Delicatese Literare
DIVERSE

Întrebări, dorințe și serii de cărți începute…

De ce nu se continuă seriile începute?

Noi, ca simpli cititori pentru care lectura e mai mult decât o pasiune, e aproape un mod de viață, citim, recitim, cumpărăm cărți, oferim cărți, recomandăm cărți, discutăm despre cărți. Intrăm în lumea lor minunată și ne îndrăgostim de personajele lor, ne împrietenim cu ele, le admirăm sau le urâm, le înțelegem sau le certăm în sinea noastră, purtăm conversații imaginare cu ele, ne însoțesc zile în șir după ce ultimul rând al cărții a fost citit. Iubesc seriile de cărți, și asta pentru că într-o serie povestea are timp și loc  să se dezvolte, să evolueze odată cu personajele de care astfel nu mă despart prea repede, le reîntâlnesc și în volumul următor, și chiar dacă în continuare sunt alte personaje principale, citim și despre cei pe care i-am îndrăgit, ca și când ne reîntâlnim cu vechi prieteni despre care aflăm vești. Ador cărțile cu finaluri fericite și mă ”enervează” cele cu finaluri incerte. Oricum, le ofer în mintea mea un final fericit!

Dar mai mult decât cărțile cu finaluri incerte, mă enervează cărțile care mă lasă în aer, și nu pentru că autorul a gândit un deznodământ nedefinit, care să îmi pună la treabă imaginația, ci pentru că editura nu a  mai continuat seria! De ce o serie îndrăgită, cu priză la public, e trasă pe linia moartă, cu toate rugămințile și insistențele cititorilor, pentru mine rămâne un mister. Dar, pentru că sunt o persoană optimistă, sper că, mai devreme sau mai târziu, le vom vedea traduse. Am prieteni care își alină ”oful” citindu-le în engleză, și chiar spunând că e mai bine așa, în varianta originală. Se prea poate. Și eu pot citi în engleză, dar nu cu dezinvoltura necesară savurării unei cărți, oricum de gândit gândim românește, și apreciez mai mult o carte bine tradusă (ceea ce se întâmplă de cele mai multe ori, deoarece avem traducători foarte buni) decât să mă străduiesc eu să mi-o traduc în gând.

Avem șansa ca în acești ani pe piața foarte bogată a cărților să apară titluri foarte bune, la scurt timp după ce au apărut în străinătate, sau să putem citi cărți la care altădată doar speram. Dar sperăm la ceva mai mult: să putem citi integral o serie în care am investit timp, emoții și – deloc de neglijat – bani, citind atât cât a apărut din ea și dorindu-ne (oare în zadar?!) să apară următoarele volume.

Așadar:

 • Pe locul întâi, cea mai fierbinte dorință este continuarea seriei ”Frăția pumnalului negru” (Black Dagger Brotherhood) de J. R. Ward, din care a apărut în 2012 la Editura Leda primul volum – Nopți de patimă, o carte superbă!

 • Tot de la Editura Leda, mi-aș dori continuarea seriei ”Vânătoarea nocturnă” (Night Huntress) de Jeaniene Frost, din care a apărut, tot în 2012, volumul 1 – La jumătatea drumului spre mormânt
 • În 2013 a început, la Leda, publicarea unei serii care m-a făcut să dansez de bucurie: ”Febra neagră” (Fever series) de Karen Marie Moning. Primul volum – Febra neagră – și pauză…

 • Spulberă-mă de Tahereh Mafi și Cascada șoaptelor de Elizabeth Langston sunt alte două cărți extraordinare, apărute tot la Leda (editura e una din favoritele mele în privința cărților fantasy, sunt un fan declarat al acestora, și un client fidel al editurii) pe care mi-aș dori să le văd continuate. Actualizare: Au apărut Eliberează-mă și Aprinde-mă (continuarea seriei Spulberă-mă, amintită mai sus).
 • Rămân în planul fantasy, dar schimb editura: de la Editura Litera sper să apară volumul 4 al seriei ”Hush, Hush” de Becca Fitzpatrick (primele trei, apărute la noi, sunt Îngerul nopții, Crescendo și Tăcere)
 • Tot Editura Litera –  publicarea seriei ”Casa Nopții” ( House of Night)  de Kristin Cast s-a oprit la volumul 9 din 12, apărut în 2013.
 • Am și de la Editura Rao o dorință: continuarea seriei ”Lupii din Mercy Falls” (The Wolves of Mercy Falls) de Maggie Stiefvater, din care au apărut Fior (în 2011) și Șovăire (în 2012). Ar mai fi de apărut încă două volume din serie.
 • Editura Trei a rămas ”datoare” fanilor trilogiei Starbounds (Constelații) de Amie Kaufman cu ultimul volum al seriei. Cioburi de stele și Fărâme de șoapte (apărută în 2015 la noi) m-au cucerit! Actualizare: a apărut și ultimul volum al seriei, Frânturi de lumină.

Închei cu dorințele adresate uneia din cele mai apreciate edituri, o editură de top când vine vorba de cărțile Young Adult, și anume Editura Epica: din lista cărților Epica mi-aș dori să citesc cât mai curând continuarea seriilor:

–  Seria Hopeless – Fără speranță de Colleen Hoover

–  Seria SlammedSlam de Colleen Hoover

–  Seria Pushing the Limits Destine la limită de Katie McGarry

–  Seria Falling de Jasinda Wilder

–  Seria Wait for You – Te aștept de J. Lynn

–  Seria Contours of the Heart de Tammara Webber, trilogie din care mai e de apărut ultimul volum. 

Și pentru că tot sunt la capitolul dorințe, mi-aș dori foarte mult să se publice seria Bloodlines de Richelle Mead. Eu sunt un fan al seriei Academia vampirilor, și sunt curioasă să aflu povestea lui Adrian (cunoscătorii știu la cine mă refer), care e dezvăluită în Bloodlines.

În afară de cele scrise mai sus, ce alte serii preferate ați dori să vedeți continuate, sau ce cărți ați vrea să vedeți publicate?

Poate ne aude cine trebuie, speranța moare ultima, nu-i așa?

 

76 Comments

 • Barbalata Mirela

  Oli, intotdeauna speranta moare ultima . Ma gandesc ca, uneori, nu se continua anumite serii si pentru ca nu sunt interese, nu exisya o intelegere intre parti….!!!

  • Oli

   Se poate, dar asta nu e vina cititorului, inseamna ca trebuie fundamentata mai bine hotararea de a achizitiona o serie inainte de a incepe publicarea primului volum…

  • Barbalata Mirela

   Aici ai dreptate Oli, nu este vina cititorului. De aceea, cred eu, ca multe edituri nu iau decizii cu gandul la cititori ci doar la bani. Ok, trebuie sa fim realisti, sa acceptam ca editurile rezista daca exista si putere financiara. Dar consider ca noi cititorii ar trebui sa fim privizti altfel, din alte perspective, ar trebui sa existe o anumita legatura iar banii (offf, banii ne omoara ) vor veni ulterior.

 • Geo

  Ce ma bucur ca ai facut acest articol! Sunt total de acord cu seriile pe care le-ai numit! Unele vreau sa le citesc, altele le-am citit deja ( atat cat a aparut…), si sper sa apara continuarile. Nu doar ca neterminarea lipsită de sens, dar…. Unde este respectul fata de cititor? Care investeste bani in carti cărora este normal sa le astepte finalul.
  Eu sunt dezamagita de unele edituri in aceasta privinta…

 • Mirela Nenciu

  Felicitari pt acest articol,OLI!Ai punctat foarte bine,sa speram ca Mosul te-a auzit.Si asa cum e firesc sa nu primim chiar tot ce ne dorim,ar fi perfect si jumatate din dorinte sa se indeplineasca.

 • Cornelia

  De asta nu îmi prea plac seriile, pentru ca nu sunt traduse la timp. Nu inteleg de ce nu duc treaba la capăt. Eu stiu ca atunci cand începi un lucru îl si termini mai ales când aceste serii sunt îndrăgite. Felicitări pentru articolul! Si sa sperăm ca editurile îl vor citi si va ține cont de el.

 • Catalina Dumbrava

  Sunt unele la care aștept cu nerăbdare continuarea si unele cărți pe care nu le-am citit din cauza asta. Ma amageam că o să apară și următorul volum. Trebuie să le reiau pe toate să-mi fac lista si sa o postez. Minunat articol!

  • Oli

   Ma bucur ca e binevenit si a suscitat interes. Astept si lista ta! Si eu aman pe cat posibil citirea unei serii pana imi strang toate volumele, mai ales la cele care nu au continuitate volum cu volum, iar daca se face o pauza prea mare intre aparitii, le recitesc pe primele, sa intru cum trebuie in atmosfera cartii. Asta e ideea la serii!

  • Cornelia

   Asta chiar ar fi foarte indicat. De multe ori vad comentarii cu întrebări pe paginile de facebook ale unor edituri fara răspuns. Rusine! Când îți respecți clientii le si răspunzi, pentru ca răspunsul e forma de respect.

  • Geo

   Așa este, Cornelia. Asa cum alte edituri pot răspunde întrebărilor noastre, asa pot faci si cei ce nu o fac…. Leda de exemplu, nu o face

 • Tyna

  Foarte pertinent articol! Să sperăm că ne aude cine trebuie…

  Din acest punct de vedere, aș aprecia totuși Editura Litera / Lira / Alma – colecțiile Cărți Romantice și Iubiri de poveste – pentru că ne-au ascultat rugămințile și au continuat seriile începute

  • Oli

   Intr-adevar, sunt de apreciat, la multitudinea de serii cu care ne-au rasfatat, e de apreciat faptul ca le-au continuat pe toate! Si o bila alba pentru comunicarea cu cititorii!

  • Tyna

   La colecția Iubiri de poveste mai sunt câteva serii pe care mi-aș dori să se mai continue:

   – Anne Barton – Seria Honeycote – din care a apărut Păcătoasa
   – Christina Dodd – Seria Guvernantelor – A Pirate’s Wife for Me (ultima din serie)
   – Elizabeth Thornton – Seria Seers of Grampian – A Bewitching Wife
   – Jo Beverly – Seria Mallorens & Friends – din care a apărut Infama mea doamnă
   – Karen Robards – Seria Pirates – Sea Fire
   – Kelly Bowen – Seria Sezon de scandal
   – Loretta Chase – Seria Carsington Brothers și Seria The Dressmakers
   – Stephanie Laurens – Seria Cynster
   – Vanessa Kelly – seria The Renegade Royals

  • Cornelia

   Colectia mea favorită , bine punctat. Totusi îmi plac aceste serii ca se pot citi si singure, fiecare carte are povestea si finalul ei.

  • Geo

   Clar editura Litera ( Carti Romantice) stie sa comunice cu cititorii! Plus ca, ne scot serii cărora de mult le asteptam finalul. si tin in mare masura cont de dorintele noastre…. Dar, intotdeauna este loc de mai bine!

 • Barbalata Mirela

  Cred ca un rol mportant ar trebui sa il joace si internetul. Avem diverse retele: facebook, instagram etc si, cum modernizarea/tehnologia isi spune cuvantul, atunci si editurile ar trebui sa tina cont de acestea.

 • Oli

  Fetelor, poate ne urmareste cine trebuie, sa treceti in comentarii ce dorinte de continuari de serii mai aveti! Sau chiar ce serii ati vrea sa apara si la noi! Eu am trecut deja in lista mea de dorinte „Bloodlines” de Richelle Mead. Ar fi super sa apara, in loc de alte serii, destul de slab cotate pe goodreads…

 • Geo

  Eu sunt total de acord cu Bloodlines!!!
  Si vreau continuarea seriilor deja începute!
  Plus reeditarea seriilor care se cer si nu se mai gasesc!
  Sunt multi autori cărora le vreau seriile.
  Cum ar fi Stephanie Laurens cu seriile ” Regency”, „Lester Family Saga”, „Cynster”.
  Sau Nora Roberts cu seriile „Irish Hearts”, „Cordina’s Royal Family”, „O’Hurley”.

  • Oli

   Cred ca ar avea succes si reeditarea unor carti aparute mai demult, care nu se mai gasesc pe piata, si continuarea publicarii unor autori care au placut cititorilor. Ma gandesc aici la cartile Pamelei Morsi, aparute cu ani in urma la Editura Flamingo. Cred ca s-ar incadra foarte bine in Colectia Carti Romantice de la Litera/Lira.

 • Oli

  „Cotrobaind” printre seriile incomplete din biblioteca mea, am mai descoperit una, la care am tot amanat citirea volumului aparut in speranta ca vor aparea si urmatoarele: „Vrajitoare la ananghie” de Brittany Geragotelis, din trilogia „Life’s a Witch”
  „Vinovata” – Editura Rao, deci inca o serie de continuat pe langa „Lupii din Mercy Falls”, de care am amintit deja in articol!

 • Alexandra Ali

  Buna, fetelor! Este un articol pertinent, imi place, dar inteleg si editurile pe de alta parte. Acestea fiind zise, ce nu inteleg eu sunt altele: daca tot se anunta, cum zicea si Geo, ca se va publica si un al doilea, al treilea volum, daca nu o mai fac, macar sa se primeasca o explicatie. La ”Vrajitoare la ananghie” iti sugerez sa o citesti de pe acuma, nu prea cred ca se mai traduce ceva si, culmea, nu e primul volum din serie, ci al doilea. Asadar au inceput traducerea cu cel de-al doilea volum.
  Seria ”Spulbera-ma” de Tahereh Mafi va fi tradusa in continuare, dar la Leda Edge. Auzisem ca in aceasta toamna. Asadar volumul 2 ar trebui sa apara cat de curand, posibil la Gaudeamus. Sa vedem cu volumul 3.
  Am si eu destule serii incepute. Pe mine ma enerveaza cand e tradusa toata seria si nu gasesti primul volul, al treilea sau ultimul. Stoc epuizat. Daca vezi ca este cerere, fa o re-editare. Asa cum fac multe alte edituri. Am serii cumparate pe care nu le-am inceput tocmai din aceasta cauza: din numarul de 4-6 volume lipsesc 2 sau poate unul. Atunci pentru ce sa ma apuc de citit?!
  De aceea am si inceput de cativa ani sa le citesc in engleza sau limba lor, atat timp cat o stiu. Si nu mai am probleme decat la seriile in engleza la care nu au aparut inca toate volumele :)))) dar asta e problema mea, sper sa se rezolve curand.

  • Oli

   Foarte bine ai punctat Alexa cu reeditarile la stocurile epuizate. De exemplu la seria „Culorile dragostei” de Kerstin Gier se gasesc (greu, ce-i drept) volumele doi si trei, dar nu si primul, Rosu de rubin. La fel, la trilogia „Frati de cruce” de Nora Roberts, aparuta la Editura Lider, mai poti gasi volumele doi si trei, dar primul in nici un caz! Si exemplele pot continua…
   Am auzit si eu ca apare continuarea la „Spulbera-ma”, dar pana nu vad, nici nu-mi vine sa cred, ca sunt prea dezamagita de politica editurilor…
   Nu stiam ca „Vrajitoare la ananghie” e volumul, al doilea, aparut inainte de primul, care nu mai apare. Fara cuvinte…
   Cat despre „Fratia pumnalului negru” (marele meu of) asa au anuntat initial, ca au achizitionat primele doua volume, in prima faza. N-au mai luat seria in continuare , dar unde e volumul al doilea, cel putin?…
   Noi intrebam, noi raspundem, si tot noi speram, doar, doar…

  • Geo

   Si nu a apărut continuarea la Spulbera-mă. Si nu doar atât… se pare ca nici nu au de gând sa își imbunătățească comunicarea cu cititorii cei de la Leda… Păcat!

 • Fratiloiu Dorina Petronela

  Buna Oli, de abia acum am reusit si eu sa citesc articolul tau, si Doamne, parca ai fost in mintea mea, nu de alta, dar exact toate seriile mentionate de tine le am cumparate si stau in biblioteca necitite tocmai din cauza asta, pt ca nu sunt aparute ultimele parti. La unele am citit doar prima parte si am zis ca pana nu apar toate din serie nu ma mai complic.
  Nu mai pot si nici mintea nu ma mai tine sa incep atatea serii si sa nu le termin la o distanta cat de cat rezonabila. Sper ca editurile mentionate aici sa faca ceva, pt ca daca ma uit in biblioteca si fac ceva poze cu cartile cumparate, de banii respectivi imi luam o masina, si de masina te poti folosi oricand. Deci ar trebui mai multa seriozitate din partea lor ca s-o spunem pe cea dreapta! Ai facut un articol super Oli si poate vine Mos Craciun si la noi!!!

  • Oli

   Asa, Dorina! Ai dreptate! Imi place comentariul tau, stiam ce suparata esti din cauza seriilor incomplete…
   Asteptam sa vina Mosul cu sacul de cadouri, sa vedem daca ne-a auzit…

 • anasylvi

  Ar fi bine daca s-ar continua seria „Roata timpului” de la Rao, astept si continuarea la Septimus Heap si Cronicile Wardstone de la Corint Junior. Si mie mi-ar placea sa se traduca seria Bloodlines a lui Richelle Mead. Sper din tot sufletul sa se continue saga Poldark la Litera, precum si seria Witcher la Nemira. Sunt multe serii bune fantasy incepute si sper sa se continue traducerea si publicarea lor.

 • FALLON

  Subscriu la tot ce s-a scris pana acum!
  In afara ce cele pe care le-ati amintit mai sus, imi vine in minte seria lui K Blake ” Anna” , Anna in vesmant de sange” mi-a placut enorm.
  Asa cum spuneai, sunt de acord; e mai mult decat faptul de a cheltui banutii pe citit, ci faptul cat de mult „investesti” in pasiunea de a citi.
  Foarte frumos topic.

 • sacadat2016

  da, revolta ta/noastra e indreptatita . Foarte buna ideea articolului, ar fi minunat daca si editurile ar citi /asculta rugamintile tale. La lista ta am de adaugat ..nimic. Pursi simplu nu-mi vine nici un nume de adaugat .

 • Denisa Oprea

  Imi place lista, dar la Epica nu cred ca o sa mai apara Slammed si nici Hopeless, dar mi-as dori sa le publice, Collen Hoover e cea mai tare :))

 • Luiza

  Majoritatea cartilor enumerate le-am citit si eu,si pt ca editurile publica greu continuarile am inceput sa nu mai iau carti ce fac parte din serii.E frustrant sa stai si sa astepti ani in sir pt o continuare,si atunci cand apare sa realizezi ca trebuie sa iti reimprospatezi memoria,ca deh,cam trec ani pana la urmatoarele volume.
  Sper ca editurile sa bage in seama si dorintele noastre,decat sa inceapa noi serii mai bine sa le finalizeze pe cele incepute.

  • Oli

   Bine punctat Luiza! Nici eu nu inteleg cum spera editurile sa aiba vaznzari incepand aiurea serii dupa serii, din care cititorul nu stie ce va fi finalizat si ce nu! Cred si eu ca nu au vanzari pe masura asteptarilor cu asa o politica. Eu, chiar daca am ratat primele volume ale unei serii, in momentul in care s-a continuat publicarea ei, mi le-am comandat din urma si mi-am completat seria. Daca Leda ar anunta aparitia volumului doi din Febra neagra, de exemplu, sunt sigura ca imediat s-ar vinde si volumele ramase in stoc din primul volum, si tot asa…

 • Oli

  Referitor la edituri care-si respecta cititorii, spuneam in articol ca din seriile incepute anul asta la noi, „Zece respiratii scurte” e cap de lista! Ei bine, Editura Epica ne-a facut o surpriza si a anuntat deja aparitia volumul doi!!

 • Geo

  Care a apărut între timp; au anunțat vol 4 din seria Wait FOR YOU… care încă nu a apărut, si nici O mare de lacrimi de Ruta Sepethys… tot așa anunțată pentru dec 2016…

 • Geo

  Deci, încă asteptam si speram… In van, se pare. Deoarece editurile par hotărâte sa nu țină cont absolut deloc de cerințele noastre. Ba chiar am impresia ca nu ii interesează de cititorii care își cumpara cărțile din aceste serii si apoi oftează ca nu au continuarea. Mai rau este când se anunța o carte, trec vreo 2-3 luni…ani, si nimic! Nu este frumos.
  Se mai întreabă de ce cumpara lumea cărțile in engleză? Pai, dacă la noi nu se continua, ce sa facem altceva?

 • Claudia Dare

  Acum 6-7 ani a fost o perioada urata pt seriile începute. Sunt de acord cu lista ta. Mai ales cu primele care mi-au plăcut tare mult. Țin minte ca prin 2011 trimiteam mesaje la Leda pt continuări. Si cele pe care le-au continuat s-au lăsat mult așteptate. In fine, acum se pare ca apar mai repede, poate au crescut vânzările.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *