Inutilii de Cornelia Voiculescu, Editura Storycraft Publishing – recenzie
Inutilii
Cornelia Voiculescu
Editura Storycraft Publishing
Anul apariției: 2021
Număr pagini: 302
Inutilii, cartea de debut a Corneliei Voiculescu, este o distopie terifiantă, prin implicațiile morale pe care le propune: într-o societate postapocaliptică de după Al III-lea Război Mondial, care a distrus mare parte din planetă, resursele sunt extrem de limitate. Din cauza asta, cei considerați "inutili" (bătrânii peste 70 de ani, persoanele cu handicap sau cu boli terminale) sunt sacrificați de către adolescenți, într-un "Ritual de Primenire" prin care își obțin statutul de adulți. Bjorn Anderson, care abia a împlinit 16 ani, se află in față celei mai grele încercări din viața lui: va trebui să își sacrifice bunicul, față de care are o legătură emoțională puternică, sub pretextul acestui ritual.
,,Ești bolnav și nu te mai vindeci. Locul tău nu este aici!”Bătrânul rămase neclintit, cu privirea albastră și apoas , de parcă ar fi fost în moalele capului. Bâigui :,,Domnișoară, mă simt mai bine și apo , aici mai am puțin de așteptat…”,,Nu ai înțeles! Locul tău Nu mai este aici!” și apăsând cuvântul ,,nu”, scrijeli incisivii de jos cu marginea celor de sus. Privi apoi împrejur și ochi doi corbi care patrulau în capătul străzii, cu mitralierele agățate de umeri. ,,Hei!!! Intervenție!” Trebuia să țipe mai tare. Nu era nici o clipă de pierdut. ,,Intervenție!”Cei doi malaci în negru veniră în pas grăbit, ținând puștile strâns la piept. Bătrânul rămase parcă paralizat, cu gura căscată și ochii din ce în ce mai bulbucați.,,Doamnă?!” zise unul dintre ei, când ajunse în dreptul celor doi.,,Este bolnav în fază terminală”, arătă ea înspre bătrân, ca înspre un infractor. ,,Nu are ce căuta pe străzi. Trebuie luat și dus la barăci imediat!”
Cornelia Voiculescu este o autoare foarte talentată care face parte din noul val de autori români contemporani, romanul ,,Inutilii” fiind cartea ei de debut, o distopie sumbră și răscolitoare, un roman postapocaliptic captivant, intens, cu scene dramatice, trădări și comploturi, o poveste despre viață și moarte, dar și despre dragoste și prietenie!
Acțiunea cărții se petrece în Norvegia, într-o societate postapocaliptică, după al treilea război mondial, care a produs efecte catastrofale distrugând o mare parte din planetă, unde lipsa hranei și resursele sunt extrem de limitate, o parte din locuitori fiind nevoiți să aștepte la cozi interminabile ,,Porția Milei”, înconjurați fiind de soldați înarmați, vânați apoi de ,,Corbi” și duși înapoi în barăcile lor, în timp ce Poliția de Stat făcea raiduri regulate sperând să descopere rebeli sau membrii ai Rezistenței pentru Libertate.
Libertate… lui Bjorn Anderson, personajul principal al cărții, un adolescent de 16 ani, conceptul îi era încă neclar, erau vremuri grele și era de datoria tuturor, deci și a lui, să dea dovadă de spirit de sacrificiu, alăturându-se trupelor pentru Libertate, însă nu acelora care zădărnicesc eforturile conducătorilor ca să submineze Statul, aceia nu luptau pentru libertate, sau poate că erau două definiții pentru acest cuvânt de care el nu știa, însă până atunci mai era de trecut o treaptă. Pentru a obține statutul de adulți, tinerii adolescenți sunt nevoiți să se antreneze și să participe la un ,,Ritual de Primenire” prin care cei considerați ,,inutili”, bătrânii de peste 70 de ani, persoanele cu boli terminale și cei cu handicap erau stropiți cu benzină, urcați în bărci și duși în larg, devenind țintă pentru cei de pe mal care erau obligați să tragă cu săgeți aprinse pentru a-i ucide.
La ședințele Tinerilor Patrioți, cât și la antrenamente, Bjorn îl avea coleg pe Rolf Olefson, fiul amiralului, cu care fusese prieten în copilărie, dar care, după ce dispăruse subit în vară, revenise la final de toamnă total schimbat, agil și rece, feroce și neîndurător, care îl șicana și îl lovea tot timpul, singurul aliat al lui fiind Karra, o tânără frumoasă și rebelă care îi lua apărarea tot timpul.
În timp ce participă la un astfel de ritual la care unul dintre colegi, Gisli Martens, refuză să-și ucidă bunica, fiind aspru pedepsit, Bjorn conștientizează faptul că se află în fața celei mai grele încercări, pentru că va fi obligat să-și ucidă bunicul cu care are o legătură emoțională puternică, și că va fi nevoit să facă niște alegeri care îi vor influența întreaga viață!
Modul în care decurge povestea, ce alegeri va face Bjorn, dar și ce aliați va avea, vă las să descoperiți singuri citind acest roman tulburător!
,,De foarte timpuriu, părinții purtaseră discuții interminabile și istovitoare cu propriul fiu, de ce nu era bine ca el să povestească la școală despre orele petrecute cu ,,Bunelul” său , așa cum îi era numele de alint în copilărie. Cu atât mai mult că toată lumea știa că în acea gospodărie, deși izolat de restul membrilor familiei, se afla un „Tolerant”… Bjorn nu știuse foarte bine de la început ce înseamnă asta și nici nu înțelesese de ce joaca de-a v-ați ascunselea cu omul cărunt din fundul livezii, care locuia într-o cămăruță sărăcăcioasă, încălzită doar de o sobă din chirpici, era un păcat capital. Abia pe la opt ani, când Bjorn văzuse cum un bătrân era târât pe stradă de doi ofițeri, având fața desfigurată, plină de sânge, strânsese mai tare mâna mamei în pumnișori. „Așa o să- i facă și lui bunelu, dacă spun că mă joc cu el?” Mama lui dăduse din cap ușor, închizând ochii. De atunci Bjorn înțelesese puterea tăcerii. Știa că majorității colegilor lui, bunicii le fuseseră fie executați, fie luați de mult în tabere de izolare. Îi devenise clar că, pentru a-și păstra partenerul de joacă, trebuia să facă exact opusul a ceea ce i se cerea de la dascălii săi: să spună Adevărul! Dar ce era până la urmă Adevărul? Adevărul era că toți cei bătrâni trebuiau să plece. Așa era corect, așa era bine, așa spusese Vizionarul. Pe de altă parte, el, Bjorn, își iubea bunicul. Și asta era adevărat. Două adevăruri care nu puteau coexista. Așa că unul trebuia sacrificat. Sau retușat un pic.”
,,Cine vă este comandant? îl deșteptă Thorsson din visare. ,,Oswald Mortenson”, răspunse el cu voce stinsă. „Hm…” făcu bunicul, „ca să vezi ce întorsături are viața. Cu siguranță, hazardul are o doză considerabilă de sadism, „zâmbi el cu subînțeles.” Îl cunoști?”. „De pe vremea când era cam de vârsta ta. I-am fost profesor. Pe atunci era un mic delicvent. Îi plăcea să chinuie animale. Nu avea pic de empatie pentru nimeni. Intra și ieșea din centrul de corecție. Însă nu era prost deloc. Ba chiar aș putea spune că era genial. O genialitate diabolică …” făcu o pauză, privindu- și nepotul, de parcă și-ar fi dat seama brusc de ceva, apoi continuă. „L-am trimis o dată la răcoar , pentru că a bătut o bătrână pe stradă. Doamna Luders. Nu mai trăiește, săraca. Din nefericire, revoluționarii i-au dat drumul și l-au promovat. Orice regim opresiv promovează trei tipuri de servitori: lingușitorii, incompetenții și psihopații… ”
,,Nu, nu eram perfecți, dar dacă stau să mă gândesc bine… nu puneam mare preț pe asta. Perfecțiunea este o altă fațetă a răului. Pe vremuri, când eram în Sfat, mai apăreau tot felul de tinerei cu idei ciudate. Revoluționari, curați ca lacrima, care voiau să schimbe lumea, să o facă mai bună. Cel puțin așa susțineau ei… Ăștia erau primii pe care îi dădeam afară: puritanii, incoruptibilii, vânătorii de capete. Să știi de la mine, Bjorn, că în viață exact cei care se dau albi ca spuma laptelui sunt mai negri decât cel mai ieftin cărbune. Cei care se plimbă cu corectitudinea în gură ca bună ziua sunt cei care nu o să arate milă și o să spintece în carne vie.”
Chiar dacă nu sunt un mare fan al cărților distopice, mi-a plăcut cartea ,,Inutilii,” este un roman complex, frumos scris, bine construit, cu personaje atent conturate, cu un titlu potrivit și o copertă frumoasă.
Recomand această carte tuturor cititorilor, veți avea parte de o lectură cu adevărat uimitoare, o poveste întunecată care încântă și dă fiori în același timp!
12 Comments
Mirela Barbălată
Ooo, terifiantă recomandarea! Nu știu dacă aș avea puterea să citesc cartea. Tematica este prea înfricoșătoare.
Felicitări pentru recenzie!
Daniela Balan
Mulțumesc mult Mirela ❤️
familiasimionescuyahooro
Felicitări pentru excelenta recenzie și mulțumesc pentru recomandarea palpitanta! Îmi place povestea, este pe gustul meu, am trecut-o în wishlist. ❤️
Daniela Balan
Mulțumesc mult Carmen ❤️
Geo
O recomandare de nota 10! Mulțumesc, Daniela. Felicitări! ❤️❤️❤️
Daniela Balan
Mulțumesc mult Geo ❤️
anasylvi
Un subiect interesant, mai ales pentru iubitorii de distopie. Foarte frumoasa recenzia, felicitari, Daniela!
Daniela Balan
Mulțumesc mult Ana ❤️
Tyna
Foarte bună recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Daniela Balan
Mulțumesc , cu mare drag ❤️
Oli
Foarte frumoasa si sensibila recenzie, felicitari si multumesc pentru recomandarea extrem de tentanta!
Daniela Balan
Mulțumesc mult ❤️