Intrigi la Versailles – Rivale de Christine Feret – Fleury, Editura Epica – recenzie
Intrigi la Versailles – Rivale
(Les Intrigantes- Rivales – 2015)
Christine Féret-Fleury
Editura Epica
Anul apariției: 2021
Număr pagini: 203
Traducere din limba franceză : Elena – Anca Coman
Christine Féret-Fleury, autoarea îndrăgitei cărți Fata care citea în metrou, revine cu o serie incitantă – Intrigi la Versailles -, ce aduce în atenția cititorilor strălucitoarea curte regală a lui Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare. Christine s-a născut la Paris și a studiat Literele. A lucrat ca editor la Editura Gallimard Jeunesse. În 1996 a debutat cu un volum pentru tineri – Le petit tamour -, iar în 1999 i s-a publicat primul său roman pentru adulți, care i-a adus Premiul Antigona. A scris peste douăzeci de cărți. În prezent, Christine locuiește în Provence.
Seria Les Intrigantes (Intrigi la Versailles)
- Rivale – Les Intrigantes- Rivales – 2015
- Secrete – Secrètes – 2015
- Jalouses – 2016
Bine aţi venit în culisele Palatului Versailles, la Curtea Regelui Soare!
Veți fi inițiați în cele mai scandaloase secrete de alcov și veți asista la intrigi pline de picanterii insolente și senzuale.
La Versailles e mare tumult! Curtea regelui Ludovic al XIV-lea este copleșită!
O nou-venită acaparează atenția tuturor: o roșcată strălucitoare, care se prezintă drept Rouge şi despre care nimeni nu știe nimic.
Devine modelul preferat al celebrului croitor Claude de Chinelle și o transformă într-o adevărată muză.
Invidia se dezlănțuie, iar rivalitățile încolțesc imediat. Această minunată făptură stârnește tot felul de emoții și sentimente.
Nici frumoasa Élise de La Valle, nici discretul cavaler Philippe de Saint-Agrève nu reușesc să-i afle secretul. Élise o detestă, iar Philippe o adoră. Dar, indiferent de reacțiile pe care le atrage, Rouge rămâne o enigmă…
,,Intrigi la Versailles” este o serie de ficțiune istorică, ,,Rivale” fiind primul volum din aceasta, o carte despre lumea strălucitoare a palatului Versailles în timpul domniei Regelui Soare, despre intrigi și rivalități, secrete și trădări, dragoste și gelozie, putere și mister, o poveste despre femeile care se învârt în jurul regelui și a persoanelor influente de la curte, doar pentru a câștiga faimă, putere, bani și dragoste!
Povestea are o construcție interesantă, capitolele alternează între ele, cele povestite de Rouge și punctul de vedere al Elisei, fiind intercalate extrase din jurnalele diferitelor alte personaje, în principal ale unui stareț care deplânge decadența Curții.
Personajele principale ale cărții sunt frumoasa Elise de La Valle și Rouge, misterioasa muză a lui Claude de Chinelle, celebrul croitor al curții.
Elise de La Valle este o tânără frumoasă, înzestrată cu un caracter puternic, obligată să se căsătorească cu un bărbat pe care îl urăște, gata să facă orice pentru a trăi în lux și pentru a restabili imaginea familiei ei sărace, astfel că nu ezită să se joace cu farmecele ei pentru a-și atinge scopurile și nu renunță la nimic pentru a-și stabili notorietatea și supremația ca fiind ,,cea mai frumoasă femeie”, devenind superficială și manipulatoare, cu toate că sub acest înveliș se ascunde o femeie hotărâtă și curajoasă, gata să își asume responsabilitatea pentru acțiunile ei, chiar dacă acestea o fac să sufere.
Rouge este opusul Elisei, deși frumoasă, misterioasă și atrăgătoare, este o tânără dulce și delicată care nu-și dorește notorietatea, dar, fiind protejata lui Claude de Chinelle, stârnește invidii și gelozii. Are însă un trecut tulburător și ascunde un secret dureros, singurul ei scop fiind acela de a se răzbuna.
Romanul se deschide cu o scenă care are loc în Salonul Galben, un loc în care curtenii vin să joace, să comploteze, să flirteze, și unde pot să-și etaleze toaletele extravagante și bijuteriile, un loc în care frumoasa Elise de La Valle își propune să-și găsească un pretendent bogat. Dacă inima ei se îndreaptă spre atractivul cavaler Philippe de Saint-Agreve, lucrurile nu stau prea bine, acesta fiind sărac, prin urmare trebuie să-și găsească o altă pradă, chiar dacă nu exclude ideea de a se distra puțin cu acesta. Apariția misterioasă a lui Rouge acaparează atenția tuturor, chiar și a lui Philippe, ceea ce o face pe Elise să o vadă ca pe o rivală și, după ce observă la mâna acesteia un inel cunoscut, va face tot posibilul să-i afle secretul și să scape de ea, indiferent de capcanele periculoase prin care va trece pentru a-și atinge scopul.
În jurul celor două tinere descoperim două personaje care au existat în realitate – Madame de Maintenon, o apropiată a reginei, și Madam de Montespan, amanta regelui, care oferă o altă dimensiune jocurilor de putere dintre cele două eroine!
Modul în care decurge povestea, ce se va întâmpla cu cele două rivale, vă las să descoperiți singuri citind această carte!
Cartea este ușor de citit, personajele bine conturate, titlul potrivit iar coperta superbă!
,,De la prima vedere, am știut că era Ea. Că nu aveam să mai prezint niciodată cele mai frumoase creații ale mele etalate pe Pandore, stupidele păpuși din lemn și cârpe, care fac să călătorească moda pariziana dincolo de granițele noastre… Ea era acolo, în picioare, la marginea unui lan de grâu, între două șiruri de spice legănate de vânt. Ridicase spre mine ochii ei cenușii ca norii de furtună. Fusta, cu poalele suflecate pe picioarele frumos sculptate, era atât de sfâșiată, de parcă fata ar fi jucat țonțoroiul într-un mărăciniș. Corsajul zdrențuit dezvăluia o umbră între două globuri albe ca laptele și magnific șlefuite. Eram aproape răvășit. Părul roșu i se revărsa pe umeri, ca un râu de metal topit. Perfectă. Era perfectă. Aveam să fac din ea creația mea. Ea avea să facă din mine un zeu.”
,,Sunt cea mai frumoasă. Pot face pe oricine să- și piardă capul. Însă eu n-am să mă îndrăgostesc. Căci am un secret. Claude spunea că aceste cuvinte erau tot atâtea chei pentru a reuși la Curte, cu condiția să nu le uit niciodată. Mă silea să le repet de mai multe ori pe zi. Mai ales pe ultima – cea mai importantă, după cum susținea el.Am un secret. Am un secret.Cel mai amuzant este că, în privința asta, Claude nu se înșela. Chiar aveam un secret. Tocmai din cauza secretului cu pricina îmi făceam acum intrarea în Salonul Galben, unde se aduna, după spusele lui Claude, spuma curtenilor, cei care dădeau tonul modei și clădeau reputațiile. Pentru cea mai mare parte a fetelor pe care le cunoscusem, seara asta ar fi fost o izbândă, un triumf. Îndeplinirea unui vis imposibil. Însă nu și pentru mine. Aceasta nu era decât prima etapă. Intenționam să ajung mai sus. Mult mai sus. Indiferent de prețul pe care trebuia să-l plătesc.”
,,Dat fiind că în tinerețea mea am luptat de nenumărate ori împotriva dușmanilor regatului și ai religiei, mă credeam priceput în arta războiului. Dar la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, care părea să ignore intenționat moravurile austere și patriarhale ce dominaseră până atunci, am descoperit că în această lume mică, plină de mătăsuri și catifele, aveau loc bătălii, încăierări, dueluri și înfruntări de o cruzime fără egal. Nu se vărsa sânge; în loc de săbii cinstite, sulițe sau muschete, se mânuia stiloul, vorba, privirea. Am fost de față când câteva cuvinte au pecetluit condamnarea la moarte a unui om, ca și cum adversarul său l-ar fi împușcat în inimă. Cele mai iscusite în acest soi de războaie sunt femeile: privirile lor sunt săgeți otrăvite, zâmbetele lor – mușcături veninoase. Iar în această artă, cele două marchize ale noastre n-au pereche… ”
,,Un proverb spune că, dacă ai intrat în horă, trebuie să joci. Este un adevăr la care ar trebui să cugetăm; fiecare dintre faptele noastre atrag multe consecințe și ne obligă să le înfruntăm când vine momentul. Dar sus-pușii societății, pe care îi slujim, nu se sinchisesc de asta. Pentru ei, viața s-a arătat atât de blândă, încât au rămas niște copii mari, care bat din picior și plâng când soarta li se pune de-a curmezișul. Refuză să-și onoreze datoriile, caută prin toate mijloacele să zădărnicească împotrivirile destinului. Mai degrabă le plâng de milă decât să-i condamn, dar mi-e teamă că, din cauza capriciilor și încăpățânării lor, secolele viitoare vor deveni un chin.”
Recomand această carte tuturor cititorilor, iubitorilor de ficțiune istorică, povestea este frumoasă și merită citită și, chiar dacă mi-ar fi plăcut mai multă acțiune și mai mult romantism, cu siguranță le vom găsi în următoarele volume!
10 Comments
Mirela Barbălată
Îți așteptam impresiile cu interes, Daniela, atrasă fiind de copertă dar și de titlu .
Nu știam că este o serie, dar, probabil, povestea este mult mai ampla și complexă, de aici și acțiunea mai domoală din acest prim volum.
Mulțumesc pentru minunata recomandare!
O trec pe listă .
Daniela Balan
Mulțumesc și eu ❤️
familiasimionescuyahooro
Felicitări pentru excelenta recenzie, mulțumesc pentru tentanta recomandare! ❤️
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Oli
Foarte frumoasa si bine punctata recenzie, felicitari Daniela si multumesc pentru recomandare! ❤
Geo
Felicitări, Daniela, frumoasă recenzie. Mulțumesc mult pentru recomandare.
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia, descrie intr-un mod placut atuurile si minusurile cartii. Multumesc!
Tyna
Foarte frumoasă recenzia! ❤ Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Daniela Balan
Cu drag ❤️