lor.
Ana primește o scrisoare de la mama lui Ștefan care o anunță că acesta este grav rănit și se află într-un spital din București și atunci Ana hotărăște să fie alături de acesta în ultimele clipe de viață.
Situația din țară se înrăutățește iar stresul și neliniștea din ultimele luni își pun amprenta asupra Anei și, simțindu-se foarte rău, este nevoită să facă un control medical, unde află că este însărcinată. Deoarece batalionul lui Friedrich și al lui Ahren trebuie să plece, și pentru a le pune în siguranță pe Ana și Crina și pe copii, hotărăsc împreună ca acestea să meargă într-un sat unde locuiește o mătușă de-a lui Ahren care sigur le va proteja. Despărțirea este foarte grea, și, odată ajunse în satul mătușii își încropesc o mică gospodărie într-o casă părăsită, unde Ana îl va naște pe Christian. Cu timpul își găsește de lucru la oficiul poștal din sat unde este la curent cu tot ceea ce se întâmplă și astfel află că armata noastră a întors armele împotriva nemților.
Anii trec, și odată cu sfârșitul războiului, văzând că bărbații lor nu se mai întorc, Crina ia hotărârea de a se întoarce la părinții ei lăsând-o pe Ana singură, însă atunci când o vecină de origine germană este deportată și nevoită să își părăsească copilul, aceasta îl ia în grija ei, iar familia lor se mărește. Felul cum va decurge viața Anei, dacă iubirea vieții ei se va întoarce, vă las să descoperiți singuri citind această carte minunată, care vă va încânta cu un epilog absolut superb!
,,Îndes fotografiile în buzunarele paltonului și arunc o ultimă privire locului care m-a marcat și maturizat. Aici am învățat să prețuiesc fiecare clipă și persoană din viața mea, să iubesc și să lupt cu adevărat pentru ceea ce vreau. Simt că n-o să mă mai întorc vreodată și oftez, înainte de a stinge lumina pentru ultima dată.”
,,Refuz cu desăvârșire să-mi las bărbatul în pragul disperării și nu știu de unde îmi iau puterea de a lupta cu monștrii care-i acoperă acum judecata. Poate tata a văzut ceva în mine ce n-am observat și de aceea îmi spunea că voi fi o femeie puternică.
– Vreau să lupți, să faci orice că să supraviețuiești și să revii la noi!
Nu reacționează și vorbele mi se frâng, deși îmi impun să nu-i arăt asta. Mă așez în poala sa și-i pun palma pe abdomenul meu într-o încercare disperată.
– Trebuie să trăiești pentru a te întoarce la copiii tăi! Întoarce-te la mine!”
,,De această dată nu se mai aud decât câteva boceli înfundate. Iubirea vieții mele s-a destăinuit și emoțiile mă copleșesc. Las capul pe umărul său, amintindu- mi de tinerețea noastră în care o tânără româncă s-a îndrăgostit de un ofițer german.”

Mi-a plăcut foarte mult această carte, m-a ținut cu sufletul la gură de la început până la sfârșit. Mi-au plăcut foarte mult personajele principale care sunt remarcabile:
Ana – puternică, inteligentă, curajoasă, hotărâtă, dă dovadă de un caracter puternic când este pusă în fața unor situații periculoase;
Friedrich- un personaj fascinant, capabil de multă bunătate, iubire și sensibilitate.
Mi-a plăcut enorm finalul care mi-a transmis multă emoție și o stare de bine, de aceea o recomand cu drag tuturor! Dacă ar fi să alcătuiesc un top al celor mai buni tineri autori contemporani, Simona Lungu ar fi cu siguranță pe primul loc!

Cartea ,,Întoarce-te la mine”  vol. 1 + vol. 2 de Simona Lungu poate fi comandată de pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

16 Comments

 • Oli

  Minunata recenzie Daniela, felicitări! Am remarcat și eu ce copertă frumoasă are fiecare volum. Nu am citit cartea, însă recenzia ta m-a convins, am trecut-o pe lista de dorințe. Mulțumesc pentru recomandare!
  Felicitări tinerei autoare pentru acest debut, un roman cu un subiect deosebit!

 • danapetraru

  Este o carte foarte bine scrisă, autoarea reușind, cu mult talent, să ne redea atmosfera din acele vremuri…O apreciez pe Simona Lungu pentru că acțiunea din toate cărțile ei se petrece în România…aștept cu mare nerăbdare apariția următoarelor volume in format tipărit…

 • Tyna

  Minunată recenzie! Foarte frumoasă și sensibilă! Felicitări! Mulțumesc pentru recomandare! Vreau să citesc și eu această carte, sunt convinsă că o să îmi placă foarte mult.

 • Geo

  O poveste de dragoste pe vreme de război! O emoție pură de la prima și până la ultima pagină! Ana se dovedește a fi o tânără curajoasă, care este decisă să lupte pentru bărbatul pe care îl iubește! Și este dispusă să-l aștepte atât cât e nevoie.
  O luptă pentru supraviețuire. O luptă cu soarta însăși, purtată în numele iubirii. O poveste despre pierderi și durere, despre neincredere, despre bariera comunicării reprezentată de limba pe care nu o înțeleg; și totuși, Ana și Friedrich reușesc să ajungă unul la inima celuilalt. După îndelungi sacrificii și așteptări, iubirea lor trece proba timpului. Reușesc să-și facă o viața împreună!

 • antoaneta52

  Superba descriere a dragostei, trairi intense!!! Mai am putin si o termin. Ma bucur si eu ca mi-a fost recomandata de o prietena, Vad acum ca sunt mai multe ilistratii de coperte ptr cele 2 volume, Nu stiu de ce.
  Voi citi tot ce mai apare de scriitoarea inimii Simona Lungu,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *