Delicatese Literare
Recenzii

Întoarcerea – seria Titanii, vol.1 de Jennifer L. Armentrout, Editura Leda – recenzie

Întoarcerea

Jennifer L. Armentrout

Editura Corint / Leda Edge

Titlu original: The Return

Genul: fantasy – paranormal, romance

Traducere: Alexandra Fusoi

430 pagini

 1. Întoarcerea – Editura Leda Edge – The Return – 2015
 2. Puterea – Editura Leda Edge – The Power – 2016 – recenzie
 3. Lupta – Editura Leda Edge – The Struggle – 2017 – recenzie
 4. Profeția – Editura Leda Edge – The Prophecy – 2018 – recenzie

Acțiune non-stop și o poveste de dragoste incandescentă!

A trecut un an de când Seth a încheiat o înţelegere cu zeii prin care îşi punea viaţa în slujba lor. Acum, Apollo are o misiune pentru el: Seth trebuie să protejeze o fată frumoasa şi îndrăzneaţă, dar de care nu se poate atinge. Iar această nouă sarcină ar putea fi cea mai solicitantă provocare de care a avut vreodată Seth parte.

Josie habar nu are ce vrea de la ea acest tip nebun şi sexy, dar odată cu sosirea lui, toată viaţa ei este dată peste cap. Fie că Josie începe să-şi piardă minţile, fie că o pândeşte un coşmar născut din antica mitologie.

Josie nu se poate decide care este cel mai mare pericol: un titan furios care caută răzbunare sau misteriosul Seth cel cu ochi aurii – şi atracţia intensă ce mocneşte între ei…

”Suspans la maximum și tensiune sexuală de la prima la ultima pagină” – Publishers Weekly

Întoarcerea este o spectaculoasă carte fantasy-romance, a cărei acțiune ne poartă într-o lume fascinantă, populată de zeitățile antice din mitologia greacă.

Pentru a înțelege mai bine toate personajele și intriga romanului, vă voi reaminti, pe scurt, reperele de bază ale acestei mitologii.

Titanii sunt cei mai vechi zei din mitologia greaca, fiii lui Uranos (Cerul), și ai Geei (Pământul). 

În prima generație de Titani au existat 12. Titanii masculini au fost Oceanus, Hyperion, Coeus, Cronos, Crius și Iapetus. Titanii de sex feminin au fost Mnemosyne, Tethys, Theia, Phoebe, Rhea și Themis.

Cea de-a doua generație a fost formată din copiii lui Hyperion numiți Eos, Helios și Selene, din fiicele lui Coeus – Leto și Asteria, din fiii lui Iapetus – Atlas, Prometheus, Epimetheus și Menoetius, din fiica lui Oceanus – Metis și din fiii lui Crius – Astraeus, Pallas și Perses.

Atunci când Uranos, primul stăpân al lumii, i-a aruncat in Tartar pe hecatonhiri si ciclopi, Geea i-a convins pe titani să se răscoale împotriva tatălui lor și i-a dat lui Cronos o secera de diamant, cu care acesta l-a emasculat pe Uranos. Aruncarea organelor genitale ale lui Uranus în apele mării a dus la nașterea zeiței Afrodita, iar din sângele țâșnit au apărut Furiile, Giganții și Meliaelele.

Ajutat de Hecantonchiri și Ciclopi, Cronos i-a luat locul tatălui său ca rege al zeilor, cu Rhea ca soție și regină.

Geea si Uranos i-au prezis lui Cronos că va fi, la rândul lui, detronat de unul dintre propriii fii. Ca să evite acest lucru, el și-a înghițit toți copiii, pe măsură ce se nășteau: Hestia, Demetra, Hera, Pluton si Poseidon. Doar Zeus, ce fusese trimis de mama sa Rhea într-o peșteră din Creta, a putut să scape de această soartă. Mai târziu, Zeus s-a răzbunat pe tatăl său și și-a eliberat toți frații, obligându-l pe Cronos să înghită o poțiune născocită de bunica sa, Gaia.

Împreuna cu frații și surorile sale, reveniți astfel la viata, Zeus a pornit lupta impotriva titanilor care guvernau destinele lumii. Învinși, titanii au fost aruncați într-o groapă de sub Tartar, sub paza hecatonhirilor. (Sursa: Dicţionar de mitologie greacă şi romană, Anna Ferrari, Ed. Polirom, Iaşi, 2003)

În tradiția greacă, titanii  personificau mai ales forțele naturii , fiind considerați adesea iraționali, reprezentând forța oarbă a violenței primitive.

Cei doisprezece zei din Olimp erau zeitățile majore ale Pantheonului Grecesc care își aveau reședința pe vârful Muntelui Olimp. Aceștia și-au câștigat supremația ca zei ca urmare a unui război mitologic împotriva Titanilor, conduși fiind de către Zeus.

 1. Afrodita, zeița dragostei și frumuseții, născută în Cipru din apele învolburate ale mării
 2. Apollo, zeul zilei, ai luminii și artelor, protector al poeziei si al muzicii, conducatorul corului muzelor, personificare a Soarelui – fiul lui Zeus și Leto
 3. Ares, zeul războiului – fiul lui Zeus și al Herei. Dintre numeroasele episoade amoroase care i se atribuiau, era celebră legătura dintre el şi Aphrodita, legătură dată în vileag de către soţul acesteia, Hefaistos. 
 4. Artemis, zeița pădurilor, naşterii copiilor, virginităţii, fertilităţii, a vânătorii, evocată cu arc şi săgeţi – fiica lui Zeus și Leto
 5. Atena, zeița înțelepciunii – fiica lui Zeus şi Metis.
 6. Demetra, zeița agriculturii şi a roadelor pământului – fiica lui Cronos şi a Rheei 
 7. Hera, zeița protectoare a căsniciei, a căminului şi a femeilor măritate – fiica lui Cronos şi a Rheei. 
 8. Hefaistos, zeul focului, al metalelor şi al metalurgiei, al fierarilor, sculptorilor şi artizanilor – fiul şchiop al lui Zeus şi al Herei. A fost căsătorit cu Afrodita.
 9. Hermes,  zeu pastoral, ocrotind turmele şi cirezile; zeul negustorilor greci, zeu călător, atlet, patron al jocurilor şi exerciţiilor gimnastice, protector al memoriei didactice şi al şcolilor, paznicul sacru al drumurilor şi porţilor de acces, inventatorul ţiterei sau al lirei, patron chiar şi al hoţilor,simbol al forţei profetice – fiul lui Zeus și Maia
 10. Hestia, zeița căminului, a focului sfânt, prima fiică a lui Cronos şi Rheei, soră a lui Zeus, Poseidon, Demetra, Hera şi Hades.
 11. Poseidon, zeul mării – fiul lui Cronos şi al Rheei
 12. Zeus, suprem, cel mai tânăr dintre fiii lui Cronos și Rheei. Frații lui sunt Poseidon, zeul apelor, și Hades, zeul lumii subterane

În Întoarcerea descoperim că personajele mitologice și-au continuat existența câteva mii de ani, până în zilele noastre, fără ca muritorii de rând să aibă habar, deși acestea se amestecau adesea în viața lor, pământul fiind teatrul lor de acțiune.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva celor două personaje principale, Seth și Josie.

Seria Titan este continuarea unei alte serii de mare succes a autoarei – Covenant, care sper să fie tradusă și la noi. Deși Seth a apărut prima dată în acea serie, unde se explica foarte bine cine a fost, ce a făcut și cum a ajuns în starea din prezent, în carte avem suficiente elemente să intuim ce s-a întâmplat în trecut.

Pe lângă zei, descoperim că existau semizeii (care rezultaseră din relația dintre un zeu și un muritor), purii (produsul uniunii a doi semizei) și semipurii (produsul uniunii dintre un pur și un muritor). Foarte rar se năștea și un Appolyon – copilul unui pursânge și al unui semipur, o împreunare ce fusese interzisă vreme de o mie de ani, pentru că un Apollyon era mai puternic decât un pur sau un semipur. Mai mult, nașterea unui Apollyon era programată, în general fiind creat de către Apollo și era interzis să apară doi în aceeași generație, întrucât erau conectați între ei printr-o legătură aparte, sporindu-și puterile, extrăgând energie unul din celălalt, iar dacă unul dintre ei făcea un ritual asupra celuilalt, putea să devină ucigaș de zei.

Seth era Apollyon și apăruse complet din întâmplare, în aceeași generație cu el fiind programată să apară un alt Apollyon – Alexandra, fiica lui Apolli, câțiva ani mai târziu.

Miza era uriașă, iar Ares, zeul războiului, care dorea să preia puterea absolută, speculase lipsa de afecțiune totală în care crescuse Seth, atrăgându-l de partea lui când ajunsese la maturitate, dându-i falsa impresia că a găsit pe cineva care să-i fie ca un părinte și care să-l iubească, la rândul lui.

După multe atrocități comise în numele lui Ares, Seth se trezise la realitate și, împreună cu Alex, reușiseră să-l elimine pe Ares, eliberând și un titan, Perses, care să-i ajute. Mai mult, ros de vinovăție și cuprins de remușcări, își sacrificase întreg viitorul, făcând un pact înrobitor cu zeii, pentru a le oferi o nesperată șansă la fericire lui Alex și Aiden, un pur idealist de care aceasta era îndrăgostită. Astfel, câtă vreme mai avea de trăit, Seth era sub puterea zeilor, fiind obligat să execute orice îi cereau aceștia iar, după ce va muri, va deveni sclavul lui Hades pentru totdeauna.

Acțiunea cărții Întoarcerea începe la un an de la acele evenimente, timp în care Seth îi eliminase cu multă eficiență pe toți cei care fuseseră de partea lui Ares, căpătând un renume de temut, care îi făcea chiar plăcere.

„Femeia a ridicat bărbia, iar lumina de deasupra i‑a brăzdat pomeții largi. Avea o cicatrice crestată sub ochiul drept, unde pielea era mai deschisă la culoare. M‑a văzut și a încremenit.
Eu am zâmbit mai larg.
În urma ei, a năvălit un alt Străjer, aproape doborând‑o. M‑a văzut și a șoptit:
— Seth.
Îmi spusese numele de parcă găsise un monstru sub pat, iar mie mi‑a cam plăcut.”

În același timp, chiar dacă ar fi fost eliberat de legământ, Seth nu ar fi știut ce să facă cu viața lui, evenimentele traumatizante din trecut marcându-l și debusolându-l.

”Adevărul e că, dacă Apollo m-ar fi eliberat mâine de învoiala pe care-o făcusem și-mi spunea că am control deplin asupra vieții mele, n-aș fi știut ce să fac cu ea. La dracu’. Nu mai știam nici măcar cine eram cu adevărat.”

Pe neașteptate , Apollo vine și-i încredințează surprinzătoarea misiune să protejeze o fată, Josie, studentă la psihologie. De fapt, Josie era chiar fata lui Apollo, parte a unui plan de rezervă întocmit de zei pentru a se proteja în fața titanilor, care fuseseră eliberați de Perses. Astfel, fiecare zeu crease câte un semizeu cu un muritor. Din cei doisprezece, doar șase mai erau încă în viață și, deocamdată, aveau puterile încătușate. Titanii erau însă pe urmele lor și era doar o chestiune de timp până să ajungă la ei și să-i elimine.

Josie era o tânără dulce și inocentă, care habar n-avea de rolul ce-i fusese hărăzit. Mama ei fusese declarată schizofrenică de când declarase că rămăsese însărcinată cu un înger, Josie fiind practic crescută de bunicii ei, care o înconjuraseră cu multă grijă și afecțiune. Opțiunea de a studia psihologia venise din dorința de a dezlega misterele minții umane și a se asigura că nu o va lua pe calea mamei ei.

Întâlnirea dintre cei doi este incendiară încă de la bun început, Seth întrând ca un fulger în viața lui Josie, atracția dintre ei fiind instantanee.

”Era cel mai frumos tip pe care-l văzusem vreodată și acesta nu era un banc. Nu-mi trecea prin cap nimeni de la televizor, din reviste sau din filme care să arate ca el. Avea o frumusețe masculină și în același timp exagerată, aspră și blândă, un paradox total, dar ochii…

Aveau cea mai bizară culoare – un chihlimariu roșcat.” 

La rândul lui, Seth e vrăjit fără să vrea de fata dulce și inocentă, cu ochi albaștri, fascinanți și păr castaniu deschis, în care se amestecau zeci de șuvițe blond deschis, de culoarea soarelui.

”Aveam o înclinație spre genul de sex-appeal mai degrabă provocator. Nu pentru fete drăguțe care se aflau undeva între șters și dulce.

Părul ei nu era șters, totuși.

Nici buzele. Bosumflate. Arcuite. Moi.

Sau ochii. Chiar dacă îi moștenise în mod clar din partea lui taică-său, o pereche de ocheane albastru-închis au întotdeauna ceva… sexy.”

Mai mult, Josie dovedește o tărie de caracter cu totul deosebită, absorbind repede și cu mult curaj informațiile șocante despre originea ei și lumea fantastică în care era atrasă fără voia ei și de care nu avusese habar până atunci.

Tensiunea sexuală crește între ei pe drumul spre Academia Legământului din Dakota de Sud, unde Apollo credea că o să fie în siguranță, cei doi tachinându-se în permanență, dialogurile dintre ei fiind pline de replici spumoase.

„ – Dacă mă lovești, o să te pun pe portbagajul mașinii ăsteia, în fața tuturor oamenilor și a zeilor, și o să te bat la fund așa cum ar fi trebuit să te bată mămica ta.

A rămas cu gura căscată.

— N‑ai îndrăzni.
Fără să folosesc practic deloc forța, am tras‑o în față și, până să se poată feri, i‑am prins mijlocul cu celălalt braț, ținând‑o pe loc. Trupul mi s‑a încins imediat în toate punctele unde eram conectați. Era cu un cap mai scundă decât mine, dar ne aliniam suficient de bine în zonele importante. Așa absorbit cum eram de moliciunea ei care se apăsa în mine, am uitat ce naiba făceam. Ceva cu bătut la fund?
Era un plan al naibii de bun.
— Ba aş îndrăzni, i‑am spus, cu glas scăzut. Și mi‑ar plăcea foarte tare și până la capăt.
Și-a împins capul pe spate, cu buzele întredeschise, iar privirile ni s-au întâlnit.
— Mie nu mi‑ar plăcea, deloc.
Mi‑am lăsat capul în jos, ajungând așa de aproape s‑o sărut, că îmi simțeam vintrele încordându‑se de dorință. Năvala bruscă era atotcuprinzătoare.
— Cred că roșeața care‑ți trece peste obraji îmi spune că ți‑ar plăcea și ție la fel de mult. Poate chiar mai mult.”

Suspansul e la cote maxime, pericolele planează în permanență asupra lor, pe lângă amenințarea titanilor care căutau să se răzbune pentru mii de ani în care fuseseră întemnițați, Seth trebuind să o apere și de atacul daimonilor (purii care ajunseseră dependenți de eter și îi atacau pe cei care îl aveau pentru a-l extrage) și a umbrelor (spirite care posedau pământenii). Pentru a o apăra cât mai bine, Seth doarme alături de ea, dovedindu-se capabil de multă grijă și tandrețe. Josie realizează cu stupoare că îl folosea în somn pe post de pernă personală, încolăcindu-se în jurul lui, iar Seth nu părea deloc deranjat, fiind chiar încântat de acest lucru.

”În perioada scurtă în care fusesem în preajma lui, îi văzusem foarte multe fețe. Parcă erau Fețele lui Seth. Putea trece, în doar câteva minute, de la ursuz și serios, la sâcâitor și de-a dreptul enervant, la răutăcios și jucăuș, la seducător și periculos de înșelător. În viața mea nu mai întâlnisem pe cineva ca el și mă îndoiam că sunt mulți oameni, muritori sau nu chiar muritori, care să poată susține că știu cum îi funcționează mintea.

Iar eu chiar nu eram în starea de spirit necesară să mă apuc de o asemenea corvoadă monumentală.”

Surprinzător, deși Seth fusese cunoscut în trecut drept mare fustangiu, nu încearcă să ducă lucrurile mai departe, deși o dorea pe Josie cum nu mai dorise pe nimeni niciodată, sentimentele lui față de ea speriindu-l aproape prin intensitatea lor.

”Voiam ceva ce nu mai avusesem niciodată. Companie reală. Loialitate. Prietenie. Pe ea. Fără nimeni altcineva. Doar noi. Un viitor. O zi de mâine. Mântuire. Și îmi apăsa pieptul, pentru că nu știam cum să mă descurc cu toate astea.”

Ajunși la Academia Legământului, lui Seth îi este imposibil să o părăsească, deși misiunea lui se sfârșise, și rămâne să o instruiască, pentru a o învăța să se apere. În același timp, întâlnirea cu persoane din trecutul lui îi provoacă din nou coșmaruri, fiind convins că Josie o să-l privească ca pe un monstru când o să afle ce a făcut, el însuși considerându-se nedemn de ea.

Dar dragostea, acest sentiment nobil și curat, vindecă și alină, iar reacția lui Josie la aflarea adevărului îi înmoaie sufletul lui Seth, redându-i speranța.

”- Nu ești doar Apollyon, Seth.

Ochii i s-au închis încet pe chipul încordat, iar degetele i s-au desfăcut pe obrajii mei.

– Nici măcar nu mai știu ce sunt. Sau ce am fost vreodată.

O, Doamne, asta mi-a sfâșiat inima.

– Ești doar… ești doar Seth.

I-a trecut un fior prin brațe.

– Și tu ești… ești doar mântuirea mea.” 

Te emoționează reacția lui în fața iubirii ei necondiționate, mai ales că, până atunci, el nu avusese parte de prea multă afecțiune sau bunătate din partea cuiva. Ea era miracolul lui nesperat, calea spre mântuire.

”- N-am mai avut niciodată ceva care să fie doar al meu, a spus el, cu gura lipită de gura mea. Nimic care să fi fost doar pentru mine și pentru nimeni altcineva. N-am fost niciodată primul pentru cineva. (…) N-am fost niciodată singurul pentru cineva.

Mi s-a strâns inima pentru el și mi-am ridicat mâna, apăsându-mi palma pe obrazul lui.

– Pentru mine, ești primul, am șoptit. Pentru mine, ești… ești singurul.”

Cu mult talent și ingeniozitate, autoarea a reușit să creeze o pleiadă de personaje convingătoare și impresionante, intriga e bine susținută, ritmul e alert, iar povestea de iubire este deosebit de romantică și fierbinte până la limita de incandescență.

Mi-au plăcut mult personajele principale, absolut memorabile, între care există o chimie puternică încă de la început, ajungând în final să însemne totul unul pentru celălalt, echilibrându-se perfect în ciuda sau tocmai datorită diferențelor dintre ei.

Pe lângă acestea, se remarcă mai multe personaje secundare: Apollo, zeul soarelui, puternic, măreț și dominator, dar care te impresionează prin grija și iubirea pre care i-o poartă fiicei lui încă de la naștere, veghind-o în permanență, strecurându-se de mai multe ori în viața ei sub o altă înfățișare; Erin, colega de cameră a lui Josie, trimisă de Apollo să o apere și care se dovedește a fi de fapt o furie căreia îi creșteau aripi imense și gheare ascuțite în caz de pericol; străjerii viteji și neînfricați Marcus Andros  și Solos Manolis; cuplul atipic alcătuit din Luke, un străjer impur și purul Deacon, fratele lui Aiden, care, deși se tachinează în permanență, te conving de puterea sentimentelor lor, fiecare fiind dispus să facă orice sacrificiu pentru celălalt.

Finalul, dramatic și spectaculos, te face să trepidezi de nerăbdare să citești următorul volum din serie – Puterea.

Cărțile autoarei Jennifer L. Armentrout pot fi comandate de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe librăriile on-line libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librex.roemag.ro

Recenzii Editura Leda Edge

Recenzii Jennifer L. Armentrout

Recenzii și prezentări cărți inspirate din mitologie

Recenzii și prezentări cărți fantasy

 

 

46 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *